Cara Membina NES atau SNES Classic Anda Sendiri dengan Raspberry Pi dan RetroPie

NES Classic Edition adalah klon rasmi dari Sistem Hiburan Nintendo yang asli, dan salah satu cara terbaik untuk memainkan permainan retro kegemaran anda. SNES Classic adalah penggantinya. Malangnya, sangat popular sehingga hampir mustahil untuk menggunakan kedua-duanya. Jangan bayar $ 300 di eBay apabila anda dapat menggunakan Raspberry Pi dengan harga sederhana untuk membuat sendiri - dengan lebih banyak permainan.

Apakah Klasik NES dan SNES, dan Mengapa Raspberry Pi Lebih Baik?

Pada musim gugur 2016, Nintendo melancarkan NES Classic Edition, replika miniatur dari Sistem Hiburan Nintendo era 1980-an yang lama. Ia dihantar dengan 30 permainan klasik termasuk  Super Mario Bros. , The Legend of Zelda , dan Castlevania  dan pengawal NES sekolah lama (walaupun dengan kabel yang sangat pendek dan penyambung yang berbeza untuk menampung saiz yang lebih kecil dari NES Classic).

Ia dijual pada harga $ 60 dan dihantar dengan satu pengawal — anda boleh membeli pengawal pemain kedua dengan tambahan $ 10, menjadikan jumlah pelaburan anda sehingga $ 70. Malangnya, konsol telah terbukti begitu popular dan Nintendo telah menghasilkan begitu sedikit sehingga mereka hampir tidak dapat dicari dengan harga senarai asalnya, hanya muncul di laman web seperti eBay dengan harga 200-500%.

Pada tahun 2017, Nintendo menindaklanjuti SNES Classic Edition, yang berharga $ 70 dan dilengkapi dengan dua pengawal. Pra-pesanan telah dimulakan, dan sudah terbukti sangat sukar untuk mendapatkannya.

Jangan putus asa, walaupun: walaupun sangat jarang sehingga anda tidak pernah melihatnya secara peribadi (apalagi berpeluang untuk membelinya), anda boleh melancarkan konsol Edisi Klasik anda sendiri dengan mudah di rumah — dengan lebih banyak lagi permainan dan lebih banyak ciri. Dalam tutorial hari ini, kita akan menggabungkan Raspberry Pi ekonomi, beberapa perisian percuma yang meniru NES, SNES, dan konsol lain, bersama dengan beberapa pengawal USB NES yang murah untuk membuat versi DIY yang lebih baik daripada yang asalnya.

Lebih baik bagaimana? Versi DIY anda bukan sahaja akan merangkumi semua ciri NES Classic yang sebenar — seperti keadaan simpan, CRT shader untuk permainan yang kelihatan retro, dan organisasi yang hebat dengan seni sampul — tetapi ia akan membolehkan anda bermain  permainan apa pun (bukan hanya 30 disertakan dengan Klasik), gunakan pengawal USB yang anda mahukan (bukan hanya pengawal NES 2 butang sederhana), dan termasuk keadaan dan organisasi simpanan yang lebih baik.

Bukan itu sahaja, tetapi sistem anda akan dapat memainkan permainan dari sistem lain juga - seperti Atari, Game Boy, Sega Genesis, dan bahkan sistem yang lebih baru seperti PlayStation Portable atau Nintendo 64. Anda dapat melihat senarai lengkap sistem yang disokong di sini.

Apa yang anda perlukan

Untuk mengikuti tutorial kami, anda memerlukan beberapa perkara dan sedikit masa lapang untuk menenunkan semuanya.

Pi Raspberry dan Aksesorinya

Pertama sekali, anda memerlukan komputer mikro Raspberry Pi dan beberapa aksesori asas untuknya. Kuasa pengkomputeran yang diperlukan untuk menjalankan emulator Nintendo Entertainment System sangat rendah, jadi jika anda sudah menggunakan model Raspberry Pi model 1 atau 2 yang lebih lama, anda boleh (dan semestinya!) Menggunakannya. Sekiranya anda perlu membeli Pi baru, tentu saja beli Raspberry Pi 3 terkini ($ 40).

