Pengurus Kata Laluan Dibandingkan: LastPass vs KeePass vs Dashlane vs 1Password

Terdapat berpuluh-puluh pengurus kata laluan di luar sana, tetapi tidak ada dua yang dibuat sama. Kami telah mengumpulkan pilihan yang paling popular dan menguraikan ciri-cirinya sehingga anda dapat memilih yang tepat untuk anda.

Apakah Pengurus Kata Laluan dan Mengapa Saya Perlu Peduli?

Sekiranya anda seorang yang mahir teknologi, ada kemungkinan anda sudah tahu mengapa anda mahukan pengurus kata laluan, dan anda boleh melangkau perkara yang baik. Tetapi jika anda berada di pagar (atau bahkan tidak tahu mengapa anda harus berada di pagar pertama) mari kita mulakan dengan mengatakan: memasang pengurus kata laluan adalah salah satu perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk menjaga data selamat dan terjamin. Bukan hanya untuk eksport keselamatan dan paranoid: ini untuk semua orang.

BERKAITAN: Kata Laluan Anda Mengerikan, dan Sudah tiba masanya untuk Melakukan Sesuatu Mengenainya

Ada kemungkinan peluang kata laluan anda tidak terlalu kuat, dan peluang yang lebih baik untuk anda menggunakan yang sama untuk banyak laman web yang berbeza. Ini tidak baik, dan memudahkan penggodam, penipu, dan jenis penipuan mendapatkan data anda. Kata laluan yang kuat panjang, kompleks, dan berbeza untuk setiap laman web yang anda lawati . Tetapi di zaman ketika kita semua berurusan dengan berpuluh-puluh (jika tidak beratus-ratus) kata laluan, menjadi mustahil untuk mengingat semua kata laluan unik itu.

Pengurus kata laluan yang baik menghilangkan tekanan dengan membantu menghasilkan, mengurus, dan menyimpan semua kata laluan yang panjang, kompleks, dan unik itu lebih baik daripada yang pernah anda dapat. Selanjutnya, tidak seperti hanya menuliskan semuanya dalam buku nota, pengurus kata laluan yang baik merangkumi ciri tambahan seperti penilaian keselamatan, penjanaan watak rawak, dan alat lain.

Banyak ciri Pengurus Kata Laluan yang Baik

Pada asasnya, setiap pengurus kata laluan yang bernilai ruang disknya akan menghasilkan kata laluan selamat hanya dengan beberapa klik, dan menyimpan semuanya dalam pangkalan data yang disulitkan di belakang "kata laluan induk". Dan, jika ada kebaikannya, ia akan memasukkannya secara automatik untuk anda di semua laman web kegemaran anda sehingga anda tidak perlu melakukannya.

Di sebalik itu, banyak kata laluan menambah ciri tambahan untuk mencuba dan berusaha lebih jauh dan menjadikan hidup anda lebih mudah. Ciri-ciri ini boleh merangkumi, tetapi tidak semestinya terhad kepada:

Akses dalam talian dan Luar Talian . Terdapat dua pilihan utama pengurus kata laluan: pengurus dalam talian yang menyegerakkan antara komputer anda dan peranti lain, dan pengurus luar talian yang menyimpan pangkalan data kata laluan anda di komputer anda (atau, dalam beberapa kes, pemacu denyar USB). Walaupun terdapat peningkatan risiko yang melekat setiap kali anda menyimpan kata laluan anda dalam talian, pengurus kata laluan berasaskan awan biasanya menyimpan data sebagai fail yang dienkripsi dengan selamat yang hanya dapat dibuka di komputer anda.

Pengesahan Dua Faktor.  Seperti yang kami nyatakan dalam panduan kami untuk kata laluan yang kuat, pengesahan dua faktor sangat penting untuk menjaga keselamatan data anda - yang dua kali ganda untuk perkhidmatan yang menyimpan semua kata laluan sensitif anda! Pengesahan dua faktor menggunakan dua faktor untuk mengesahkan identiti anda. Salah satunya adalah kata laluan induk anda. Yang lain mungkin adalah kod yang dikirimkan ke telefon anda atau "kunci" USB fizikal yang anda pasangkan ke komputer untuk mengesahkan bahawa anda adalah anda, dan bukan hanya seseorang yang mempelajari kata laluan utama anda.

