Cara Menyiapkan Desktop Jauh di Ubuntu

Perlu menggunakan komputer Ubuntu Linux yang jauh? Sediakan Perkongsian Skrin Ubuntu dan ambil alat kawalan jauh bila perlu. Anda boleh menyambung ke Perkongsian Skrin dengan mana-mana pelanggan VNC. Kami akan menunjukkan caranya.

"Perkongsian Skrin" Built-In Ubuntu Adalah Pelayan VNC

Apabila anda membuat sambungan SSH ke komputer Ubuntu Linux jauh, anda mendapat antara muka tetingkap terminal. Itu sangat baik untuk banyak tugas, seperti pentadbiran sistem, dan mempunyai kelebihan sebagai sambungan ringan. Tidak ada grafik untuk dihantar dari komputer hos ke klien tempatan, jadi cepat dan mudah disediakan.

Sekiranya anda ingin melihat aplikasi grafik yang dipasang pada host jauh pada komputer tempatan anda, anda boleh melakukannya dengan sambungan PuTTY, yang juga mudah disediakan.

Tetapi bagaimana jika anda ingin masuk dan melihat keseluruhan desktop jauh dan seolah-olah anda duduk betul-betul di hadapannya? Sederhana - anda menggunakan "perkongsian skrin", juga dikenali sebagai perkongsian desktop.

Untuk melakukan ini, anda mengkonfigurasi perkongsian skrin pada komputer jauh dan menyambungkannya dengan klien VNC di komputer tempatan. Dan — anda sudah meneka — senang disediakan.

Walaupun artikel ini tertumpu pada Ubuntu, ini benar-benar perkara GNOME. Ia berfungsi dengan baik pada Linux lain yang mempunyai versi GNOME sebaran mereka. Manjaro dan Fedora, misalnya, mempunyai pilihan dan tetapan yang sama seperti yang dijelaskan di bawah. Kami menjalani proses ini dengan Ubuntu 18.04 LTS.

Cara Mengaktifkan Perkongsian Skrin pada Host Jauh

Ini adalah tetapan yang anda buat pada komputer Ubuntu jauh yang akan anda sambungkan .

Pada menu sistem, klik ikon Tetapan.

Dalam dialog "Tetapan", klik "Berbagi" di panel sisi, dan kemudian klik tombol "Berbagi" Aktif.

Klik "Mati" di sebelah opsi "Berbagi Layar", sehingga berubah menjadi "Aktif".

Dialog "Sharing Screen" muncul. Klik togol di bar tajuk untuk menghidupkannya.

Apabila togol dihidupkan, gelangsar di bahagian bawah dialog juga berubah menjadi Hidup.

Secara lalai, "Pilihan Akses" ditetapkan ke "Sambungan Baru Harus Meminta Akses." Ini bermaksud setiap pengguna harus mengesahkan setiap sambungan. Sekiranya anda cuba menyambung dari jauh, ini tidak akan berfungsi, jadi konfigurasikan kata laluan sebagai gantinya. Pilih butang radio "Memerlukan Kata Laluan" dan ketik kata laluan di medan "Kata Laluan".

Kata laluan ini tidak berkaitan dengan mana-mana akaun pengguna, tetapi mesti diberikan oleh klien jauh semasa mereka berhubung. Ia terhad kepada lapan aksara, jadi jadikannya sekerap mungkin. Sekiranya anda terlupa kata laluan, anda boleh mengulangi langkah ini untuk menetapkannya semula.

Setelah anda mengetik kata laluan, tutup dialog "Sharing Screen" dan "Settings".

Enkripsi digunakan untuk memindahkan dan mengesahkan kata laluan ketika permintaan sambungan dibuat. Adakah trafik VNC selebihnya dienkripsi bergantung pada kemampuan pelanggan VNC. Ini lebih mementingkan hubungan di internet.

Kecuali anda mempunyai VPN yang selamat di antara kedua-dua laman web anda atau sambungan VNC dilindungi (dengan cara terowong melalui SSH, misalnya), adalah selamat untuk menganggap bahawa sambungan tersebut tidak disulitkan. Elakkan membuka dokumen sensitif atau peribadi melalui sambungan.

Sekarang, kita perlu mengkonfigurasi klien untuk menyambung ke komputer ini, dan itu membawa kita ke alamat IP.

