SSD Berbilang Lapisan: Apakah SLC, MLC, TLC, QLC, dan PLC?

Pemacu keadaan pepejal meningkatkan prestasi komputer penuaan dan mengubah PC yang lebih baru menjadi mesin kelajuan. Tetapi, apabila anda membeli satu, anda dihujani dengan syarat, seperti SLC, SATA III, NVMe, dan M.2. Apa maksudnya? Mari kita lihat!

Ini Semua Mengenai Sel

SSD semasa menggunakan storan flash NAND, blok bangunannya adalah sel memori. Ini adalah unit asas di mana data ditulis dalam SSD. Setiap sel memori menerima sejumlah bit, yang didaftarkan pada peranti penyimpanan sebagai 1 atau 0.

SSD Sel Tahap Tunggal (SLC)

Jenis SSD yang paling asas adalah SSD sel satu tingkat (SLC). SLC menerima satu bit setiap sel memori. Itu tidak banyak, tetapi mempunyai beberapa kelebihan. Pertama, SLC adalah jenis SSD terpantas. Ia juga lebih tahan lama dan kurang ralat, jadi dianggap lebih dipercayai daripada SSD lain.

SLC popular di persekitaran perusahaan di mana kehilangan data kurang ditoleransi, dan ketahanan adalah kunci. SLC cenderung lebih mahal, dan biasanya tidak tersedia untuk pengguna. Sebagai contoh, saya menemui SSD SSLC 128 GB di Amazon yang harganya sama dengan SSD 1 TB, tahap pengguna dengan TLC NAND.

Sekiranya anda melihat SSD SLC pengguna, ia mungkin mempunyai jenis NAND yang berbeza dan cache SLC untuk meningkatkan prestasi.

SSD Sel pelbagai peringkat (MLC)

SSD "multi-" dalam sel pelbagai peringkat (MLC) tidak begitu tepat. Mereka hanya menyimpan dua bit per sel, yang tidak terlalu banyak, tetapi kadang-kadang, skema penamaan teknologi tidak selalu berpandangan ke hadapan.

MLC sedikit lebih perlahan daripada SLC kerana memerlukan lebih banyak masa untuk menulis dua bit ke dalam sel daripada hanya satu. Mereka juga mendapat ketahanan dan kebolehpercayaan kerana data ditulis ke flash NAND lebih kerap daripada dengan SLC.

Walaupun begitu, MLC adalah SSD padat. Kapasiti mereka tidak setinggi jenis SSD lain, tetapi anda boleh menemui SSD MLC 1 TB di luar sana.

SSD Sel Tiga Lapisan (TLC)

Seperti namanya, SSD TLC menulis tiga bit untuk setiap sel. Pada penulisan ini, TLC adalah jenis SSD yang paling biasa.

Mereka membungkus lebih banyak kapasiti daripada pemacu SLC dan MLC ke dalam pakej yang lebih kecil, tetapi mengorbankan kelajuan, kebolehpercayaan, dan ketahanan relatif. Itu tidak bermaksud pemacu TLC buruk. Sebenarnya, mereka mungkin pertaruhan terbaik anda sekarang — terutamanya jika anda sedang mencari perjanjian.

Jangan biarkan tanggapan kurang daya tahan membuat anda kecewa; TLC SSD biasanya bertahan selama beberapa tahun.

Terabyte Ditulis (TBW)

Biasanya, ketahanan SSD dinyatakan sebagai TBW (terabyte ditulis). Ini adalah bilangan terabyte yang boleh ditulis ke pemacu sebelum gagal.

Model 500 GB Samsung 860 Evo (SSD yang popular dari beberapa tahun yang lalu) mempunyai penarafan TBW 600; model 1 TB ialah 1,200 TBW. Itu banyak data, jadi pemacu seperti ini semestinya berfungsi selama bertahun-tahun.

TBW juga merupakan anggaran "tahap selamat"; SSD biasanya melebihi had ini. Namun, untuk berada di pihak yang selamat, pastikan anda membuat sandaran untuk mengurangkan kehilangan data — terutama dengan pemacu lama.

SSD Sel Quad-Level (QLC)

Pemacu sel tahap Quad (QLC) boleh menulis empat bit setiap sel. Adakah anda merasakan corak pada ketika ini?

