Mengapa Microsoft menjatuhkan Pinball 3D dari Windows (dan Bagaimana Membawanya Kembali)

Lupakan Solitaire dan Minesweeper. Permainan terbaik yang pernah disertakan dengan Windows adalah meja pinball maya. Dengan lampu berkedip dan suara arked, 3D Pinball untuk Windows kelihatan seperti sihir pada tahun 1995, dan secara mengejutkan boleh dimainkan sehingga hari ini.

BERKAITAN: Apa yang Terjadi pada Solitaire dan Minesweeper di Windows 8 dan 10?

Tetapi jangan periksa menu Mula anda: Microsoft belum memasukkan Space Cadet Pinball dalam siaran sejak Windows XP, dan tidak seperti Microsoft Paint, mungkin tidak akan melihat but semula Windows Store dalam waktu dekat.

Mengapa permainan ini tidak digabungkan dengan Windows lagi? Dan adakah cara untuk mengembalikannya sendiri? Mari berjalan-jalan di jalan memori, sebelum kami menunjukkan kepada anda cara untuk merobek permainan ini dari muat turun rasmi Microsoft.

Mengapa Pinball Dijatuhkan Dari Windows Vista

"Pinball 3D untuk Windows - Space Cadet" adalah nama Microsoft paling 90-an yang mungkin. Panjangnya tidak perlu, termasuk kata kunci terbesar dalam permainan sekitar 1995—3D! —Dan memasukkan kata “untuk Windows” di sana hanya untuk mengingatkan anda sistem operasi yang anda gunakan. Tetapi di sebalik nama Microsoft yang Sangat, permainan itu sendiri tidak berasal dari Redmond.

Tidak, Microsoft menugaskan pemaju yang berpusat di Texas Cinematronics untuk membangun 3D Pinball, yang bertujuan untuk memamerkan kemampuan permainan Windows 95 di dunia di mana kebanyakan pembangun PC berpegang pada DOS.

Pengembangan 3D Pinball sangat sibuk, seperti yang digariskan oleh artikel Daily Dot ini, tetapi pasukan berjaya melakukannya. Microsoft memasukkan permainan dalam "Microsoft Plus! untuk Windows 95, ”CD $ 50 yang berasingan yang juga merangkumi pendahuluan Internet Explorer. Permainan ini kemudian digabungkan dengan Windows NT, ME, dan 2000; Windows XP adalah versi terakhir untuk memasukkan permainan.

Mengapa Windows Vista dan versi Windows yang lebih baru tidak disertakan dengan Pinball? Kerana jurutera Microsoft tidak dapat mengangkut permainan ke seni bina 64-bit tanpa ada yang hancur. Pekerja Microsoft Raymond Chen menjelaskan:

Khususnya, ketika Anda memulai permainan, bola akan dikirimkan ke peluncur, dan kemudian perlahan-lahan jatuh ke bawah layar, melalui pelocok, dan keluar dari bawah meja. Permainan cenderung sangat pendek.

Kedengarannya ... tidak menyeronokkan. Dan terbukti mustahil untuk diperbaiki: kod sumber untuk permainan itu berusia satu dekad dan tidak benar-benar didokumentasikan. Tidak ada yang benar-benar memanggilnya mengenai permainan ini: Cinematronics, yang mengembangkan permainan pada tahun 1994, dibeli oleh Maxis pada tahun 1996; Maxis pada gilirannya dibeli oleh EA pada tahun 1997. Semua pembangun 3D Pinball telah lama bergerak.

Oleh itu, Chen membuat panggilan: 3D Pinball tidak termasuk dalam versi 64-bit Windows XP, atau dalam versi Windows sejak itu. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak dapat menjalankannya, jika anda benar-benar mahu.

Cara Memasang Pinball 3D pada Versi Windows yang lebih baru

Microsoft tidak mahu memasukkan permainan 32-bit dengan sistem operasi 64-bit, yang dapat difahami, tetapi Pinball 3D masih berfungsi dengan baik pada sistem operasi moden seperti Windows 10 berkat keserasian terbalik. Terdapat laman web pihak ketiga yang luar biasa yang menawarkan muat turun 3D Pinball tanpa izin, tetapi kami tidak akan menghubungkannya ke laman web tersebut. Sebaliknya, seperti yang ditunjukkan oleh ahli forum How-To Geek, Biswa, Microsoft menawarkan muat turun Mod Windows XP secara percuma, yang pada mulanya bertujuan untuk memberikan keserasian terbalik untuk pengguna Windows 7. Fail 3D Pinball ada di dalam, dan kami dapat membuatnya berjalan di Windows 10 dengan sedikit keributan.