Integrasi Penyemak Imbas.  Sebaik-baiknya, pengurus kata laluan berinteraksi dengan penyemak imbas web anda, tempat paling biasa anda menggunakan kata laluan, dan memasukkannya secara automatik untuk anda. Ini sangat kritikal. Semakin lancar dan kurang gesekan pengalaman pengurus kata laluan anda, semakin besar kemungkinan anda menggunakannya.

Rakaman Kata Laluan Automatik. Ini adalah ciri yang sangat berguna yang terikat dengan penyatuan penyemak imbas: jika anda memasukkan kata laluan di laman web baru, pengurus kata laluan akan meminta anda dengan sesuatu seperti "Kami melihat anda memasukkan kata laluan di [masukkan nama laman], adakah anda mahu untuk menyimpannya dalam pangkalan data anda? ”. Selalunya, ia juga akan mengesan bila anda menukar kata laluan anda, dan mengemas kini dalam pangkalan data anda dengan sewajarnya.

Perubahan Kata Laluan Automatik.  Pernah menghadapi masalah untuk mencari tempat menukar kata laluan anda di laman web tertentu? Beberapa pengurus kata laluan sebenarnya merangkumi mekanisme untuk segera mengarahkan anda ke halaman pertukaran kata laluan dari perkhidmatan tertentu (atau bahkan merampingkan perubahan kata laluan tepat dalam aplikasi untuk anda). Walaupun bukan ciri yang diperlukan, ia pasti mendapat sambutan.

Makluman Keselamatan Automatik.  Semakin banyak laman web dilanggar setiap tahun, melepaskan banyak kata laluan pengguna kepada orang ramai. Ini mendorong banyak syarikat pengurusan kata laluan memasukkan pemberitahuan automatik (melalui e-mel, dalam aplikasi, atau keduanya) ketika pelanggaran berlaku pada perkhidmatan yang anda gunakan. Ini sangat berguna untuk terus mengikuti perubahan kata laluan yang diperlukan.

Sokongan Mudah Alih / Mudah Alih. Sebaik-baiknya, pengurus kata laluan anda mudah alih (jika itu adalah aplikasi yang berdiri sendiri) dan / atau mempunyai aplikasi telefon pintar dan tablet untuk menguruskan kata laluan anda semasa dalam perjalanan (jika berasaskan cloud). Akses kata laluan berasaskan telefon pintar yang selamat sangat berguna.

Audit Keselamatan. Beberapa pengurus kata laluan mempunyai ciri hebat di mana anda boleh melakukan audit pada pangkalan data kata laluan anda sendiri. Ia akan mengimbas pangkalan data anda dan menunjukkan ketika anda menggunakan kata laluan yang lemah, kata laluan yang sama di seluruh perkhidmatan, dan kata laluan lain.

Eksport import. Fungsi mengimport dan mengeksport adalah komponen pengurus kata laluan yang penting. Anda ingin dapat memasukkan kata laluan yang ada dengan mudah (sama ada dari pengurus kata laluan lain atau dari kata laluan yang disimpan di penyemak imbas web anda) dan anda mahukan mekanisme untuk mengeksport data kata laluan dengan mudah jika perlu.

Kata Laluan Sekali Pakai / Buang. Setiap pengurus kata laluan mempunyai kata laluan induk yang selamat yang memberi anda akses sepenuhnya ke sistem pengurusan kata laluan. Kadang-kadang anda mungkin tidak mahu menggunakan kata laluan itu, namun, jika anda tidak yakin dengan keselamatan komputer yang anda masukkan. Katakan beberapa keadaan kecemasan yang menekan memaksa anda mengakses pengurus kata laluan anda di komputer ahli keluarga atau terminal kerja. Sistem kata laluan membuang membolehkan anda menetapkan semula satu atau lebih kata laluan menjadi kata laluan sekali pakai. Dengan cara ini anda boleh log masuk ke pengurus kata laluan anda sekali dan walaupun sistem di mana anda melakukannya dikompromikan bahawa kata laluan tidak dapat digunakan lagi pada masa akan datang.

