Cara Streaming Video dan Muzik Melalui Rangkaian Menggunakan VLC

VLC merangkumi ciri streaming yang cukup mudah digunakan yang dapat mengalirkan muzik dan video melalui rangkaian tempatan atau Internet. Anda boleh mengikuti aliran menggunakan VLC atau pemain media lain.

Gunakan antara muka web VLC sebagai alat kawalan jauh untuk mengawal aliran dari tempat lain. Perlu diingat bahawa anda mungkin tidak mempunyai lebar jalur untuk mengalirkan video definisi tinggi melalui Internet.

Menyiarkan Aliran

Untuk mula menyiarkan aliran rangkaian, klik menu Media di VLC dan pilih Stream.

Dalam dialog Open Media, pilih media yang ingin anda streaming. Anda dapat memilih satu atau lebih fail pada tab Files, memilih CD atau DVD pada tab Disc, atau bahkan menangkap video dari peranti tertentu pada tab Capture Device. Contohnya, anda boleh menstrimkan desktop anda dengan memilih Desktop pada tab Capture Device.

Klik butang Stream setelah memilih media anda.

Tetingkap Stream Output akan muncul. Panel pertama hanya menyenaraikan sumber media yang anda pilih - klik Seterusnya untuk meneruskan.

Pada panel Penyediaan Destinasi, anda perlu memilih destinasi untuk aliran anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih HTTP untuk mendengar sambungan - komputer lain boleh menyambung ke komputer anda dan menonton aliran. Anda juga boleh memilih UDP untuk disiarkan ke alamat IP tertentu atau julat alamat IP.

Setelah memilih destinasi anda, klik butang Tambah. Anda juga mungkin ingin mengaktifkan kotak centang Paparan secara tempatan - jika anda melakukannya, anda akan melihat dan mendengar media disiarkan di komputer tempatan anda, jadi anda akan tahu bahawa media itu dimainkan dengan betul.

Setelah menambahkan destinasi, anda dapat menyesuaikan tetapannya. Dengan tujuan HTTP, anda boleh menentukan jalan tersuai - tetapi jalan lalai akan berfungsi dengan baik.

Anda juga dapat mengubah tetapan transkoding - dengan transkod ke kualiti yang lebih rendah, VLC dapat menjimatkan lebar jalur rangkaian.

Klik Seterusnya untuk meneruskan ke panel Pengaturan Pilihan - anda mungkin tidak perlu mengubah pilihan lanjutan di sini. Untuk memulakan streaming, klik butang Stream.

Sekiranya anda memilih pilihan Paparan secara tempatan, media akan mula dimainkan secara tempatan di komputer anda.

Sekiranya anda mengaktifkan firewall, pastikan VLC adalah program yang dibenarkan atau tidak ada komputer yang dapat disambungkan. Sekiranya anda cuba melakukan streaming melalui Internet, anda mungkin juga perlu meneruskan port pada penghala anda.

Menyambung ke Aliran

Untuk menyesuaikan arus, klik menu Media di VLC di komputer lain dan pilih Buka Rangkaian Rangkaian.

Dengan andaian anda menggunakan HTTP, masukkan alamat seperti //IP.Address:8080 . Lihat siaran ini jika anda memerlukan bantuan untuk mencari alamat IP sistem lain.

(Sekiranya anda menentukan jalan khusus untuk aliran HTTP anda di kotak Laluan, anda perlu menentukan jalan khusus di sini. Contohnya, jika anda menentukan / jalan sebagai jalan tersuai anda, anda perlu memasukkan //IP.Address: 8080 / jalan di kotak di sini.)

Setelah mengklik Main, aliran akan mula dimainkan. Untuk mengawal pemutaran dari jarak jauh, cuba sediakan antara muka web VLC. Sekiranya anda menghadapi ralat, pastikan VLC tidak disekat oleh firewall pada sistem streaming.