Pejabat Microsoft Percuma: Adakah Office Online Perlu Digunakan?

Microsoft Office Online adalah versi Microsoft Office sepenuhnya percuma berasaskan web. Suite pejabat dalam talian ini jelas bersaing dengan Google Docs, tetapi juga merupakan pengganti berpotensi untuk versi desktop Office.

Kami akan membandingkan Office Online dengan versi desktop Microsoft Office dan Google Docs untuk melihat di mana ia sesuai. Sekiranya anda menggunakan Office Online dan bukannya Office 2013 atau Google Docs?

Office Online vs Desktop Office

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Office 365 dan Office 2016?

Tidak seperti semua produk Office Microsoft yang lain, Office Online di office.com adalah percuma. Ini adalah kelebihan terbesar Office Online berbanding Microsoft Office versi desktop. Anda boleh menggunakannya di semua PC yang anda mahukan tanpa membayar salinan kotak tambahan atau melanggan Office 365, perkhidmatan langganan Microsoft untuk Office.

Oleh kerana ia adalah aplikasi web yang berjalan di penyemak imbas anda, Office Online akan berjalan pada semua perkara, dari PC Linux dan Chromebook hingga iPad dan tablet Android. Ia tidak memerlukan pemalam khas dan berfungsi di penyemak imbas yang popular, termasuk Firefox, Chrome, dan Safari - bukan hanya Internet Explorer.

BERKAITAN: Cara Bekerjasama dalam Dokumen Melalui Internet

Office Online menyimpan dokumen anda ke storan Microsoft OneDrive (dahulunya dikenali sebagai SkyDrive) secara dalam talian. Anda boleh menggunakan integrasi OneDrive di Windows 8.1 atau aplikasi desktop OneDrive pada versi Windows sebelumnya untuk menyegerakkan dokumen yang anda buat ke komputer anda, mendapatkan salinan tempatan dalam format Microsoft Office. Office 2013 menyimpan dokumen anda ke OneDrive secara lalai, jadi Office Online berfungsi dengan baik sebagai aplikasi web pendamping. Dokumen anda mungkin sudah tersedia di OneDrive.

Versi Office berasaskan web juga menawarkan ciri kolaborasi yang lebih baik daripada versi Office yang berasaskan desktop. Contohnya, apabila anda berkolaborasi dengan orang lain dalam versi desktop Word 2013, hanya satu orang yang dapat mengedit perenggan yang sama pada satu masa. Word Online menawarkan penyuntingan masa nyata yang membolehkan banyak orang mengedit perenggan yang sama dalam satu masa.

Office Online lebih terhad daripada Microsoft Office. Microsoft menyediakan Word Online, Excel Online, PowerPoint Online, dan OneNote Online. Sekiranya anda bergantung pada aplikasi lain, seperti Microsoft Access, anda tidak bernasib baik.

Aplikasi dalam talian ini juga dipermudah dan dilucutkan. Walaupun mereka menawarkan antara muka yang serupa dengan versi desktop Office, lengkap dengan pita, mereka mempunyai lebih sedikit ciri yang terpasang. Ini tidak semestinya perkara yang buruk, kerana kebanyakan orang tidak menggunakan semua ciri yang terdapat di desktop desktop aplikasi. Ingin melakukan penggabungan mel atau menjalankan makro? Anda tidak boleh melakukannya di Office Online, tetapi anda mungkin tidak memerlukan ciri tersebut.

Office Online juga tidak akan berfungsi apabila anda tidak mempunyai sambungan Internet. Sekiranya anda ingin mengedit dokumen di luar talian, anda memerlukan Office versi desktop.

Kelebihan : Office Online adalah percuma, boleh diakses dengan mudah dari mana-mana peranti, dan lebih baik untuk kolaborasi masa nyata.

Kekurangan : Office Online hanya menyediakan beberapa aplikasi Office yang popular, tidak mempunyai banyak ciri yang lebih maju, dan hanya berfungsi apabila anda mempunyai sambungan Internet.

Office Online berbanding Google Docs

BERKAITAN: Tidak Ada Lagi Bayaran Peningkatan: Gunakan Google Docs atau Aplikasi Web Office dan bukannya Microsoft Office

Dokumen Google adalah rangkaian pejabat berasaskan web percuma dari Google. Office Online adalah tindak balas Microsoft terhadap kenaikan Google Docs.

Office Online dan Google Docs agak serupa pada masa ini. Kedua-duanya adalah aplikasi berasaskan web percuma yang anda jalankan di penyemak imbas anda. Kedua-duanya adalah pengalaman yang dipermudah dan dilucutkan yang menyimpan fail anda ke perkhidmatan storan dalam talian - Microsoft OneDrive atau Google Drive. Kedua-duanya mempunyai ciri kolaborasi masa nyata terbina dalam. Kedua-duanya menawarkan aplikasi untuk membuat dokumen, spreadsheet, dan persembahan. Google Docs juga menawarkan aplikasi untuk membuat borang dan gambar, tetapi Office Online menawarkan aplikasi catatan penuh dengan ciri lengkap di OneNote. Masing-masing mempunyai beberapa ciri berbeza yang tidak dimiliki oleh yang lain, tetapi sangat serupa dengan pengguna biasa.

Suka atau benci, Microsoft Office pada dasarnya masih menjadi standard ketika datang ke suite pejabat. Office Online terasa lebih seperti Microsoft Office daripada yang dilakukan oleh Google Docs - hingga ke pita. Lebih penting lagi, Office Online menyimpan dokumen anda dalam format fail Microsoft Office seperti .docx, .xlsx, dan .pptx. Office Online semestinya mempunyai keserasian yang lebih baik dengan fail Microsoft Office. Semasa anda membuat fail di Office Online, ia akan kelihatan sama pada versi desktop Microsoft Office. Microsoft tahu format fail mereka sendiri, sementara Google Docs tidak sempurna untuk menghadapinya.

BERKAITAN: Cara Bekerja Di Luar Talian pada Chromebook

Dokumen Google berfungsi di luar talian, tetapi Office Online selalu memerlukan sambungan Internet. Walaupun terdapat iklan Microsoft Scroogled, Google Docs mempunyai sokongan luar talian sementara Office Online tidak. Dokumen Google sangat menarik jika anda ingin menggunakan suite pejabat percuma di luar talian dan juga dalam talian - Microsoft ingin anda membayar untuk versi desktop jika anda ingin sekali-sekala menggunakannya di luar talian.

Kelebihan : Office Online menawarkan keserasian asli dengan format dokumen Office. Ia juga mempunyai antara muka yang lebih akrab jika anda terbiasa dengan versi Office yang moden.

Kekurangan : Anda tidak dapat mengedit dokumen di luar talian dengan Office Online.

Oleh itu, perlukah anda menggunakan Office Online? Baiklah, itu terpulang kepada anda. Sekiranya anda menginginkan versi Office sepenuhnya percuma sehingga anda tidak perlu membayar Microsoft $ 9,99 sebulan, itu adalah pilihan yang menarik. Sebaliknya, anda mungkin memerlukan ciri yang lebih maju dalam versi desktop Office. Sekiranya anda sudah menggunakan Dokumen Google, anda mungkin mahu menukar keserasian dokumen pejabat yang lebih baik - atau anda mungkin ingin memulakan dengan Dokumen Google untuk sokongan luar talian. Terpulang pada anda.

Anda harus memberi pelbagai aplikasi di sini dan melihat mana yang terbaik untuk anda. Sebilangan orang memerlukan banyak ciri lanjutan di Office, sementara sebilangan orang hanya memerlukan asas.