Semua Tentang Monitor Ultrawide, Trend Terkini dalam Permainan dan Produktiviti

Anda mungkin pernah melihat rakan sekerja atau rakan dengan persediaan berbilang skrin sebelum ini. Susun atur monitor ini dapat efektif menampilkan banyak maklumat sekaligus, tetapi juga sukar untuk disiapkan, dan meninggalkan bezel jelek di ruang antara setiap skrin.

Untuk mengatasi masalah ini, pengeluar telah mula melepaskan monitor "ultrawide", yang menghindari nisbah aspek 16: 9 tradisional untuk lebih ramping (dan ada yang mengatakan lebih buruk) 21: 9. Bercakap dengan pemilik ultrawide dan mereka akan memberitahu bahawa monitor boleh menjadikan anda lebih produktif pada waktu siang dan pemain permainan yang lebih baik pada waktu malam, tetapi adakah semua gembar-gembur itu benar? Dan jika demikian, adakah monitor ultrawide merupakan pelaburan yang baik untuk persediaan anda?

Apakah Monitor Ultrawide?

Monitor Ultrawide adalah kelas skrin yang lebih baru yang telah merambah ke pasaran paparan selama dua tahun terakhir, yang dirancang untuk mengambil tempat dari susun atur dwi-layar.

Perbezaan utama antara ultrawide dan monitor standard adalah - anda dapat menebaknya - ukuran dan bentuk monitor. Khususnya, monitor ultrawide mempunyai nisbah aspek yang berbeza. Walaupun monitor skrin rata tradisional hampir selalu dipaparkan pada nisbah aspek 16: 9 (ukuran lebar hingga tinggi, atau 1,77: 1), monitor ultrawide memaparkan perkara pada bias mendatar hingga 64:27 (2.37: 1) . Semasa membeli monitor ultrawide, anda akan melihat angka yang lebih sering disebut sebagai "21: 9", tetapi ini hanyalah istilah pemasaran yang berlaku ketika pengeluar menyedari persamaan "16: 9" dengan "21: 9" akan lebih mudah difahami oleh pengguna.

Dengan kata lain ... mereka sangat luas.

Monitor ultrawide dipaparkan pada ukuran 2560 × 1080 atau 3440 × 1440 piksel, bergantung pada ukuran layar. Ketumpatan piksel yang lebih tinggi bermaksud anda boleh memuatkan lebih banyak program, aplikasi, video atau permainan di desktop yang sama tanpa terus beralih di antara mereka.

Penyokong monitor ultrawide mendakwa bahawa dengan mengurangkan nisbah aspek menjadi 2.37: 1, pengguna mendapat ruang yang lebih banyak untuk melakukan pelbagai tugas dengan tingkap bersebelahan, perendaman rasa yang lebih besar semasa bermain, dan pengalaman menonton filem yang lebih sinematik yang hampir tidak dapat dibezakan dari apa anda akan melihat di teater.

Apa yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membeli

Sudah tentu, sebaik yang terdengar, masih ada kebaikan dan keburukan untuk penyediaan ultrawide. Inilah yang harus anda pertimbangkan sebelum membuat lompatan.

Untuk Apa Anda Akan Menggunakannya?

Sekiranya anda bekerja dari rumah atau merancang untuk membeli monitor untuk meja anda di pejabat, ultrawide mungkin patut dipertimbangkan. Harta tanah skrin tambahan berguna apabila anda mempunyai beberapa projek atau aplikasi pemesejan yang dibuka sekaligus, dan menjadikannya sehingga anda dapat menaip di satu tetingkap sambil berbual video di yang lain tanpa juling untuk melihat siapa yang berada di hujung talian.

Sudah tentu, anda boleh melakukan ini dengan beberapa monitor biasa juga - dan, sebenarnya, ada yang lebih suka berbilang monitor kerana mereka memberi anda pembahagi antara ruang kerja, yang dapat membantu memecah tingkap anda. Di samping itu, sementara monitor ultrawide memberi anda lebih banyak harta tanah skrin daripada satu monitor, mereka biasanya tidak melebihi harta tanah dua monitor. (Satu monitor ultrawide "1080p" adalah 2560 × 1080, tetapi dua monitor 1080p standard menambah hingga 3840 × 1080, misalnya.)

BERKAITAN: G-Sync dan FreeSync dijelaskan: Kadar Penyegaran Berubah untuk Permainan

Untuk permainan, monitor ultrawide memberi anda bidang pandangan yang besar dan indah tanpa bezel di tengahnya, seperti yang anda gunakan dengan monitor dua. Ultrawides memberi anda kelebihan daya saing dalam permainan seperti League of Legends atau Rocket League, di mana dapat melihat lebih banyak bidang pertempuran di periferal anda bermaksud dapat melihat lawan sebelum mereka mengesan anda. Sim penerbangan dan permainan lumba juga kelihatan luar biasa di ultrawide, terutama pada model yang menampilkan layar melengkung untuk nuansa yang lebih mendalam.

