Cara Membuat Program Dijalankan pada Permulaan di Mana-mana Komputer

Program yang anda pasang sering kali menambah proses permulaan pada Windows, Mac OS X, dan juga Linux. Tetapi anda juga boleh menambahkan program kegemaran anda sendiri ke proses permulaan dan membuatnya dilancarkan secara automatik setelah anda masuk ke komputer.

Ini sangat berguna untuk aplikasi latar belakang atau alat yang secara automatik melakukan fungsi, tetapi Anda bahkan dapat menambahkan aplikasi desktop dan aplikasi tersebut akan muncul ketika anda log masuk.

Tingkap

Pada Windows 7 dan versi Windows sebelumnya, menu Start mengandungi folder "Startup" untuk mempermudah ini. Pada versi Windows ini, anda cukup membuka menu Mula, cari jalan pintas ke aplikasi yang ingin anda mulakan secara automatik, klik kanan, dan pilih Salin. Seterusnya, cari folder Permulaan di bawah Semua Aplikasi dalam menu Mula, klik kanan, dan pilih Tampal untuk menampal salinan pintasan itu.

BERKAITAN: Cara Membuat Boot Windows 10 PC Anda Lebih Cepat

Folder ini tidak lagi mudah diakses pada Windows 8, 8.1, dan 10, tetapi masih boleh diakses. Untuk mengaksesnya, tekan Windows Key + R, ketik "shell: startup" ke dalam dialog Run, dan tekan Enter. Ya, anda perlu menggunakan folder - anda tidak boleh menambahkan jalan pintas dari panel Permulaan Pengurus Tugas.

Pintasan yang anda tambahkan ke folder "shell: startup" hanya akan dilancarkan apabila anda log masuk dengan akaun pengguna anda. Sekiranya anda mahu jalan pintas dilancarkan sendiri setiap kali pengguna log masuk, ketik "shell: common startup" ke dalam dialog Run.

Tampal pintasan ke dalam folder ini dan Windows akan memuatkannya secara automatik semasa anda masuk ke komputer anda. Pada Windows 10, anda hanya boleh drag-and-drop jalan pintas dari senarai "Semua Aplikasi" di menu Mula terus ke folder ini.

Mac OS X

BERKAITAN: Mac OS X: Tukar Aplikasi Yang Dimulakan Secara Automatik semasa Masuk

Pada Mac OS X, antara muka yang sama yang membolehkan anda mematikan program permulaan juga membolehkan anda menambahkan yang tersuai sendiri. Buka tetingkap Pilihan Sistem dengan mengklik menu Apple dan memilih Keutamaan Sistem, klik ikon "Pengguna & Kumpulan", dan klik "Item Log Masuk."

Klik butang “+” di bahagian bawah senarai ini untuk menambahkan aplikasi, atau seret dan lepas ke dalam senarai aplikasi. Ia akan dimuat secara automatik semasa anda masuk ke komputer anda.

Linux

BERKAITAN: Cara Menguruskan Permulaan Permulaan di Ubuntu 14.04

Desktop Linux yang berbeza mempunyai cara yang berbeza untuk melakukan ini. Sebagai contoh, di desktop Unity Ubuntu, buka Dash dan taip perkataan "start." Klik jalan pintas "Permulaan Permulaan" untuk melihat senarai aplikasi permulaan. Klik butang "Tambah" dalam senarai ini untuk menambahkan aplikasi anda sendiri. Ketik nama dan berikan arahan untuk melancarkan aplikasi. Anda juga boleh menggunakan alat ini untuk menjalankan perintah semasa log masuk.

Desktop GNOME nampaknya telah membuang alat gnome-session-properties lama, tetapi pilihan ini masih tersedia di GNOME Tweak Tool, yang bahkan dipasang secara lalai pada sebilangan distribusi Linux. Periksa tetapan tetapan desktop Linux anda untuk mencari alat yang sesuai.

Anda juga boleh menguruskannya dari direktori ~ / .config / autostart / tersembunyi yang mesti dibaca oleh semua desktop. Tempoh di hadapan .config menunjukkan bahawa itu adalah direktori tersembunyi, sementara ~ menunjukkan bahawa itu ada di direktori rumah anda - jadi, di /home/username/.config/autostart/. Untuk membukanya, lancarkan pengurus fail desktop anda, pasangkan ~ / .config ke bar alamatnya, dan tekan Enter. Klik dua kali folder "autostart" atau buat jika belum ada.

Tambahkan fail .desktop ke sini agar program bermula secara automatik semasa permulaan. Fail .desktop ini adalah jalan pintas aplikasi - anda sering dapat membuatnya dengan menyeret-dan-menjatuhkan aplikasi ke desktop anda atau bahkan hanya ke tetingkap ~ / .config / autostart / window.

Sekiranya anda tidak menggunakan persekitaran desktop tetapi hanya ingin menjalankan perintah secara automatik - atau beberapa arahan - setiap kali anda log masuk, tambahkan perintah ke fail .bash_profile anda yang terletak di ~ / .bash_profile, yang setara dengan / home / nama pengguna /.bash_profile.

Terdapat cara lain untuk membuat program dilancarkan pada permulaan, tentu saja. Sebagai contoh, anda boleh menambahkan entri pendaftaran untuk melakukan ini pada Windows. Tetapi ini adalah kaedah termudah untuk melakukan ini.

Kredit Gambar: Jonathan Lin di Flickr