Cara Mempercepat, Melumpuhkan, atau Membangunkan Semula Windows Search Index

Pencarian Windows menjadikan pencarian fail di PC anda lebih cepat, tetapi jika anda mendapati bahawa perkara menjadi perlahan ketika Windows mengindeks fail atau Search tidak berfungsi seperti yang diharapkan, ada beberapa langkah yang dapat Anda ambil.

Mempercepat Pengindeksan dengan Hanya Menyertakan Lokasi Tertentu

Cara terbaik untuk mengurangkan jumlah masa pemproses yang digunakan perkhidmatan pengindeksan adalah dengan mengurangkan jumlah fail yang diindeks. Sebagai contoh, jika anda tidak kerap melakukan carian fail pada pemacu C: anda, sebenarnya tidak perlu mengindeks keseluruhannya. Secara peribadi, saya suka fungsi carian untuk folder dokumen utama saya dan Menu Mula, tetapi itu sahaja. Mengapa bersusah payah mengindeks semua yang lain?

BERKAITAN: Berhenti Memburu dan Mula Mencari!

Anda boleh membaca semua tentang memilih lokasi dalam panduan penuh kami untuk memilih fail mana yang diindeks Carian Windows, di mana anda juga dapat belajar memilih jenis fail apa yang akan diindeks dan pilihan lanjutan lain. Tetapi ringkasnya, untuk membuka pilihan pengindeksan, tekan Start, ketik "indexing", dan kemudian klik "Indexing Options."

Di tetingkap "Pilihan Pengindeksan", klik butang "Ubah suai".

Dan kemudian gunakan tetingkap "Lokasi yang diindeks" untuk memilih folder yang anda mahu termasuk dalam indeks.

BERKAITAN: Cara Memindahkan Dokumen, Muzik, dan Folder Lain Anda ke Tempat Lain di Windows

Paling tidak, anda mungkin mahu memasukkan menu Mula untuk mempermudah melancarkan program hanya dengan mengetik namanya. Selebihnya terpulang kepada anda, tetapi kebanyakan orang meneruskan dan memasukkan folder dengan fail orang, seperti Dokumen, Gambar, Video, dan sebagainya. Sekiranya anda menyimpan fail peribadi anda pada pemacu lain, perhatikan bahawa fail tersebut biasanya tidak diindeks secara lalai melainkan anda sebenarnya telah memindahkan folder dokumen peribadi anda ke lokasi tersebut.

Lumpuhkan Carian Windows Sama sekali jika Anda Tidak Menggunakannya

Sekiranya anda sama sekali tidak menggunakan Carian Windows, anda boleh mematikan pengindeksan sepenuhnya dengan mematikan perkhidmatan Carian Windows. Ini akan menghentikan pengindeksan semua fail. Anda masih akan mempunyai akses ke carian. Ia akan memakan masa lebih lama kerana perlu mencari fail anda setiap masa. Sekiranya anda berfikir untuk melumpuhkan Carian kerana memperlahankan masalah, kami mengesyorkan mengurangkan fail apa yang akan diindeks dan melihat apakah itu berfungsi untuk anda terlebih dahulu.

Anda juga harus perhatikan bahawa aplikasi lain - terutama Microsoft Outlook - menggunakan Windows Search untuk membolehkan pencarian dalam aplikasi tersebut, jadi anda juga harus melakukan tanpa mencari cepat di aplikasi tersebut.

Walaupun begitu, jika anda merancang untuk menggunakan aplikasi carian lain atau anda tidak sering mencari dan lebih suka perkhidmatan tidak berjalan, Windows Search mudah dinonaktifkan. Tekan Mula, ketik "perkhidmatan", dan kemudian klik hasilnya.

Di sebelah kanan tetingkap "Perkhidmatan", cari entri "Carian Windows" dan klik dua kali.

Dalam menu drop-down "Jenis permulaan", pilih pilihan "Dinonaktifkan". Ini akan menghalang Carian Windows daripada dimuat pada saat anda memulakan komputer anda. Klik butang "Berhenti" untuk meneruskan dan menghentikan perkhidmatan Carian Windows sekarang. Apabila perkhidmatan telah berhenti, klik "OK."

Dan itu sahaja. Carian Windows kini dinonaktifkan, kenyataan bahawa Windows dengan senang hati mengingatkan anda (dan menawarkan untuk memperbaikinya) semasa anda melakukan carian.

Sekiranya anda ingin menghidupkan semula Carian Windows, yang harus anda lakukan ialah mengembalikannya di tetingkap Perkhidmatan, ubah pilihan "Jenis permulaan" kembali ke "Automatik," dan kemudian klik Mula untuk memulakan sandaran perkhidmatan.

Bina semula Indeks Carian Windows jika Anda Mengalami Masalah

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan mencari-carian yang tidak disangka-sangka lambat, tidak menemui perkara yang harus diindeks, atau carian benar-benar merosot-pertaruhan terbaik anda adalah membina semula indeks carian sepenuhnya. Akan memerlukan sedikit masa untuk membina semula, tetapi biasanya ia berbaloi. Namun, sebelum anda membina semula indeks, mungkin perlu meluangkan masa untuk mengurangkan lokasi indeks anda menjadi perkara yang anda perlukan untuk menjadikan proses pengindeksan lebih cepat.

Buka tetingkap "Pilihan Pengindeksan" dengan menekan permulaan dan ketik "Pilihan Pengindeksan", dan kemudian klik butang "Lanjutan".

Di tetingkap "Pilihan Lanjutan", klik butang "Bangun semula".

Selepas itu, hanya menunggu sementara Windows membina semula indeks dari awal. Anda boleh terus menggunakan PC anda secara normal, tentu saja, tetapi pencarian akan terus menjadi tidak stabil sehingga indeks dibina semula sepenuhnya. Juga, Windows cuba melakukan pengindeksan semasa PC anda tidak digunakan, jadi mungkin yang terbaik adalah membina semula indeks sebelum tidur dan membiarkan PC anda pada waktu malam untuk melakukan tugasnya. Anda mesti kembali mencari pada waktu pagi.