Cara Memasang Pakej dengan Homebrew untuk OS X

Homebrew adalah pengurus pakej paling popular untuk Mac OS X. Homebrew Cask meluaskan Homebrew dengan sokongan untuk memasang aplikasi Mac dengan pantas seperti Google Chrome, VLC dan banyak lagi. Tiada lagi aplikasi drag and drop!

Ini adalah cara mudah untuk memasang utiliti terminal Mac dan aplikasi grafik. Ia seperti Chocolatey atau OneGet pada Windows, atau pengurus pakej yang disertakan dengan Linux. Bahkan cara memasang banyak aplikasi berguna yang tidak ada di Mac App Store.

Asas-asas

BERKAITAN: Windows 10 Termasuk Pengurus Pakej Gaya Linux yang Dinamakan "OneGet"

Homebrew adalah pengurus pakej yang direka untuk memasang alat UNIX dan aplikasi sumber terbuka lain di Mac OS X. Ia akan memuat turun dan memasangnya dengan cepat, menyusunnya dari sumber. Homebrew Cask meluaskan Homebrew dengan sokongan untuk memasang aplikasi binari - jenis yang biasanya anda seret ke folder Aplikasi anda dari fail DMG.

Pasang Homebrew dan Homebrew Cask

Pertama, anda memerlukan alat baris perintah untuk memasang Xcode. Pada sistem Mac OS X moden, anda boleh memasangnya hanya dengan menjalankan perintah berikut di tetingkap Terminal. Anda juga boleh memasang aplikasi Xcode penuh dari Apple, jika anda mahu - tetapi itu memerlukan lebih banyak ruang pada Mac anda dan tidak diperlukan.

xcode-select - pasang

Seterusnya, pasang Homebrew. Anda hanya boleh membuka tetingkap Terminal, copy-paste perintah berikut, dan tekan Enter:

ruby -e "$ (curl -fsSL //raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

Kemas kini : Jalankan arahan berikut. jika anda menjalankan rubyskrip menggunakan perintah di atas, ia akan meminta anda menjalankan perintah berikut:

/ bin / bash -c "$ (curl -fsSL //raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install.sh)"

Skrip ini memberitahu anda apa yang akan dilakukannya. Tekan Enter dan kemudian berikan kata laluan anda untuk memasangnya. Secara lalai, ia memasang Homebrew sehingga anda dapat menggunakan perintah pembuatan bir tanpa mengetik perintah sudo dan memberikan kata laluan anda.

Jalankan arahan berikut setelah anda selesai untuk memastikan Homebrew dipasang dan berfungsi dengan betul:

doktor minuman

KEMASKINI : Perintah di bawah tidak lagi diperlukan. Homebrew Cask kini dipasang secara automatik sebagai sebahagian daripada Homebrew itu sendiri.

Setelah selesai, jalankan arahan berikut untuk memasang Homebrew Cask. Ia menggunakan Homebrew untuk memasang Cask:

brew install caskroom / cask / brew-cask

Pasang Aplikasi Grafik Dengan Homebrew Cask

Sekarang anda boleh mula memasang aplikasi grafik yang anda mahukan. Ini melibatkan beberapa perintah yang sangat mudah. Untuk mencari satu, gunakan arahan berikut:

nama carian tong minuman

Untuk memasang aplikasi, jalankan arahan berikut. Homebrew Cask akan memuat turunnya secara automatik, mengekstrak aplikasinya, dan memasangnya ke folder Aplikasi anda.

nama pemasangan tong minuman

Untuk menyahpasang aplikasi dengan Homebrew Cask, jalankan arahan berikut:

brew cask nyahpasang nama

Pasang Utiliti Sumber Terbuka Dengan Homebrew

Perintah Homebrew adalah pengurus pakej asas yang memasang semua utiliti UNIX dan sumber terbuka yang mungkin anda mahukan. Ini adalah kaedah termudah untuk memasangnya di Mac OS X, sama seperti di Linux. Seperti Homebrew Cask, ia menggunakan perintah mudah.

Untuk mencari utiliti:

nama carian minuman

Untuk memuat turun dan memasang pakej itu:

nama pemasangan minuman

Untuk mengeluarkan pakej itu dari sistem anda kemudian:

brew keluarkan nama

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penggunaan perintah ini, baca panduan Penggunaan Homebrew Cask atau manual arahan Homebrew brew di laman web rasmi mereka. Tidak semua aplikasi grafik atau utiliti Unix yang anda cari akan tersedia, tetapi kemungkinan besar aplikasi itu akan tersedia.

Malangnya, tidak ada antara muka pengguna grafik untuk Homebrew Cask. Ini memalukan, kerana - sementara kami geeks menyukai utiliti terminal yang mudah - banyak orang boleh mendapat manfaat daripada pemasangan perisian yang mudah di Mac OS X. Mereka dapat mengelakkan semua memuat turun fail DMG dan mengklik di sekitar. Dan, kerana Mac OS X kini menjadi rumah bagi crapware pemasang gaya Windows, Homebrew Cask adalah jalan keluarnya.