Cara Bermain Permainan di Mac pada tahun 2019

Berfikir memiliki Mac bermaksud anda tidak boleh bermain permainan? Fikir semula. Ekosistem permainan Mac kukuh. Dari keluaran baru hingga klasik retro dan juga tajuk hanya Windows; terdapat banyak keseronokan yang boleh anda rasakan di Mac.

Mengapa Anda Perlu (Mungkin) Melangkau Mac App Store

Mac App Store penuh dengan permainan. Ini termasuk pelepasan bernilai besar $ 60 seperti Civilization VI , pengalaman indie pendek seperti Oxenfree , dan jenis permainan kasual yang anda dapati di iPhone seperti Donut County . Untuk melihat katalog, buka aplikasi Mac App Store kemudian klik pada tab "Main" dari bar sisi.

Malangnya, Mac App Store bukanlah tempat terbaik untuk membeli permainan anda. Selalunya lebih mahal daripada etalase lain, dan kekurangan terlalu banyak siaran baru dan kekurangan ulasan pada banyak item kerana perlindungan yang agak rendah.

Permainan berbilang pemain, khususnya, selalu mempunyai masalah di Mac App Store. id Perisian memilih untuk memotong multiplayer sepenuhnya dari RAGE penembak 2011 mereka ketika ia dilancarkan, dan permainan sejak itu hilang dari platform. Gearbox Software's Borderlands dirilis di Mac App Store dengan sokongan berbilang pemain yang ditulis semula untuk menampung API Pusat Permainan Apple sendiri. Permainan ini juga telah hilang dari perkhidmatan.

Berbeza dengan Steam, yang menikmati lebih banyak pemain di Windows, Linux, dan Mac dengan sokongan penuh untuk bermain lintas. Apple membuang aplikasi Pusat Permainan yang berdiri sendiri pada tahun 2016, tetapi perkhidmatan ini tetap berfungsi sebagai ciri pilihan yang dapat dilaksanakan oleh pemaju. Tidak jelas sama ada Apple masih memerlukan permainan berbilang pemain untuk menggunakan API sendiri, tetapi kebanyakan permainan berbilang pemain melewatkan App Store sepenuhnya.

Dengan kedatangan aplikasi iOS yang diharapkan oleh Apple ke platform macOS pada tahun 2019, kami dapat melihat lebih banyak pengalaman iOS tiba di Mac App Store. Itu akan memudahkan para pembangun untuk memindahkan permainan mereka ke Mac, tetapi anda mungkin lebih baik bermain permainan ini di iPhone atau iPad sebagai gantinya.

Perkhidmatan permainan langganan Apple yang akan datang Apple Arcade juga akan serasi dengan Mac. Perkhidmatan ini dilancarkan pada musim gugur 2019 di App Store dan menjanjikan pengalaman tanpa iklan, dan bermain antara Mac, iOS, dan Apple TV. Ketika dilancarkan, Apple Arcade akan menjadi percubaan lain dalam perkhidmatan "Netflix untuk permainan", dengan sentuhan utama menjadi tumpuan sepenuhnya pada peranti Apple.

Dapatkan Permainan dari Steam, GOG, dan Kedai Lain

Sekiranya anda mahukan siaran belanjawan besar terbaru, terutamanya permainan berbilang pemain, maka anda perlu beralih ke etalase pihak ketiga seperti Steam. Perkhidmatan pengedaran Valve telah menjadi raja muat turun permainan digital selama lebih dari satu dekad, dan ia menikmati lebih banyak pengguna daripada perkhidmatan permainan lain.

Dorongan ke arah permainan merentas platform berkat kedatangan SteamOS yang berasaskan Linux pada tahun 2013 telah menyaksikan lebih banyak pembangun menyasarkan Mac untuk siaran pertama mereka. Ini bermakna terdapat lebih banyak permainan Mac di perkhidmatan daripada sebelumnya, termasuk siaran akses awal. Permainan akses awal membolehkan anda membeli permainan lebih awal dan memainkan versi pra-rilis, menyokong studio kecil dan membantu membentuk perkembangan permainan.

Steam adalah satu kedai di mana pembelian permainan pada satu platform membolehkan anda memainkannya di platform mana pun. Sekiranya anda mempunyai permainan Windows di perpustakaan anda yang sejak itu mendapat sokongan Mac (atau Linux), anda boleh memuat turunnya dan memainkannya tanpa bayaran tambahan. Pada masa penulisan, Steam menawarkan sekitar 9700 permainan Mac.