Sebagai tambahan kepada Pi, anda memerlukan kad SD atau kad microSD yang bersaiz tepat (berdasarkan model Pi anda), kabel HDMI untuk menyambungkannya ke TV anda, papan kekunci USB (hanya sementara untuk memasangnya), dan bekalan kuasa yang baik. Anda juga mungkin mahukan akses internet di Pi untuk memuat turun kemas kini dan memindahkan permainan — anda boleh melakukannya dengan kabel Ethernet atau dengan Wi-Fi. Raspberry Pi 3 dilengkapi Wi-Fi, sementara model yang lebih lama memerlukan penyesuai Wi-Fi USB.

Sekiranya anda baru menggunakan Raspberry Pi, jangan risau: kami telah menulis panduan terperinci untuk semua bahagian yang anda perlukan, jadi baca artikel itu untuk maklumat lebih lanjut.

Kes Membuat Projek

Untuk melengkapkan persediaan Pi anda, anda juga mahukan kes. Sekiranya anda sudah membuat banyak projek Pi, maka anda sudah mempunyai kes, yang baik. Tetapi jika anda bermula dari awal atau benar-benar mahukan pengalaman penuh, anda mungkin mempertimbangkan untuk mendapatkan casing bertema NES atau SNES khusus untuk Raspberry Pi anda.

Terdapat beberapa kes bertema NES dan SNES di Amazon, termasuk kes Old Skool NES dan kes Super Tinytendo. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menyukai penampilan mereka dengan alasan apa pun, anda selalu boleh mencetak 3D salah satu dari mereka atau ini atau mencari yang lain di laman web seperti Etsy.

Pengawal: Sekolah Lama atau Keselesaan Moden

Seterusnya, anda memerlukan sekurang-kurangnya satu pengawal USB (dua jika anda mahu bermain permainan dengan rakan). Anda boleh mendekati situasi pengawal dengan salah satu daripada dua cara: Pertama, anda boleh menggunakan klasik murni dan mendapatkan sepasang pengawal USB NES.

Pendekatan ini, kita akan menjadi yang pertama mengakui, jauh lebih sukar daripada yang kita jangkakan. Nampaknya sangat mudah untuk hanya membeli beberapa pengawal NES yang murah dan dibuat dengan baik, tetapi pada hakikatnya terdapat jalan di pasaran sekarang bahawa penyenaraian sering tidak tepat, pengawal sukar diperoleh, dan amalan terbaik yang kita dapat cadangkan pada masa ini adalah untuk membeli banyak pengawal sekaligus, kembalikan yang tidak anda inginkan, dan simpan yang baik (yang mempunyai ketinggian yang baik, respons butang yang baik, dan bermain dengan baik).

Kami menguji dua pengawal NES USB yang paling popular di Amazon: pengawal Retro-Link, dan Pengawal NES USB Klasik generik tetapi disemak dengan baik (yang, ketika benar-benar tiba, dijenamakan iNext). Walaupun kami menyukai tahap Retro-Link yang lebih baik, tetapi respons butang pengawal iNext lebih baik. Secara praktikal, ini adalah pengalaman percubaan dan kesilapan. (Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang klasik tetapi lebih selesa daripada pengawal NES, kami tidak mempunyai apa-apa selain perkara baik untuk dikendalikan mengenai pengawal Buffalo SNES ini.)

Pendekatan lain yang boleh anda gunakan, iaitu perasaan yang kurang asli tetapi sedikit lebih serba boleh, adalah membeli alat kawalan yang lebih moden, seperti alat kawalan Xbox 360 berwayar. Bukan sahaja kualiti dan ketersediaan binaan lebih konsisten, tetapi platform emulasi yang akan kami siapkan, RetroPie, menyokong lebih daripada sekadar NES — jadi jika anda ingin bermain permainan dari sistem lain, pengawal yang lebih baru dengan lebih banyak butang adalah bagus.

Bagaimanapun, anda memerlukan sekurang-kurangnya satu pengawal USB untuk projek itu, jadi pilih kegemaran anda.

