Cara Membakar Fail ISO ke Pemacu USB di Linux

Pengguna Linux secara tradisional membakar fail ISO ke DVD atau CD, tetapi banyak komputer tidak mempunyai pemacu cakera lagi. Membuat pemacu USB yang dapat di-boot adalah penyelesaian yang lebih baik — ia akan berfungsi di kebanyakan komputer dan akan boot, dijalankan, dan dipasang lebih cepat.

Bagaimana Pemacu USB Bootable Linux Berfungsi

Seperti CD atau DVD langsung, pemacu USB yang boleh di-boot membolehkan anda menjalankan praktik pengedaran Linux tanpa menjejaskan komputer anda. Anda juga boleh memasang pengedaran Linux pada PC anda daripadanya — tidak diperlukan pemacu CD atau DVD. Anda tidak boleh hanya menyalin atau mengekstrak fail ISO ke pemacu USB dan mengharapkannya berfungsi. Walaupun secara teknis Anda tidak "membakar" fail ISO ke pemacu USB, ada proses khas yang diperlukan untuk mengambil fail ISO Linux dan membuat pemacu USB yang dapat di-boot dengannya.

Terdapat dua cara untuk melakukannya: Sebilangan pengedaran Linux merangkumi alat pencipta cakera permulaan USB grafik yang akan melakukannya untuk anda. Anda juga boleh menggunakan ddperintah untuk melakukan ini dari terminal di distro Linux mana pun. Apa sahaja kaedah yang anda pilih, anda memerlukan fail ISO pengedaran Linux.

Sebagai contoh, Ubuntu Linux mempunyai dua kaedah terbina dalam untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot. Pemacu USB yang boleh di-boot memberikan pengalaman yang sama kepada pengguna seperti DVD Live Ubuntu. Ini membolehkan anda mencuba sistem operasi seperti Unix yang popular tanpa membuat perubahan pada komputer. Apabila anda sudah bersedia untuk memasang Ubuntu, anda boleh menggunakan pemacu USB sebagai media pemasangan.

Anda memerlukan imej ISO pemasangan Ubuntu untuk membuat pemacu USB yang dapat di-boot, jadi pastikan anda telah memuat turun versi Ubuntu yang ingin anda gunakan.

Untuk menjadi jelas, pemacu USB yang dapat di-boot ini akan masuk ke salinan Ubuntu Linux yang berfungsi tetapi tidak akan menyimpan perubahan yang anda buat. Setiap kali anda memasuki Ubuntu dari pemacu USB ini, ia akan menjadi contoh baru Ubuntu. Sekiranya anda ingin dapat menyimpan perubahan dan data, anda perlu membuat pemacu USB yang dapat di-boot dengan penyimpanan berterusan. Itu proses yang lebih rumit.

Cukup masukkan pemacu USB yang dihasilkan ke mana-mana komputer dan boot dari peranti USB. (Pada beberapa PC, anda mungkin juga harus mematikan Secure Boot, bergantung pada sebaran Linux yang anda pilih.)

Walaupun kami menggunakan Ubuntu sebagai contoh di sini, ini akan berfungsi sama dengan pengedaran Linux yang lain.

Cara Membuat Pemacu USB yang Boleh Dibooting secara grafik

Pemasangan Ubuntu lalai merangkumi aplikasi yang disebut Startup Disk Creator, yang akan kita gunakan untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot. Sekiranya anda menggunakan sebaran Linux yang lain, ia mungkin merangkumi utiliti yang serupa. Periksa dokumentasi pengedaran Linux anda — anda boleh mencarinya secara dalam talian — untuk maklumat lebih lanjut.

Untuk pengguna Windows, kami mengesyorkan Rufus untuk membuat pemacu USB langsung dengan cara yang mudah.

Amaran : Ini akan menghapus kandungan pemacu USB sasaran. Untuk memastikan anda tidak menulis secara tidak sengaja ke pemacu USB yang salah, kami mengesyorkan mengeluarkan pemacu USB yang disambungkan sebelum meneruskan.

Untuk Ubuntu, pemacu USB berkapasiti 4 GB atau lebih tinggi mestilah baik. Sekiranya pilihan ISO Linux anda lebih besar dari itu — kebanyakan tidak — anda mungkin memerlukan pemacu USB yang lebih besar.

Apabila anda yakin bahawa pemacu USB yang betul adalah satu-satunya yang disambungkan ke komputer anda, lancarkan Startup Disk Creator. Untuk melakukannya, tekan kekunci Super (itulah kunci Windows pada kebanyakan papan kekunci) dan ketik "cakera permulaan." Ikon Startup Disk Creator akan muncul. Klik ikonnya atau tekan Enter.

Tetingkap utama Startup Disk Creator akan muncul. Peranti USB akan diserlahkan di panel bawah.

Klik butang "Lain-lain". Dialog terbuka fail standard akan muncul. Lihat ke lokasi fail ISO Ubuntu anda, sorot dan klik butang "Buka".

Tetingkap utama Startup Disk Creator kini menyerupai tangkapan skrin di bawah. Harus ada gambar ISO yang disorot di panel atas dan pemacu USB yang disorot di panel bawah.

Sahkan pada diri anda bahawa imej ISO dan pemacu USB betul. Klik butang "Buat Disk Permulaan" apabila anda senang meneruskannya.

Amaran muncul untuk mengingatkan anda bahawa pemacu USB akan dihapuskan sepenuhnya. Ini adalah peluang terakhir anda untuk mundur tanpa membuat perubahan pada pemacu USB. Klik butang "Ya" untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot.