Cara Mengakses Sistem Jauh Melalui Internet

Amaran : Kami mengesyorkan menggunakan VNC hanya melalui rangkaian tempatan. Perkongsian Skrin Ubuntu tidak akan membiarkan anda menetapkan kata laluan lebih lama daripada lapan aksara. Sekiranya anda ingin menyambung dari jauh, kami mengesyorkan menyediakan pelayan rangkaian peribadi maya (VPN) di rangkaian dengan sistem Ubuntu jauh. Sambungkan ke VPN dari internet, dan kemudian sambungkan ke sistem VNC melalui VPN. Ini mengelakkan pendedahan pelayan VNC terus ke rangkaian. Namun, jika anda ingin menjadikan pelayan Sharing Skrin dapat diakses melalui internet, bahagian ini menunjukkan caranya.

Sekiranya anda tidak berada di rangkaian yang sama dengan komputer Ubuntu jauh, anda perlu menyambungnya melalui internet. Alamat IP yang ditunjukkan rangkaian ke internet adalah alamat IP awamnya. Ini sebenarnya alamat IP penghala, yang diberikan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP). Oleh itu, kita perlu mencari alamat IP itu.

Cara termudah untuk melakukan ini adalah ketik “my ip” ke bar carian Google pada komputer Ubuntu yang jauh dan kemudian tekan Enter.

Ini bagus untuk diketahui, tetapi tidak cukup untuk membuat sambungan ke komputer jauh.

Bayangkan anda mahu memanggil seseorang di hotel. Anda tidak boleh menghubungi bilik mereka secara langsung. Anda memanggil hotel terlebih dahulu dan memberi mereka nama tetamu yang ingin anda hubungi. Pengendali papan suis memeriksa direktori hotel dan membuat panggilan anda ke bilik yang betul.

Penghala pada rangkaian bertindak sebagai pengendali papan suis. Jadi, penghala pada rangkaian jauh mesti dikonfigurasikan untuk meneruskan permintaan sambungan VNC ke PC Ubuntu. Ini adalah teknik rangkaian yang disebut port forwarding.

Tetapi mari kita kembali sebentar. ISP anda mungkin memberikan anda alamat IP awam statik atau alamat IP awam dinamik. IP awam statik kekal, sementara alamat IP awam dinamik kemungkinan akan berubah semasa penghala anda dihidupkan semula. Sekiranya alamat IP awam anda berubah secara berkala, komputer jauh tidak akan mengetahui ke alamat IP mana yang akan dihantar permintaan sambungannya.

Penyelesaiannya adalah sesuatu yang dinamakan sistem nama domain dinamik (DDNS). Terdapat penyedia DDNS percuma yang boleh anda gunakan. Proses umum adalah:

  • Anda mendaftar dengan penyedia DDNS dan menerima alamat web statik.
  • Anda mengkonfigurasi penghala anda untuk menghubungi penyedia DDNS anda secara berkala dan memaklumkannya mengenai alamat IPnya yang sekarang.
  • Sistem DDNS mengemas kini rekod alamat web anda, sehingga menunjuk ke alamat IP anda. Ini bermaksud permintaan sambungan yang dibuat ke alamat web anda selalu diteruskan ke alamat IP terkini dan betul anda.

BERKAITAN: Cara Mudah Mengakses Rangkaian Rumah Anda Dari Mana Saja Dengan DNS Dinamik

Dengan menggunakan analogi hotel kami, permintaan sambungan sejauh ini telah membuatnya ke papan suis hotel. Untuk menyelesaikan sambungan, penghala mesti melakukan pemajuan port.

Penghala dapat menghantar lalu lintas yang tiba di port tertentu ke komputer tertentu. Setelah mereka dikonfigurasi untuk mengirim lalu lintas VNC ke komputer tertentu, semua permintaan sambungan VNC yang masuk diarahkan ke komputer tersebut.

Sekiranya anda akan menggunakan VNC di internet, disarankan menggunakan port yang tidak standard. Secara lalai, komputer Ubuntu jauh mendengar permintaan sambungan VNC pada port TCP / IP 5900.