Perisian: RetroPie dan ROM untuk Semua Permainan Kegemaran Anda

Selain perkakasan, anda juga memerlukan beberapa perisian untuk memainkan permainan anda. Anda perlu memuat turun salinan RetroPie, kumpulan perisian hebat yang menggabungkan sebilangan alat dan perisian emulasi ke dalam satu antara muka yang sangat mesra pengguna.

Untuk tujuan kami, kami akan menggunakan gambar praduga untuk Raspberry Pi (berbanding memasangnya di atas sistem operasi yang ada). Muat turun gambar yang tepat untuk nombor model Pi anda di sini. Selain itu, anda memerlukan sejenis alat untuk membakar gambar itu ke kad SD anda - alat pilihan kami adalah pembakar gambar Etcher bersilang platform.

BERKAITAN: Adakah Memuat turun ROM Permainan Video Retro Pernah Sah?

Akhirnya, dan yang paling penting secara tematik, anda memerlukan beberapa permainan! Ini datang dalam bentuk fail ROM yang boleh anda buat sendiri (dengan perkakasan yang sesuai) atau muat turun dari internet. Memperoleh ROM adalah latihan, kerana masalah undang-undang kabur, paling baik diserahkan kepada pembaca - kami tidak akan memaut secara langsung ke ROM atau laman ROM di sini. Namun demikian, carian Google yang mudah akan membawa anda jauh.

Langkah Pertama: Sediakan Pi Anda

Dengan semua bahan yang disebutkan di atas dikumpulkan, sudah waktunya untuk menyelami penyediaan Pi. Pertama, kami akan menyediakan kad SD. Masukkan kad SD anda di komputer anda dan jalankan Etcher. Prosesnya semudah 1-2-3: pilih gambar RetroPie yang anda muat turun, pastikan kad SD adalah cakera yang dipilih, dan kemudian klik "Flash!"

Tunggu gambar selesai dibakar, keluarkan kad SD dengan selamat dari komputer anda, dan ambil Pi dan aksesori anda. Sambungkan Pi ke TV dengan kabel HDMI anda, pasangkan papan kekunci USB dan alat kawalan anda, masukkan kad SD, dan pasangkan kabel kuasa untuk menghidupkan sistem.

Sekiranya anda tersekat semasa proses pemasangan, sila rujuk panduan pemula Raspberry Pi kami, yang mempunyai banyak maklumat berguna mengenai persediaan awal.

Langkah Kedua: Konfigurasikan RetroPie

Sebaik sahaja anda menghidupkan Pi untuk pertama kalinya dengan memasang kad SD RetroPie, kad ini akan melalui beberapa langkah penyediaan satu kali secara automatik (seperti memperluas partisi, membongkar fail, dan sebagainya). Kemudian akan reboot membawa anda ke skrin konfigurasi pengawal seperti yang dilihat di bawah.

Seperti yang ditunjukkan oleh skrin, anda harus menekan dan menahan sebarang butang pada pengawal USB anda untuk memulakan proses konfigurasi. Dalam menu konfigurasi, tekan sebentar butang yang sesuai untuk setiap entri yang disenaraikan (contohnya, pada pad arah untuk memulakan).

Akhirnya, anda akan mendapatkan entri butang yang mungkin tidak mempunyai butang yang sesuai pada pengawal anda (contohnya, jika anda menggunakan pengawal NES tradisional dan ia mula bertanya kepada anda mengenai butang X dan Y). Apabila anda mencapai entri untuk butang yang tidak anda miliki, cukup tekan dan tahan butang yang sudah anda atur selama 2 saat, kemudian lepaskan. Ini akan memberi isyarat kepada wizard konfigurasi bahawa anda ingin melangkau butang itu. Ulangi proses ini sehingga anda melewatkan semua entri yang tidak diperlukan dan boleh mengklik "OK" untuk meneruskan.

Pada ketika ini, anda akan melihat layar berikut dengan logo RetroPie dan "13 Permainan Tersedia" di bawahnya.

Tiga belas permainan? Manis! " anda mungkin berfikir. Tidak begitu pantas: ini bukan 13 permainan yang boleh anda mainkan, itu adalah 13 alat konfigurasi untuk "RetroPie" (yang diakui sebagai salah satu emulator anda, walaupun itu sebenarnya sistem yang mendasari) Jangan risau, sebentar lagi kita akan melihat permainan sebenar.

