Cara Menghubungkan Tetikus dan Papan Kekunci ke PlayStation 4 anda

Percaya atau tidak, PlayStation 4 Sony berfungsi dengan tetikus dan papan kekunci. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menaip, menggunakan penyemak imbas web, dan secara amnya bergerak lebih cepat. Beberapa permainan malah menyokong kawalan tetikus dan papan kekunci.

Malangnya, kebanyakan permainan masih tidak berfungsi dengan tetikus dan papan kekunci. Pembangun tidak mahu anda mendominasi Call of Duty kerana anda boleh dengan tepat menggunakan tetikus semasa lawan menggunakan pengawal. Namun, ini adalah helah yang berguna untuk diketahui, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Cara Menghubungkan Tetikus dan Papan Kekunci Anda

Anda boleh menggunakan tetikus dan papan kekunci USB atau tetikus dan papan kekunci Bluetooth tanpa wayar.

Untuk menyambungkan tetikus atau papan kekunci USB ke PS4 anda, sambungkan sahaja ke port USB PS4. Anda akan menemui dua port USB di bahagian depan konsol anda. Ini adalah port yang sama yang anda gunakan untuk mengecas pengawal PS4 anda. Sekiranya tetikus atau papan kekunci USB tanpa wayar, sambungkan dongle wayarles ke port USB. PS4 anda akan mengambil masa untuk mengenali peranti ini, tetapi ia akan berfungsi setelah beberapa saat sahaja.

BERKAITAN: Cara Memasangkan Peranti Bluetooth ke Komputer, Tablet, atau Telefon Anda

Anda juga boleh menyambungkan tetikus atau papan kekunci Bluetooth tanpa wayar ke PlayStation 4. Bluetooth diseragamkan, jadi tetikus atau papan kekunci Bluetooth mana pun harus berfungsi. Anda tidak memerlukan tetikus dan papan kekunci yang dipasarkan hanya untuk PS4 atau konsol permainan.

Untuk menyambungkan PS4 anda ke perangkat Bluetooth, buka layar Tetapan di konsol anda, pilih "Perangkat", dan pilih "Peranti Bluetooth." Letakkan tetikus atau papan kekunci anda ke mod pasangan dan ia akan muncul di layar ini, siap untuk PS4 anda menyambungkannya.

Anda boleh menyesuaikan tetapan untuk tetikus dan papan kekunci yang disambungkan. Untuk melakukannya, buka layar Tetapan, pilih Perangkat, dan pilih "Papan Kekunci Luar" atau "Tetikus." Untuk papan kekunci, anda boleh memilih jenis papan kekunci, kadar kelewatan dan pengulangan semasa anda menekan kekunci. Untuk tikus, anda boleh memilih sama ada tetikus kanan atau kiri dan memilih kelajuan penunjuk.

Anda kini boleh menggunakan tetikus dan papan kekunci PS4 anda untuk menavigasi antara muka. Ini sangat berguna dalam aplikasi penyemak imbas web PS4, memberikan anda tetikus dan papan kekunci yang menjadikan penyemak imbas kurang senang digunakan. Anda boleh berbual dengan rakan anda, mencari Netflix dan aplikasi media lain, memasukkan kata laluan Wi-Fi dan maklumat masuk lain, dan melakukan perkara lain yang menjengkelkan tanpa tetikus dan papan kekunci.

Cara Bermain Permainan dengan Tetikus dan Papan Kekunci

BERKAITAN: Cara Streaming Permainan PlayStation 4 ke PC atau Mac anda dengan Main Jauh

Di sinilah anda mungkin menghadapi masalah. Secara teori, anda boleh menggunakan tetikus dan papan kekunci untuk bermain permainan. Tidak ada yang menghalang pembangun untuk menyokong kawalan tetikus dan papan kekunci dalam permainan mereka. Namun, dalam praktiknya, kebanyakan permainan tidak menyokong kawalan tetikus dan papan kekunci. Anda boleh melancarkan permainan dan cuba menggunakan tetikus dan papan kekunci, tetapi mereka biasanya tidak akan berfungsi. Anda perlu menggunakan pengawal DualShock 4 PlayStation 4. Anda dapat memetakan semula butang pengawal, tetapi anda tidak dapat memetakan kembali butang papan kekunci untuk membuatnya berfungsi sebagai pengawal.

Permainan tidak berfungsi dengan papan kekunci dan tetikus semasa anda memainkannya dengan Main Jauh menggunakan PC anda. Anda masih memerlukan pengawal DualShock 4, walaupun semasa duduk di PC anda.

Beberapa permainan berfungsi, tetapi ini jarang berlaku. Senarai sangat pendek. Versi PlayStation 4 Final Fantasy XIV: A Realm Reborn dan War Thunde menyokong tetikus dan papan kekunci, yang masuk akal kerana mereka permainan dalam talian berbilang pemain di mana anda juga bermain dengan pemain PC tetikus dan papan kekunci.

Sebenarnya ada cara untuk bermain setiap permainan PS4 dengan papan kekunci dan tetikus, tetapi ia akan dikenakan biaya. Produk seperti penyesuai Xim 4 berfungsi dengan PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, dan Xbox 360. Sambungkan papan kekunci dan tetikus padanya dan penyesuai akan menerjemahkan input papan kekunci dan tetikus anda ke dalam menekan butang DualShock 4, menghantarnya ke PS4 anda. Oleh itu, penyesuai membolehkan anda bermain permainan PS4 seperti anda bermain permainan PC, papan kekunci dan tetikus. Penyesuai pada dasarnya berfungsi dengan menipu PS4 untuk menganggap anda menggunakan pengawal DualShock 4.

Pilihan ini agak mahal pada $ 150, tetapi ia adalah pilihan. Anda boleh mencuba mengubah pengawal PS4 untuk menerima input tetikus dan papan kekunci, tetapi itu lebih banyak lagi.

Kami sebenarnya belum mencuba penyesuai Xim 4, tetapi ia mempunyai ulasan yang sangat baik. Terdapat penyesuai serupa yang lain dan anda dapat menjumpai banyak dari mereka di Amazon dengan lebih sedikit wang, tetapi ulasannya nampaknya lebih banyak disukai model tersebut. Sebagai contoh, alternatif $ 50 ini oleh MayFlash mempunyai lebih banyak ulasan.

PlayStation 4 dan Xbox One menyokong tetikus dan papan kekunci, tetapi konsol ini masih direka untuk permainan pengawal. Walaupun dalam permainan pemain tunggal di mana keseimbangan tidak menjadi perhatian, pembangun permainan belum berusaha menyokong kawalan tetikus dan papan kekunci - walaupun mereka dapat. Walaupun PS4 menyokong tetikus dan papan kekunci, anda memerlukan penyesuai (atau hanya PC permainan yang berasingan) jika anda ingin memainkan kebanyakan permainan dengan mereka.

Kredit Imej: Alberto Perez Paredes di Flickr, Leon Terra di Flickr