Pertama, muat turun Mod Windows XP dari Microsoft. Perhatikan bahawa anda mungkin perlu menatal melewati iklan Surface untuk mendapatkan muat turun yang sebenarnya.

Simpan fail ke folder Muat turun anda — kira-kira 470MB. Ia akan dipanggil "WindowsXPMode_en-us.exe".

Pastikan bahawa anda dapat melihat sambungan fail, kemudian ubah ".exe" menjadi ".zip".

Anda kini boleh membuka fail dalam 7Zip atau WinRAR (fungsi arkib Windows Explorer asli tidak akan berfungsi.)

Pergi ke folder Sumber, kemudian buka "XPM."

Di dalam arkib ini kita akan menemui fail bernama "VirtualXPVHD," yang merupakan cakera keras maya dengan pemasangan Windows XP yang lengkap.

Betul: kami melihat arkib di dalam arkib di dalam dan arkib — ia kura-kura hingga ke bawah. Buka arkib ini dan anda akan melihat struktur fail Windows XP yang lengkap sejak dulu lagi.

Pergi ke Program Files> Windows NT dan anda akan menemui keseluruhan folder bernama "Pinball."

Seret ke desktop anda, atau di mana sahaja anda mahu. Anda kini mempunyai Pinball pada sistem Windows 10 anda!

Selamat mencuba!

Alternatif: Ekstrak Pinball 3D dari Cakera Windows XP Lama

Sekiranya anda mempunyai sambungan terhad dan tidak mahu memuat turun mod XP, anda juga dapat menemui CD Windows XP 32-bit yang masih ada di dalam almari di suatu tempat dan merobek permainan secara langsung dari itu.

Untuk memulakan, buat folder "Pinball" pada komputer Windows 10 anda - demi kesederhanaan, saya meletakkannya di tingkat atas partisi C: \, tetapi anda boleh meletakkannya di mana sahaja.

Sekarang masukkan CD Windows XP dan buka command prompt. Tukar ke pemacu optik anda dengan memasukkan namanya; bagi saya ini bermaksud menaip F:\dan menekan enter, tetapi anda perlu menyemak huruf yang digunakan pemacu optik anda. Seterusnya, ketik cd I386untuk menukar direktori dan tekan Enter.

Sekarang kita berada di folder tempat permainan itu tinggal - kita hanya perlu mengekstraknya. Kami akan melakukannya secara berperingkat, bermula dengan semua fail bernama "pinball":

kembangkan -r pinball *. * C: \ pinball

Ini menggunakan perintah "perluas" untuk mengekstrak setiap file yang dimulai dengan kata "pinball" ke folder C: \ pinball yang kami buat sebelumnya (jika anda meletakkan folder anda di tempat lain, gunakan lokasi tersebut sebagai gantinya.)

Kami akan menjalankan perintah yang serupa untuk bunyi, fon, dan gambar jadual yang disertakan untuk konteks:

mengembangkan -r bunyi * .wa_ C: \ pinball mengembang -r font.da_ C: \ pinball mengembang -r table.bm_ C: \ pinball

Akhirnya, kita perlu menyalin satu fail lagi:

salin wavemix.inf C: \ pinball

Setelah selesai, pergi ke folder Pinball yang anda buat sebelumnya: jika semuanya berfungsi, anda harus mempunyai 70 fail.

Sekarang teruskan dan lancarkan pinball.exe!

Semudah itu. Anda mungkin mahu memindahkan folder ke tempat lain kemudian, tetapi sekurang-kurangnya anda tahu semuanya berfungsi.

BERKAITAN: Cara Menjalankan Perisian Windows di Ubuntu dengan Wine

Sekiranya anda membesar dengan Windows tetapi tidak menggunakannya hari ini, jangan risau: anda boleh menjalankan perisian Windows di Ubuntu dengan Wine, atau di Mac anda dengan menggunakan Wine di macOS. Anda perlu menjalankan langkah-langkah di atas pada komputer Windows, tetapi fail yang dihasilkan berjalan dengan baik di Wine.