Tetapi, sementara penembak orang pertama terlihat lebih baik dalam 2.37: 1, tanpa antara muka yang boleh disesuaikan elemen HUD penting seperti jumlah radar atau peluru dapat ditolak dari penglihatan periferal anda. Sekiranya anda bermain banyak permainan dalam genre FPS, anda mungkin lebih baik bertahan dengan paparan tradisional 16: 9.

Dan, walaupun monitor ultrawide hebat dari segi teori, beberapa tajuk lebih baik daripada yang lain dalam persekitaran ultrawide. Sekiranya anda tidak pasti sama ada permainan pilihan anda menyokong penskalaan 21: 9, anda boleh mencari senarai ini yang disediakan oleh Widescreen Gaming Forum, dan ada alat yang dapat menyelesaikan masalah seperti Flawless Widescreen.

Terakhir, ultrawide sangat luar biasa untuk menonton filem, terutamanya jika anda bosan melihat bar hitam di bahagian atas dan bawah skrin anda. Banyak filem pada masa ini ditembak dengan nisbah aspek 2,39: 1, dalam apa yang dikenali sebagai "format skrin lebar moden anamorfik". Dengan aspek 2.37: 1, monitor ultrawide memenuhi hampir setiap bingkai hingga hampir sempurna, menjadikan pengalaman menonton skrin penuh.

Bolehkah Kad Grafik Anda Mengatasinya?

Semasa membeli ultrawide, anda harus yakin sama ada komputer anda akan mempunyai kekuatan grafik yang mencukupi untuk menyokongnya.

Pada 3440 × 1440 piksel dalam model 34,, skrin ultrawide mengandungi 140% lebih banyak piksel daripada persediaan 1920 × 1080 tradisional. 140% lebih banyak piksel bermaksud 140% lebih banyak tenaga yang diperlukan untuk menampilkan semuanya, jadi jika anda merancang untuk melakukan permainan serius, anda memerlukan kad grafik yang cantik untuk menyokong peningkatan resolusi. Sekiranya anda melakukan kerja desktop biasa, anda mungkin mempunyai lebih banyak ruang goyangan.

Walaupun begitu, monitor ultrawide tidak memerlukan keluaran sebanyak setup multi-screen, yang bagus jika anda hanya mempunyai satu output paparan pada komputer riba atau desktop anda. Persediaan berbilang skrin memerlukan kabel dan port yang terpisah untuk setiap monitor, tetapi ultrawide hanya memerlukan satu palam HDMI atau DP 1.2 untuk membolehkan anda beroperasi.

Melengkung vs Rata

BERKAITAN: Mengapa Anda Mahukan TV Melengkung atau Monitor Komputer?

Sama seperti ketika anda membeli jenis HDTV lain dan memantau di luar sana hari ini, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat keputusan mengenai bentuknya: melengkung, atau tidak melengkung.

Kami telah menguraikan kebaikan dan keburukan melengkung berbanding rata sebelumnya, tetapi secara ringkas - semuanya bergantung pada perspektif anda (pun dimaksudkan). Sekiranya anda mahukan pengalaman sinematik yang lebih mendalam dan tidak keberatan kehilangan sedikit sudut tontonan untuk mendapatkannya, paparan melengkung sangat bagus. Sekiranya anda mahukan monitor yang dapat ditonton lebih dari satu atau dua orang pada masa yang sama tanpa mengetatkan leher mereka untuk melihat keseluruhan gambar, reka bentuk rata mungkin akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Saiz skrin

Buat masa ini, monitor ultrawide dijual dalam konfigurasi ukuran yang berkisar antara 25 ″ hingga 35 though, walaupun kami tidak mengesyorkan berada di bawah 32 ″ jika anda dapat mengelakkannya. Walaupun skrin yang lebih kecil lebih mudah di dompet anda, faedah multitasking monitor ultrawide tidak begitu jelas apabila resolusi yang meningkat menjadikan teks terlalu kecil untuk dibaca, atau aplikasi terlalu membosankan untuk dinavigasi.

Harga

Monitor ultrawide pernah mendapat harga premium, tetapi harga mulai turun baru-baru ini untuk memenuhi permintaan pengguna. Sebenarnya, harganya sama dengan monitor skrin lebar 16: 9 biasa.

Tidak mungkin membandingkan kedua-dua jenis monitor secara langsung, kerana perbezaan resolusi dan ukuran, tetapi itu tidak akan menghalang kita untuk mencuba. Ikuti monitor ASUS 27 ″ 16: 9 ini, yang mempunyai resolusi 2560 × 1440 dan dijual pada harga $ 469. Monitor ultrawide terdekat - dari segi saiz skrin pepenjuru dan resolusi skrin - adalah ultrawide ASUS 29 ″ 21: 9 ini, dengan resolusi 2560 × 1080. Ia dijual pada harga $ 419. Itu sedikit lebih sedikit daripada monitor 16: 9 biasa, tetapi mengenai apa yang anda harapkan memandangkan resolusi yang sedikit lebih rendah.

