Cara Membuat Senarai E-mel untuk Gmail untuk Menghantar E-mel Kumpulan

Sekiranya anda menghantar e-mel kepada sekumpulan orang yang sama secara berkala, anda boleh mengurangkan masa yang terbuang dengan membuat senarai e-mel untuk digunakan di Gmail. Walaupun tidak semestinya jelas, berikut adalah cara membuat senarai mel.

Buat Senarai E-mel Menggunakan Kenalan Google

Dengan cara khas Google, semua kenalan yang anda lihat dan akses di Gmail diuruskan oleh aplikasi Google yang terpisah: Kenalan. Untuk membuat daftar kenalan yang dapat Anda gunakan di Gmail, Anda harus mengunjungi aplikasi web Kenalan Google.

Nyalakan penyemak imbas web dan pergi ke Kenalan Google. Setelah berada di sini, arahkan kursor ke kenalan yang ingin anda tambahkan ke senarai mel dan kemudian klik pada kotak pilihan untuk memilihnya. Ulangi untuk setiap kenalan yang ingin anda masukkan dalam senarai.

Pastikan setiap kenalan yang anda tambahkan mempunyai e-mel yang berkaitan dengannya. Jika tidak, label tersebut tidak akan muncul di label semasa anda menghantar e-mel kepada mereka kemudian.

Setelah anda memilih setiap kenalan, klik pada ikon Label dan kemudian klik pada butang "Buat Label".

Beri label nama yang mudah diingat dan kemudian klik "Simpan" untuk membuat senarai kenalan.

Untuk menambahkan kenalan ke label yang sudah ada, pilih kenalan, klik ikon Label, klik pada label yang ingin anda tambahkan, dan kemudian klik butang "Terapkan".

Selepas menyimpan label, anda boleh membuat label lain untuk senarai lain atau menutup tab.

Hantar E-mel Menggunakan Senarai E-mel di Gmail

Setelah senarai dibuat dan dilabel, pergi ke peti masuk Gmail anda untuk menghantar e-mel ke seluruh kumpulan kenalan.

Setelah halaman dimuat, arahkan kursor tetikus ke ikon Plus (+) dan klik butang "Tulis" ketika muncul untuk memulakan e-mel baru.

Dari tetingkap "Mesej Baru", mulailah mengetikkan nama yang anda berikan label dan kemudian klik pada cadangan ketika muncul di bawah bidang teks.

Setelah anda memilih label, isi e-mel dan kemudian klik butang "Kirim" apabila anda selesai untuk menghantarnya kepada semua orang dalam senarai kumpulan.

Walaupun anda dapat menggunakannya untuk menjalankan perniagaan kecil atau kampanye pemasaran, akaun Google percuma anda hanya memungkinkan hingga 500 e-mel yang dikirim dan diterima setiap hari. Sekiranya anda mencapai had ini dalam jangka waktu 24 jam, anda mungkin akan mendapat mesej ralat yang memberitahu anda mengenai kelebihan usia anda.