Sekiranya anda menggunakan kabel Ethernet dengan Pi untuk akses rangkaian dan bukannya Wi-Fi, anda boleh melompat ke kanan ke bahagian seterusnya untuk memasukkan permainan ke dalam RetroPie. Namun, jika anda menggunakan Wi-Fi, tekan butang A pada alat kawalan anda untuk melancarkan menu. Skema warna lalai RetroPie menjadikannya agak sukar dilihat dalam tangkapan skrin yang lebih kecil, tetapi entri untuk Wi-Fi adalah yang terakhir dalam senarai, seperti yang dilihat di bawah.

Apabila anda memilih entri "WIFI", ia akan melancarkan alat konfigurasi Wi-Fi. Pilih "Sambungkan ke Rangkaian WiFi".

Seterusnya pilih rangkaian rumah anda, masukkan kata laluan, klik OK, dan kemudian klik OK sekali lagi di skrin utama untuk keluar dari aplikasi (anda akan dikembalikan ke skrin yang anda pilih dari entri Wi-Fi).

Walaupun anda dapat menggunakan RetroPie tanpa akses internet, jauh lebih mudah untuk memindahkan permainan anda ke peranti menggunakan rangkaian.

Langkah Ketiga: Tambah Permainan Anda

Dengan penyediaan Pi kami dan disambungkan ke rangkaian rumah kami, langkah terpenting adalah: memuatkannya dengan permainan retro yang manis, manis. Cara termudah untuk memindahkan permainan adalah menggunakan bahagian rangkaian. (Anda boleh menggunakan pemacu USB, tetapi penyediaan rangkaian sebenarnya lebih mudah, jadi kami akan memperincikan kaedahnya di sini). Mari kita mulakan.

Secara lalai, kotak RetroPie diberikan bahagian rangkaian bernama "retropie", dan anda boleh melihatnya dengan hanya membuka Windows Explorer di PC anda dan mengetik \\retropie\di kotak alamat. Kemudian, buka folder "roms", arahkan ke sistem pilihan anda (kami akan menggunakan "nes" dalam contoh ini) dan salin fail ROM ke folder tersebut. Kami menyalin salah satu permainan RPG kegemaran kami, Crystalis , sebagai ROM ujian kami.

Setelah anda menambah permainan, anda perlu memulakan semula RetroPie (atau, lebih khusus lagi, antara muka Emulation Station di bawahnya). Pada Pi anda, tekan butang B pada pengawal anda untuk kembali ke menu utama kemudian tekan butang Mula untuk membuka menu utama, seperti yang terlihat di bawah. Pilih "Keluar".

Pilih "Restart EmulationStation" dan sahkan anda benar-benar mahu memulakannya semula.

Ketika reboot, tiba-tiba tidak akan ada hanya entri untuk "RetroPie" di GUI utama, tetapi (kerana kami menambahkan ROM ke direktori "nes"), anda akan melihat entri untuk Nintendo Entertainment System. Itu adalah langkah utama dalam mengatur emulator apa pun di RetroPie. Terdapat banyak emulator untuk platform permainan video yang berbeza yang dipasang secara lalai, tetapi tidak akan muncul di antara muka sehingga anda menambahkan sekurang-kurangnya satu ROM ke direktori "ROM" mereka.

Tekan butang A untuk melihat permainan yang ada. Pilih permainan yang ingin anda mainkan (satu-satunya permainan dalam kes kami) dan tekan A sekali lagi.

Selepas masa yang sangat singkat, emulator NES akan selesai memuatkan ROM anda dan anda akan melihat permainan seolah-olah anda memuatkannya pada unit NES vintaj.

Pada ketika ini, anda boleh bermain permainan seperti anda bermain yang asli. Sekiranya anda perlu memulakan semula permainan, tekan SELECT dan B pada masa yang sama. Sekiranya anda ingin keluar dari permainan kembali ke menu RetroPie, tekan SELECT dan START pada masa yang sama. Jangan ragu untuk mengulangi langkah ini untuk permainan SNES, permainan Genesis, dan sistem lain yang anda mahu mainkan.

