Sektor Buruk Dijelaskan: Mengapa Pemacu Keras Mendapat Sektor Buruk dan Apa Yang Anda Boleh Lakukan Mengenainya

Sektor buruk pada cakera keras hanyalah sekumpulan ruang penyimpanan kecil - sektor - cakera keras yang nampaknya rosak. Sektor ini tidak akan bertindak balas terhadap permintaan membaca atau menulis.

Sektor buruk boleh berlaku pada pemacu keras magnetik tradisional dan pemacu keadaan pepejal moden. Terdapat dua jenis sektor buruk - satu disebabkan oleh kerosakan fizikal yang tidak dapat diperbaiki, dan satu lagi disebabkan oleh kesalahan perisian yang dapat diperbaiki.

Jenis Sektor Buruk

Terdapat dua jenis sektor buruk - sering dibahagikan kepada sektor buruk "fizikal" dan "logik" atau sektor buruk "keras" dan "lembut".

Sektor fizikal - atau keras - buruk adalah sekumpulan penyimpanan pada cakera keras yang mengalami kerosakan fizikal. Kepala cakera keras mungkin menyentuh bahagian cakera keras itu dan merosakkannya, beberapa habuk mungkin menetap di sektor itu dan merosakkannya, sel memori kilat pemacu keadaan pepejal mungkin usang, atau cakera keras mungkin mempunyai yang lain masalah kecacatan atau kehausan yang menyebabkan sektor ini mengalami kerosakan fizikal. Sektor jenis ini tidak dapat diperbaiki.

Sektor logik - atau lembut - buruk adalah sekumpulan penyimpanan pada cakera keras yang nampaknya tidak berfungsi dengan baik. Sistem operasi mungkin telah cuba membaca data pada cakera keras dari sektor ini dan mendapati bahawa kod pembetulan ralat (ECC) tidak sesuai dengan kandungan sektor ini, yang menunjukkan bahawa ada sesuatu yang salah. Ini mungkin ditandai sebagai sektor yang buruk, tetapi dapat diperbaiki dengan menimpa pemacu dengan angka nol - atau, pada masa lalu, melakukan format tingkat rendah. Alat Pemeriksa Cakera Windows juga dapat memperbaiki sektor yang tidak baik.

Punca Sektor Buruk Keras

Pemacu keras anda mungkin dihantar dari kilang dengan sektor yang tidak baik. Teknik pembuatan moden tidak sempurna, dan terdapat sedikit atau salah dalam segalanya. Itulah sebabnya pemacu keadaan pepejal sering dihantar dengan beberapa blok yang rosak. Ini ditandai sebagai cacat dan dipetakan semula ke beberapa sel memori tambahan pemacu keadaan pepejal.

Pada pemacu keadaan pepejal, kehausan semula jadi akhirnya akan mengakibatkan sektor menjadi buruk kerana ia ditulis berkali-kali, dan mereka akan dipetakan semula ke memori tambahan - atau "terlalu disediakan" - pemacu keadaan pepejal. Apabila memori tambahan pemacu keadaan pepejal habis, kapasiti pemacu akan mula menurun apabila sektor menjadi tidak dapat dibaca.

Pada pemacu keras magnetik tradisional, sektor buruk boleh disebabkan oleh kerosakan fizikal. Pemacu keras mungkin mengalami kesilapan pembuatan, pemakaian semula jadi mungkin menyebabkan sebahagian pemacu keras jatuh, pemacu mungkin jatuh, menyebabkan kepala cakera keras menyentuh piring dan merosakkan beberapa sektor, udara mungkin masuk kawasan yang ditutup rapat dari cakera keras dan habuk mungkin merosakkan pemacu - terdapat banyak kemungkinan penyebabnya.

Punca Sektor Buruk Lembut

Sektor buruk yang lemah disebabkan oleh masalah perisian. Sebagai contoh, jika komputer anda mati secara tiba-tiba kerana gangguan bekalan elektrik atau kabel kuasa yang ditarik, kemungkinan cakera keras mungkin dimatikan semasa menulis ke sektor. Dalam beberapa kes, ada kemungkinan sektor di cakera keras mengandungi data yang tidak sepadan dengan kod pembetulan ralat - ini akan ditandakan sebagai sektor yang tidak baik. Virus dan perisian hasad lain yang merosakkan komputer anda juga boleh menyebabkan masalah sistem seperti itu dan menyebabkan sektor lemah lembut berkembang.

Kehilangan Data dan Kegagalan Pemacu Keras

Realiti sektor buruk membawa fakta yang menggembirakan - walaupun cakera keras anda berfungsi dengan baik, ada kemungkinan sektor buruk membangun dan merosakkan sebahagian data anda. Ini adalah sebab lain mengapa anda harus selalu menyandarkan data anda - banyak salinan adalah satu-satunya perkara yang akan mengelakkan sektor yang buruk dan masalah lain merosakkan data cakera keras anda.

BERKAITAN: Cara Lihat Jika Pemacu Keras Anda Mati dengan SMART

Apabila komputer anda menyedari sektor yang buruk, ia menandakan sektor tersebut sebagai buruk dan mengabaikannya di masa hadapan. Sektor ini akan dialokasikan semula, jadi membaca dan menulis bahawa sektor itu akan pergi ke tempat lain. Ini akan muncul sebagai "Sektor Reallocated" dalam alat analisis SMART cakera keras seperti CrystalDiskInfo. Sekiranya anda mempunyai data penting dalam sektor itu, data tersebut mungkin hilang - mungkin merosakkan satu atau lebih fail.

Beberapa sektor buruk tidak menunjukkan bahawa cakera keras akan gagal - ia hanya boleh berlaku. Namun, jika cakera keras anda berkembang dengan pesatnya sektor buruk, itu mungkin petanda bahawa cakera keras anda gagal.

Cara Memeriksa dan Membaiki Sektor Buruk

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Masalah Pemacu Keras dengan Chkdsk pada Windows 7, 8 dan 10

Windows mempunyai alat Pemeriksa Cakera terbina dalam - juga dikenali sebagai chkdsk - yang dapat mengimbas cakera keras anda untuk sektor yang buruk, menandakan yang keras sebagai yang buruk dan membaiki yang lembut untuk menjadikannya dapat digunakan lagi. Sekiranya Windows berpendapat bahawa terdapat masalah pada cakera keras anda - kerana "bit kotor" cakera keras ditetapkan - ia akan menjalankan alat ini secara automatik semasa komputer anda dimulakan. Tetapi anda juga bebas menjalankan alat ini secara manual pada bila-bila masa.

Sistem operasi lain, termasuk Linux dan OS X, juga mempunyai utiliti cakera terbina dalam untuk mengesan sektor buruk.

Sektor buruk hanyalah realiti cakera keras, dan secara amnya tidak ada sebab untuk panik ketika anda menghadapi satu. Walau bagaimanapun, anda semestinya mempunyai sandaran fail penting anda sekiranya berlaku kerosakan sektor buruk - dan sektor buruk yang berkembang pesat pasti dapat menunjukkan kegagalan cakera keras.

Kredit Gambar: Jeff Kubina di Flickr, moppet65535 di Flickr