Cara Memeriksa Status AppleCare pada Peranti Apple anda

Tidak kira sama ada peranti Apple anda berada dalam tempoh jaminan AppleCare awalnya atau dilindungi oleh AppleCare +, memeriksa liputan semasa boleh menjadi langkah pertama untuk mendapatkan pembaikan. Inilah cara untuk memeriksa apa yang dilindungi dan yang tidak.

Seperti yang telah dipelajari oleh banyak orang selama bertahun-tahun, apabila peranti Apple diperbaiki di luar AppleCare boleh menjadi usaha yang mahal, terutamanya memandangkan keadaan semasa pembaikan notebook. Tidak ada yang murah jika semuanya terikat atau disolder ke papan logik, jadi anda mungkin berharap tab pembaikan anda akan diambil oleh Apple. Sekiranya tidak, perkara boleh menjadi mahal, cepat.

Syukurlah, memeriksa liputan AppleCare agak mudah, dan anda boleh memeriksa semua peranti anda di satu tempat.

Kemas kini: Anda kini boleh menuju ke Tetapan> Umum> Akan melihat maklumat jaminan. Pilihan ini ditambahkan dalam iOS 12.2, dirilis pada 25 Mac 2019. Sekiranya anda tidak memiliki AppleCare, ini akan menunjukkan status jaminan terhad iPhone atau iPad anda.

Cara Memeriksa Status AppleCare untuk Peranti Tunggal

Terdapat beberapa laluan berbeza yang boleh anda ambil jika anda ingin memeriksa liputan AppleCare untuk satu peranti. Anda memerlukan nombor siri peranti, tetapi boleh dilakukan dari komputer mana pun dengan penyemak imbas web dan sambungan Internet. Yang lain melibatkan memuat turun aplikasi iPhone atau iPad.

Sekiranya anda mengetahui nombor siri peranti yang dimaksud, pergi ke checkcoverage.apple.com dan taipkan nombor siri tersebut ke dalam kotak yang berkenaan. Anda juga perlu mengisi kod keselamatan untuk membuktikan bahawa anda manusia.

Setelah selesai, ketik butang "Teruskan", dan anda akan ditunjukkan maklumat mengenai peranti anda, termasuk sama ada ia dilindungi oleh AppleCare atau AppleCare +.

Cara Memeriksa Status AppleCare untuk Semua Peranti Anda

Sekiranya anda lebih suka melihat semua peranti anda di satu tempat, tanpa memasukkan nombor siri apa pun, muat turun aplikasi "Sokongan Apple" dari App Store dan log masuk dengan Apple ID anda. Setelah log masuk, ketik ikon akaun anda di bahagian atas skrin.

Setelah layar dimuat, ketuk "Periksa Liputan."

Anda akan melihat skrin yang menunjukkan setiap peranti yang dikaitkan dengan ID Apple anda, serta catatan yang menyebutkan sama ada ia dilindungi oleh AppleCare atau AppleCare +. Anda boleh mengetuk peranti untuk melihat maklumat tambahan mengenainya.