Cara Membuat dan Menggunakan Memoji dan Animoji pada iPhone

Apabila anda memikirkan penapis kamera yang suka bermain, Snapchat mungkin merupakan aplikasi pertama yang terlintas di fikiran. Tetapi adakah anda tahu bahawa anda boleh membuat avatar interaktif anda sendiri menggunakan iPhone atau iPad anda?

Anda boleh menggunakan Memoji dan Animoji untuk menghantar pelekat yang menyeronokkan kepada rakan atau menyamar semasa panggilan FaceTime. Terima kasih kepada iOS 13, Memoji kini tersedia di semua iPhone dan iPad yang menjalankan perisian terbaru, walaupun mereka tidak mempunyai kamera Face ID. Inilah cara ia berfungsi.

Apa itu Memoji dan Animoji?

Istilah Memoji adalah contoh kata-kata "saya" dan "emoji" yang berbentuk avatar yang boleh anda gunakan untuk memperibadikan mesej pada perkakasan mudah alih Apple. Mana-mana peranti yang menjalankan iOS 13 atau iPadOS boleh membuat dan menggunakan Memoji. Sekiranya anda mempunyai iPhone X atau yang lebih baru, anda dapat menghidupkan Memoji anda menggunakan sensor ID Wajah di bahagian depan peranti anda. Ini juga berfungsi dengan iPad, dengan andaian anda mempunyai iPad Pro 11-inci atau iPad Pro 12.9-inci (generasi ketiga atau lebih baru.)

Begitu juga, Animoji adalah gabungan perkataan "animated" dan "emoji" yang berfungsi pada peranti yang menjalankan iOS 11 atau lebih baru dengan sensor Face ID. Terdapat sedikit pilihan Animoji untuk dipilih berdasarkan emoji statik yang disertakan dengan iOS. Terima kasih kepada sensor di bahagian depan peranti anda, anda dapat memanipulasi Animoji dengan mengubah ekspresi anda, mengedipkan mata, menjulurkan lidah anda, atau memutar kepala.

Animoji dan Memoji dapat digunakan di seluruh iOS dalam Mesej sebagai pelekat atau video, semasa panggilan FaceTime untuk memperdengarkan perbualan yang membosankan, dan bahkan dalam aplikasi pihak ketiga dan perkhidmatan pesanan.

Cara Membuat Memoji Tersuai

Avatar Memoji tersuai mesti dibuat melalui aplikasi Mesej, di mana anda mungkin memanfaatkan sepenuhnya:

 1. Buka Mesej dan pilih perbualan, atau ketuk butang Mesej Baru di bahagian atas skrin.
 2. Ketuk butang "Pelekat" di baris simbol di atas papan kekunci (jika anda tidak dapat melihat deretan simbol, ketuk butang App Store "A" di sebelah ikon kamera).
 3. Ketuk ikon elipsis “…” di sebelah kiri, kemudian pilih “Memoji Baru” dari senarai pilihan.

Pada peranti dengan ID Wajah (termasuk iPhone X atau yang lebih baru), Memoji anda akan dianimasikan dan bertindak balas terhadap pergerakan kepala dan wajah anda. Pada peranti dengan Touch ID, Memoji anda akan statik buat masa ini, tetapi anda akan dapat menggunakan pelekat ekspresif di kemudian hari.

Sekarang, buat Memoji anda dari awal menggunakan kawalan yang disertakan. Pertama, sesuaikan warna kulit dan ciri wajah, kemudian sapu ke kiri untuk menyesuaikan gaya rambut, alis, mata, kepala, hidung, mulut, telinga, rambut wajah, kacamata, dan penutup kepala. Tidak ada gaya atau ciri yang khusus untuk gender - anda bahkan tidak akan diminta memilih jantina.

Setelah selesai, ketuk Selesai di sudut kanan atas skrin, dan avatar anda akan ditambahkan ke senarai Memoji yang tersedia (dan, pada peranti yang serasi, Animoji).

Cara Mengedit Memoji yang Ada

Untuk mengedit avatar yang telah anda buat:

 1. Buka Mesej dan pilih perbualan, atau ketuk butang Mesej Baru di bahagian atas skrin.
 2. Ketuk butang "Pelekat" di baris simbol di atas papan kekunci (jika anda tidak dapat melihat deretan simbol, ketuk butang App Store "A" di sebelah ikon kamera).
 3. Cari Memoji yang ingin anda edit dengan menatal senarai secara mendatar, kemudian ketuk padanya untuk memilihnya.
 4. Ketuk ikon elipsis “…” untuk mengungkapkan senarai pilihan, lalu pilih Edit.
 5. Lakukan perubahan yang anda mahukan dengan mengayunkan pelbagai kategori, kemudian ketuk Selesai untuk menyimpan perubahan anda.

Anda juga dapat menggunakan menu ini untuk menghapus atau menduplikasi Memoji yang ada. Anda mungkin mahu menduplikasi emoji jika anda ingin membuat perubahan serius pada penampilan anda, tanpa memulakan dari awal atau menghancurkan ciptaan anda sebelumnya.