Oleh itu, jika anda memutuskan antara monitor tradisional dan layar ultrawide, harganya harus setanding, pixel-for-pixel – pixel hanya disusun sedikit berbeza. Sudah tentu, anda boleh mendapatkan lebih banyak piksel dengan membeli dua monitor 1080p yang setanding dengan harga yang sama dengan ultrawide, walaupun dengan bezel di tengah susun atur.

Pilihan Picture-in-Picture atau "Screen Splitter"

BERKAITAN: 4 Trik Pengurusan Tetingkap Tersembunyi di Desktop Windows

Orang yang ingin mengganti konfigurasi multi-skrin mereka sekarang harus mengawasi fitur "split split" pada monitor ultrawide mereka yang seterusnya.

Kadang-kadang disebut "MultiTask", atau hanya gambar-dalam-gambar bergantung pada jenama yang anda gunakan, tetapi pada hakikatnya ia adalah ciri yang dapat mengambil banyak input dan membaginya dengan kuadran pada satu paparan. Ini mensimulasikan gaya segmentasi sistem yang anda dapat dengan penyediaan multi-monitor, sekiranya anda mahu komputer riba dan desktop anda masih dapat berkongsi layar yang sama.

Keserasian Ruang Meja / VESA

Calon pembeli ultrawide juga perlu memastikan bahawa mereka mempunyai cukup ruang di meja mereka untuk memuatkan monitor tanpa terbalik. Lebar ultrawide yang paling luas dapat berukuran hampir tiga kaki dengan bezel dan casing yang diperhitungkan, jejak kaki yang mengagumkan jika anda bekerja di pejabat dengan ruang terbuka atau mempunyai meja yang lebih kecil di rumah.

Sekiranya rancangan anda adalah memasang monitor di dinding, periksa semula untuk melihat apakah ultrawide anda sebenarnya dilengkapi dengan keserasian VESA terlebih dahulu. Kerana bentuknya yang tidak ortodoks (terutamanya reka bentuk melengkung), tidak semua ultrawide mempunyai lubang skru siap VESA di bahagian belakang. Ini boleh menjadi masalah bagi pengguna yang lebih suka memasang monitor mereka daripada membiarkannya tetap berdiri.

Multi-Monitor vs Ultrawide

Oleh itu, dengan semua itu: adakah anda mesti mendapatkan monitor ultrawide atau menggunakan persediaan pelbagai skrin?

Jawapannya, seperti biasa, adalah bergantung. Persediaan berbilang skrin dapat menawarkan tahap penyesuaian dan fleksibiliti yang tidak dapat ditandingi oleh ultrawide. Contohnya, anda boleh memasang satu monitor dalam mod potret sambil menyimpan yang lain dalam keadaan lanskap untuk bekerja, dan menukarnya kembali ke dwi-landskap apabila tiba masanya untuk menghidupkan permainan atau menonton filem. Tidak semua orang mahukan harta tanah yang lebih mendatar, dan ramai sebenarnya lebih suka mempunyai lebih banyak ruang menegak untuk bekerja bergantung pada permintaan pekerjaan mereka.

Tetapi keperluan untuk monitor ultrawide tidak akan wujud sekiranya konfigurasi multi-skrin sempurna.

Dalam susun atur pelbagai skrin, bezel setiap monitor dalam array dipisahkan dari yang lain di ruang di mana kedua tepi bertemu. Ini meletakkan bar hitam besar di antara dua bahagian gambar, yang boleh menjadi pembunuh rendaman automatik bagi sesetengah orang, sementara yang lain mungkin lebih suka memilikinya sebagai titik rujukan di mana satu skrin berakhir dan yang lain bermula.

Seperti perbahasan melengkung vs rata, sama ada anda menggunakan persediaan pelbagai skrin berbanding dengan ultrawide semuanya bergantung kepada pilihan peribadi.

Monitor ultrawide masih merupakan produk yang cukup khusus untuk jenis pelanggan yang sangat spesifik, tetapi itu tidak bermaksud yang baru tidak akan kelihatan hebat di meja anda. Dengan harga yang sesuai (dan kadang kala mengalahkan) persaingan 16: 9 dan lebih banyak model yang dikeluarkan pada hari itu, mungkin tidak lama sebelum kita bertanya pada diri sendiri bagaimana kita pernah bekerja, bermain, atau menonton filem dengan cara lain.

Kredit Gambar: Flickr / Vernon Chan, Wikimedia, Flickr / Jon B, Pixabay, LG 1, 2