Cara Memasang Saluran Homebrew pada Nintendo Wii dengan Cara Mudah

Nintendo Wii diperkenalkan pada tahun 2006 dan, sejak itu, lebih dari 100 juta unit telah dihantar. Oleh itu, Wii berusia hampir sepuluh tahun, banyak, dan dengan beberapa peretasan mudah, anda boleh memperpanjang umurnya beberapa tahun lagi.

Wii sudah menjadi konsol permainan yang cukup serba boleh. Di luar kotak anda boleh bermain beratus-ratus permainan konsol maya, yang merupakan replika tajuk lama untuk sistem seperti NES, Sega Genesis, Commodore 64, dan banyak lagi.

Selain itu, pengguna boleh membeli dan memuat turun judul WiiWare yang unik, yang bermaksud bahawa membeli permainan baru tidak selalu memerlukan Walmart atau GameStop.

Walau bagaimanapun, perkara yang baik tentang Wii adalah bahawa ia tidak hanya mempunyai banyak permainan hebat di belakangnya, tetapi dengan beberapa pengubahsuaian mudah, ia dapat diubah menjadi pemain DVD sederhana. Ini bagus jika anda ingin menyerahkan Wii kepada anak-anak anda dan memberi mereka platform permainan yang mesra kanak-kanak, tetapi juga membiarkan mereka menonton filem.

(Re) memperkenalkan Homebrew Channel

Homebrew Channel (HBC) kekal sebagai penggodam konsol terbaik dan terkenal dalam ingatan baru-baru ini. Tidak diragukan lagi ciri yang mesti dimiliki. Sekiranya anda mempunyai Wii "Belum Dibancuh" lama, maka tidak ada masa seperti sekarang untuk mengubahnya. Bagaimanapun, jaminan pada Wii anda sudah lama habis, dan anda mungkin tidak akan berbuat apa-apa.

Sudah tentu, amaran dan penafian standard berlaku: sebarang perubahan atau pengubahsuaian yang anda lakukan pada Wii anda sepenuhnya bergantung kepada anda dan tanggungjawab anda sendiri. Sangat sukar untuk membuat Wii dengan cara ini, tetapi ia mungkin berlaku.

Jadi apa itu Homebrew Channel? Ia hanyalah seperti saluran, seperti Netflix atau Nintendo eShop. Saluran tidak lebih hebat daripada aplikasi versi Nintendo. Oleh itu, apabila anda membuka saluran, semua yang perlu dilakukan adalah memberi anda fungsi yang lebih tinggi di atas dan di luar hanya bermain permainan. Sebagai contoh, saluran Netflix di Wii tidak lebih daripada aplikasi Netflix yang dimuliakan, dan sebagainya.

Untuk itu, kami mungkin menganggap Homebrew Channel sebagai saluran pelancar aplikasi, yang bermaksud anda boleh menyalin aplikasi dan permainan khas ke kad SD anda dan melancarkannya melalui HBC.

Pada masa lalu, Nintendo telah mengeluarkan kemas kini sistem yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi tetapi juga menghapus "saluran atau firmware yang tidak dibenarkan [yang] boleh mengganggu permainan atau konsol Wii." Fokus artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara memasang mod lembut HBC dan HackMii pada kemas kini sistem Wii yang terkini dan mungkin terakhir (4.3), dengan eksploitasi sederhana yang disebut LetterBomb.

Kami telah menulis sebelumnya tentang cara menggodam Wii anda menggunakan eksploitasi Super Smash Brothers Brawl yang disebut SmashStack. Eksploitasi itu memerlukan permainan Super Smash Brothers Brawl, yang tidak semestinya sukar diperoleh atau mahal untuk dibeli, tetapi kaedah yang akan kami tunjukkan mempunyai lebih banyak gelung untuk dilalui.

Terdapat juga beberapa kaedah lain namun, LetterBomb berfungsi tanpa permainan dan hanya pada Menu Sistem 4.3. Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai setiap eksploitasi individu, anda boleh membacanya di WilBrew.org.

