Cara Menukar Font di Android

Android menawarkan banyak pilihan untuk menyesuaikan penampilan peranti anda, termasuk gaya fon anda. Sekiranya anda ingin menukar fon Android anda, anda boleh menggunakan tetapan bawaan untuk melakukannya atau menggunakan pelancar tersuai.

Oleh kerana sifat Android yang terpecah-pecah, menukar fon anda pada pengeluar dan versi Android yang berbeza akan berbeza-beza. Langkah di bawah disahkan berfungsi pada peranti Samsung yang menjalankan Android 9 Pie.

Menukar Tetapan Fon Buatan Dalam

Beberapa peranti dan versi Android mempunyai tetapan bawaan untuk membolehkan anda mengubah gaya fon anda. Sekiranya telefon atau tablet anda tidak mempunyai pilihan ini, anda tidak akan dapat mengubah gaya fon tanpa melakukan rooting pada peranti anda, yang bukan kami sarankan

Jika Anda memiliki pilihan untuk mengubah pengaturan fon, buka menu "Tetapan" pada perangkat Android Anda dengan menggeser ke bawah bayangan pemberitahuan dan mengetuk ikon roda gigi di kanan atas. Anda juga dapat mengakses menu "Tetapan" dari laci aplikasi.

Di menu "Tetapan", tatal ke bawah dan ketuk pilihan "Paparan".

Menu "Paparan" mungkin berbeza bergantung pada perangkat Android anda. Ketik "Saiz dan Gaya Font" jika anda pemilik peranti Samsung. Ini mungkin muncul sebagai "Font" atau variasi lain pada ponsel dan tablet lain.

Di menu "Font Size and Style", ketuk butang "Font Style".

Anda akan mempunyai senarai gaya fon yang telah dipasang sebelumnya untuk anda pilih. "Default" adalah, seperti namanya, font lalai yang digunakan pada peranti anda.

Ketuk salah satu fon lain yang tersedia untuk menukarnya. Perubahan harus berlaku secara automatik.

Pemilik peranti Samsung Galaxy dapat memasang fon lain menggunakan Samsung Galaxy Store. Di bawah senarai fon yang telah dipasang sebelumnya, ketik "Muat turun Font" untuk memuatkan Samsung Galaxy Store. Dari sana, muat turun salah satu pilihan fon yang tersedia dengan mengetuk butang muat turun di sebelahnya.

Setelah gaya fon baru anda dipasang, kembali ke menu "Gaya Font" dan ketuk untuk menukar.

Menggunakan Pelancar Custom

Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan untuk mengubah gaya fon pada perangkat Android, anda boleh menggunakan pelancar khusus. Dua pelancar popular yang boleh anda pilih adalah Nova Launcher dan Action Launcher.

Kedua-dua pelancar ini akan memaparkan fon khusus untuk anda, tetapi ini hanya akan dipaparkan di dalam peluncur itu sendiri. Ini bermaksud fon yang anda lihat di tempat lain dalam tetapan Android anda dan di aplikasi lain akan kekal sebagai lalai Android.

BERKAITAN: Cara Memperibadikan Telefon Android Anda Dengan Tema dan Pelancar

Menukar Font dalam Nova Launcher

Dengan lebih daripada 50 juta muat turun, Nova Launcher adalah salah satu pelancar Android tersuai yang paling banyak digunakan. Sekiranya anda memasangnya, anda dapat menyesuaikan gaya font yang digunakan untuk ikon aplikasi di layar utama, di laci aplikasi, dan untuk folder aplikasi apa pun.

Untuk memulakan, leret ke atas dari skrin utama anda untuk mengakses laci aplikasi Nova Launcher. Kemudian ketik aplikasi "Nova Settings".

Sekiranya anda ingin menukar fon yang digunakan dengan ikon di skrin utama anda, ketuk Skrin Utama> Tata Letak Ikon.

Fon laci aplikasi boleh diubah dengan mengetuk Laci Aplikasi> Tata Letak Ikon. Ikuti proses yang sama untuk folder aplikasi dengan mengetuk Folder> Tata Letak Ikon.

Menu "Tata Letak Ikon" akan sedikit berbeza untuk masing-masing dari tiga pilihan ini, tetapi bahagian gaya fon tetap sama.

Di bawah pilihan "Label", anda akan melihat tetapan "Font". Ketuk ini untuk memilih antara satu daripada empat pilihan: Normal, Medium, Condensed, dan Light.

Setelah membuat pilihan, ketuk butang kembali dan periksa ikon di laci aplikasi atau skrin utama anda untuk mengesahkan gaya fon telah berubah.

Menukar Fon dalam Pelancar Tindakan

Sekiranya anda menggunakan Action Launcher dan ingin menyesuaikan gaya fon yang digunakan di laci aplikasi dan skrin utama anda, geser ke atas untuk memasuki laci aplikasi pelancar anda dan kemudian ketuk aplikasi "Tetapan Tindakan".

Dalam menu Pengaturan Pelancar Tindakan, ketuk pilihan "Penampilan".

Tatal ke bawah dalam menu "Penampilan" dan kemudian ketik "Font."

Pilih salah satu font Pelancar Tindakan tersuai yang tersedia dalam menu "Font". Ketuk salah satu pilihan untuk mengesahkan pilihan anda dan kemudian pilih butang kembali untuk kembali ke laci aplikasi anda.

Fon yang digunakan di dalam laci aplikasi dan di skrin utama anda akan berubah agar sesuai dengan pilihan fon yang anda pilih.

Aplikasi Gaya Font Pihak Ketiga yang lain

Sejumlah aplikasi gaya fon tersedia di Google Play Store. Aplikasi ini umumnya tidak disarankan kerana kebanyakan tidak akan dapat membuat perubahan pada gaya fon lalai yang digunakan oleh peranti anda.

Beberapa, seperti Teks Bergaya, akan membiarkan anda menulis "teks bergaya" di aplikasi pemesejan seperti WhatsApp yang memberikan kesan bahawa Anda menggunakan fon yang lain. Aplikasi ini menggunakan simbol khusus untuk memaparkan teks bergaya dan bukannya membuat perubahan pada gaya fon anda.

Aplikasi lain, seperti Font Bergaya, menggunakan proses yang sama yang membolehkan pengguna memasang fon menggunakan Samsung Galaxy Store. Sekiranya anda mempunyai peranti Samsung, anda disyorkan menggunakan kaedah "Muat turun Font" yang terdapat di atas.