Epic Games Store adalah pesaing kontroversial yang terus berkembang untuk Steam. Dengan pembahagian hasil yang lebih lumayan yang menyaksikan 88% hasil dikembalikan kepada pembangun (berbanding 70% di Steam dan Mac App Store), perkhidmatan ini berjaya menarik eksklusif dengan nama besar sejak dilancarkan pada awal 2019. Sudah ada versi Mac dari Epic Games Store, walaupun sokongan untuk platformnya sangat tipis di luar hentakan jelas seperti Fortnite — tetapi anda boleh bermain Fortnite di Mac.

Sekiranya anda ingin memainkan gelaran Blizzard seperti World of Warcraft, Diablo III, atau StarCraft II, maka anda perlu menggunakan pelancar Battle.net. Blizzard adalah salah satu penerbit utama pertama yang menjadikan Mac sebagai platform permainan mereka dengan serius, walaupun Overwatch yang dilanda tahun 2014 tidak pernah mendapat port Mac.

Good Old Games, juga dikenali sebagai GOG, adalah etalase alternatif dengan fokus pada permainan klasik. Perkhidmatan ini juga melihat rilis baru, tetapi faedah sebenar menggunakan GOG adalah kemampuan untuk bermain permainan lama di platform moden. Banyak permainan lama telah ditambal untuk berfungsi pada rilis macOS baru-baru ini dan banyak lagi yang belum. Secara umum, kebanyakan DOS lama adalah serasi dengan Mac (berkat DOSBox merentas platform), sementara kebanyakan tajuk Windows "zaman keemasan" yang dikeluarkan pada akhir 90-an dan awal 2000-an tidak.

Anda Boleh Main Permainan Windows di Mac Anda, Terlalu

Terdapat tiga kaedah yang boleh anda gunakan untuk bermain permainan Windows di Mac: WINE, Boot Camp, dan virtualisasi.

Sekiranya anda ingin bermain permainan Windows dengan sedikit masalah, Boot Camp adalah pilihan terbaik. Mesin maya boleh berfungsi dengan baik untuk permainan yang lebih lama tetapi tidak mempunyai prestasi yang diperlukan untuk bermain tajuk moden. WINE, yang menjalankan permainan Windows di macOS, sangat disukai dan rindu — walaupun ia berfungsi, anda boleh menghadapi pepijat dan tingkah laku pelik — tetapi ia mungkin bernilai bergantung pada apa yang anda cuba mainkan.

Main Permainan Windows Menggunakan WINE

Lapisan keserasian WINE (singkatan dari "Wine Is Not a Emulator") dirancang untuk menjadikan permainan dan aplikasi Windows berfungsi pada komputer Linux dan Mac. Anda boleh menggunakan WineHQ untuk memeriksa status permainan tertentu. Ketahui lebih lanjut mengenai menggunakan WINE untuk menjalankan program Windows pada Mac.

Kadang-kadang WINE sahaja tidak mencukupi, sebab itulah projek seperti Wineskin wujud. Wineskin membantu membuat "pembungkus" yang memberitahu WINE cara terbaik untuk menangani aplikasi tertentu. Anda boleh memuat turun pembungkus yang sudah siap atau dibuat sendiri untuk dikongsi dengan komuniti. Projek serupa lain yang hanya difokuskan pada permainan adalah Porting Kit dan PlayOnMac. Semua projek ini percuma untuk digunakan dan didorong oleh komuniti. Terdapat satu projek premium yang disebut Crossover, yang mempunyai percubaan percuma yang boleh anda gunakan untuk menilai.

WINE adalah beg campuran. Beberapa permainan berfungsi dengan baik; yang lain gagal dilancarkan sama sekali. Ia memerlukan banyak kerja tambahan untuk mendapatkan sesuatu yang berfungsi, terutamanya jika anda perlu membuat pembungkus sendiri. WINE boleh digunakan untuk bermain permainan lama dan baru, dengan hasil yang hampir sama. Ini adalah tempat yang baik untuk memulakan, tetapi bersiaplah untuk menghadapi tingkah laku, kemalangan dan layar kosong yang unik.

Main Permainan Windows Secara Asli Menggunakan Boot Camp

Anda juga boleh menikmati permainan Windows secara asli pada Mac. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan memasang Windows pada cakera keras Mac anda menggunakan Boot Camp. Ini dengan berkesan menjadikan Mac anda menjadi PC Windows, dan anda perlu menghidupkan semula Windows setiap kali anda mahu bermain permainan. Manfaat utama untuk menggunakan Boot Camp adalah peningkatan prestasi kerana tidak ada perisian pihak ketiga yang berdiri di antara anda dan permainan anda. Ketahui cara memasang Windows pada Mac dengan Boot Camp.