Menggunakan Exploit LetterBomb untuk Memasang HBC

Untuk memeriksa versi sistem anda, buka Tetapan Sistem Wii dengan mengklik butang Wii bulat di sudut kiri bawah Menu Sistem.

Lihat di sudut kanan atas dan anda akan melihat nombor versi anda. Sekiranya versi kurang dari 4.3, anda boleh mencuba eksploitasi lain atau mengemas kini Wii anda sekarang. Pastikan anda mengemas kini Wii sepenuhnya kepada kemas kini 4.3 terkini kerana setelah anda menjalankan eksploitasi, anda tidak dapat mengemas kini Wii anda lagi (bukan kerana kami mengharapkan Nintendo mengeluarkan tambalan lagi) kerana ia akan mematahkan sebarang modifikasi yang anda gunakan.

Anda melihat versi sistem kami adalah 4.3U (U = Amerika Syarikat, E = Eropah, J = Jepun, K = Korea), jadi kami masih baik.

Tunggu, jangan mundur dari tetapan sistem, kita memerlukan satu perkara lagi. Klik kanan ke Wii System Settings 2, kemudian klik "Internet -> Console Information" dan salin alamat MAC. Anda memerlukannya untuk melakukan penggodaman sebenar.

Sekarang, anda boleh kembali ke Menu Sistem. Langkah seterusnya mesti berlaku pada PC, jadi kita akan menjauh dari Wii untuk melakukannya.

Melaksanakan Hack Letterbomb Wii

Peretasan yang kami gunakan disebut Letterbomb, dan walaupun kedengarannya menakutkan dan tidak menyenangkan, setelah anda melihat cara kerjanya, anda akan memahami mengapa.

Untuk melakukan penggodaman ini, anda memerlukan kad SD yang diformat ke FAT16 atau FAT32. Ukuran kad SD tidak penting, kami menjumpai kad lama 256MB yang tidak berguna sebagai pilihan penyimpanan pada masa kini, tetapi sesuai untuk tujuan ini.

Seterusnya, anda ingin melayari laman web Letterbomb. Anda memerlukan alamat MAC dari Wii anda sekarang. Dalam tangkapan skrin berikut, kami menunjukkan versi menu sistem kami (4.3U), memasukkan MAC kami, dan kami juga akan meneruskan dan memasang pemasang HackMii juga.

Seterusnya, anda memasukkan CAPTCHA dan klik "potong wayar merah" untuk memuat turun fail zip Letterbomb.

Ambil fail zip yang baru dimuat dan ekstrak kandungannya ke kad SD kosong anda.

Seterusnya, keluarkan kad SD dari PC anda dan masukkan ke Wii anda. Klik pada ikon Mel di sudut kanan bawah dan kembali satu atau dua hari.

Anda akan mengetahui bahawa anda telah menemui sedikit surat yang betul ketika anda melihat sampul surat berwarna merah dengan bom di atasnya. Sekarang peluang anda untuk menyelamatkan. Sekiranya anda tidak mahu meneruskan, anda tidak membuat perubahan pada Wii anda.

Jika tidak, klik pada bom huruf dan ia akan melaksanakan kod yang diperlukan untuk mempersiapkan Wii anda untuk memasang HBC dan HackMii.

Anda akan tahu semuanya berjaya apabila anda melihat skrin berikut memberi amaran bahawa anda tidak akan pernah membayar sebarang perisian ini, yang disediakan secara percuma kepada semua orang.

Setelah teks "tekan 1 untuk meneruskan" muncul, sudah waktunya untuk memasang Homebrew Channel dan BootMii.

Memasang Homebrew Channel dan BootMii

Pemasang HackMii kini berada pada versi 1.2. Ia membolehkan anda melakukan dua perkara, memasang HBC yang sangat penting dan secara pilihan, BootMii. Kami mengesyorkan kedua-duanya.

Klik "teruskan" apabila anda sudah bersedia untuk meneruskan.

