Aktifkan Akaun Pentadbir (Tersembunyi) pada Windows 7, 8 atau 10

Ramai orang yang biasa dengan versi Windows sebelum ini ingin tahu apa yang berlaku pada akaun Pentadbir terbina dalam yang selalu dibuat secara lalai. Adakah akaun ini masih ada, dan bagaimana anda boleh mengaksesnya?

Akaun dibuat di Windows 10, 8, 7, atau Vista, tetapi kerana ia tidak diaktifkan, anda tidak boleh menggunakannya. Sekiranya anda menyelesaikan masalah sesuatu yang perlu dijalankan sebagai pentadbir, anda boleh mengaktifkannya dengan perintah mudah.

Amaran: Akaun Pentadbir bawaan mempunyai lebih banyak keistimewaan daripada akaun pentadbir biasa — keistimewaan yang dapat dengan mudah membuat anda menghadapi masalah jika anda menggunakannya dengan kerap. Kami mengesyorkan hanya mengaktifkan akaun Pentadbir terbina dalam jika anda yakin anda memerlukannya untuk menyelesaikan masalah tertentu dan kemudian mematikannya apabila anda selesai. Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda memerlukannya, anda mungkin tidak boleh menggunakannya sama sekali.

Aktifkan Akaun Pentadbir Terbina dalam Windows

Mula-mula anda perlu membuka command prompt dalam mod pentadbir dengan mengklik kanan dan memilih "Run as administrator" (atau gunakan pintasan Ctrl + Shift + Enter dari kotak carian).

Perhatikan bahawa ini berfungsi sama di semua versi Windows. Cukup cari  cmd dan kemudian klik kanan pada ikon command prompt di menu Mula atau skrin Mula.

Sekiranya anda menggunakan Windows 8.x atau 10, anda boleh mengklik kanan pada butang Start dan memilih untuk membuka command prompt dengan cara itu.

Sekarang ketik arahan berikut:

pentadbir pengguna bersih / aktif: ya

Anda akan melihat mesej bahawa arahan itu berjaya diselesaikan. Log keluar, dan sekarang anda akan melihat akaun Pentadbir sebagai pilihan. (Perhatikan bahawa tangkapan skrin ini berasal dari Vista, tetapi ini berfungsi pada Windows 7 dan Windows 8 dan Windows 10)

Anda akan ingat bahawa tidak ada kata laluan untuk akaun ini, jadi jika anda mahu membiarkannya diaktifkan, anda harus menukar kata laluan.

Lumpuhkan Akaun Pentadbir terbina dalam

Pastikan anda log masuk sebagai akaun pengguna biasa anda, dan kemudian buka arahan arahan mod pentadbir seperti di atas. Taipkan arahan berikut:

pentadbir pengguna bersih / aktif: tidak

Akaun pentadbir sekarang akan dilumpuhkan, dan tidak akan muncul di skrin log masuk lagi.