Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Penanda Halaman Chrome Anda Secara tempatan

Sama ada anda ingin membuat sandaran semua penanda halaman anda secara berkala sekiranya berlaku sesuatu atau anda ingin memindahkannya ke penyemak imbas lain, Chrome membolehkan anda mengeksport penanda halaman secara tempatan. Inilah cara membuat sandaran dan memulihkan penanda halaman anda.

Cara Sandarkan Penanda Halaman Anda

Untuk membuat sandaran penanda halaman di Chrome, klik ikon menu Chrome di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas anda dan kemudian pergi ke Penanda halaman> Pengurus Penanda.

Anda juga dapat dengan cepat membuka pengurus Bookmark dengan menekan Ctrl + Shift + O.

Dari Pengurus Penanda Halaman, klik ikon menu dan kemudian pilih "Eksport Penanda Halaman."

Letakkan penanda halaman yang dieksport anda di tempat yang selamat dan kemudian klik "Simpan."

Catatan: Google menyimpan penanda halaman anda dalam format HTML. Anda boleh mengimportnya ke penyemak imbas lain atau melihat isinya dengan mengklik dua kali fail tersebut dan membukanya.

Cara Memulihkan Penanda Halaman Anda

Google Chrome mempunyai dua cara untuk mengimport penanda halaman yang dieksport anda kembali ke penyemak imbas. Mereka berdua melakukan perkara yang sama, jadi untuk panduan ini, kami akan menggunakan alat "Import Penanda Buku dan Tetapan".

Klik ikon menu di sudut kanan atas penyemak imbas, arahkan kursor ke "Bookmark", kemudian klik pada "Import Bookmark and Settings."

Dari menu lungsur turun, pilih "Fail HTML Penanda Halaman" dan kemudian klik "Pilih Fail."

Dari penjelajah fail, arahkan dan pilih fail HTML yang anda eksport sebelumnya dan kemudian klik "Buka."

Sekiranya anda mahu penanda halaman anda ditunjukkan di bar penanda buku, pastikan untuk beralih pada "Tunjukkan Bar Penanda." Klik "Selesai."

Itu sahaja yang ada. Setelah anda menutup dialog, semua penanda halaman anda akan berada dalam folder di Bookmark Bar — atau di Bookmark Manager jika Bookmark Bar dilumpuhkan — berlabel "Diimport."