Cara Mencari Koordinat Lintang dan Bujur Menggunakan Peta Google

Sebagai salah satu alat pemetaan paling kuat yang tersedia, Peta Google mempunyai sejumlah ciri yang dirancang untuk membantu anda menentukan lokasi anda. Sekiranya anda ingin mengetahui kedudukan tepat anda, anda dapat menaikkan koordinat GPS anda di Peta Google.

Anda boleh mendapatkan koordinat di semua platform, termasuk laman web Peta Google, serta aplikasi Peta Google untuk Android, iPhone, dan iPad.

Gunakan Laman Web Peta Google untuk Mencari Koordinat

Anda dapat dengan mudah mencari koordinat GPS (menunjukkan garis lintang dan garis bujur) untuk lokasi menggunakan laman web Peta Google. Langkah-langkah ini berfungsi untuk Peta di mana-mana penyemak imbas web, bukan hanya Google Chrome.

Untuk melakukan ini, cari lokasi di bar carian di bahagian atas laman web Peta Google, atau gunakan tetikus anda untuk memperbesar lokasi di peta yang dapat dilihat. Setelah anda mendapatkan lokasi, klik kanan untuk memunculkan menu pilihan tambahan.

Dari menu pop timbul, pilih "Apa Di Sini?" pilihan.

Butang akan memunculkan kotak lokasi kecil di bahagian bawah halaman. Anda akan melihat rangkaian nombor di bawah lokasi.

Ini adalah koordinat GPS anda, ditunjukkan sebagai darjah perpuluhan. Sekiranya anda ingin mencari lokasi ini di Peta Google sekali lagi, anda boleh mencari koordinat ini di bar carian.

Peta Google kemudian akan memaparkan lokasi untuk anda mencari lebih banyak maklumat tentang, atau untuk membantu anda membuat peta khusus yang menunjukkan arah dan kawasan lain yang menarik di sekitarnya.

BERKAITAN: Cara Membuat Peta Khusus di Peta Google

Gunakan Aplikasi Mudah Alih Peta Google untuk Mencari Koordinat

Anda juga dapat menggunakan aplikasi mudah alih Peta Google untuk Android, iPhone, dan iPad untuk mencari koordinat GPS yang tepat untuk lokasi mana pun di seluruh dunia. Langkah untuk pengguna Android dan Apple serupa, tetapi iPhone dan iPad mempunyai langkah tambahan untuk diikuti.

Untuk mencari koordinat GPS, buka aplikasi Peta Google pada telefon pintar atau tablet anda. Anda boleh menggunakan bar carian untuk mencari lokasi umum atau menggunakan paparan peta untuk mencarinya secara manual.

Sekiranya anda menggunakan paparan peta, anda perlu menyentuh lama dan memilih lokasi yang tidak ditandai sehingga pin merah muncul.

Koordinat akan dipaparkan di bar carian Peta Google untuk Android ketika anda menjatuhkan pin.

Anda perlu mengetuk kotak "Jatuhkan Pin" di bahagian bawah aplikasi Peta Google untuk iPhone dan iPad.

Skrin ini muncul setelah anda menjatuhkan pin merah ke tampilan peta.

Mengetuk "Pin Droped" akan memunculkan menu informasi dengan alamat lokasi, serta pilihan untuk menyimpan atau mencari arah ke lokasi.

Koordinat untuk lokasi akan disenaraikan di bawah alamat di bahagian bawah menu.

BERKAITAN: Cara Melihat dan Menghapus Sejarah Peta Google anda di Android dan iPhone