3 Cara Mudah untuk Meningkatkan Imej Resolusi Rendah (dan Tipografi)

Ini bukan satu keajaiban, tetapi petua berguna ini dapat meningkatkan kualiti gambar ketika membesarkan dari sampel beresolusi rendah. Ia sangat mudah dan mudah. Nyalakan Photoshop dan periksa sendiri!

Di How-To Geek, kami telah menulis secara meluas tentang bagaimana mustahil untuk "meningkatkan" gambar dan mendapatkan kembali perincian yang hilang atau tidak ada di awal. Adakah kita mengubah rentak kita? Tidak, tidak ada yang ajaib mengenai petua ini, kecuali hasil yang lebih baik yang akan anda perolehi apabila anda memperbaiki gambar dengan resolusi rendah anda sendiri. Teruskan membaca dan mencuba!

Cara Lebih Baik untuk Memperbesar Imej

Inilah gambar kami di titik permulaan kami. Ini diperbesar hingga 100%, hanya lebar 150 piksel.

Seperti yang dapat kita lihat, ini adalah resolusi rendah. Mari perbaiki sesuatu dengan pembesaran asas.

Navigasi ke Gambar> Saiz Gambar. Dengan tulisan "Resample Image", anda boleh mengubah jenis anti-aliasing yang digunakan untuk memperbesar dan melicinkan gambar. Ubahnya menjadi "Bicubic Smoother (terbaik untuk pembesaran)." Secara lalai, Photoshop menggunakan "Bicubic."

Perhatikan perbezaan versi Bicubic Smoother di sebelah kiri berbanding pembesaran asas "Bicubic" di sebelah kanan. Mengubah jenis anti-aliasing dapat membuat perbezaan yang sangat besar pada bahagian tepi gambar anda, membantu menjadikannya lebih halus, kurang jaggy. Ini boleh membuat perbezaan besar.

Memperbaiki Perincian dalam Gambar yang diperbesar

Sebilangan besar pengguna Photoshop tidak melampaui RGB atau CMYK. Hari ini, kita akan menggunakan mod warna yang berbeza yang dipanggil Lab Color. Tukar gambar yang diperbesar (kita akan menggunakan gambar kita dari sebelumnya) dan ubah menjadi warna Makmal dengan menavigasi ke Imej> Mod> Warna Lab.

 

Pastikan anda membuka panel saluran dengan pergi ke Tetingkap> Saluran. Kemudian pilih saluran "Ringan" atau klik di sebelah saluran a dan b seperti yang ditunjukkan.

Dengan "Lightness" yang dipilih, kami akan melakukan penapis Smart Sharpen dengan pergi ke Filter> Smart Sharpen.

Tetapan di atas berfungsi untuk contoh kita dengan baik, tetapi jangan ragu-ragu untuk mencari dan mencari sendiri. Anda mungkin mahu mengekalkan tetapan "Buang" ke "Gaussian Blur" seperti gambar di atas.

 

Anda boleh kekal dalam Warna Lab atau menukar kembali ke RGB. Tidak seperti penukaran antara RGB dan CMYK, RGB menukar dengan sempurna ke Makmal tanpa perubahan warna yang ketara. Dalam mod warna, pilih saluran gabungan anda dengan menekan Ctrl + 2.

Ia tidak sempurna, tetapi perbandingan sebelum dan selepasnya cukup dramatik. Gambar kami yang dikemas kini (di sebelah kanan) mempunyai tekstur kulit yang lebih kaya dan tidak kelihatan seperti diperbesar hampir 2000% dari gambar selebar 150 piksel.

Tapi tunggu! Tipografi Liar Muncul!

Tipografi adalah binatang yang berbeza sama sekali. Sampel resolusi rendah ini hanya setebal 100 piksel dan mempunyai beberapa masalah besar yang sangat ketara.

Ubah saiz gambar anda mengikut ukuran sasaran anda. Di sini, kami meningkatkan ukuran sebanyak 10 kali dan menggunakan tetapan "Jiran terdekat" untuk menjaga agar pinggiran kami tetap goyah. Jangan bimbang, ini semua akan masuk akal sebentar lagi.

Dan ia kelihatan tidak berbeza dari sebelumnya! Mari lihat apa yang boleh kita lakukan untuk mengubahnya.

Terapkan Gaussian Blur dengan pergi ke Filter> Gaussian Blur dan menggunakan tetapan yang mengaburkan tepi tanpa membuat teks benar-benar tidak dapat dibaca.

Jenis terakhir anda mesti kelihatan seperti ini.

 

Kami sekarang akan menggunakan lapisan penyesuaian "Ambang". Klik di Panel Lapisan untuk memasukkannya.

Adakah ia sempurna? Tidak. Adakah kurang kabur dan bergerigi? Ya, sungguh mengejutkan. Tetapi peningkatan lebih lanjut harus dilakukan dengan alat berus dan banyak kesabaran. Ini boleh menjadi muslihat yang sangat berguna bagi sesiapa sahaja yang harus menggunakan tipografi dan sering terjebak dengan fail beresolusi rendah.

Walaupun gambar "disempurnakan" kami tidak dapat memperoleh kembali perincian gambar resolusi tinggi yang asal, kami dapat, sekilas pandang, mengatakan bahawa kami telah meningkatkan kualiti gambar kami, baik dengan tipografi maupun dengan foto gadis itu. Tidak berpuas hati dengan muslihat ini? Ada yang lebih baik dari anda sendiri? Bunyi di bahagian komen dan beritahu kami apa yang anda gunakan apabila anda perlu meningkatkan imej berkualiti rendah.

Kredit Gambar: Gadis di Sungai Dekat Momostenango oleh David Dennis, Creative Commons.