Apakah Rangka Kerja Microsoft .NET, dan Mengapa Dipasang pada PC Saya?

Sekiranya anda menggunakan Windows sejak sekian lama, anda mungkin pernah mendengar tentang Microsoft .NET, mungkin kerana aplikasi meminta anda memasangnya, atau anda melihatnya dalam senarai program yang anda pasang. Kecuali anda seorang pembangun, anda tidak memerlukan banyak pengetahuan untuk menggunakannya. Anda hanya memerlukannya untuk berfungsi. Tetapi, kerana kami suka mengetahui sesuatu, sertai kami semasa kami meneroka apa itu .NET dan mengapa begitu banyak aplikasi memerlukannya.

Rangka Kerja .NET, Dijelaskan

Nama ".NET Framework" itu sendiri agak keliru. A rangka kerja (dalam pengaturcaraan segi) adalah benar-benar koleksi Permohonan Pengaturcaraan Antaramuka (API) dan perpustakaan kongsi kod yang pemaju boleh dihubungi apabila membangunkan aplikasi, supaya mereka tidak perlu menulis kod dari awal. Dalam .NET Framework, pustaka kod bersama dinamakan Framework Class Library (FCL). Sebilangan kod di perpustakaan bersama dapat melakukan semua jenis fungsi yang berbeza. Katakanlah, sebagai contoh, pembangun memerlukan aplikasi mereka untuk dapat melakukan ping alamat IP lain di rangkaian. Daripada menulis kod itu sendiri, dan kemudian menulis semua potongan kecil yang harus menafsirkan apa maksud hasil ping, mereka boleh menggunakan kod dari perpustakaan yang menjalankan fungsi itu.

Dan itu hanya satu contoh kecil. Rangka Kerja .NET mengandungi puluhan ribu keping kod bersama. Kod yang dikongsi ini menjadikan kehidupan pemaju menjadi lebih mudah kerana mereka tidak perlu mencipta semula roda setiap kali aplikasi mereka perlu melakukan beberapa fungsi biasa. Sebagai gantinya, mereka boleh memfokuskan pada kod yang unik untuk aplikasi mereka dan antara muka pengguna yang mengikat semuanya bersama. Menggunakan kerangka kod bersama seperti ini juga membantu menyediakan beberapa standard antara aplikasi. Pembangun lain dapat memahami apa yang dilakukan oleh program dengan lebih mudah dan pengguna aplikasi boleh bergantung pada perkara seperti kotak dialog Open and Save As yang berfungsi sama dalam aplikasi yang berbeza.

Jadi, mengapa nama itu salah nama?

Kerana selain berfungsi sebagai kerangka kod bersama, .NET juga menyediakan lingkungan runtimeuntuk permohonan. Persekitaran runtime menyediakan kotak pasir seperti mesin maya di mana aplikasi dijalankan. Banyak platform pembangunan menyediakan perkara yang sama. Java dan Ruby on Rails, misalnya, kedua-duanya menyediakan persekitaran runtime mereka sendiri. Di dunia .NET, persekitaran runtime dinamakan Common Language Runtime (CLR). Apabila pengguna menjalankan aplikasi, kod untuk aplikasi tersebut sebenarnya disusun menjadi kod mesin pada waktu runtime dan kemudian dijalankan. CLR juga menyediakan beberapa perkhidmatan lain, seperti menguruskan memori dan utas pemproses, mengendalikan pengecualian program, dan menguruskan keselamatan. Persekitaran runtime benar-benar cara untuk mengabstrak aplikasi dari perkakasan sebenar di mana aplikasi berjalan.

Terdapat beberapa kelebihan untuk menjalankan aplikasi di dalam lingkungan waktu proses. Yang terbesar adalah mudah alih. Pembangun boleh menulis kod mereka menggunakan beberapa bahasa sokongan, termasuk kegemaran seperti C #, C ++, F #, Visual Basic, dan beberapa lusin yang lain. Kod itu kemudian boleh dijalankan pada perkakasan mana pun yang disokong .NET. Walaupun platform ini nampaknya dirancang untuk menyokong perkakasan selain PC berasaskan Windows, namun sifat kepunyaannya menyebabkan kebanyakannya digunakan untuk aplikasi Windows.

Microsoft telah membuat pelaksanaan lain .NET untuk membantu menyelesaikannya. Mono adalah projek sumber bebas dan terbuka yang direka untuk menyediakan keserasian antara aplikasi .NET dan platform lain, terutamanya Linux. Pelaksanaan .NET Core juga merupakan rangka kerja sumber terbuka dan bebas yang direka untuk membawa aplikasi ringan dan modular ke pelbagai platform. .NET Core bertujuan untuk membawa sokongan ke Mac OS X, Linux, dan Windows (termasuk sokongan untuk aplikasi Universal Windows Platform).

Seperti yang anda bayangkan, kerangka kerja seperti .NET boleh menjadi keuntungan sebenar dari aspek pembangunan. Ini membolehkan pembangun menulis kod menggunakan bahasa pilihan mereka dan yakin bahawa kod dapat dijalankan di mana sahaja kerangka disokong. Pengguna mendapat manfaat dari aplikasi yang konsisten dan juga fakta bahawa banyak aplikasi mungkin tidak dikembangkan sama sekali jika pembangun tidak memiliki akses ke kerangka kerja.

Bagaimana .NET Mendapatkan Sistem Saya?