Perkongsian Kata Laluan. Beberapa pengurus kata laluan merangkumi cara yang selamat untuk anda berkongsi kata laluan dengan rakan, baik di dalam atau di luar kerangka pengurus kata laluan tersebut.

Pengurus Kata Laluan Paling Popular Dibandingkan

Sekarang kerana anda mempunyai kerangka rujukan untuk ciri-ciri penting, mari kita lihat beberapa pengurus kata laluan yang paling popular. Kami akan membincangkannya secara terperinci di bawah, tetapi pertama, berikut adalah jadual dengan pandangan sekilas mengenai setiap ciri aplikasi. Dalam beberapa kes, jawapannya lebih rumit daripada ya atau tidak yang mudah dan kami menggalakkan anda membaca penerangan kami yang lebih terperinci di bawah di mana kami memberi komen mengenai nuansa carta. LastPass, sebagai contoh, memiliki X merah untuk "Offline" kerana walaupun memiliki sistem offline backup untuk akses ketika Internet tidak dapat diakses, sebenarnya tidak dimaksudkan untuk digunakan dengan cara itu.

LastPassKeePassDashLane1 Kata LaluanRoboForm
Dalam talian
Luar talian

Dua

Faktor

 

Penyemak Imbas

Kesepaduan

Kata Laluan

Menangkap

Kata Laluan

Perubahan

Keselamatan

Makluman

Mudah alih

Permohonan

Mudah alih

Permohonan

Keselamatan

Pengauditan

Import
Eksport

Buang

Kata Laluan

Kata Laluan

Berkongsi

Ada beberapa soalan mengenai entri ya, tidak, dan asterisk dalam jadual di atas? Mari lihat setiap perkhidmatan individu sekarang.

LastPass

LastPass adalah salah satu pengurus kata laluan yang paling terkenal dan banyak digunakan di planet ini. Walaupun banyak ciri LastPass boleh didapati di pengurus kata laluan yang lain, perkhidmatan ini berada di barisan hadapan dalam mempelopori ciri tertentu (atau memperbaikinya dengan ketara). Audit keselamatan LastPass, misalnya, adalah pengalaman terbaik yang sangat memudahkan pengujian kualiti kata laluan anda dan juga membuat perubahan untuk memperbaikinya.

LastPass terutamanya merupakan pelanjutan penyemak imbas, walaupun mempunyai aplikasi mandiri untuk Windows dan Mac OS X juga. Dalam carta di atas LastPass ditandai dalam kategori Offline dengan tanda bintang kerana walaupun secara teknikal sistem pengurusan kata laluan dalam talian, ia berfungsi di luar talian dalam keadaan tertentu. Pangkalan data kata laluan sebenar dipindahkan ke peranti anda dengan selamat dan didekripsi di sana (dan bukan di awan) sehingga anda dapat mengakses pangkalan data tanpa sambungan internet aktif melalui penyemak imbas web anda, melalui aplikasi Mac, atau pada peranti mudah alih anda selagi anda telah masuk ke awan sekali untuk merebut pangkalan data.

LastPass percuma digunakan pada desktop dan mudah alih, walaupun mereka juga mempunyai model premium yang sangat berpatutan dengan harga hanya $ 12 setahun. Wang sebulan untuk ciri canggih adalah tawar-menawar, walaupun anda boleh mendapatkannya tanpa itu. Anda boleh membandingkan ciri percuma dan premium di sini. ( Kemas kini : LastPass kini berharga $ 36 setiap tahun.)

Populariti LastPass bergantung pada seberapa mudah penggunaannya, berapa banyak fitur yang dimilikinya untuk pengguna percuma, dan fakta bahawa ia menyokong iOS, Android, Windows Phone, dan juga peranti BlackBerry. Antara integrasi penyemak imbas yang sangat baik dan aplikasi mudah alih yang hebat, LastPass benar-benar menurunkan gesekan antara pengguna akhir dan pengurusan kata laluan yang baik.

KeePass

Sekiranya anda membawa pengurus kata laluan berasaskan awan yang popular dalam perbualan (terutamanya di antara jenis teknologi), pasti ada sekurang-kurangnya satu (atau beberapa) orang yang berpadu dengan "Tidak  mungkin saya memasukkan kata laluan saya di awan. " Orang-orang itu menggunakan KeePass.