Main Permainan Windows Menggunakan Mesin Maya

Akhirnya, ada satu lagi pilihan dalam menggunakan mesin maya. Ini adalah jeda berhenti antara dua kaedah sebelumnya. Ia berfungsi paling baik untuk permainan Windows lama, yang tidak memerlukan perkakasan kelas atas. Dengan menjalankan mesin maya di Mac anda, anda menjalankan Windows dengan berkesan dari dalam macOS. Ini bermaksud anda perlu berkongsi sumber yang ada (kuasa pemprosesan, RAM, dan sebagainya) antara kedua sistem operasi.

Kaedah paling murah dan termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan alat virtualisasi percuma VirtualBox. Terdapat mesin maya premium yang secara amnya akan menawarkan lebih banyak sokongan dan ciri yang lebih baik seperti Parallels dan VMWare. Mengikuti laluan ini bermaksud anda mengelakkan masalah keserasian yang dilihat menggunakan WINE, tetapi kehilangan kuasa mentah yang diperoleh daripada menjalankan Windows secara asli.

Main Permainan Retro dengan Sourceports

Sekiranya anda berminat bermain permainan lama, cubalah port sumber. Port sumber adalah pembinaan semula mesin permainan yang telah dibuat sebagai sumber terbuka. Banyak enjin telah dibuat sebagai sumber terbuka selama bertahun-tahun termasuk idTech 1 (Doom) hingga idTech 4 dan mesin Build (Duke Nukem 3D). Hasilnya adalah gudang mesin sumber terbuka yang telah diperbaiki dari masa ke masa. Ini boleh digunakan untuk memainkan tajuk klasik pada perkakasan moden, tanpa mengira sistem operasi yang anda gunakan.

Terdapat satu peringatan. Walaupun banyak enjin dilepaskan di bawah lesen sumber terbuka, kebanyakan aset permainan tidak. Ini bermakna anda harus memberikan aset asli anda sendiri dari versi permainan yang dibeli secara sah. Ini boleh datang dari media permainan yang asli, atau dari siaran semula yang terdapat pada perkhidmatan seperti GOG. Kebanyakan port sumber hanya memerlukan anda menyalin beberapa fail ke dalam direktori yang betul sebelum anda dapat memainkannya.

Beberapa port sumber yang sesuai dengan Mac termasuk:

 • GZDoom - untuk Doom pemain tunggal, Hexen, Strife, Chex Quest, dan projek komuniti seperti Brutal Doom.
 • Zandronum - dari padanan Doom berbilang pemain apabila dipasangkan dengan Doomseeker.
 • eDuke32 - untuk Duke Nukem 3D.
 • Quakespasm - untuk pemain tunggal Quake.
 • nQuake - untuk Quake berbilang pemain.
 • Gempa Yamagi - untuk Gempa II.
 • ioquake3 - untuk mod Quake III: Arena, Quake III: Team Arena, dan idTech 3.
 • Projek Kod Sumber FreeSpace 2 - untuk FreeSpace 2

Port sumber bukan sahaja merupakan kaedah terbaik untuk menghidupkan kembali beberapa permainan terbaik yang pernah dibuat, tetapi mereka juga menambah baik. Banyak port sumber termasuk enjin rendering baru, sokongan layar lebar, dan peningkatan back-end yang menghidupkan projek baru. Lihat beberapa permainan terbaik yang bergantung pada port sumber yang ada sekarang.

Main Permainan Lama Dengan Emulasi pada Mac

Emulator adalah cara lain yang bagus untuk bermain permainan di Mac anda, walaupun terdapat di kawasan kelabu yang sah. Walaupun emulator sendiri tidak menyalahi undang-undang, membeli permainan (dikenali sebagai ROM) yang tidak anda miliki adalah. Banyak bidang kuasa membolehkan anda membuat sandaran perisian (ROM) dan memainkannya dengan syarat anda memiliki media asli.

Salah satu emulator terbaik yang tersedia untuk Mac dari segi kemudahan penggunaan adalah OpenEmu. Emulator ini merangkumi sokongan untuk pelbagai sistem termasuk Nintendo's NES, SNES, Game Boy, N64, dan DS; Sistem Induk Sega, Genesis, CD, Saturn, Game Gear, dan PSP; Atari 2600 hingga ke Lynx, PC Engine, dan NeoGeo Pocket. Terdapat juga beberapa entri yang lebih tidak jelas seperti Vectrex, WonderSwan, dan Virtual Boy.

