Cara Menyiapkan Kad SD Baru di Android untuk Penyimpanan Tambahan

Adakah ruang Android anda kekurangan ruang? Sekiranya telefon anda mempunyai slot kad MicroSD, anda dapat menggunakannya untuk memperluas ruang anda untuk muzik, filem atau bahkan aplikasi, berkat peningkatan ciri kad SD di Android 6.0 Marshmallow.

Ini kelihatan seperti perubahan besar bagi Google. Setelah menjauhkan slot kad SD di peranti Nexus dan mengesyorkan pengeluar menjauhkan diri dari storan luaran, Android kini mula menyokongnya dengan lebih baik.

Storan Mudah Alih vs Dalaman

BERKAITAN: Cara Membeli Kad SD: Kelas Kelajuan, Ukuran, dan Kapasiti Dijelaskan

Terdapat dua cara untuk menggunakan kad SD dengan peranti anda. Pada masa lalu, Android secara tradisional menggunakan semua kad SD sebagai penyimpanan mudah alih . Anda boleh mengeluarkan kad SD dari peranti dan memasangnya ke komputer atau peranti lain dan memindahkan fail, seperti video, muzik, dan foto, bolak-balik. Peranti Android anda akan terus berfungsi dengan baik jika anda menghapusnya.

Bermula dengan Android 6.0 Marshmallow, beberapa telefon boleh menggunakan kad SD sebagai penyimpanan dalaman juga. Dalam hal ini, perangkat Android anda "mengadopsi" kad SD sebagai bagian dari kumpulan internalnya. Ia akan dianggap sebagai sebahagian daripada simpanan dalaman anda, dan Android dapat memasang aplikasi ke dalamnya dan menyimpan data aplikasi ke dalamnya. Sebenarnya, kerana ia dianggap sebagai simpanan dalaman, semua jenis aplikasi dapat dipasang ke kad SD - termasuk aplikasi yang menyediakan widget dan proses latar belakang. Tidak seperti versi Android yang lebih lama, tidak masalah sama ada pembangun telah mematikan kebenaran "pindah ke kad SD" atau tidak.

Namun, apabila anda menggunakan kad SD sebagai storan dalaman, Android memformat kad SD sedemikian rupa sehingga tidak ada perangkat lain yang dapat membacanya. Android juga mengharapkan kad SD yang diguna pakai selalu ada, dan tidak akan berfungsi dengan baik jika anda mengeluarkannya. Kaedah ini berguna jika telefon anda tidak mempunyai banyak ruang untuk bermula, dan anda mahukan lebih banyak ruang untuk aplikasi dan fail anda.

Secara amnya, kadangkala kad microSD diformat sebagai storan mudah alih mungkin paling senang. jika anda mempunyai sedikit simpanan dalaman dan sangat memerlukan ruang untuk lebih banyak aplikasi dan data aplikasi, menjadikan simpanan dalaman kad microSD akan membolehkan anda memperoleh lebih banyak simpanan dalaman. Ini datang dengan kos fleksibiliti dan kemungkinan kelajuan lebih perlahan, jika kad lebih lambat daripada penyimpanan dalaman peranti anda.

Cara Menggunakan Kad SD sebagai Penyimpanan Mudah Alih

Katakan anda mahu menggunakan kad SD atau pemacu kilat anda sebagai storan mudah alih - untuk menonton filem di peranti anda, atau untuk memuat turun foto dan video yang mengambil terlalu banyak ruang.

Masukkan kad ke slot microSD pada peranti anda. Anda akan melihat pemberitahuan yang menunjukkan kad SD atau pemacu USB anda dikesan. Sekiranya kad SD, anda akan melihat butang "Siapkan".

Anda kemudian boleh memilih "Gunakan sebagai storan mudah alih", dan anda akan menyimpan semua fail pada peranti anda.

Untuk melihat kandungan pemacu, ketuk butang "Jelajah" dalam pemberitahuan yang muncul selepas itu. Anda juga boleh menuju ke Tetapan> Penyimpanan & USB dan mengetuk nama pemacu. Ini akan membuka pengurus fail baru Android, yang membolehkan anda melihat dan menguruskan fail di pemacu. Anda juga boleh menggunakan aplikasi pengurus fail lain.

Butang "Keluarkan" membolehkan anda melepaskan pemacu dengan selamat.

Cara Mengguna Kad MicroSD sebagai Penyimpanan Dalaman

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan kad SD sebagai storan dalaman, anda mesti memastikan anda menggunakan kad SD yang cepat. Tidak semua kad SD sama, dan kad SD yang lebih murah akan memperlahankan aplikasi dan telefon anda. Lebih baik membayar beberapa dolar tambahan untuk kepantasan. Semasa menggunakan kad SD, Android akan menguji kelajuannya dan memberi amaran jika terlalu lambat dan akan memberi kesan negatif terhadap prestasi anda.

Untuk melakukan ini, masukkan kad SD dan pilih "Persediaan." Pilih "Gunakan sebagai storan dalaman."

CATATAN: Android akan menghapus kandungan pemacu, jadi pastikan anda telah menyandarkan data di dalamnya.

Anda kemudian boleh memilih untuk memindahkan foto, fail, dan beberapa aplikasi ke perangkat baru, jika anda mahu. Sekiranya tidak, anda boleh memilih untuk memindahkan data ini kemudian. Pergi ke Tetapan> Penyimpanan & USB, ketuk pemacu, ketuk butang menu, dan pilih "Migrasikan data."

Cara Mengubah Fikiran Anda

Anda juga akan melihat peranti storan di aplikasi Tetapan. Buka aplikasi Tetapan, ketuk pilihan "Penyimpanan & USB", dan anda akan melihat sebarang peranti storan luaran muncul di sini.

Untuk mengubah kad SD "mudah alih" menjadi simpanan dalaman, pilih perangkat di sini, ketuk butang menu di sudut kanan atas skrin anda, dan pilih "Tetapan." Anda kemudian boleh menggunakan pilihan "Format sebagai dalaman" untuk mengubah fikiran anda dan menggunakan pemacu sebagai bahagian penyimpanan dalaman peranti anda. Ini akan memadamkan kandungan pemacu, jadi berhati-hatilah dan pastikan anda membuat semua sandaran terlebih dahulu.

Untuk menjadikan kad SD "dalaman" mudah alih sehingga anda dapat mengeluarkannya dari peranti, kunjungi Tetapan> Penyimpanan & USB, ketuk nama peranti, ketuk butang menu, dan ketuk "Format sebagai mudah alih." Ini akan memadamkan kandungan kad SD, tetapi anda akan dapat menggunakannya sebagai peranti mudah alih selepas itu.

Sokongan Android yang lebih baik untuk kad MicroSD bagus, tetapi anda mungkin lebih baik dengan storan dalaman yang pantas daripada kad MicroSD yang diformat untuk berfungsi sebagai storan dalaman. Kad SD itu mungkin sedikit lebih perlahan.