KeePass memang, memang menjadi kegemaran lama di kalangan orang yang mahukan pengurus kata laluan yang kukuh tetapi tidak mahu mengambil risiko (walau terkendali dengan baik dan kecil) meletakkan data kata laluan mereka di awan. Tambahan pula, KeePass adalah sumber terbuka sepenuhnya, mudah alih dan boleh diperluas. (Serius, halaman peluasan menunjukkan betapa mudahnya orang membuat sambungan yang melakukan segalanya dari memperbaiki antara muka KeePass hingga menyegerakkan pangkalan data kata laluan ke Dropbox.)

Ngomong-ngomong, KeePass secara teknikal adalah pengurus kata laluan luar talian, tetapi pangkalan data dapat diselaraskan antara komputer dengan perkhidmatan seperti Dropbox. Sudah tentu, pada ketika itu, anda meletakkan kembali kata laluan anda di awan, yang membatalkan kelebihan terbesar KeePass, tetapi ia ada jika anda menginginkannya.

KeePass adalah pengurus kata laluan terbaik untuk DIYer yang bersedia memperdagangkan kemudahan sistem berasaskan awan seperti LastPass untuk kawalan sepenuhnya (dan penyesuaian) sistem kata laluan mereka. Namun, seperti peminat Linux awal, ini juga bermaksud anda dibiarkan menggabungkan sistem yang anda inginkan dengan syarat anda sendiri (misalnya, tidak ada aplikasi mudah alih rasmi, tetapi pembangun telah mengambil kod sumber terbuka dan menggunakannya untuk pelbagai platform ). Tidak ada klik, persediaan, dan dilakukan dengan sistem KeePass.

Dashlane

Seperti LastPass, Dashlane mempunyai antara muka jenis Web 2.0 yang licin dengan pelbagai ciri serupa - seperti penyegerakan, pengauditan kata laluan, perubahan kata laluan automatik yang dibantu, dan amaran sekiranya berlaku pelanggaran keselamatan. Dashlane, bagaimanapun, pasti memimpin pek di bahagian antara muka yang baik - selama bertahun-tahun, LastPass mempunyai antara muka yang berfungsi tetapi sangat bertarikh. Dashlane adalah aplikasi yang jauh lebih digilap, sehingga akhir 2015 ketika LastPass akhirnya mengemas kini antara muka.

Perbezaan besar antara keduanya adalah kos akses premium. Pengguna veteran Dashlane menjadi tua sejak bertahun-tahun yang lalu, tetapi pengguna yang baru mendapat sedikit kejutan pelekat. Untuk mendapatkan peningkatan premium yang sama dengan LastPass anda perlu mengeluarkan $ 50 setahun (bukannya $ 36). Salah satu ciri membuat atau pecah adalah penyegerakan dalam talian, hanya tersedia untuk ahli premium Dashlane.

Dashlane terbalik mempunyai sesuatu yang LastPass tidak: hibridisasi fungsi dalam talian / luar talian. Dashlane, pertama dan terpenting, adalah aplikasi tempatan, dan anda bahkan mendapat pilihan ketika pertama kali menyediakannya untuk menggunakan (atau mengabaikan) fungsi dalam talian sama sekali.

Sekiranya anda mahukan pengalaman LastPass tetapi anda menyukai keseluruhan aspek luar talian KeePass, Dashlane adalah kompromi yang sangat baik yang membolehkan anda memulakan dengan kata laluan tempatan dan dengan mudah menaik taraf ke pengalaman yang diselaraskan dan dalam talian sepenuhnya jika anda mahu.

1 Kata Laluan

1Password pada asalnya adalah aplikasi premium untuk Mac sahaja. Namun, walaupun asal usulnya, kini ia mempunyai aplikasi Windows serta pengiring iOS dan Android. Satu perkara yang melemparkan pembeli kali pertama adalah harganya: Versi aplikasi desktop hanya percubaan (walaupun selepas 30 hari pertama percubaan ini tidak terbatas dengan ciri terhad) dan versi mudah alih percuma (sekali lagi dengan fungsi terhad). Aplikasi desktop akan memberi anda harga $ 49.99 setiap satu atau anda dapat mengumpulkannya dengan harga $ 69,99. Aplikasi iOS adalah peningkatan premium $ 9,99 dan aplikasi Android adalah peningkatan premium $ 7,99. ( Kemas kini : 1 Kata Laluan sekarang terutamanya merupakan perkhidmatan langganan, berharga $ 36 per tahun untuk satu orang atau $ 60 per tahun untuk keluarga sehingga lima orang.)