The Juicy Extras: Cover Art, Shaders, dan Save Games

Itu sahaja yang anda perlukan untuk mula bermain. Tetapi jika anda mahukan pengalaman "Saya membina NES Classic saya sendiri" sepenuhnya, terdapat beberapa lagi ciri tambahan yang perlu kami manfaatkan: sampul seni (yang menjadikan perpustakaan anda cantik dan mudah untuk disemak imbas), shader (yang menjadikan permainan lebih kelihatan retro di TV moden anda), dan simpan keadaan (yang membolehkan anda menyimpan permainan anda, walaupun permainan asalnya tidak menyokongnya. Ini semua ciri yang disertakan dalam NES Classic rasmi.

Tambahkan Seni Sampul ke Perpustakaan Anda

Sebaik sahaja anda mempunyai banyak permainan yang disalin ke folder "roms" anda, kembali ke menu NES (di mana kami baru sahaja melancarkan permainan ujian kami), tekan butang Mula untuk membuka menu, kemudian pilih "Scraper".

Pada skrin seterusnya, anda boleh menyesuaikan tetapannya. Biarkan pengikis sebagai "THEGAMESDB". Anda boleh mematikan penilaian jika anda mahu (kami membiarkannya). Kemudian pilih "Kikis Sekarang".

Kerana ini adalah pengikis pertama kami, alihkan saringan ke "Semua Permainan". Secara lalai, pengikis diatur untuk hanya menggunakan sistem yang dimuatkan (dalam kes ini, NES), jadi tidak perlu mengubah apa-apa. Akhirnya, pastikan "Pengguna Memutuskan Konflik" dihidupkan. Ini penting, jika tidak, pengikis dapat mengikis data yang salah jika tidak pasti sama ada permainan Double Dragon atau Double Dragon II .

Satu-satunya sebab anda tidak mahu menggunakan tetapan itu adalah jika anda mempunyai beratus-ratus permainan untuk mengikis dan tidak mahu mengesahkan setiap pilihan secara manual (bagaimanapun, anda harus kembali dan memperbaiki konflik secara manual kemudian, permainan demi permainan) . Apabila anda sudah bersedia, pilih "Mula".

Semasa sistem berfungsi, anda akan diminta untuk mengesahkan setiap pilihan (walaupun hanya ada satu pilihan). Tekan A setelah anda memilih permainan yang betul.

Setelah selesai, anda akan mempunyai koleksi permainan yang tersusun dengan baik.

Dapatkan getaran CRT Old School dengan Smoothing dan Shaders

Satu perkara yang mungkin anda perhatikan sejurus bermain permainan adalah betapa rancak dan tajamnya grafik. Sebenarnya, semasa memuatkan permainan demo  Crystalis kami , perkara pertama yang saya perhatikan ialah warnanya lebih terang dan garisnya lebih tajam daripada yang saya ingat.

Sebab utama perbezaan ini adalah bagaimana gambar dipaparkan pada paparan digital berbanding paparan CRT analog. Monitor komputer dan HDTV Anda menghadirkan permainan dengan nisbah piksel-ke-piksel 1: 1 yang sempurna, sedangkan paparan CRT lama anda berdasarkan fosfor dengan gambar yang lebih lembut dan cahaya / warna "mekar" di sekitar titik-titik individu di layar.

Untuk mengimbanginya, anda dapat mengatur sistem anda untuk menerapkan shader atau algoritma pelicinan untuk mencipta semula kesan CRT tersebut. Tidak pasti adakah itu sesuatu yang anda sayangi? Mari bandingkan gambar yang dirakam dari permainan yang sama pada masa yang sama dengan kesan yang berbeza digunakan. Pertama, mari kita lihat bagaimana momen pertama yang dapat dimainkan di  Crystalis kelihatan tanpa bayangan atau melicinkan.

Perhatikan bahawa garisan semuanya sangat tajam, jauh lebih tajam daripada yang mungkin anda ingat (jika anda memainkan permainan asal pada perkakasan asal). Sekiranya anda menyukai penampilan yang lebih tajam ini dengan tepi yang tajam, maka bolehlah bermain permainan dengan cara ini.