DOSBox adalah emulator yang membolehkan anda bermain hampir semua permainan yang ditulis untuk MS-DOS pada Mac anda. DOSBox memerlukan pengetahuan mengenai DOS, iaitu kemampuan untuk mengikat folder, menukar direktori, dan melancarkan pelaksanaan. Sekiranya anda tidak terlalu berminat dengan arahan baris perintah, Macer Boxer mengotomatisasi hampir semua aspek DOSBox dan bahkan akan mengimport kotak seni dan memaparkan permainan anda di rak maya.

Sekiranya anda mencari lebih banyak emulator dan ROM, lihat Pusat Emulasi Sekolah Lama di Arkib Internet. Mereka mempunyai puluhan ribu ROM yang tersedia untuk semua jenis sistem, beberapa di antaranya anda boleh mainkan di penyemak imbas anda.

BERKAITAN: Adakah Memuat turun ROM Permainan Video Retro Pernah Sah?

Mengawal Tindakan

Sekiranya anda ingin bermain permainan di Mac anda, anda mungkin memerlukan pengawal atau tetikus dan papan kekunci permainan. Nasib baik, alat kawalan apa pun yang anda miliki mungkin berfungsi dengan baik. Sebilangan besar peranti USB generik berfungsi dengan baik pada Mac, yang membolehkan anda mengikat penekanan butang ke tindakan dalam permainan dan port sumber kegemaran anda. Aplikasi percuma Menyeronokkan membolehkan anda memetakan menekan kekunci dan input tetikus ke pengawal, sekiranya anda memerlukannya.

Beberapa pengawal popular yang boleh anda gunakan dengan Mac anda adalah:

 • Sony DualShock 4
 • Pengawal Microsoft Xbox One
 • Pengawal Nintendo Switch Pro
 • Pengawal Stim
 • Pengawal Permainan Retro 8Bitdo

Sebilangan besar tetikus dan papan kekunci USB juga akan berfungsi pada Mac, walaupun mereka mempunyai susun atur kunci Windows. Pengilang periferal akan menunjukkan sokongan Mac pada kotak atau laman web mereka, jadi selalu periksa sebelum anda membeli. Anda dapat menyesuaikan sepenuhnya tingkah laku papan kekunci Mac mana pun - termasuk memetakan semula keseluruhan susun atur - menggunakan aplikasi Karabiner-Elements percuma.

Lebih Banyak Permainan Mac Terdapat Daripada Selamanya

Adegan permainan Mac agak sihat pada tahun 2019. Walaupun platform ini masih tidak disasarkan secara meluas untuk kebanyakan siaran AAA bajet besar, jumlah pemaju indie yang membina permainan mereka dengan mempertimbangkan pelepasan berbilang platform telah meningkat secara mendadak.

Windows terus menjadi platform permainan yang dominan di luar konsol, tetapi lebih banyak permainan baru datang ke Mac daripada sebelumnya. Dengan Apple Arcade dijadualkan untuk dilancarkan pada musim gugur 2019, anda juga akan menemui beberapa tajuk eksklusif yang akan dijalankan pada Mac tetapi bukan pada PC Windows.

Walaupun anda tidak dapat mendapatkan permainan terbaru dan hebat yang berfungsi di Mac anda, anda sentiasa boleh beralih ke emas lama melalui emulasi dan port sumber.

Dan hei, tidak seperti Windows, anda tidak perlu mengemas kini pemacu grafik Mac anda. Mereka dibina terus ke dalam macOS itu sendiri — cukup kemas kini Mac anda.

Bagaimana dengan Streaming Permainan?

Masa depan juga kelihatan menarik. Dengan perkhidmatan streaming permainan seperti Stadia Google dan xCloud Microsoft di cakrawala, anda mungkin akan dapat memainkan semua permainan PC terbaru di mana-mana Mac dengan prestasi yang hebat — dengan andaian anda mempunyai sambungan internet yang baik.

Sekiranya anda berminat dengan teknologi ini, anda boleh mencuba Shadow untuk mendapatkan PC permainan Windows jauh dan menstrim permainan dari hari ini.

BERKAITAN: Ulasan Streaming Permainan Shadow: Perkhidmatan Niche yang Hebat, tetapi Langkau Perkakasan