Cara Keluar dari Safe Mode pada Windows 10

Boot Windows 10 dalam mod selamat adalah idea yang baik jika anda tidak dapat memulakan Windows 10 secara normal, dan anda perlu melakukan beberapa penyelesaian masalah. Inilah cara untuk keluar dari mod selamat apabila anda selesai dan ingin menggunakan PC anda seperti biasa.

Apakah Mod Selamat?

Mod selamat pada dasarnya adalah perkhidmatan penyelesaian masalah. Sekiranya anda menggunakan pemacu perkakasan yang tidak stabil yang menyebabkan anda melihat skrin biru kematian atau jika anda dijangkiti perisian hasad, melancarkan Windows 10 dalam mod selamat membolehkan anda boot komputer anda untuk sampai ke punca masalah. . Dalam beberapa kes, mungkin satu- satunya cara anda memulakan PC anda tanpa memasang semula Windows.

Kenapa? Kerana, apabila anda memulakan Windows 10 dalam mod selamat, program permulaan dan perkhidmatan lain yang dikonfigurasi untuk dimulakan pada permulaan tidak dilancarkan, sokongan perkakasan diminimumkan, resolusi skrin berkurang, dan tidak ada perisian atau pemacu pihak ketiga yang diaktifkan. Dalam mod selamat, anda boleh mengembalikan pemacu, memeriksa log sistem, dan membuang perisian yang mungkin menyebabkan masalah.

BERKAITAN: Cara Melakukan Boot Bersih di Windows

Cara Keluar dari Safe Mode pada Windows 10

Sekiranya anda ingin keluar dari mod selamat, yang perlu anda lakukan ialah memulakan semula PC Windows anda. Anda dapat melakukannya dengan mengklik "Windows Icon" di sudut kiri bawah untuk membuka menu "Start", memilih "Power," dan kemudian "Restart."

Terdapat kaedah lain untuk memulakan semula PC anda, seperti dengan menjalankan shutdown /rdari Command Prompt. Terlepas dari kaedah yang anda pilih, anda akan diminta untuk memulakan Windows 10 secara normal semasa dimulakan semula.

Anda juga boleh memulakan semula secara normal tanpa arahan. Untuk melakukan ini, buka tetingkap "Jalankan" dengan menekan Windows + R. Setelah dibuka, ketik "msconfig" di kotak teks di sebelah "Buka" dan klik "OK."

Pilih tab "Boot" di tetingkap yang muncul.

Akhirnya, di bahagian "Pilihan Boot", hapus centang kotak di sebelah "Boot Selamat" dan klik "OK."

Sekarang, anda tidak akan terganggu dengan arahan semasa anda memulakan semula.