Mari kita lihat bagaimana permainan kelihatan dengan grafik dilicinkan menggunakan algoritma pelicinan. Sekiranya anda menggunakan Pi yang lebih tua, ini adalah pilihan yang bagus kerana algoritma pelicinan (tidak seperti shader) memberikan sedikit beban pada GPU.

Melihat ini di monitor komputer atau peranti mudah alih dengan skrin resolusi tinggi yang tajam, anda mungkin berfikir "Itu kelihatan ... kabur." tetapi jika dilihat dari jarak jauh (seperti di antara sofa dan televisyen anda), kesan melicinkan memberi rasa permainan seperti CRT dan kabur tidak terasa begitu kuat. Berdiri ke belakang dan melihat batu-batu di tepi gambar berbanding gambar pertama dan anda akan melihat maksud saya.

Akhirnya, anda boleh menggunakan shader untuk membuat kesan CRT seperti garis imbas dan bahkan sedikit penyelewengan (kerana bahagian depan paparan CRT sedikit melengkung dalam kebanyakan kes). Berikut adalah CRT shader sederhana yang digunakan.

Sekali lagi, jika dilihat dalam tanaman perbandingan dekat seperti yang kita miliki di sini, kesannya nampak jelas (seolah-olah anda duduk sangat dekat dengan skrin CRT). Tetapi jika dilihat dari jauh, ia kelihatan sangat semula jadi. Sebenarnya, walaupun saya tidak keberatan bagaimana permainan itu kelihatan lancar atau shaders, itu adalah ketika saya menghidupkan shader CRT saya pergi "Oh!  Itu seperti permainan yang saya ingat! "

Kedua-dua tetapan pelicin dan pembayang terletak di tempat yang sama, tetapi ada sedikit perubahan yang harus kita lakukan sebelum menyelami menu itu. Walaupun RetroPie seharusnya dihantar dengan shader yang sudah dimuatkan, dalam pengalaman kami, anda perlu mengemas kini senarai shader secara manual (yang memerlukan sambungan internet, jadi pasangkan kabel Ethernet itu jika belum). Kembali ke menu persediaan RetroPie yang pada awalnya kami kunjungi dan pilih "RetroArch" dari menu, seperti yang dilihat di bawah.

Ini akan melancarkan  menu konfigurasi RetroArch yang sangat kelihatan. Pilih entri "Pengemaskini Dalam Talian".

Di dalam menu "Pemutakhiran Dalam Talian", pilih "Perbarui GLSL Shaders".

Di sudut kiri bawah, dalam teks kuning kecil, anda akan melihat sedikit penunjuk kemas kini, yang menunjukkan bahawa "shaders_gsls.zip" sedang dimuat turun. Tunggu sehingga selesai. Setelah proses selesai tekan kekunci Esc pada papan kekunci anda atau butang B pada pengawal anda untuk keluar dari menu hingga ke menu utama. Di sana, pilih "Quit RetroArch". Setelah kembali ke menu RetroPie, pilih "Pengaturan RetroPie".

Di dalam menu persediaan RetroPie, pilih "configedit - Edit konfigurasi RetroPie / RetroArch".

Pilih "Konfigurasikan pilihan emulator libretro asas".

Di sini anda dapat memilih untuk mengkonfigurasi shader dan melicinkan secara emulator-by-emulator, atau menerapkannya secara universal. Kecuali jika anda mahukan tetapan shader yang berbeza untuk setiap sistem, lebih baik memilih "Konfigurasikan pilihan lalai untuk semua emulator libretro".

Dalam menu ini, anda akan menemui semua tetapan yang anda perlukan untuk merapikan dan shader. Penting untuk diperhatikan bahawa melicinkan dan shader adalah salah satu / atau penyelesaiannya - anda tidak boleh menggunakan keduanya sekaligus. Sekiranya anda cuba memutuskan antara keduanya, ingat bahawa melicinkan jauh lebih ringan pada sumber daya Pi daripada shader.

