Cara Mengaktifkan Num Lock Secara Automatik Semasa Komputer Anda Booting

Windows 10 membolehkan anda masuk dengan cepat menggunakan PIN berangka dan bukannya kata laluan yang lebih panjang. jika anda mempunyai papan kekunci dengan pad angka, anda boleh menggunakan pad angka tersebut untuk memasukkan PIN-setelah anda mengaktifkan Num Lock. Inilah cara mengaktifkan Num Lock semasa boot supaya anda tidak perlu menekan kekunci setiap masa.

Ini semestinya jauh lebih mudah untuk diaktifkan, atau bahkan menjadi tetapan lalai, mengingat penggunaan PIN Windows 10. Tetapi mengejutkan, tidak.

Anda mungkin mempunyai pilihan untuk mengaktifkan "Num Lock at Boot" di skrin tetapan BIOS atau UEFI anda untuk melakukan ini. Namun, kami mencuba ini dan tidak berjaya, walaupun kami melumpuhkan Fast Startup. Oleh itu, kami menemui cara lain - hanya memerlukan sedikit kerja.

Kemas kini : Sejak dilancarkan Pembaruan Pencipta Windows 10, yang dikeluarkan pada bulan April 2017, Windows kini membolehkan anda mengetik PIN berangka pada skrin log masuk dengan atau tanpa Num Lock diaktifkan. Anda mungkin masih mahu mengaktifkan Num Lock semasa boot kerana alasan lain, tetapi tidak perlu lagi hanya log masuk dengan PIN.

Langkah Pertama: Edit Pendaftaran

BERKAITAN: Cara Menambah PIN ke Akaun Anda di Windows 10

Windows mengandungi tetapan pendaftaran yang mengawal keadaan kunci Num Lock, Caps Lock, dan Scroll Lock semasa boot. Anda perlu mengubah tetapan pendaftaran ini agar Windows 10 mengaktifkan Num Lock secara automatik semasa boot.

Lancarkan editor pendaftaran dengan membuka menu Start, ketik "regedit" ke dalamnya, dan tekan Enter. Setuju dengan arahan UAC.

Seterusnya, anda perlu menukar nilai "InitialKeyboardIndicators" di beberapa tempat.

Pertama, menuju ke  HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard. Klik dua kali nilai "InitialKeyboardIndicators" di panel kanan dan tetapkan ke "2".

Seterusnya, kembangkan folder "HKEY_USERS". Anda sekarang perlu mengulangi proses di atas beberapa kali, mengubah nilai InitialKeyboardIndicators di bawah setiap folder di dalam folder HKEY_USERS.

Mulakan dengan pergi ke HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard, dan ubah nilai InitialKeyboardIndicators menjadi 2. Seterusnya, ulangi proses untuk folder di bawah folder .DEFAULT - ia akan bermula dengan "S-".

Ulangi proses ini untuk folder yang tersisa di dalam HKEY_USERS, ubah tetapan Control Panel \ Keyboard \ InitialKeyboardIndicators di bawah setiap folder.

Langkah Kedua: Gunakan Trik Ini (atau Lumpuhkan Permulaan Cepat)

Setelah selesai, anda seharusnya dapat menghidupkan semula dan Windows 10 secara automatik mengaktifkan Num Lock semasa boot. Walau bagaimanapun, ia tidak berfungsi seperti ini. Ciri Permulaan Cepat, juga dikenali sebagai Hybrid Boot, mengatasi tetapan ini dan Windows akan terus boot dengan Num Lock mati.

Kami telah menemui dua cara untuk mengelakkan perkara ini berlaku. Anda boleh melumpuhkan permulaan yang cepat, tetapi kami telah menemui tip yang lebih baik yang sesuai untuk anda tanpa kehilangan kelebihan boot hibrid.

Selepas anda menjalankan fail .reg, matikan komputer anda. Jangan reboot - pilih pilihan "Matikan".

Boot komputer kembali. Apabila anda mencapai skrin masuk, tekan kekunci Num Lock sekali untuk mengaktifkannya. Jangan log masuk ke komputer. Dari skrin log masuk, klik butang kuasa dan pilih "Matikan" untuk mematikan komputer semula.

Boot komputer ke belakang dan Num Lock akan diaktifkan pada skrin log masuk. Nampaknya ini menjadikan Permulaan Cepat ke keadaan di mana ia secara automatik akan mengaktifkan Num Lock pada setiap but. Ya, ini adalah muslihat pelik - tetapi berjaya (Terima kasih kepada DznyRulz di Reddit kerana mengetahui perkara ini!)

BERKAITAN: Kelebihan dan Kekurangan dalam mod "Permulaan Cepat" Windows 10

Anda juga boleh mencegah perkara ini terjadi dengan mematikan ciri Permulaan Cepat setelah membuat perubahan di atas ke pendaftaran anda. Sekiranya silap mata di atas tidak berfungsi untuk anda, cuba matikan Fast Startup sebagai gantinya.

Untuk melakukannya, buka Panel Kawalan, klik "Perkakasan dan Suara", klik "Pilihan Kuasa", dan klik "Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa." Klik pautan "Ubah tetapan yang saat ini tidak tersedia di bahagian atas layar ini, dan kemudian tatal ke bawah dan hapus centang opsi" Hidupkan permulaan cepat (disyorkan) ". Klik "Simpan perubahan."

Semasa anda boot komputer anda, komputer kini harus boot sedikit lebih perlahan - mungkin hanya beberapa saat lebih lama pada SSD - tetapi kekunci Num Lock akan diaktifkan semasa boot.

Sebaik-baiknya, Windows melakukan semua ini secara lalai, tetapi buat masa ini, ia adalah salah satu perkara yang memerlukan sedikit kerja tambahan untuk melakukan sesuatu yang mudah. Tetapi ia sangat bernilai.

Kredit Imej: John di Flickr