Menggunakan Memoji (atau Animoji) di iMessage

Sekiranya anda mempunyai peranti moden dengan Face ID, anda boleh menggunakan Memoji untuk membuat pelekat ekspresif yang menggambarkan ekspresi anda sendiri. Pada iPhone X atau lebih baru anda, atau model iPad Pro dengan ID Wajah:

 1. Buka Mesej dan pilih perbualan, atau ketuk butang Mesej Baru di bahagian atas skrin.
 2. Ketuk butang "Animoji" di baris simbol di atas papan kekunci (jika anda tidak dapat melihat deretan simbol, ketuk butang App Store "A" di sebelah ikon kamera).
 3. Leret ke kiri dan kanan sehingga anda melihat Memoji atau Animoji yang ingin anda gunakan.
 4. Sekarang bersenang-senang! Ubah ekspresi anda, bergerak, dan tarik wajah untuk merasakan avatar baru anda.

Pada peringkat ini, anda mempunyai tiga pilihan untuk anda:

 • Ketuk butang "Rakam" di sudut kanan bawah untuk merakam pesanan ringkas 30 saat atau kurang. Apabila anda melepaskannya, animasi dan mesej anda akan berulang. Anda kemudian boleh mengetuk anak panah ke atas di sudut kanan bawah untuk menghantar video anda.
 • Buat ekspresi wajah, dan kemudian ketuk Memoji anda untuk mengambil gambar pegun. Gambar ini akan ditambahkan ke medan pesan, dan anda boleh mengetik mesej atau tekan anak panah ke atas untuk mengirimnya.
 • Buat ekspresi wajah, kemudian ketuk dan tahan Memoji anda untuk mengambil pelekat. Seret pelekat ke atas gambar atau mesej yang ingin anda lindungi. Anda juga boleh mencubit untuk memperbesar atau memutar pelekat anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai iPhone atau iPad dengan ID Wajah, anda boleh menggunakan Memoji sebagai pelekat. Pada iPhone 8 atau lebih awal anda, atau iPad Pro tanpa ID Wajah:

 1. Buka Mesej dan pilih perbualan, atau ketuk butang Mesej Baru di bahagian atas skrin.
 2. Ketuk butang "Pelekat" di baris simbol di atas papan kekunci (jika anda tidak dapat melihat deretan simbol, ketuk butang App Store "A" di sebelah ikon kamera).
 3. Pilih Memoji yang ingin anda gunakan dari senarai.

Anda kini mempunyai dua pilihan:

 • Cari ungkapan yang ingin anda gunakan, kemudian ketuk padanya untuk menghantarnya sebagai gambar. Anda boleh menaip mesej sebelum menghantar, dan kemudian tekan anak panah ke atas untuk menghantar mesej.
 • Ketik dan tahan pelekat, lalu seret ke dalam perbualan. Lepaskan jari anda ke atas apa sahaja yang anda mahu perbaiki pelekatnya — mesej, video, gambar, dan sebagainya. Anda juga boleh mencubit untuk memperbesar atau memutar pelekat anda dengan jari kedua.

Menggunakan Memoji (dan Animoji) di FaceTime

Setelah membuat Memoji, anda dapat menggunakannya semasa panggilan FaceTime seperti penapis Snapchat dengan syarat anda mempunyai iPhone X atau lebih baru, iPad Pro 11-inci, atau iPad Pro 12.9-inci (generasi ketiga). Dengan kata lain, jika peranti anda menyokong Face ID, anda boleh menggunakan ciri ini.

Untuk menggunakan Memoji atau Animoji semasa panggilan FaceTime:

 1. Lakukan panggilan video menggunakan FaceTime, sama ada menggunakan aplikasi FaceTime atau melalui Kenalan.
 2. Setelah panggilan bermula, ketuk ikon Bintang berlabel "Kesan" di sudut kiri bawah.
 3. Pilih Memoji atau Animoji yang ingin anda gunakan.
 4. Ketuk butang "X" untuk mematikan kesannya.

Menggunakan Memoji dalam Aplikasi Lain

Anda juga boleh menggunakan pelekat Memoji di aplikasi lain, berkat papan kekunci Emoji. Ini termasuk aplikasi seperti WhatsApp, Facebook Messenger, dan Slack. Ini caranya:

 1. Lancarkan aplikasi yang ingin anda gunakan dan mulakan mesej atau perbualan sehingga papan kekunci iOS muncul di layar.
 2. Ketik butang Emoji di sudut kiri bawah (jika anda mempunyai beberapa papan kekunci yang terpasang, anda perlu mengitarnya sehingga anda menemui papan kekunci Emoji).
 3. Leret ke kanan untuk menampakkan pelekat Memoji yang sering anda gunakan.
 4. Pilih pelekat dari senarai ini atau ketuk ikon elipsis (“…”) untuk mengungkapkan set lengkap pelekat. Ketuk pelekat untuk menambahkannya ke mesej anda di mana ia akan dihantar sebagai lampiran gambar.

Adakah Memoji Bekerja dengan Android?

Sekiranya anda menghantar pelekat Memoji atau Animoji kepada rakan melalui utusan seperti WhatsApp, mereka akan melihat pelekat anda sebagai lampiran gambar tanpa mengira peranti apa yang mereka lihat. Ini bermakna anda masih boleh menggunakan pelekat Memoji dengan pengguna Android jika anda mahu, tetapi anda akan kehilangan ciri Face ID atau kemampuan meletakkan pelekat anda di mana sahaja dalam perbualan seperti yang anda lakukan dengan iMessage.

BERKAITAN: Ciri Baru Terbaik di iOS 13, Kini Terdapat