QLC NAND dapat memuat lebih banyak data daripada jenis lain, tetapi, sekarang, pemacu QLC sangat mempengaruhi prestasi pemacu. Ini benar terutamanya apabila cache habis semasa pemindahan fail besar (40 GB atau lebih tinggi). Ini mungkin masalah jangka pendek, kerana pengeluar berusaha mengoptimumkan QLC.

Ketahanan juga menjadi perhatian. Pemacu Crucial P1 QLC NVMe peringkat anggaran hanya mempunyai penarafan 100 TBW pada model 500 GB, dan hanya 200 TBW pada 1 TB. Itu sedikit penurunan dari TLC, tetapi masih cukup baik untuk kegunaan rumah.

SSD Penta-Level Cell (PLC)

PLC SSD, yang dapat menulis 5 bit per sel, belum ada untuk pengguna, tetapi sedang dalam perjalanan. Toshiba menyebut pemacu PLC pada akhir Ogos 2019, dan Intel pada bulan berikutnya. Pemacu PLC seharusnya dapat memuatkan lebih banyak kapasiti ke dalam SSD. Walau bagaimanapun, mereka akan menghadapi masalah yang sama dengan TLC dan QLC dalam hal ketahanan dan prestasi.

Kami menasihatkan anda menunggu sehingga ulasan keluar sebelum anda membeli SSD PLC awal. Juga, periksa penarafan TBW untuk melihat berapa lama ia akan bertahan, dan bagaimana TBW itu pecah dalam istilah dunia nyata.

Sebagai contoh, pemacu QLC yang kami sebutkan di atas mempunyai penarafan TBW yang lebih rendah, tetapi berfungsi sehingga kira-kira 54 GB ditulis sehari selama lima tahun. Tidak ada yang menulis banyak data di rumah, jadi anda dapat mengharapkan perjalanan itu bertahan lama, walaupun peringkat TBWnya lebih rendah.

Syarat SSD lain

Itu adalah jenis asas flash NAND, tetapi berikut adalah beberapa syarat lagi yang mungkin dapat anda ketahui:

  • 3D NAND: Pada satu ketika, pengeluar NAND cuba meletakkan sel memori NAND lebih dekat pada permukaan rata untuk menjadikan pemacu lebih kecil dan meningkatkan kapasiti. Ini berjaya sehingga satu titik, tetapi memori flash mula kehilangan kebolehpercayaannya apabila sel terlalu dekat. Untuk mengatasi ini, mereka menumpuk sel memori di atas satu sama lain untuk meningkatkan kapasiti. Ini biasanya dipanggil 3D NAND, atau kadang-kadang, NAND menegak.
  • Pakai teknologi meratakan: Sel memori SSD mula merosot sebaik sahaja digunakan. Untuk memastikan pemacu dalam keadaan baik lebih lama, pengeluar merangkumi teknologi keausan, yang cuba menulis data ke sel memori setara mungkin. Daripada menulis blok tertentu dalam satu bahagian pemacu sepanjang masa, ia mengedarkan data secara merata, sehingga semua sel diisi pada kadar yang hampir sama.
  • Cache: Setiap SSD mempunyai cache di mana data disimpan sebentar sebelum ditulis ke pemacu. Cache ini sangat penting untuk meningkatkan prestasi SSD. Mereka biasanya terdiri daripada SLC atau MLC NAND. Apabila cache penuh, prestasi cenderung menurun dengan ketara — ini terutama berlaku untuk beberapa pemacu TLC dan kebanyakan pemacu QLC.
  • SATA III: Ini adalah antara muka cakera keras dan SSD yang paling biasa tersedia untuk PC. Dalam konteks ini, "antara muka" bermaksud bagaimana pemacu menyambung ke papan induk. SATA III mempunyai keluaran maksimum 600 megabait sesaat.
  • NVMe: Antara muka ini menghubungkan SSD ke papan induk. NVMe bergerak melalui PCIe untuk kelajuan pantas. Pemacu pengguna NVMe semasa kira-kira tiga kali lebih pantas daripada SATA III.
  • M.2:  Ini adalah faktor bentuk (ukuran fizikal, bentuk, dan reka bentuk) pemacu NVMe. Mereka sering disebut "gumstick" drive kerana kecil dan segi empat tepat. Mereka sesuai dengan slot khas pada kebanyakan motherboard moden.

Itu membungkus pemula cepat kami pada NAND flash dalam pemacu keadaan pepejal moden. Sekarang, anda sudah lengkap untuk memilih dan memilih pemanduan terbaik untuk keperluan anda.

BERKAITAN: Apakah Slot Pengembangan M.2, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?