Jika anda ingin menggunakan smoothing, pilih "Video Smoothing" dan ubah "false" menjadi "true". Anda kemudian boleh kembali ke menu utama dan bermain dengan kelancaran diaktifkan.

Sekiranya anda ingin menggunakan shader, anda mempunyai dua langkah. Pastikan "Video Smoothing" ditetapkan ke default false. Kemudian tetapkan "Video Shader Enable" ke "true". Akhirnya, pilih "Video Shader File" untuk memilih shader yang ingin anda gunakan.

Senarai shader mungkin kelihatan agak menakutkan, tetapi ada penyelesaiannya yang mudah. Cukup cari fail shader dengan "pi" pada namanya, seperti fail "crt-pi.glslp" seperti di atas. Shader ini telah dioptimumkan untuk GPU Raspberry Pi yang kurang berkuasa. Anda selalu boleh menggunakan shader lain, tetapi jangan terkejut jika prestasi merosot.

Sekiranya pada bila-bila masa anda tidak lagi ingin bermain dengan smoothing atau shader (atau ingin menukar shader mana yang anda gunakan), anda boleh kembali ke menu ini dan menetapkan nilainya menjadi false atau menukar file shader.

Sediakan Simpan Negara ... Kerana Kontra Sangat Keras

Sekiranya anda seorang yang bersih, anda mungkin mahu melangkau bahagian ini sama sekali. Sebilangan permainan secara semula jadi menyokong menyelamatkan kemajuan anda, beberapa permainan tidak (misalnya, anda boleh menyimpan permainan anda di The Legend of Zelda tetapi anda tidak boleh di  Super Mario Bros. ).

Bahkan permainan yang menyokong penjimatan mengharuskan anda menyimpan permainan dengan cara tertentu, sering menggunakan mekanisme dalam permainan seperti mengunjungi sebuah penginapan atau mendaftar masuk di sebuah stesen angkasa. Dengan emulator, anda boleh menyimpan permainan  kapan saja dan di  mana sahaja , sama seperti anda mungkin menyimpan fail di Microsoft Word semasa anda mengusahakannya. Ini juga memberi anda banyak slot simpan setiap permainan, sehingga anda dapat memiliki seberapa banyak fail simpan yang anda inginkan. Ini mungkin bukan cara yang murni untuk melakukannya, tetapi lelaki adalah cara yang baik untuk mengurangkan tahap kekecewaan anda ketika bermain permainan yang sangat sukar.

Anda boleh menyimpan dan memuatkan permainan semasa bermain dengan menggunakan kekunci panas berasaskan pengawal. Bagi anda yang menggunakan pengawal dengan banyak butang (seperti pengawal Xbox 360 yang disebutkan di atas), anda tidak perlu melakukan pemetaan kunci secara sembarangan, anda hanya boleh menggunakan peta butang RetroPie / RetroArch lalai untuk pengawal anda. Lihat entri wiki RetroPie ini untuk melihat kekunci panas pad lalai.

Sekiranya anda menggunakan pengawal NES, jumlah butang yang terhad benar-benar membebankan sedikit. Sekiranya anda ingin menggunakan sistem save state, anda perlu melakukan sedikit pengeditan peta utama. Peta utama lalai untuk menyimpan dan memuatkan keadaan simpan menggunakan butang bahu pada pengawal, yang tidak terdapat pada pengawal NES. Kita perlu memetakan semula butang tersebut untuk mengakses fungsi tersebut. Terdapat dua cara untuk melakukannya: anda boleh mengedit fail retroarch.cfg yang terletak di \\retropie\configs\all\retroarch.cfg(yang sangat membosankan) atau anda boleh menggunakan antara muka RetroArch (yang merupakan jumlah biasa yang membosankan). Kami akan melalui yang terakhir.

Untuk menggunakan antara muka peta kunci, lancarkan sistem menu RetroArch sekali lagi (dari menu RetroPie utama, pilih kategori RetroPie dan kemudian pilih "RetroArch"). Di dalam menu utama, pilih "Tetapan". Sebelum melakukan perubahan, kita perlu beralih pada tetapan save-on-exit untuk mengekalkan perubahan tersebut.

Dalam menu Tetapan, pilih "Konfigurasi".

