Cara Melacak Langkah Anda Dengan Hanya iPhone atau Telefon Android

Anda tidak memerlukan smartwatch, fitness band, atau pedometer untuk mengesan langkah anda. Telefon anda dapat mengesan berapa banyak langkah yang anda ambil dan sejauh mana anda berjalan sendiri, dengan andaian anda hanya membawanya ke dalam poket anda.

Pasti, pelacak kecergasan mempunyai banyak ciri berguna, tetapi jika semua yang anda mahukan adalah barang asas, telefon anda membolehkan anda mengesan perkara tersebut tanpa benar-benar memakai dan mengecas peranti lain. Aplikasi ini dimasukkan ke dalam aplikasi Apple Health di iPhone dan aplikasi Google Fit pada telefon Android.

Langkah Penjejakan Berfungsi Terbaik di Telefon Baru

Ini mungkin berkat sensor pergerakan kuasa rendah yang disertakan dalam telefon pintar moden. Itulah sebabnya hanya boleh dilakukan dengan iPhone 5s dan yang lebih baru - iPhone lama tidak akan mempunyai ciri ini. Sekiranya anda membawa iPhone anda, ia dapat mengesan bagaimana anda bergerak dan mengenal pasti berapa banyak langkah yang anda ambil, sejauh mana anda berjalan atau berlari, dan berapa banyak tangga yang anda naiki.

Di sisi Android, ia sedikit lebih rumit. Google Fit akan berusaha berfungsi walaupun pada telefon Android yang lebih lama, tetapi ia akan berfungsi dengan paling tepat - dan dengan penggunaan bateri paling sedikit - pada telefon baru yang merangkumi sensor kuasa rendah ini. Seperti yang dijelaskan oleh jurutera Google Fit di StackOverFlow:

Kami secara berkala meninjau akselerometer dan menggunakan Pembelajaran Mesin dan heuristik untuk mengenal pasti aktiviti dan jangka masa dengan betul. Untuk peranti dengan kaunter langkah perkakasan, kami menggunakan pembilang langkah ini untuk memantau jumlah langkah. Untuk peranti lama, kami menggunakan aktiviti yang dikesan untuk meramalkan jumlah langkah yang betul.

Oleh itu, jika anda mempunyai telefon baru yang mempunyai sensor yang serupa dengan yang terdapat di iPhone baru, ia juga harus berfungsi. Sekiranya anda mempunyai telefon lama, ia akan menggunakan data dari sensor lain untuk meneka berapa banyak langkah yang telah anda ambil, dan mungkin tidak begitu tepat.

Kesihatan Apple di iPhone

BERKAITAN: Apa yang Boleh Anda Lakukan dengan Aplikasi Kesihatan iPhone anda

Untuk mengakses maklumat ini, ketuk ikon aplikasi "Kesihatan" di skrin utama anda. Secara lalai, Dashboard akan muncul dengan kad "Steps", "Walking + Running Distance", dan "Flights Climbed". Anda boleh mengetuk kad "Hari", "Minggu", "Bulan", dan "Tahun" untuk melihat berapa banyak langkah yang telah diambil, sejauh mana anda berjalan dan berlari, dan berapa banyak tangga yang telah anda naiki , lengkap dengan purata. Sangat mudah untuk melihat seberapa aktif anda dan bagaimana ia berubah dari masa ke masa, lengkap dengan hari anda yang paling aktif dan paling tidak aktif.

Google Fit pada Telefon Android

Google Fit adalah pesaing Google untuk Apple Health, dan disertakan pada beberapa telefon Android baru. Anda masih boleh memasangnya dari Google Play pada telefon lama, tetapi seperti yang kami sebutkan sebelumnya, ia akan berfungsi dengan lebih baik pada telefon yang lebih baru dengan perkakasan penjejakan gerakan yang sesuai.

Untuk memulakan, Pasang Google Fit dari Google Play jika belum dipasang .. Kemudian lancarkan aplikasi "Fit" di telefon Android anda.

Anda harus menyediakan Google Fit, termasuk memberikannya akses ke sensor yang diperlukannya untuk memantau jumlah langkah anda. Setelah melakukannya, buka aplikasi Google Fit dan leret ke sekeliling untuk melihat berapa banyak langkah yang telah anda ambil dan butiran kecergasan lain, seperti anggaran jumlah kalori yang telah anda bakar.

Maklumat ini terikat dengan akaun Google anda, jadi anda juga dapat mengaksesnya di Google Fit di web.

Aplikasi Apple Health dan Google Fit adalah aplikasi yang sama dengan yang anda gunakan jika anda mempunyai Apple Watch, jam tangan Android Wear, atau alat pelacak kecergasan lain yang disatukan dengan platform ini. Jam tangan khusus dan alat pelacak kecergasan mungkin dapat memberikan lebih banyak data untuk aplikasi kesihatan dan kecergasan ini, tetapi telefon anda dapat memberikan beberapa asas.

Hanya ingat untuk membawa telefon anda dengan anda! Menggunakan "boleh pakai" berkesan kerana anda akan sentiasa menggunakannya sepanjang hari, sementara anda mungkin membiarkan telefon anda duduk di suatu tempat semasa anda berjalan dan bukannya menyimpannya di dalam poket anda. Sekiranya anda melakukannya, ini akan menghitung jumlah langkah dan jarak yang anda lalui. Anda mungkin mengambil beberapa langkah ketika berjalan di sekitar rumah atau pejabat, dan anda memerlukan telefon anda untuk mengesannya.