Bagaimana Kelajuan dan Masa RAM Mempengaruhi Prestasi PC Saya?

Apabila menggunakan komputer, lebih banyak yang lebih baik. Baiklah. Sebilangan besar pengguna memahami bahawa pemproses yang lebih pantas, dengan kelajuan yang dinyatakan dalam megahertz atau gigahertz, lebih diinginkan. Begitu juga, cukup jelas bahawa mempunyai lebih banyak gigabait memori (aka RAM) adalah perkara yang baik. Tetapi RAM anda mempunyai statistik lain yang mungkin anda keliru: kelajuan.

Jadi, apakah maksud penilaian kelajuan pada RAM anda? Jawapannya mudah, tetapi bagaimana ia benar-benar berkaitan dengan prestasi sistem anda adalah rumit. Ringkasnya: ia mungkin kurang penting daripada yang dikehendaki oleh pengeluar RAM.

Apa maksud Penilaian Kelajuan RAM

Peringkat laju modul RAM anda adalah ungkapan kadar pemindahan data. Semakin cepat bilangannya, semakin cepat komputer anda dapat menyimpan dan mengambil data yang disimpan dalam memori tempatan. Rumus untuk penilaian kelajuan yang tepat sedikit berubah berdasarkan versi memori DDR yang digunakan komputer anda (lihat di bawah). Ia bukan sekadar ungkapan kelajuan jam, seperti pemproses, tetapi gabungan faktor perkakasan. Tetapi secara umum, lebih cepat lebih baik. Cukup sederhana, bukan?

Perkara mula menjadi rumit dalam tatanama. Walaupun peringkat kelajuan biasanya dinyatakan dalam istilah "DDR" lurus, kami juga masih menggunakan standard lama PC2 / PC3 / PC4. Angka-angka ini secara umum mengikuti peringkat kecepatan yang sesuai dengan standar generasi: "DDR3 1600 RAM" juga dilabel sebagai "PC3 12800," "DDR4 2400 RAM" juga "PC4 19200," dan seterusnya.

Ini adalah teknikal berdasarkan ungkapan data bit dan bait lama — satu bait sama dengan lapan bit. Jadi, jika nombor pertama adalah DDR 1600, dinyatakan dalam kemampuan juta bait sesaat, nombor kedua adalah PC3 12800, dinyatakan dalam juta bit per saat. 12800 dibahagi dengan lapan adalah 1600, jadi ini adalah dua cara untuk menyatakan perkara yang sama. Secara amnya, perkara akan menjadi kurang membingungkan jika anda berpegang pada penilaian kelajuan “DDR2 / 3/4” pertama.

Apa maksud Waktu RAM

Sebagai tambahan kepada penilaian kelajuan standard, setiap modul RAM juga mempunyai penilaian untuk sesuatu yang disebut timing. Ini dinyatakan sebagai rangkaian empat nombor, seperti 5-5-5-15 atau 8-8-8-24. Kami memasuki beberapa topik sains komputer canggih di sini, yang berurusan dengan jumlah masa yang diperlukan modul untuk mengakses bit data tunggal di lajur dan baris array memori. Tetapi demi singkatnya, koleksi angka ini umumnya disebut sebagai "latency."

Latensi menangani seberapa cepat modul RAM dapat mengakses perkakasannya sendiri, dan dalam kes khusus ini, semakin rendah bilangannya, semakin baik. Latensi yang lebih rendah bermaksud akses data yang lebih pantas, dengan itu pemindahan data lebih cepat ke CPU, dan operasi komputer anda lebih cepat secara keseluruhan. RAM berkualiti tinggi dan lebih mahal mempunyai latensi yang lebih rendah, dan kedua-dua peringkat ini dan kelajuan jam RAM dapat dilebihkan oleh peminat.

Walaupun begitu, perbezaan latensi sangat kecil sehingga melainkan jika anda menjalankan operasi pelayan peringkat industri atau beberapa mesin maya, anda tidak mungkin melihat perbezaan sebenar antara RAM dengan latensi yang lebih tinggi atau lebih rendah.

Tetapi Apa Yang Semua Ini Lakukan untuk PC Saya?

Secara jujur, itu tidak bermakna banyak. Walaupun lebih cepat, RAM latensi yang lebih rendah sememangnya akan meningkatkan prestasi teknikal komputer anda, ia berfungsi pada tahap yang sangat mendasar sehingga hampir mustahil bagi kita manusia berdarah untuk benar-benar menghargai perbezaannya. Ini seperti membandingkan Data dari Star Trek dan C3P0 dari Star Wars —jika seseorang dapat mengira kemungkinan bertahan dalam satu bilion saat dan yang lain memerlukan dua bilion, adakah ia penting yang mana yang anda tanyakan?