Di dalam menu itu, pilih "Save Configuration On Exit" untuk beralih menyimpan. Tanpa tetapan ini, sebarang perubahan yang kita buat tidak akan dapat dipertahankan ketika kita keluar dari sistem menu RetroArch.

Tekan butang B atau kekunci Esc untuk keluar dari menu sehingga anda berada di menu RetroArch utama sekali lagi. Pilih menu Tetapan.

Pilih "Input". Di sinilah anda akan menemui semua tetapan untuk pengikatan kunci dan konfigurasi yang berkaitan.

Pilih "Input Hotkey Binds". Di sini kita dapat mengubah apa yang dilakukan oleh kombinasi kekunci panas pada alat kawalan anda.

Untuk membuka akses ke menu RetroArch semasa dalam permainan, dan juga memberi kita akses yang tepat untuk menyimpan keadaan, ada tiga kombinasi butang yang perlu kita petakan: simpan, muat, dan akses menu RetroArch. Anda boleh memilih untuk menggunakan kombinasi butang apa pun yang anda mahukan untuk masing-masing, tetapi kombinasi butang yang kami pilih untuk tutorial ini adalah optimum dalam arti bahawa ia tidak mengganggu peta utama yang ada.

Mari kita mulakan dengan "Beban keadaan". Pilih entri itu dan tekan A pada alat kawalan anda. Anda akan diminta dengan undur selama empat saat untuk menekan kekunci yang ingin anda petakan ke fungsi ini.

Anda ingin memetakan kekunci Bawah pada pad arah sehingga apabila anda menekan pengaktifan hotkey (butang Pilih) dan Bawah itu akan menyelamatkan permainan anda. Pilih "Simpan keadaan" dan petakan ke kekunci Atas pada pad arah. Teruskan dan tinggalkan entri "Slot Savestate +/-" sahaja kerana itu baik (ia diatur supaya anda dapat mengklik kiri atau kanan untuk menukar slot simpan).

Akhirnya, tatal hingga ke bahagian bawah senarai sehingga anda melihat "Menu beralih". Pilihnya dan kemudian petakan butang A kepadanya (ini membolehkan anda menekan Select + A) dalam permainan untuk mengakses menu RetroArch.

Tekan butang B untuk keluar dari menu sehingga anda berada di skrin utama dan kemudian pilih "Quit RetroArch" untuk menyimpan perubahan anda.

Pada ketika ini anda sudah siap dan kini boleh menggunakan kombo butang berikut:

  • Pilih + Mula: Keluar dari emulator.
  • Pilih + B: Tetapkan semula emulator.
  • Pilih + A: Jeda permainan dan buka menu RetroArch dari dalam emulator.
  • Pilih + Kanan: Tingkatkan slot simpan (mis. Pindah dari Simpan Slot # 1 ke # 2)
  • Pilih + Kiri: Kurangkan slot simpan (mis. Pindah dari Simpan Slot # 2 ke # 1)
  • Pilih + Naik: Simpan permainan ke slot simpan yang dipilih sekarang.
  • Pilih + Bawah: Muat permainan dari simpan di slot simpan semasa.

Sekarang anda boleh bermain melalui permainan yang paling sukar tanpa harus bermula dari awal setiap kali anda mendapat Game Over.

Anda akhirnya selesai: kami bukan sahaja mencipta semula pengalaman menggunakan NES Classic, tetapi kami juga telah mencipta versi yang unggul, kerana dapat memainkan permainan NES yang pernah dibuat, menyokong lebih banyak slot simpan daripada NES Classic, lebih banyak lagi pilihan shader dan video, dan (jika anda mahu) anda boleh menjangkau lebih jauh dari ruang lingkup tutorial ini dan bahkan menggunakan kod cheat seperti Game Genie, main semula segera, dan banyak lagi. Lihat wiki RetroPie dan RetroArch untuk maklumat lebih lanjut mengenai semua ciri canggih yang tersimpan di platform, serta panduan kami untuk tetapan lanjutan RetroArch.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan RetroArch, Emulator Permainan Retro Ultimate All-In-One

Kredit Imej: Fynsya / Etsy dan Clive Darra / Flickr.