Di sinilah Windows 10 Menyimpan Kertas Dinding Lalai

Windows 10 merangkumi pilihan kertas dinding lalai yang bagus, tetapi mudah melupakannya jika anda memutuskan untuk menggunakan kertas dinding tersuai. Sekiranya anda ingin menggunakan gambar lalai lagi, berikut adalah cara mencari dan menggunakannya.

Kes Latar Belakang Tersembunyi

Inilah masalahnya: dalam pemasangan Windows baru, pemilihan kertas dinding dalam Tetapan> Pemperibadian> Latar belakang menunjukkan fail kertas dinding lalai. Pada ketika itu, anda boleh menukarnya dengan mudah dengan menggunakan ciri Browse.

Tetapi, jika anda memutuskan untuk menggunakan rangkaian wallpaper anda sendiri yang tersimpan di lokasi tersuai dan anda kembali kemudian untuk menukar kertas dinding, lalai akan dikeluarkan dari lima gambar terbaru yang ditunjukkan sebagai lakaran kecil dalam Tetapan. Lebih teruk lagi, Windows tidak akan ingat di mana fail wallpaper lalai disimpan ketika anda mengklik "Browse." Anda mesti menjumpainya lagi.

Cara Mencari dan Menggunakan Kertas Dinding Lalai Windows 10

Kertas dinding desktop lalai Windows 10 disimpan di C: \ Windows \ Web. Folder ini biasanya mengandungi subfolder yang diberi nama berdasarkan tema kertas dinding yang berbeza (seperti "Bunga" atau "Windows") atau resolusi ("4K").

Sekiranya anda kehilangan jejak folder ini dalam Tetapan Windows, berikut adalah cara mendapatkannya semula. Pertama, buka Tetapan Windows dan arahkan ke Pemperibadian> Latar Belakang. Tepat di bawah bahagian yang bertuliskan "Pilih Gambar Anda", klik pada butang "Browse".

Dialog terbuka akan muncul. Taip C: \ Windows \ Web ke bar alamat di bahagian atas dan tekan enter. Anda juga boleh melihat ke folder ini dari pemacu C:

Folder yang ditunjukkan dalam dialog terbuka akan berubah. Anda kemudian boleh menavigasi subfolder untuk memilih gambar yang ingin anda gunakan sebagai latar belakang desktop anda. Setelah selesai, pilih fail dan klik "Pilih Gambar."

Sekiranya anda mahu, anda juga dapat membuka File Explorer dan menavigasi ke C: \ Windows \ Web, kemudian menyalin fail gambar lalai ke lokasi yang lebih baik — seperti folder Gambar di akaun Pengguna anda. Anda kemudian dapat mencari wallpaper dengan lebih mudah pada masa akan datang.

Mencari kertas dinding asal yang disertakan dengan Windows 10 dan bukannya lampu malam? Anda harus memuat turunnya dari web.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Latar Belakang Desktop Lalai Lama Windows 10

Lebih banyak Trik Wallpaper Windows 10

Sekiranya anda peminat kertas dinding yang cantik seperti kami, anda boleh mencari kertas dinding yang hebat dalam talian, menggunakan Foto Harian Bing sebagai kertas dinding, atau bahkan menukar kertas dinding anda berdasarkan waktu siang. Dan jika anda menjalankan persediaan pelbagai monitor, anda boleh memilih kertas dinding yang berbeza untuk setiap monitor. Berseronok!

BERKAITAN: Cara Membuka File Explorer dengan Pintasan Papan Kekunci pada Windows 10