Windows Memory Dumps: Apa Sebenarnya Mereka?

Apabila skrin biru Windows, ia membuat fail dump memori - juga dikenali sebagai dump dump. Inilah yang dibincangkan oleh BSOD Windows 8 ketika mengatakan "hanya mengumpulkan beberapa maklumat ralat."

Fail-fail ini mengandungi salinan memori komputer pada masa kemalangan. Mereka boleh digunakan untuk membantu mendiagnosis dan mengenal pasti masalah yang menyebabkan kemalangan di tempat pertama.

Jenis-Jenis Titisan Ingatan

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru

Windows boleh membuat beberapa jenis memori yang berbeza. Anda boleh mengakses tetapan ini dengan membuka Panel Kawalan, mengklik Sistem dan Keselamatan, dan mengklik Sistem. Klik Tetapan sistem lanjutan di bar sisi, klik tab Lanjutan, dan klik Tetapan di bawah Permulaan dan pemulihan.

Secara lalai, tetapan di bawah Menulis maklumat debug ditetapkan ke "Pembuangan memori automatik." Inilah sebenarnya setiap jenis ingatan memori:

Dump memori lengkap: dump memori lengkap adalah jenis dump memori terbesar yang mungkin. Ini mengandungi salinan semua data yang digunakan oleh Windows dalam memori fizikal. Oleh itu, jika anda mempunyai 16 GB RAM dan Windows menggunakannya 8 GB pada masa kerosakan sistem, ukuran memori akan menjadi 8 GB. Kerosakan biasanya disebabkan oleh kod yang dijalankan dalam mod kernel, jadi maklumat lengkap termasuk memori setiap program jarang berguna - dump memori kernel biasanya akan mencukupi walaupun untuk pembangun.

Dump memori kernel: dump memori kernel akan jauh lebih kecil daripada dump memori lengkap. Microsoft mengatakan ia biasanya berukuran kira-kira sepertiga dari ukuran memori fizikal yang dipasang pada sistem. Seperti yang dinyatakan oleh Microsoft:

"Fail pembuangan ini tidak akan merangkumi memori yang tidak diperuntukkan, atau memori yang diperuntukkan untuk aplikasi mod pengguna. Ini hanya merangkumi memori yang diperuntukkan ke kernel Windows dan tahap abstraksi perkakasan (HAL), serta memori yang diperuntukkan untuk pemacu mod kernel dan program mod kernel lain.

Untuk kebanyakan tujuan, dump crash ini adalah yang paling berguna. Ia jauh lebih kecil daripada Dump Memori Lengkap, tetapi hanya menghilangkan bahagian memori yang tidak mungkin terlibat dalam kemalangan. "

Dump memori kecil (256 kb): dump memori kecil adalah jenis dump memori terkecil. Ini mengandungi sedikit maklumat - maklumat layar biru, senarai pemacu yang dimuat, maklumat proses, dan sedikit maklumat kernel. Ini dapat membantu untuk mengenal pasti ralat, tetapi menawarkan maklumat penyahpepijatan yang kurang terperinci daripada dump memori kernel.

BERKAITAN: Seberapa Besar Fail Halaman Anda atau Partisi Tukar?

Lambakan memori automatik: Ini adalah pilihan lalai, dan ia mengandungi maklumat yang sama persis dengan dump memori kernel. Microsoft mengatakan bahawa, ketika file halaman diatur ke ukuran yang dikelola sistem dan komputer dikonfigurasi untuk dump memori otomatis, "Windows menetapkan ukuran file paging yang cukup besar untuk memastikan bahawa dump memori kernel dapat ditangkap sebagian besar masa." Seperti yang ditunjukkan oleh Microsoft, dump dump adalah pertimbangan penting ketika memutuskan ukuran fail halaman yang seharusnya. Fail halaman mestilah cukup besar untuk memuat data memori.

(tidak ada): Windows tidak akan membuat lambakan memori semasa ia hancur.

Dump Memory Adalah Untuk Pemaju

Fail pembuangan ini ada untuk memberi anda maklumat mengenai punca kerosakan sistem. Sekiranya anda pembangun Windows yang mengusahakan pemacu perkakasan, maklumat dalam fail pembuangan memori ini dapat membantu anda mengenal pasti sebab pemacu perkakasan anda menyebabkan komputer ke skrin biru dan menyelesaikan masalahnya.

