Cara Menyembunyikan Auto Bar Alamat secara automatik di Google Chrome dan Chromium

Salah satu ciri yang disukai ramai orang di Chrome adalah UI minimum di bahagian atas penyemak imbas. Ingin mengurangkannya lebih banyak lagi? Maka anda pasti ingin menggunakan ciri baru yang ditambahkan ke halaman Ciri Eksperimen.

Untuk memulakan masukkan "about: flags" ke dalam Bar Alamat dan tekan Enter . Tatal ke bawah sehingga anda melihat senarai untuk Navigasi Ringkas . Aktifkan dan biarkan penyemak imbas dimulakan semula untuk mendapatkan akses ke ciri tersebut.

Setelah penyemak imbas dimulakan semula, klik kanan pada salah satu tab dan pilih Sembunyikan bar alat dari Menu Konteks .

Inilah rupa bahagian atas penyemak imbas selepas itu. Seperti yang anda lihat butang Menu Kembali , Maju , dan Alat telah berpindah ke Tab Bar .

Untuk mengakses Bar Alamat cukup klik pada tab. Perlu diingat bahawa Bar Alamat akan menyembunyikan secara automatik agak cepat jika anda tidak menggunakannya tidak lama lagi.

Menyembunyikan Bar Alamat dan Bar Penanda Halaman benar-benar akan meminimumkan bahagian UI penyemak imbas teratas ( lihat tangkapan skrin pertama di atas ).

Catatan: Buat masa ini, ciri ini hanya tersedia pada sistem Windows untuk rilis Chrome Dev, Canary, dan Chromium.

[melalui Digitizor]