Apa itu Swapfile.sys dan Bagaimana Anda Menghapusnya?

Windows 10 (dan 8) merangkumi fail memori maya baru bernama swapfile.sys. Ia disimpan dalam pemacu sistem anda, bersama dengan pagefile.sys dan hiberfil.sys. Tetapi mengapa Windows memerlukan fail pertukaran dan fail halaman?

Windows menukar beberapa jenis data yang tidak digunakan untuk menukar fail. Pada masa ini, fail ini digunakan untuk aplikasi "universal" baru - sebelumnya dikenali sebagai aplikasi Metro. Windows mungkin melakukan lebih banyak perkara di masa hadapan.

Swapfile.sys, Pagefile.sys, dan Hiberfil.sys

BERKAITAN: Cara Menunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi di Windows 7, 8, atau 10

Seperti pagefile.sys dan hiberfil.sys, fail ini disimpan di root pemacu sistem anda - C: \ secara lalai. Ini juga dapat dilihat hanya jika anda telah mengaktifkan "Tunjukkan fail dan folder tersembunyi" dan jika pilihan "Sembunyikan fail sistem operasi dilindungi" dinonaktifkan.

Hiberfil.sys digunakan oleh sistem operasi Windows untuk menyimpan semua kandungan RAM anda semasa hibernasi. Ia juga membantu mengaktifkan ciri boot cepat "boot hibrid" baru di Windows 8 dan 10. Pagefile.sys adalah tempat sistem operasi Windows mengeluarkan memori apabila tidak ada ruang yang tersisa di RAM anda dan sistem memerlukan lebih banyak RAM.

Untuk apa Fail Tukar?

Tidak ada banyak maklumat rasmi Microsoft mengenai fail ini di luar sana, tetapi kami dapat mengumpulkan jawapan dari catatan blog rasmi Microsoft dan respons forum.

Ringkasnya, swapfile - swapfile.sys - kini digunakan untuk menukar gaya aplikasi baru Microsoft. Microsoft telah memanggil aplikasi universal ini, aplikasi Windows Store, aplikasi Metro, aplikasi moden, aplikasi Windows 8, aplikasi UI gaya Windows 8, dan perkara-perkara lain pada pelbagai titik.

Aplikasi ini diuruskan secara berbeza dari aplikasi desktop Windows tradisional. Windows menguruskan memori mereka dengan lebih bijak. Inilah cara Black Morrison Microsoft menerangkannya:

"Anda mungkin bertanya, 'Mengapa kita memerlukan fail halaman maya yang lain?' Nah, dengan pengenalan Aplikasi Moden, kami memerlukan cara untuk mengurus memori mereka di luar kaedah Memori Maya / Halamanfile tradisional.

"Windows 8 dengan berkesan dapat menulis keseluruhan (pribadi) kumpulan aplikasi Modern yang ditangguhkan ke disk untuk mendapatkan memori tambahan ketika sistem mengesan tekanan. Proses ini serupa dengan hibernasi aplikasi tertentu, dan kemudian dilanjutkan ketika pengguna beralih kembali ke aplikasi. Dalam kes ini, Windows 8 memanfaatkan mekanisme penangguhan / resume aplikasi Moden untuk mengosongkan atau mengisi semula set kerja aplikasi. "

Daripada menggunakan fail pagefile.sys standard untuk ini, Windows menukar banyak aplikasi universal yang tidak lagi diperlukan untuk fail swapfile.sys.

Pavel Lebedinsky Microsoft menerangkan sedikit lagi:

"Menangguhkan / menyambung semula aplikasi gaya Metro adalah satu senario, mungkin ada yang lain di masa depan.

Swapfile dan halamanfile biasa mempunyai corak penggunaan yang berbeza dan keperluan yang berbeza berkenaan dengan penempahan ruang, pertumbuhan dinamik, dasar membaca / menulis dan lain-lain. Menjauhkannya menjadikan perkara lebih mudah. ​​"

Pada dasarnya, fail halaman standard digunakan untuk perkara biasa di Windows, sementara kerangka aplikasi baru Microsoft menggunakan jenis fail yang terpisah untuk menukar beberapa aplikasi baru dengan bijak.

Bagaimana Saya Memadamkan Fail Swapfile.sys?

BERKAITAN: Apakah Fail Halaman Windows, dan Sekiranya Anda Melumpuhkannya?

Fail khusus ini sebenarnya agak kecil, dan berukuran maksimum 256 MB. Anda tidak perlu membuangnya. Walaupun anda mempunyai tablet dengan jumlah storan yang sangat rendah, swapfile.sys mungkin membantu menjadikannya lebih responsif.

Fail swapfile.sys diuruskan bersama dengan fail pagefile.sys. Melumpuhkan fail paging pada pemacu juga akan mematikan fail pertukaran pada pemacu tersebut.

Kami tidak mengesyorkan melakukan ini, kerana melumpuhkan fail halaman anda adalah idea yang tidak baik.

Tetapi anda boleh membuang fail ini, jika anda mahu. Untuk mengakses dialog yang sesuai, buka menu Mula, ketik "prestasi", dan pilih jalan pintas pengaturan "Sesuaikan penampilan dan prestasi Windows".

Di tetingkap Pilihan Prestasi, klik tab Lanjutan dan klik butang Tukar di bawah Memori maya.

Hapus centang "Urus ukuran fail paging secara automatik untuk semua drive", pilih drive, pilih "No paging file", dan klik "Set." Kedua-dua fail pagefile.sys dan swapfile.sys akan dikeluarkan dari pemacu tersebut setelah anda menghidupkan semula komputer anda.

Anda seharusnya dapat membuat semula fail halaman pada pemacu lain dari sini dan Windows akan memindahkan fail memori maya anda ke pemacu tersebut, yang membolehkan anda mengurangkan keausan pada pemacu keadaan pepejal dan meletakkannya pada pemacu keras mekanikal, misalnya.

Klik OK dan but semula PC anda. Fail swapfile.sys dan pagefile.sys akan hilang dari pemacu anda. Untuk membuat semula, kunjungi dialog ini sekali lagi dan aktifkan ukuran sistem yang dikendalikan pada pemacu C: \ atau pemacu lain.

Secara keseluruhan, fail ini tidak terlalu buruk - fail baru, tetapi memerlukan lebih banyak ruang daripada fail halamanfile.sys dan hiberfil.sys tradisional. Windows 10 harus menggunakan ruang cakera lebih sedikit daripada Windows 7, walaupun dengan fail memori maya tambahan ini.