Penipu Menggunakan AdwCleaner Versi Palsu untuk Menipu Orang

Trend terkini dalam ekosistem Windows yang mengerikan cukup menggelikan - penipu mempunyai versi palsu dari alat AdwCleaner yang terkenal, yang merupakan alat yang nyata untuk pakar Windows. Dan yang ini berpura-pura komputer anda dijangkiti dan cuba membuat anda membayar mereka untuk menghapusnya.

AdwCleaner sememangnya merupakan alat perisian percuma, dengan reputasi yang baik untuk membuang perisian intip dan adware. Ia tidak begitu terkenal dengan MalwareBytes kerana tidak begitu mudah digunakan oleh pengguna, kerana ia dimaksudkan untuk pakar Windows dan bukannya pengguna biasa. Dan penipu telah cuba meniru antara muka, mencuri logo, dan bahkan merobek ikon (buruk) untuk versi palsu mereka.

AdwCleaner Palsu Disebarkan Melalui Jangkitan Adware

Yang ironisnya ialah ini terjadi pada komputer orang yang sudah terinfeksi adware atau spyware dari beberapa jenis, yang kemudian terus muncul tetingkap ke halaman yang kelihatan seperti ini ... yang memberitahu anda bahawa adware dikesan. Yang sangat mengejutkan, walaupun aplikasi palsu tidak akan membuang adware itu.

Sebaik sahaja anda mengklik dialog itu, ia akan memberi anda mesej menakutkan seperti ini, yang memberitahu anda untuk memuat turun AdwCleaner. Oleh kerana anda mungkin pernah mendengar rakan-rakan geeky anda bercakap tentang AdwCleaner, pengguna biasa mungkin tergoda untuk memuat turunnya.

Sekiranya anda melakukan kesalahan memuat turun dan menjalankan AdwCleaner palsu ini, anda akan segera disajikan dengan tetingkap yang kelihatan sangat menyerupai perkara sebenar.

Setelah yang palsu selesai mengimbas, ia akan memberi anda dialog yang mengatakan bahawa PC anda benar-benar dijangkiti perampas perisian intip dan penyemak imbas, dan kemudian ia akan menawarkan untuk menghapusnya, selagi anda membayar $ 59.99 kepada mereka melalui Paypal. Dan, tentu saja, penjualan api itu akan berakhir esok.

Penting untuk diperhatikan di sini bahawa AdwCleaner sebenar adalah percuma. Anda boleh memuat turunnya dari BleepingComputer.

Mudah-mudahan seseorang di PayPal dapat menangguhkan akaun oleh Mardel Innovations, kerana mereka jelas merupakan sekumpulan penipu.

Yang ironisnya ialah AdwCleaner sebenarnya tidak mengesan versi palsu ini pada ketika ini.

Mengeluarkan AdwCleaner Palsu Dari PC Anda

Membuang AdwCleaner versi palsu ini sememangnya sangat mudah. Klik kanan pada ikon di Taskbar dan klik Tutup Window, pastikan untuk menyedari bahawa ia benar-benar mengakui bahawa ia adalah sekeping adware yang disebut AdwareBooC. Kira mereka lupa mengubahnya.

Pergi hapus fail yang dimuat turun dari folder apa sahaja yang anda simpan.

Sekarang untuk menghentikannya muncul pada permulaan, gunakan WIN + R untuk membuka dialog Jalankan, ketik  msconfig  dan tekan kekunci enter. Setelah Konfigurasi Sistem dibuka, beralih ke tab Startup, cari baris Adware, dan hapus centangnya. Perhatikan jalan, yang kini ada di folder appdata tempatan kami.

Sekiranya anda tidak mempunyai msconfig kerana menggunakan Windows 8, anda juga boleh menggunakan Autoruns dari SysInternals (yang merupakan sebahagian daripada Microsoft). Cari entri permulaan di tab Logon dan padamkannya.

Sekarang buka Windows Explorer dan ketik% localappdata% ke bar lokasi.

Anda mesti melihat fail yang sama yang dimuat semasa permulaan. Padamkannya.

Pada ketika ini PC anda harus bebas dari AdwCleaner palsu. Tetapi ia tidak bebas dari virus dan malware, kerana anda mungkin dijangkiti dengan perkara ini kerana PC anda dijangkiti malware lain.

Imbas Dengan Menggunakan MalwareBytes untuk Menghapus Perisian Perisik dan Adware Lain

Pertaruhan terbaik untuk membersihkan perisian intip dan perisian hasad adalah Malwarebytes. Anda mungkin bertanya kepada diri sendiri mengapa anda tidak hanya menggunakan produk antivirus biasa, tetapi hakikatnya antivirus tidak kerap mengesan perisian intip. Ia hanya berguna untuk virus yang cuba memusnahkan PC anda, yang hanya sedikit dan jauh di masa ini. Hampir semua perisian hasad di luar sana berusaha mengintip anda, mengarahkan pelayaran anda, dan memasukkan lebih banyak iklan ke halaman yang anda lihat. Ini semua mengenai wang.

Jadi satu-satunya produk yang sangat baik di pasaran yang akan mencari dan membuang perisian intip, perisian adware, dan perisian hasad lain adalah Malwarebytes. Nasib baik mereka mempunyai versi percuma yang akan membolehkan anda membersihkan dan membuang segala-galanya - jika anda ingin membayar versi penuh yang mempunyai perlindungan aktif untuk mengelakkan perkara ini berlaku, itu juga baik.

Setelah anda memuat turun dan memasangnya, anda akan diminta untuk menjalankan imbasan, jadi klik butang Imbas Sekarang hijau besar itu.

Setelah selesai mengimbas, ia akan menemui senarai besar perkara yang hendak dibuang. Klik butang Terapkan Tindakan untuk benar-benar membuang semua perisian hasad.

Anda mahu menghidupkan semula komputer anda untuk memastikan bahawa semuanya dibersihkan sepenuhnya. Sekiranya ada yang kelihatan kembali, jalankan Malwarebytes sekali lagi, alih keluar apa sahaja yang dijumpai, dan kemudian but semula.