Cara Klon Repositori GitHub

Mengklonkan repositori GitHub membuat salinan tempatan repo jauh. Ini membolehkan anda membuat semua pengeditan anda secara tempatan dan bukannya secara langsung dalam fail sumber repo asal. Inilah cara mengklonkan repositori GitHub.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun dan memasang Git di komputer anda. Proses pemasangannya mudah dan membawa anda banyak maklumat plat boiler. Satu perkara yang anda ingin berhati-hati adalah dengan membiarkan Git digunakan dari baris arahan.

Biarkan ahli sihir membimbing anda sepanjang yang lain. Setelah pemasangan selesai, anda akan bersedia untuk mengklon repositori GitHub.

BERKAITAN: Cara Memasang Perisian Menggunakan Git di Linux

Perkara seterusnya yang ingin anda lakukan ialah memutuskan tempat menyimpan repo pada mesin tempatan anda. Kami mengesyorkan membuat folder yang tidak dapat dilupakan sehingga anda dapat menavigasinya dengan mudah menggunakan Prompt Perintah kemudian.

Setelah anda memutuskan di mana anda mahu menyimpan repo, buka penyemak imbas web anda dan masukkan URL repositori GitHub. Dalam contoh ini, kami akan menggunakan repositori popular yang mengandungi contoh berdasarkan JavaScript yang dimaksudkan untuk penyelidikan dan pembelajaran.

Di sebelah kanan skrin, di bawah tab "Penyumbang", anda akan melihat butang hijau yang bertuliskan "Klon atau Muat turun". Teruskan dan klik itu. Pada tetingkap yang muncul, pilih ikon "Clipboard" untuk menyalin URL repo ke papan keratan anda.

Seterusnya, buka Command Prompt (pada Windows) atau terminal mana saja yang kebetulan anda gunakan di komputer anda.

BERKAITAN: 34 Pintasan Papan Kekunci Berguna untuk Windows Command Prompt

Di terminal, arahkan ke lokasi di mana anda ingin menyimpan repo. Anda boleh melakukannya dengan menaip arahan berikut:

$ cd

Dalam contoh kami, kami akan memasukkan $ cd Documents\GIT local.

Catatan: Anda boleh melangkau langkah ini dengan menggunakan git  untuk mengklon repo terus ke direktori yang ditentukan.

Sekarang, dengan URL repo masih disalin ke papan keratan anda, sudah tiba masanya untuk mengklon repo. Masukkan arahan berikut:

$ git clone

Dalam kes ini, kami akan menggunakan $ git clone //github.com/trekhleb/javascript-algorithms.git.

Beri proses beberapa saat untuk diselesaikan. Inilah rupanya jika semuanya berjalan lancar.

Sebagai amalan yang baik, periksa untuk memastikan bahawa repositori ada di mesin anda. Untuk melakukannya, arahkan ke direktori di mana ia disimpan.

Anda dapat melihat di sini bahawa repo "javascript-algorithms" berjaya diklon ke folder "Git local" kami.

Sekarang anda boleh mula membuat pengeditan ke direktori menggunakan editor teks kegemaran anda!

BERKAITAN: Apa Itu GitHub, dan Apa Itu Digunakan?