Skrin seterusnya adalah menu utama. Klik "pasang Homebrew Channel" untuk memulakan.

Sahkan niat anda dengan mengklik "Ya, teruskan" atau klik "tidak, bawa saya kembali" jika anda berubah pikiran.

Sekiranya anda meneruskan, HBC akan dipasang. Tidak akan lama dan setelah selesai, anda akan melihat "KEJAYAAN" berwarna hijau. Klik "Teruskan" untuk kembali ke menu utama.

Perhatikan sekarang ada pilihan baru untuk "mencopot pemasangan Saluran Homebrew", sekiranya anda ingin mengurungkan perubahan. Perkara seterusnya yang akan kita lakukan ialah memasang BootMii, jadi klik "BootMii ..." untuk meneruskan.

BootMii mesti dipasang sebagai IOS (tidak menjadi keliru dengan sistem operasi mudah alih Apple), yang bermaksud anda perlu menggunakan HBC untuk melancarkannya. Mereka agak rumit tetapi inilah lebih banyak maklumat mengenai apa sebenarnya IOS, sekiranya anda ingin tahu.

BootMii memerlukan kad SD untuk dipasang. Anda boleh menggunakan yang sudah ada di Wii, dengan mana anda mengeksploitasi Letterbomb, atau anda boleh menggunakan yang lain. Sekiranya kad SD baru anda tidak diformat dengan betul, anda dapat memasukkannya dan klik "sediakan kad SD" pada layar menu BootMii.

Jika tidak, klik "ya, teruskan" seperti yang dilihat pada tangkapan skrin berikut.

Pemasang kini akan menulis semua fail runtime yang diperlukan ke kad SD anda. Seterusnya, sudah tiba masanya untuk memasang BootMii ke Wii anda, sekali lagi klik "ya, teruskan."

Setelah selesai, anda sekali lagi akan diberi "KEJAYAAN" hijau dan anda boleh mengklik "Teruskan."

Kembali ke menu utama, anda boleh keluar dari pemasang HackMii dan kembali ke Menu Sistem Wii utama.

Menikmati Buah Tenaga Kerja Anda

Selamat kembali ke Menu Sistem. Perhatikan ada yang berbeza? Anda mendapat penambahan baru, Homebrew Channel!

Secara lalai, pemasangan Saluran Homebrew anda tidak akan mempunyai aplikasi atau permainan di dalamnya. Anda harus menambahkannya ke folder Aplikasi kad SD anda (anda perlu melakukannya di PC anda). Tidak perlu mencari aplikasi, anda boleh mendapatkan senarai lengkapnya di sini.

Jangan lupa BootMill, yang boleh di-boot dari submenu di HBC. Ketik butang Laman Utama di Wiimote untuk mengaksesnya.

Menu BootMii dapat dilayari dengan menggunakan pengawal GameCube, atau jika tidak, anda boleh menggunakan butang Daya pada konsol untuk menelusuri pilihan dan butang Reset untuk memilih.

BootMii akan menjadi alat penting jika anda berencana untuk melakukan penggodaman lebih lanjut. Pilihan keempat, dengan roda gigi, bertujuan untuk membolehkan anda membuat sandaran dan memulihkan NAND, yang merupakan memori sistem anda.

Kami sangat mengesyorkan anda membaca artikel kami mengenai cara melindungi Wii anda daripada bata, serta cara melepaskan ciri dan pilihan tersembunyi menggunakan aplikasi Priiloader.

Di luar ini, apa yang anda lakukan adalah bergantung kepada anda dan tahap kegembiraan anda walaupun kami akan mengatakan anda sudah cukup berani sejauh ini. Anda bahkan boleh menyiapkan Wii anda dengan cakera keras dan bermain permainan dari itu sehingga anda tidak perlu memasukkan cakera permainan lain lagi.

Mari dengar dari anda sekarang. Adakah alasan anda sendiri untuk menggunakan semula konsol Wii lama anda untuk tugas lanjutan? Kami menggalakkan anda memberikan maklum balas anda di forum perbincangan kami.