Ini adalah konvensyen yang jelas, tetapi kami tetap mengesahkannya dengan menganalisis beberapa lalu lintas rangkaian:

Kami dapat menyembunyikan perincian itu dari dunia luar dengan menggunakan port yang tidak standard, seperti 43025. Penghala jarak jauh kemudian harus dikonfigurasikan untuk meneruskan permintaan sambungan untuk port 43025 — atau port mana pun yang anda pilih — ke komputer Ubuntu pada port 5900.

BERKAITAN: Cara Meneruskan Pelabuhan pada Penghala Anda

Itu seperti menelefon hotel dan meminta untuk bercakap dengan geek di bilik 43025. Pengendali tahu geek benar-benar berada di bilik 5900 dan menghubungkan panggilan anda. Geek tidak tahu bilik apa yang anda minta dan dia tidak peduli. Anda tidak tahu di mana bilik geek sebenarnya, dan anda juga tidak peduli.

Perbualan antara anda dapat dilanjutkan, dan itulah hasil yang diinginkan.

Cara Menghubungkan Dari Sistem Linux

Komputer pelanggan yang akan disambungkan ke komputer Ubuntu tidak perlu menjalankan Ubuntu. Seperti yang akan kita lihat ketika kita mengkonfigurasi klien Windows, ia bahkan tidak perlu menjalankan Linux.

Untuk mengukuhkan sifat agnostik pengedaran sambungan, kami akan berhubung dari komputer yang menjalankan Manjaro. Langkahnya sama untuk pengedaran lain.

Kami akan membuat sambungan Rangkaian Pengkomputeran Maya (VNC), jadi kami perlu menggunakan pelanggan yang mampu melakukannya. Remmina adalah klien desktop jarak jauh yang menyokong VNC, dan dibundel dengan banyak pengedaran Linux, termasuk Ubuntu. Mudah dipasang (jika belum) dari pengurus pakej pengedaran lain.

Tekan kekunci Super, yang terletak di antara kekunci Ctrl kiri dan Alt, dan kemudian taipkan beberapa huruf pertama "remmina." Ikon Remmina akan muncul di bahagian atas skrin.

Klik ikon untuk melancarkan Remmina.

Apabila dialog Remmina muncul, klik tanda "+" untuk membuat sambungan baru.

Dialog Pilihan Desktop Jauh muncul. Di sinilah anda memasukkan butiran mengenai sambungan ke komputer jauh. Ini dapat disimpan dan digunakan kembali, jadi anda tidak perlu menaipnya semula setiap kali anda ingin menyambung.

Berikan "Nama" untuk sambungan ini. Anda boleh memilih apa sahaja, tetapi mestilah sesuatu yang mengenal pasti komputer yang akan anda sambungkan.

Anda boleh membiarkan medan "Kumpulan" kosong atau memberikan nama untuk kumpulan tersebut. Sekiranya anda mengkonfigurasi banyak sambungan, mereka boleh dikelompokkan menjadi beberapa kategori, seperti Komputer Linux, Komputer Windows, Ibu Pejabat, Cawangan Tempatan, dan sebagainya.

Pilih "VNC - VNC Viewer" dari menu drop-down "Protocol". Lebih banyak bidang muncul sekarang bahawa Remmina tahu protokol mana yang ingin kita gunakan.

Di bidang "Server", masukkan alamat IP atau nama rangkaian komputer jauh. Medan "Nama Pengguna" tidak berkaitan dengan akaun pengguna Linux; anda boleh menaip apa sahaja di sini. "Kata Laluan" mestilah kata laluan yang anda gunakan semasa anda mengatur perkongsian skrin pada mesin Ubuntu jauh.

Pilih nilai dari menu drop-down "Kedalaman Warna". Nilai yang lebih rendah lebih responsif, tetapi skrin akan kelihatan rata dan sedikit psychedelic. Sekiranya visual tidak penting bagi anda, dan anda menyukai kelajuan berbanding keindahan, pilih nilai yang rendah. Nilai yang lebih tinggi kelihatan seperti desktop sebenarnya. Namun, pada sambungan yang perlahan, mereka lambat untuk mengemas kini, dan pergerakan tetikus tidak menentu.

Pilih "Medium" dari menu drop-down "Quality". Sekiranya semuanya kelihatan baik semasa anda bersambung, anda boleh menyesuaikannya dengan nilai yang lebih tinggi untuk sambungan seterusnya. Tetapi untuk memastikan sambungan berfungsi, "Medium" adalah titik permulaan yang baik.

