Cara Menyekat Mesej Teks dari Nombor Tertentu pada Android

Lihat, kita semua mendapat pesanan teks yang mengganggu dari semasa ke semasa. Mungkin itu spam, mungkin dari seseorang yang tidak mahu anda ajak bicara, mungkin itu perkara ketiga yang lain. Maksudnya, anda tidak mahu mendapatkannya. Oleh itu, mari kita sekat.

BERKAITAN: Aplikasi Teks Terbaik untuk Android

Jadi inilah masalahnya: terdapat  banyak  telefon Android di luar sana, dari banyak pengeluar yang berbeza. Nampaknya hampir semua mereka mempunyai aplikasi SMS mereka sendiri, menjadikannya sangat sukar untuk memberitahu anda bagaimana melakukannya di telefon khusus anda.

Demi kesederhanaan, saya akan menerangkan cara melakukannya di aplikasi pesanan stok pada peranti Pixel / Nexus, yang juga tersedia untuk dimuat turun dari Google Play Store. Anda tidak perlu menggunakannya sebagai aplikasi SMS utama anda setelah memblokir nombor jika anda tidak mahu, kerana blok tersebut harus seluruh sistem. Teruskan dan pasang sekarang, dan kami akan melihat butirannya di bawah. Sekiranya anda menggunakan peranti Android stok semasa, seperti Pixel, maka anda sudah memasang apl Messages.

Android hanya membenarkan satu aplikasi SMS pada waktu ditetapkan sebagai lalai, jadi setelah memasang aplikasi Pesan, Anda harus menetapkannya sebagai lalai anda — sekali lagi, ini hanya sementara.

Untuk melakukan ini, buka sahaja. Ini akan memberi anda coretan ringkas mengenai apa yang dilakukan oleh aplikasinya. Cukup ketuk "Seterusnya", kemudian "OK" di pop timbul untuk menetapkan Mesej sebagai lalai.

Kaedah Satu: Sekat Nombor Langsung dari Mesej

Cara termudah untuk menyekat SMS dari orang tertentu adalah menyekatnya terus dari mesej yang dihantar. Untuk melakukan ini, buka utas perbualan dari mereka dalam aplikasi Mesej.

Ketik tiga titik di sudut kanan atas, kemudian pilih "Orang dan Pilihan."

 

Ketik "Sekat." Tetingkap pop timbul akan meminta anda mengesahkan bahawa anda ingin menyekat nombor tersebut, dengan menyatakan bahawa anda tidak akan lagi menerima panggilan atau teks dari orang ini. Ketik "Sekat" untuk mengesahkan.

 

Poof . Disekat mereka.

Kaedah Kedua: Sekat Nombor Secara Manual

Sekiranya anda tidak mempunyai mesej terbuka dengan orang yang dimaksud, anda juga boleh memasukkan nombor mereka secara manual untuk menyekatnya. Dari antara muka Mesej utama, ketuk tiga titik di sudut kanan atas, kemudian pilih "Kenalan yang Disekat."

Klik "Tambah Nombor." Dari sini, anda hanya perlu memasukkan nombor yang ingin anda sekat, kemudian ketik "Sekat". Senang kacang.

 

Dan hanya itu sahaja. Mulai saat ini, mesej nombor tersebut akan disekat sepenuhnya, tanpa mengira aplikasi SMS yang anda gunakan sebagai lalai.

Cara Membuka Nombor

Sekiranya, pada bila-bila masa, anda ingin membuka blokir nombornya, cukup kembali ke Mesej> Kenalan yang Disekat dan ketuk "X" di sebelah nombor tersebut.

Untuk menukar aplikasi pemesejan lalai anda kembali ke aplikasi yang anda gunakan sebelumnya, buka saja. Ia akan mendorong anda untuk menetapkannya sebagai lalai. Sekiranya itu tidak berlaku, anda boleh masuk ke menu Tetapan> Aplikasi> Aplikasi Lalai dan pilih aplikasi SMS pilihan anda di bawah entri "Aplikasi pemesejan". Sekiranya anda sukar menemui tetapan ini, berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai menetapkan aplikasi lalai.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Aplikasi Lalai pada Android

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan kaedah ini atau terus menerima pesanan teks yang tidak diminta yang sepertinya tidak dapat disekat, sudah tiba masanya untuk menghubungi pembawa anda. Semua pembawa utama mempunyai cara untuk menyekat pesanan teks, jadi ini harus mengatasi masalah anda.