Bagaimanapun, tidak ada model langganan untuk 1Password. Oleh itu, sementara desktop dan lesen mudah alih akan menjadikan anda sekitar $ 60 di luar gerbang, ia akan lebih murah daripada LastPass atau Dashlane dari masa ke masa. Sekiranya anda mempunyai banyak pengguna di rumah anda, itu akan menjadi jauh lebih murah, kerana lesen dapat dikongsi dengan hingga 6 orang yang tinggal di rumah yang sama). Pembangun 1Password bahkan mempunyai wizard yang sangat berguna di kedai mereka yang akan membimbing anda melalui beberapa soalan mudah untuk membantu anda memilih produk mana yang harus anda beli berdasarkan keperluan anda.

Seperti KeePass, 1Password utamanya adalah pengurus kata laluan desktop luar talian, tetapi anda boleh menyegerakkan kata laluan anda secara manual ke telefon pintar anda melalui USB atau Wi-Fi seperti yang anda mahukan muzik, atau melalui internet dengan perkhidmatan seperti Dropbox atau iCloud.

Sebagai tambahan kepada penyegerakan yang mudah dan (jika anda menginginkannya) penyimpanan awan melalui Dropbox atau iCloud, 1Password juga menampilkan integrasi penyemak imbas yang sangat digilap. Sekiranya anda mahukan kata laluan luar talian dengan pengalaman pengguna yang lebih baik daripada yang anda dapat daripada kebanyakan pengurus luar talian yang lain, 1Password adalah pilihan yang tepat dengan harga yang kompetitif.

RoboForm

Kami akan menjadi orang pertama yang mengakui bahawa RoboForm sedikit misteri bagi kami. Ini bukan aplikasi yang paling banyak dikemas, dan bukan yang termurah. Tetapi walaupun lebih kurang gagal mengikuti tren utama dalam pengurusan kata laluan sejak lima tahun kebelakangan ini, ia masih mempunyai pangkalan peminat yang sangat besar dan setia. Sebahagiannya disebabkan oleh kenyataan bahawa RoboForm adalah salah satu pengurus kata laluan tertua yang masih beroperasi di luar sana: ia memulakan kerjaya pada tahun 1999 dan beberapa orang menggunakannya sejak itu.

Kekuatan terbesar RoboForm adalah bahawa ia sangat mudah digunakan. Tidak ada ciri canggih, tidak ada perkongsian kata laluan, tidak ada menu konteks berisi-ke-insang, dan lain-lain. Ia hadir dalam dua rasa yang berbeza: anda boleh membeli satu versi mandiri untuk Windows atau Mac dengan harga $ 30 (atau versi mudah alih dengan harga $ 40 )  atau anda boleh membeli RoboForm Everywhere, model langganan RoboForm merentas platform baru yang bermula pada $ 24 setahun. ( Kemas kini : Versi mandiri kini percuma, dan RoboForm memfokuskan pada produk langganannya.)

Sekiranya lebih maju, akan lebih mudah untuk menelan label harga tinggi RoboForm tetapi memandangkan ia lebih kurang berfungsi sebagai versi KeePass yang tidak dapat dipahami yang mudah (yang percuma) tetapi menagih anda seperti LastPass atau Dashlane, ini adalah penjualan yang sukar. Tetapi kami memasukkannya ke sini demi kelengkapan, kerana masih merupakan salah satu pilihan yang paling popular.

Setelah melakukan perbandingan perbandingan dengan teliti, langkah terakhir adalah memilih pengurus kata laluan. Pada akhirnya, tidak kira seberapa banyak pengurus kata laluan yang anda gunakan dan penting bahawa anda hanya menggunakannya . Ini adalah kaedah terbaik untuk memastikan bahawa anda selalu memilih kata laluan yang panjang, kuat dan unik untuk memastikan semua data anda selamat.