Framework .NET mempunyai sejarah yang agak berliku, dan telah melihat sejumlah versi selama ini. Biasanya, versi terbaru .NET yang tersedia akan disertakan dalam pembebasan setiap versi Windows. Versi dimaksudkan agar kompatibel dengan belakang (jadi aplikasi yang ditulis untuk versi 2 dapat berjalan jika versi 3 dipasang), tetapi itu tidak berjalan dengan baik. Tidak semua aplikasi berfungsi dengan versi yang lebih baru. Pada sistem yang menjalankan Windows XP dan Vista, terutamanya, anda sering melihat banyak versi .NET yang berbeza dipasang pada PC.

Terdapat tiga cara asasnya agar versi tertentu .NET Framework dipasang:

  • Versi Windows anda mungkin disertakan dalam pemasangan lalai.
  • Aplikasi yang memerlukan versi tertentu mungkin memasangnya semasa pemasangannya sendiri.
  • Beberapa aplikasi bahkan akan menghantar anda ke laman muat turun yang terpisah untuk merebut dan memasang versi tertentu .NET Framework.

Nasib baik, perkara lebih lancar dalam versi Windows moden. Kadang-kadang semasa Windows Vista, dua perkara penting berlaku. Pertama, .NET Framework 3.5 dikeluarkan. Versi itu disusun semula untuk memasukkan komponen dari versi 2 dan 3. Aplikasi yang memerlukan versi sebelumnya akan berfungsi jika anda hanya memasang versi 3.5. Kedua, peningkatan ke .NET Framework akhirnya mula dihantar melalui Windows Update.

Bersama-sama, kedua-dua perkara ini bermaksud bahawa pembangun sekarang boleh bergantung pada pengguna yang sudah mempunyai komponen yang betul dan tidak lagi meminta pengguna untuk melakukan pemasangan tambahan.

BERKAITAN: Apa yang Dilakukan "Ciri Pilihan" Windows 10, dan Cara Menghidupkan atau Mematikannya

Semasa Windows 8 dilancarkan, Rangka Kerja NET versi 4 yang baru, direka semula sepenuhnya disertakan dengannya. Versi 4 (dan lebih tinggi) tidak menampilkan keserasian ke belakang dengan versi lama. Ia direka sedemikian rupa sehingga dapat dijalankan bersamaan dengan versi 3.5 pada PC yang sama. Aplikasi yang ditulis ke versi 3.5 dan lebih rendah memerlukan versi 3.5 dipasang, dan aplikasi yang ditulis ke versi 4 atau lebih tinggi akan memerlukan versi 4 dipasang. Berita baiknya ialah anda sebagai pengguna tidak perlu lagi risau tentang pemasangan tersebut. Windows mengendalikan semuanya untuk anda.

Windows 8 dan Windows 10 merangkumi versi 3.5 dan 4 (versi semasa sekarang ialah 4.6.1). Mereka dipasang secara pertama kali diperlukan, jadi pada kali pertama anda memasang aplikasi yang memerlukan salah satu versi tersebut, Windows akan menambahkannya secara automatik. Anda sebenarnya boleh menambahkannya ke Windows sendiri jika anda mahu dengan mengakses ciri pilihan Windows. Anda mempunyai pilihan untuk menambah versi 3.5 dan versi 4.6 secara berasingan.

Walaupun begitu, tidak ada alasan sebenar untuk menambahkannya ke pemasangan Windows anda sendiri melainkan anda mengembangkan aplikasi. Kali pertama anda memasang aplikasi yang memerlukan salah satu versi yang tersedia, Windows akan menambahkannya untuk anda di belakang tabir.

Apa yang Boleh Saya Lakukan jika Saya Mengalami Masalah dengan .NET?

Anda mungkin tidak akan menghadapi masalah dengan .NET sendiri pada versi Windows moden. Oleh kerana kedua-dua versi yang diperlukan disertakan dengan Windows dan dipasang mengikut keperluan, pemasangan aplikasi cukup lancar. Pada versi Windows yang lebih lama (kira XP dan Vista), anda sering kali perlu menyahpasang dan memasang semula pelbagai versi .NET agar semuanya berfungsi. Anda juga harus melalui gelung untuk memastikan versi .NET yang betul dipasang untuk aplikasi yang memerlukannya. Sekarang, Windows mengendalikan perkara itu untuk anda.

Walaupun begitu, jika anda menghadapi masalah yang menurut anda berkaitan dengan kerangka .NET, ada beberapa langkah yang dapat anda ambil.

BERKAITAN: Cara Mengimbas (dan Memperbaiki) Fail Sistem yang rosak di Windows

Pertama, anda harus memastikan bahawa Windows mempunyai semua kemas kini terbarunya. Sekiranya kemas kini ke .NET Framework tersedia, itu mungkin hanya menyelesaikan masalah anda. Anda juga boleh mencuba mengeluarkan versi .NET Framework dari komputer anda dan kemudian menambahkannya lagi. Cukup tekan catatan kami untuk menambah ciri Windows tambahan untuk melihat caranya. Sekiranya langkah-langkah tersebut tidak berjaya, anda boleh mencuba mengimbas fail sistem yang rosak di Windows. Tidak perlu lama dan dapat memulihkan fail sistem yang telah rosak atau hilang. Ia selalu bernilai.

Sekiranya tidak ada yang berfungsi, cuba muat turun dan jalankan Microsoft .NET Framework Repair Tool. Alat ini menyokong semua versi semasa .NET Framework. Ini membantu anda menyelesaikan masalah umum dengan persediaan atau kemas kini ke .NET dan mungkin dapat memperbaiki masalah yang anda alami secara automatik.

Dan di sana anda memilikinya. Mungkin lebih banyak daripada yang anda ingin ketahui mengenai Rangka Kerja .NET, tetapi hei - pada kali lain di pesta, anda dapat menarik perhatian semua rakan anda.