Apa itu G Suite?

G Suite adalah koleksi produk berasaskan perusahaan — seperti Gmail, Drive, Dokumen, Helaian, dan sebagainya — yang ditawarkan oleh Google melalui platform langganan bulanan untuk membantu memperkemaskan perniagaan anda. Tetapi apa perbezaan antara aplikasi itu dan aplikasi percuma?

Apa itu G Suite?

G Suite — dulunya dikenal sebagai Google Apps for Work — adalah produk Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS) yang mengelompokkan semua alat produktiviti dan kolaborasi berasaskan awan yang dikembangkan oleh Google untuk perniagaan, institut, dan bukan untung. Disertakan dengan setiap langganan, Anda mendapat akses ke alamat Gmail khusus, Dokumen, Helaian, Slaid, Kalendar, Drive, Tapak, dan banyak lagi.

Apa Perbezaan Antara G Suite dan Aplikasi Google Percuma?

Nampaknya banyak aplikasi Google yang sama tersedia secara percuma, tetapi terdapat beberapa ciri utama yang membantu G Suite berintegrasi dengan syarikat anda dengan sempurna.

Walaupun sebahagian besar produk ini percuma untuk semua orang, G Suite menambahkan ciri peringkat perusahaan untuk pelanggannya. Beberapa ciri ini termasuk kalendar bersama, storan awan tanpa had pilihan, kawalan pentadbir lanjutan — seperti menambah dan mengalih keluar pengguna, pengesahan dua langkah, dan single-sign-on — dan alat migrasi data mudah untuk memindahkan semua data berharga syarikat anda ke G Suite . Selain itu, G Suite dilengkapi dengan pengurusan peranti mudah alih, yang membolehkan anda mengaktifkan / menyahaktifkan peranti mudah alih, mengawal aplikasi mana yang diaktifkan, dan penghapusan jarak jauh jika pekerja tersebut melakukan kesalahan dengan peranti syarikat.

Selain semua fitur yang sudah hebat, G Suite juga memiliki alamat e-mel khusus untuk domain Anda. Jadi, misalnya, tidak seperti akaun Google biasa, yang menggunakan "@ gmail.com", ketika anda mendaftar ke G Suite, setiap e-mel pengguna akan berisi domain Anda dan terlihat seperti "[email protected]".

Catatan:  Anda mesti memiliki dan mengesahkan domain yang anda gunakan untuk menggunakannya dengan G Suite.

Dan jangan risau jika anda sudah menggunakan Outlook, Yahoo, atau pelayan pertukaran e-mel lain. Dengan G Suite, anda boleh menggunakan alat migrasi data untuk memindahkan semua e-mel, kalendar dan kenalan anda dan mengimport semuanya dengan mudah.

Berapa Kos G Suite?

Sebelum 6 Disember 2012, Google menawarkan edisi standard G Suite percuma dengan fungsi yang lebih rendah, yang telah disediakan untuk sesiapa sahaja yang mendaftar dan mendaftarkan domain mereka sebelum masa tamat. Sekarang, harganya bergantung pada berapa banyak pengguna di syarikat anda yang akan menggunakan perkhidmatan tersebut, dengan setiap peringkat menawarkan lebih banyak fitur dan penyimpanan daripada versi sebelumnya.

Terdapat tiga versi yang tersedia untuk perniagaan kecil dan besar:

  • Asas: 30 GB storan bersama di Drive dan Gmail untuk setiap pengguna. Termasuk semua aplikasi produktiviti Google tetapi tidak mempunyai Cloud Search (kemampuan untuk mencari di seluruh kandungan syarikat anda di G Suite), App Maker (membangun aplikasi khusus untuk perniagaan anda) dan Vault (penyimpanan data dan eDiscovery untuk G Suite). Kos asas $ 6 / pengguna / bulan.
  • Perniagaan: Pada dasarnya sama dengan pelan Asas tetapi mempunyai simpanan tanpa had untuk semua pengguna dan merangkumi Vault, Cloud Search, dan pengembangan aplikasi. Perniagaan berharga $ 12 / pengguna / bulan.
  • Perusahaan: Semua ciri yang sama dalam rancangan Perniagaan tetapi menambah kawalan keselamatan dan pentadbiran, eDiscovery, dan pencegahan kehilangan data. Perusahaan berharga $ 25 / pengguna / bulan.