RAM yang lebih pantas akan memberikan prestasi PC anda lebih baik dalam penanda aras tertentu tertentu, tetapi dari segi manfaat sebenarnya bagi kebanyakan pengguna, mempunyai  lebih banyak  RAM yang tersedia hampir selalu lebih baik daripada mempunyai  RAM yang lebih cepat  . Oleh itu, jika anda berjaga-jaga untuk membeli 8GB RAM DDR4 dengan penilaian kelajuan 3200 atau 16GB RAM DDR4 dengan rating 2400, gunakan pilihan kedua setiap masa. Ini juga bermaksud bahawa overclocking RAM di BIOS sistem jarang bernilai usaha.

Ini benar terutamanya untuk permainan. Sekiranya komputer anda mempunyai kad grafik yang diskrit, maka permainan akan bergantung terutamanya pada memori kad video itu sendiri (dilabel sebagai "GDDR," yang dirancang khusus untuk aplikasi visual) untuk menangani fungsi-fungsi ini. Catatan: kerana memori kad grafik anda dipasang terus ke PCB kad grafik, ia tidak dapat ditingkatkan oleh pengguna akhir. Sekali lagi, memilih kad dengan lebih banyak  memori biasanya lebih baik daripada kad dengan  memori yang lebih  pantas  .

RAM yang lebih pantas dapat membantu prestasi visual dengan komputer yang menggunakan GPU bersepadu, seperti reka bentuk Intel yang tidak diskrit atau siri Unit Pemprosesan Dipercepat AMD. Ini kerana persediaan ini bergantung pada memori sistem untuk prestasi grafik. Ia juga dapat membuat perbezaan yang lebih jelas untuk mesin yang selalu diakses dari pelbagai titik, seperti pelayan web lalu lintas tinggi atau hos mesin maya. Tetapi bagi kebanyakan pengguna, itu bukan masalah besar.

Kesesuaian DDR2, DDR3, DDR4, dan Speed

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara DDR3 dan DDR4 RAM?

RAM hadir dalam pelbagai generasi, dengan piawaian terkini yang membolehkan akses lebih cepat dan cepat ke data yang disimpan dalam memori. Standard DDR yang asal - kependekan dari "Double Data Rate" - berjaya mencapai Single Data Rate RAM pada tahun 2000, dan kami kini menggunakan DDR versi 4. RAM DDR3 yang diperkenalkan pada tahun 2007 masih digunakan pada PC yang lebih tua atau lebih murah.

Setiap versi DDR berturut-turut meningkatkan keupayaan memori dan kelajuan format modul RAM, yang membawa kepada peningkatan prestasi. Tetapi yang benar-benar penting untuk diingat adalah bahawa piawaian tidak serasi ke belakang atau ke hadapan. Sekiranya komputer riba atau papan induk anda dinilai untuk modul memori DDR3, hanya boleh menggunakan DDR3, bukan DDR2 atau DDR4. Slot fizikal untuk standard yang berbeza tidak sepadan, jadi mustahil untuk memasang standard DDR yang salah pula.

Namun demikian, tidak demikian dengan penilaian kelajuan Slot RAM motherboard boleh beroperasi pada kelajuan di bawah maksimum tanpa masalah. Oleh itu, jika papan induk anda menerima RAM DDR4 hingga 3600MHz, tetapi anda telah menemui tawaran menarik pada modul yang diberi nilai maksimum 2400MHz, jangan ragu untuk memasangnya.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Intel XMP untuk Menjadikan RAM Anda Berjalan dengan Kelajuan yang Diiklankan

Perhatikan juga bahawa papan induk anda mungkin tidak menjalankan RAM anda dengan kelajuan yang diiklankan di luar kotak. Sekiranya anda membeli RAM DDR4-3600 dan papan induk anda menyokong apa-apa sehingga DDR4-3400, ia masih boleh menetapkannya ke tetapan terendah secara lalai — katakanlah, DDR4-3000. Anda mahu masuk ke BIOS komputer anda dan menetapkannya pada kelajuan yang betul, baik dengan mengaktifkan profil memori ekstrim (XMP) Intel atau dengan menyesuaikan sendiri kelajuannya.

Perhatikan juga bahawa memasang DIMM RAM yang tidak sepadan (yang mempunyai penilaian kelajuan dan masa yang berbeza) umumnya baik-papan induk anda cukup pintar untuk mengendalikan perkakasan yang berbeza. Tetapi dalam setiap kes, sistem akan berjalan sesuai dengan modul memori paling lambat yang dimilikinya, jadi membeli RAM yang lebih cepat untuk dicampurkan dengan RAM yang lebih perlahan tidak mempunyai faedah nyata. Sekiranya mungkin, lebih baik memadankan RAM baru dengan RAM lama.

Kredit Imej: Newegg, Gskill, GB Public PR / Flickr, Corsair