Setelah anda mengkonfigurasi butiran sambungan anda, klik butang "Simpan". Anda kembali ke tetingkap Remmina utama, dan sambungan baru anda disenaraikan di sana.

Klik dua kali sambungan untuk menyambung ke komputer Ubuntu jauh. Komputer jarak jauh mesti dihidupkan, dan orang yang mengatur perkongsian skrin mesti log masuk. Dia akan melihat pemberitahuan bahawa anda terhubung dan mengendalikan desktopnya, yang hanya sopan.

Penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak log masuk ke komputer jauh — anda mengambil alih sesi orang yang sudah log masuk.

Remmina menunjukkan desktop jauh di tetingkap komputer anda. Anda boleh menggerakkan tetikus dan menggunakan papan kekunci sama seperti ketika anda duduk di komputer jauh.

Ikon pada panel sisi membolehkan anda memaksimumkan tetingkap, skala desktop jauh ke tetingkap Remmina, pergi ke paparan skrin penuh, dan sebagainya. Arahkan tetikus anda ke atas ikon untuk mendapatkan petua alat untuk melihat apa yang mereka lakukan.

Setelah selesai dengan sambungan jauh anda, putuskan sambungan dari komputer jauh dengan mengklik ikon bawah di panel sisi.

Cara Menghubungkan Dari Sistem Windows

Windows mempunyai masalah keserasian dengan enkripsi yang digunakan dalam sambungan VNC, jadi kami akan menjadikan penggunaan penyulitan sebagai pilihan. Dengan cara ini, komputer yang menggunakan enkripsi dapat melakukannya, dan komputer yang tidak dapat menyambung tanpanya.

Amaran : Sesiapa sahaja di rangkaian anda akan dapat mengupas sambungannya. Ini adalah sebab lain mengapa baik menggunakannya di rangkaian tempatan atau melalui VPN — bukan melalui internet!

Gunakan perintah ini pada komputer Ubuntu jauh untuk menjadikan enkripsi sebagai pilihan:

gsettings set org.gnome.Vino memerlukan-penyulitan palsu

Sekiranya anda tidak mempunyai RealVNC pada komputer Windows anda, muat turun dan pasangnya. Pemasangannya mudah - cukup klik butang "Seterusnya" dan terima lalai.

Setelah dipasang, lancarkan aplikasi "VNC Viewer" dari menu Mula. Pilih "Sambungan Baru" dari menu "Fail".

Dialog "Properties" muncul. Ketik alamat IP atau nama rangkaian pelayan Ubuntu jauh di medan "Pelayan VNC".

Di medan "Nama", ketik nama untuk sambungan ini, sehingga anda dapat mengenali komputer jarak jauh yang dihubungkan dengannya. Anda boleh memberikan label di medan "Label" atau membiarkannya kosong.

Dalam kumpulan "Keamanan", biarkan menu lungsur turun "Penyulitan" ditetapkan ke "Biarkan Pelayan VNC Pilih." Pastikan pilihan "Autentikasi menggunakan single sign-on (SSO) jika mungkin" dan "Autentikasi menggunakan kad pintar atau kedai sijil jika mungkin" tidak dicentang .

Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda. Ikon untuk sambungan baru anda muncul di tetingkap utama.

Klik dua kali ikon untuk menyambung ke komputer jauh. Anda akan melihat skrin percikan semasa sambungan dimulakan.

Kerana anda membuat enkripsi sebagai pilihan, dan tidak akan digunakan dari komputer Windows, anda melihat dialog peringatan.

Pilih kotak centang "Jangan beri amaran lagi mengenai hal ini di komputer ini", dan kemudian klik "Teruskan."

Anda melihat desktop komputer Ubuntu jauh di tetingkap RealVNC.

Ingat, sambungan Windows VNC tidak dienkripsi, jadi jangan buka dokumen atau e-mel peribadi menggunakan sambungan ini.

Tidak Pernah Jauh

Sekiranya anda perlu mengakses komputer Ubuntu dari jauh, kini anda mempunyai cara mudah untuk melakukannya. Sebagai ciri bonus, RealVNC juga memiliki aplikasi gratis untuk telefon pintar dan iPhone Android. Anda boleh menyiapkannya dengan mengikuti langkah yang sama di atas.