Cara Menyematkan Video Twitter Seseorang Tanpa Men-Retweetnya

Berkongsi video yang anda lihat di Twitter tidak memerlukan anda meng-tweet semula mesej atau balasan tweet asal. Sebagai gantinya, anda boleh memasukkan video ke dalam tweet anda sendiri sambil tetap memberikan kredit dan pautan kepada pengunggah. Ini caranya.

Anda boleh berkongsi video Twitter orang lain menggunakan aplikasi mudah alih rangkaian sosial dan pelanggan web. Prosesnya paling mudah di iPhone, tetapi masih boleh dilakukan di laman web desktop Android dan Twitter.

Kongsi Video Twitter dari iPhone

Mulakan dengan membuka aplikasi Twitter di iPhone anda dan kemudian cari tweet yang merangkumi video. Seterusnya, tekan dan tahan video.

Beberapa pilihan akan muncul di menu pop-up. Ketuk butang "Tweet Video".

Seterusnya, buat tweet anda, pastikan bahawa URL tweet asal ditambahkan secara automatik ke kotak teks. Apabila anda sudah bersedia untuk berkongsi mesej dan video anda, pilih butang "Tweet".

Tweet anda kini telah dikongsi dengan pengikut anda. Apabila dilihat, anda akan melihat pautan "Dari" di bawah video yang membawa anda ke profil Twitter pemunggah asal apabila diketuk.

Kongsi Video Twitter dari Android

Proses untuk berkongsi video Twitter di Android serupa dengan iPhone, tetapi memerlukan beberapa langkah tambahan.

Mulailah dengan membuka aplikasi Twitter pada peranti Android anda dan mencari tweet dengan video yang disematkan. Seterusnya, ketuk butang Kongsi yang terdapat di bawah bahagian "Retweets" dan "Suka".

Dari menu yang meluncur dari bawah layar, pilih pilihan "Salin Pautan ke Tweet". URL tweet kini telah disimpan ke papan keratan peranti anda.

Sekarang, kembali ke laman utama aplikasi Twitter dan ketik butang Tulis di sudut kanan bawah.

Tulis pesan dan kemudian tampal URL yang disalin ke video Twitter dengan menekan lama pada skrin dan memilih butang "Tampal" dari menu konteks yang muncul.

Sekarang datang bahagian yang sukar. Ketik pada skrin anda untuk menggerakkan kursor anda ke hujung URL. Seterusnya, ketik dan tambahkan "/ video / 1" ke hujung ekor URL. Anda kini sudah siap untuk memilih butang "Tweet".

Anda kini telah berkongsi video dengan semua pengikut anda tanpa perlu mengetweet semula tweet asal. Apabila anda pergi dan melihat tweet anda, anda akan menemui pautan "Dari" yang menjadi sumber pemuat video.

Kongsi Video Twitter dari Web

Menambah video Twitter ke tweet seterusnya menggunakan komputer anda hampir sama dengan proses Android.

Mulakan dengan melayari laman web Twitter dan cari tweet dengan video yang ingin anda kongsi. Dari sana, klik pada butang Kongsi.

Seterusnya, pilih pilihan "Salin Pautan Ke Tweet" untuk menyimpan URL tweet ke papan keratan komputer anda.

Kembali ke laman utama Twitter dan kemudian buat tweet menggunakan kotak di dekat bahagian atas tetingkap. Sekarang, tampal URL tweet tersebut. Anda boleh melakukan ini dengan mengklik kanan di kotak dan memilih pilihan "Tampal", menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + P pada Windows, atau menekan Cmd + P pada Mac.

Seperti pada Android, anda sekarang perlu menambahkan "/ video / 1" ke hujung ekor URL tweet yang ditampal. Apabila semuanya kelihatan baik, klik butang "Tweet".

Anda kini telah tweet dengan video Twitter yang disertakan dalam tweet anda. Akaun Twitter pemunggah asal dapat dilihat dan diakses dengan mengklik pautan yang terdapat di bawah video.

BERKAITAN: Cara Sembunyikan Balasan Twitter