Bar kemajuan menunjukkan kepada anda betapa hampirnya proses penciptaan selesai.

Mesej pengesahan muncul untuk memberitahu anda apabila penciptaan pemacu USB yang dapat di-boot selesai sepenuhnya. Pada komputer yang kami gunakan untuk artikel ini, prosesnya memakan masa sekitar lima minit.

Klik butang "Keluar". Anda kini boleh menghidupkan semula komputer anda dan boot dari pemacu USB atau mencabut pemacu USB, membawanya ke komputer lain, dan boot di sana.

Cara Membuat Pemacu USB yang Boleh Dibooting Dengan dd

Alat yang akan kami gunakan untuk membuat pemacu yang dapat di-boot dari baris arahan adalah ddperintah.

Amaran : Perintah ini mesti digunakan dengan sangat berhati-hati. ddakan melakukan apa yang anda katakan, sebaik sahaja anda memberitahu. Tidak ada pertanyaan atau peluang "Adakah anda pasti" untuk mundur. ddhanya berjalan tepat di hadapan dan melaksanakan arahan yang telah anda berikan. Oleh itu, kita perlu sangat berhati-hati bahawa apa yang kita suruh lakukan adalah pasti yang kita mahukan.

Kita perlu tahu dengan peranti apa pemacu USB anda dikaitkan. Dengan cara itu, anda pasti mengetahui identiti peranti yang hendak disampaikan ddpada baris arahan.

Di tetingkap terminal ketik perintah berikut. The lsblkarahan menyenaraikan peranti blok pada komputer anda. Setiap pemacu mempunyai peranti blok yang berkaitan dengannya.

lsblk

Hasil dari lsblkakan menunjukkan pemacu yang sedang disambungkan ke komputer anda. Terdapat satu pemacu keras dalaman pada mesin ini yang disebut sdadan ada satu partisi di atasnya yang dipanggil sda1.

Pasangkan pemacu USB anda dan gunakan lsblkarahan sekali lagi. Keluaran dari lsblkkehendak telah berubah. Pemacu USB kini akan disenaraikan dalam output.

Terdapat entri baru dalam senarai, dipanggil sdbdan ia mempunyai dua partisi di dalamnya. Satu partisi dipanggil sdb1 dan berukuran 1 KB. Partisi lain dipanggil sdb5dan berukuran 14.6 GB.

Itulah pemacu USB kami. Pengecam yang perlu kita gunakan adalah yang mewakili pemacu, bukan salah satu partisi. Dalam contoh kita ini  sdb. Tidak kira bagaimana ia dinamakan di komputer anda, peranti yang tidak ada dalam lsblksenarai sebelumnya mestilah  pemacu USB.

Perintah yang akan kami keluarkan ddadalah seperti berikut:

sudo dd bs = 4M if = Muat turun / ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso dari = / dev / sdb conv = fdatasync 

Mari memecahkannya.

  • sudo : Anda perlu menjadi pengguna super untuk mengeluarkan ddarahan. Anda akan diminta memasukkan kata laluan anda.
  • dd : Nama arahan yang kami gunakan.
  • bs = 4M : Pilihan -bs(blockize) menentukan ukuran setiap bahagian yang dibaca dari fail input dan ditulis ke peranti output. 4 MB adalah pilihan yang baik kerana memberikan throughput yang baik dan ia adalah gandaan tepat 4 KB, yang merupakan blok dari sistem fail ext4. Ini memberikan kadar membaca dan menulis yang cekap.
  • if = Muat turun / ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso : Pilihan -if(fail input) memerlukan jalan dan nama imej ISO Linux yang anda gunakan sebagai fail input.
  • of = / dev / sdb : -of(fail output) adalah parameter kritikal. Ini mesti disediakan dengan peranti yang mewakili pemacu USB anda. Ini adalah nilai yang kami kenal pasti dengan menggunakan lsblkarahan sebelumnya. dalam contoh kita sdb, jadi kita gunakan  /dev/sdb. Pemacu USB anda mungkin mempunyai pengecam yang berbeza. Pastikan anda memberikan pengecam yang betul.
  • conv = fdatasync : convParameter menentukan bagaimana ddmenukar fail input semasa ditulis ke peranti output. dd menggunakan cache disk kernel ketika menulis ke pemacu USB. The fdatasyncpengubahsuai memastikan menulis penampan dipam dengan betul dan sepenuhnya sebelum proses penciptaan dibenderakan sebagai telah selesai.

Tidak ada maklum balas visual ddsama sekali semasa kemajuan penciptaan berlaku. Ia berfungsi dan tidak melaporkan apa-apa sehingga selesai.

Kemas kini : Dalam versi terkini, dd kini mempunyai status=progresspilihan yang memberikan kemas kini proses sekali per detik. Sebagai contoh, anda boleh menjalankan perintah ini untuk melihat statusnya:

sudo dd bs = 4M if = Muat turun / ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso dari = / dev / sdb conv = status fdatasync = progerss

Apabila pemacu USB yang dapat di-boot telah dibuat ddmelaporkan jumlah data yang ditulis ke pemacu USB, masa yang berlalu dalam beberapa saat dan kadar pemindahan data rata-rata.

Anda boleh memeriksa pemacu USB yang dapat di boot dengan menghidupkan semula komputer anda dan melakukan boot dari pemacu USB, atau anda boleh mencuba boot dari komputer lain.

Anda kini mempunyai salinan kerja Ubuntu yang mudah alih atau sebaran Linux pilihan anda. Ia akan tetap murni setiap kali anda membelinya, dan anda boleh membelinya di hampir mana-mana PC yang anda suka.