Tetapi anda mungkin hanya pengguna Windows biasa, bukan seseorang yang membangunkan pemacu perkakasan atau menggunakan kod sumber Windows di Microsoft. Pembuangan sampah masih berguna. Anda mungkin tidak memerlukannya sendiri, tetapi anda mungkin perlu menghantarnya kepada pembangun sekiranya anda mengalami masalah dengan perisian atau pemacu perkakasan tahap rendah di komputer anda. Sebagai contoh, laman web Symantec mengatakan bahawa "Berkali-kali Symantec Development memerlukan Full Memory Dump dari sistem yang terjejas untuk mengenal pasti punca kemalangan." Pembuangan nahas mungkin juga berguna jika anda mengalami masalah dengan Windows itu sendiri, kerana anda mungkin perlu menghantarnya ke Microsoft. Pembangun yang bertanggungjawab dalam perisian boleh menggunakan memori memori untuk melihat dengan tepat apa yang sedang berlaku di komputer anda pada masa berlakunya kemalangan, semoga memungkinkan mereka untuk menyelesaikan dan menyelesaikan masalah.

Minidumps vs Memory Dumps

Fail Minidump berguna untuk hampir semua orang kerana ia mengandungi maklumat asas seperti mesej ralat yang berkaitan dengan layar biru kematian. Secara lalai disimpan di folder C: \ Windows \ Minidump. Kedua-dua jenis fail dump mempunyai sambungan fail .dmp.

Walaupun sistem anda dikonfigurasikan untuk membuat kernel, lengkap, atau dump memori automatik, anda akan mendapat fail minidump dan MEMORY.DMP yang lebih besar.

Alat seperti Nirsoft's BlueScreenView dapat memaparkan maklumat yang terdapat dalam fail minidmp ini. Anda dapat melihat fail pemacu yang betul-betul terlibat dalam kemalangan, yang dapat membantu mengenal pasti punca masalah. Kerana minidumps sangat berguna dan kecil, kami mengesyorkan jangan sekali-kali menetapkan tetapan dump memori ke “(none)” - pastikan sekurang-kurangnya mengkonfigurasi sistem anda untuk membuat dump memori kecil. Mereka tidak akan menggunakan banyak ruang dan akan menolong anda sekiranya anda menghadapi masalah. Walaupun anda tidak tahu bagaimana mengeluarkan maklumat dari fail minidump, anda boleh menemui alat perisian dan orang yang boleh menggunakan maklumat di sini untuk membantu menyelesaikan dan menyelesaikan masalah sistem anda.

Lambakan memori yang lebih besar seperti dump memori kernel dan dump memori lengkap disimpan di C: \ Windows \ MEMORY.DMP secara lalai. Windows dikonfigurasi untuk menimpa fail ini setiap kali ingatan memori baru dibuat, jadi anda hanya memerlukan satu fail MEMORY.DMP yang mengambil ruang.

Walaupun pengguna Windows rata-rata dapat menggunakan minidumps untuk memahami penyebab layar biru, fail MEMORY.DMP digunakan lebih jarang dan tidak berguna melainkan anda merancang untuk menghantarnya kepada pembangun. Anda mungkin tidak perlu menggunakan maklumat penyahpepijatan dalam fail MEMORY.DMP untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah anda sendiri.

Padamkan Tempat Memori Untuk Mengosongkan Ruang

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Anda boleh memadam fail .dmp ini untuk mengosongkan ruang, yang merupakan idea yang baik kerana saiznya mungkin sangat besar - jika komputer anda mempunyai skrin biru, anda mungkin mempunyai fail MEMORY.DMP 800 MB atau lebih mengambil ruang pada pemacu sistem anda.

Windows membantu anda memadam fail ini secara automatik. Sekiranya anda menggunakan utiliti Pembersih Cakera dan menyuruhnya membersihkan fail sistem, anda akan melihat kedua-dua jenis lambakan memori muncul dalam senarai. CCleaner dan alat serupa yang lain juga dapat secara automatik menghapus lambakan memori Anda tidak perlu menggali folder Windows anda dan menghapusnya dengan tangan.

Pendek kata, fail dump memori yang lebih besar tidak begitu berguna melainkan anda merancang untuk menghantarnya ke Microsoft atau pembangun perisian lain sehingga mereka dapat memperbaiki skrin biru yang berlaku di sistem anda. Fail minidump yang lebih kecil lebih berguna kerana mengandungi maklumat penting mengenai kerosakan sistem.

Kredit Imej: Thawt Hawthje di Flickr