Sekiranya anda menguruskan institusi atau bertanggungjawab dalam membuat keputusan IT institusi anda, anda boleh mendapatkan G Suite Education untuk fakulti dan pelajar. G Suite Education mempunyai dua versi untuk institusi anda:

  • G Suite untuk Pendidikan:  Mengandungi semua alat produktiviti seperti G Suite Basic tetapi dengan storan tambahan untuk Tapak, Drive dan Gmail, dan akses percuma ke Google Vault. G Suite untuk Pendidikan adalah percuma dan akan sentiasa percuma.
  • G Suite Enterprise for Education:  Menawarkan keupayaan tambahan yang dirancang untuk institusi besar, dengan kemampuan tambahan peringkat perusahaan. Termasuk kawalan canggih, analitik dan carian yang ditingkatkan, dan alat komunikasi kelas perusahaan Enterprise for Education berharga $ 4 / pengguna / bulan untuk fakulti dan kakitangan dan $ 4 / pengguna / bulan untuk pelajar.

Bagi institusi yang membeli lesen untuk semua fakulti dan kakitangan pada tahun 2018 atau 2019, terdapat harga pengenalan khas yang mengurangkan kos secara drastik untuk fakulti dan staf dan pelajar.

  • $ 2 / pengguna / bulan untuk fakulti dan kakitangan
  • Percuma untuk pelajar yang layak

Catatan:  Harga pengenalan tersedia untuk pelanggan yang membeli produk pada tahun 2018 atau 2019. Pembaharuan diberi penghormatan selama tiga tahun dari tarikh kontrak awal ditandatangani, selagi syarat tawaran pengenalan dipenuhi.

Kemudian, akhirnya, jika anda menguruskan organisasi bukan untung, Google menawarkan versi percuma lain untuk organisasi bukan untung yang layak yang mempunyai fungsi dan ciri yang sama dengan edisi G Suite Basic dan hampir sama dengan G Suite untuk Pendidikan.

Catatan:  Anda memerlukan akaun Google untuk Bukan Untung dan mengesahkan bahawa anda memiliki domain bukan untung yang akan anda gunakan untuk mendaftar.

Bagaimana Saya Bermula?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ada berbagai versi G Suite untuk dipilih, dengan masing-masing menyediakan fitur yang sedikit berbeza bergantung pada mana yang Anda pilih.

Untuk mula menggunakan G Suite, tentukan untuk apa menggunakannya dan pilih salah satu daripada banyak pilihan yang paling sesuai dengan keperluan syarikat / institusi anda.

Google memberikan siapa sahaja yang mendaftar untuk pertama kalinya percubaan G Suite yang cukup manis selama 14 hari untuk melihat apakah ia memenuhi semua keperluan anda dari suite perniagaan.

Yang harus anda lakukan adalah melalui proses pendaftaran standard — yang memerlukan anda memasukkan maklumat kad kredit anda — mengaktifkan akaun anda, kemudian mengesahkan domain anda. Kemudian, sebelum tempoh percubaan berakhir, jika anda tidak lagi mahu menggunakan G Suite, batalkan keahlian anda sahaja. Secara lalai, percubaan 14 hari percuma diaktifkan untuk semua akaun baru.

Sekiranya anda menikmati G Suite dan mahu terus menggunakannya, jangan buat apa-apa. Kad kredit anda akan dikenakan bayaran bergantung pada versi G Suite mana yang anda pilih.