Cara Menyelesaikan Masalah PC Windows dari Jauh Tanpa Perisian Tambahan

Windows menawarkan beberapa alat bawaan untuk melakukan bantuan jarak jauh melalui Internet. Alat ini membolehkan anda menggunakan alat kawalan jauh komputer orang lain supaya anda dapat menolong mereka menyelesaikannya semasa anda berada di telefon dengan mereka. Mereka berfungsi sama dengan Remote Desktop, tetapi tersedia di semua edisi Windows dan mudah disediakan.

BERKAITAN: Alat Terbaik untuk Menjalankan Sokongan Teknikal Jauh dengan Mudah

Sekiranya anda berdua menggunakan Windows 10, anda boleh menggunakan aplikasi "Quick Assist" bawaan untuk melakukan ini. Sekiranya salah seorang daripada anda menggunakan Windows 7 atau 8, anda boleh menggunakan Windows Remote Assistance. Bantuan Jauh Windows masih disertakan dalam Windows 10, sekiranya anda memerlukannya.

Perhatikan bahawa kedua-dua ciri memerlukan orang lain membantu memulakan sambungan. Anda tidak boleh berhubung dari jauh bila-bila masa sahaja — ahli keluarga atau rakan anda mesti duduk di PC untuk memberi anda akses ketika anda berhubung. Anda memerlukan penyelesaian desktop jauh yang berbeza jika anda mahu menyambung sesuka hati tanpa memerlukan bantuan orang lain.

Sekiranya Anda berdua Mempunyai Windows 10: Gunakan Quick Assist

BERKAITAN: Apa yang Baru dalam Kemas kini Ulang Tahun Windows 10

Ciri "Bantuan Pantas" baru Windows 10 mungkin merupakan cara termudah untuk bangun dan berjalan, selagi anda berdua menggunakan Windows 10 dengan kemas kini ulang tahun, ini adalah pilihan yang kami cadangkan.

Bagaimana Mula Menolong Seseorang

Pertama, buka aplikasi Quick Assist dengan mencari menu Start untuk "Quick Assist" dan melancarkan pintasan Quick Assist. Anda juga boleh menavigasi ke Mula> Aksesori Windows> Bantuan Pantas.

Dengan andaian anda ingin menolong orang lain dengan mengakses komputer mereka dari jauh, klik "Beri Bantuan".

Anda kemudian mesti log masuk dengan akaun Microsoft anda. Selepas melakukannya, anda akan menerima kod keselamatan yang akan tamat dalam sepuluh minit.

Sekiranya kod anda tamat, anda selalu boleh klik "Beri bantuan" sekali lagi untuk mendapatkan kod baru yang akan berlaku selama sepuluh minit lagi.

Apa Yang Perlu Dilakukan Orang Lain

Anda kemudian perlu bercakap dengan rakan atau ahli keluarga anda dengan membuka aplikasi Quick Assist pada PC mereka. Anda boleh melakukannya melalui e-mel, pesanan teks, atau di telefon.

Mereka perlu membuka menu Start, ketik "Quick Assist" ke dalam kotak carian, dan melancarkan aplikasi Quick Assist yang muncul. Atau, mereka boleh menavigasi ke Mula> Aksesori Windows> Bantuan Pantas.

Mereka kemudian perlu mengklik "Dapatkan Bantuan" di tetingkap Quick Assist yang muncul.

Pada ketika ini, mereka akan diminta memasukkan kod keselamatan yang anda terima. Mereka mesti memasukkan kod ini dalam masa sepuluh minit dari saat anda menerimanya, atau kodnya akan habis.

Orang lain kemudian akan melihat permintaan pengesahan, dan mereka harus bersetuju untuk memberi anda akses ke PC mereka.

Anda Kini Bersambung

Sambungan sekarang akan terjalin. Menurut dialog Quick Assist, mungkin diperlukan beberapa minit sebelum peranti menyambung, jadi anda mungkin harus bersabar.

Setelah selesai, anda akan melihat desktop orang lain muncul di tetingkap komputer anda. Anda akan mendapat akses penuh ke seluruh komputer mereka seolah-olah anda duduk di depannya, jadi anda boleh melancarkan program atau mengakses fail yang mereka dapat. Anda akan mendapat semua keistimewaan yang dimiliki pemilik komputer, jadi anda tidak akan dihalang untuk mengubah tetapan sistem apa pun. Anda boleh menyelesaikan masalah komputer mereka, menukar tetapan, memeriksa perisian hasad, memasang perisian, atau melakukan perkara lain yang akan anda lakukan sekiranya anda duduk di depan komputer mereka.

Di sudut kanan atas tetingkap, anda akan melihat ikon yang membolehkan anda memberi penjelasan (melukis di layar), mengubah ukuran tetingkap, memulakan semula komputer dari jauh, membuka pengurus tugas, atau menjeda atau menghentikan sambungan Bantuan Cepat .

Orang lain masih dapat melihat desktop mereka semasa anda menggunakannya, jadi mereka dapat melihat apa yang anda lakukan dan ikuti. Ikon anotasi di sudut kanan atas tetingkap membolehkan anda melukis anotasi di skrin untuk membantu berkomunikasi dengan orang lain.

Pada bila-bila masa, kedua-dua orang boleh menamatkan sambungan hanya dengan menutup aplikasi dari bar "Bantuan Cepat" di bahagian atas skrin.

Awas semasa mengubah tetapan rangkaian. Beberapa perubahan tetapan rangkaian boleh menghentikan sambungan dan mengharuskan anda memulakan semula sambungan Quick Assist dengan bantuan orang lain.

Pilihan "reboot jarak jauh" dirancang untuk menghidupkan semula komputer jarak jauh dan segera menyambung semula sesi Quick Assist tanpa input lebih lanjut. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak berfungsi dengan baik. Bersedia untuk bercakap dengan orang lain dengan masuk kembali ke PC mereka dan memulakan semula sesi Quick Assist jika ada masalah dan ini tidak berlaku secara automatik.

Sekiranya Satu atau Kedua-dua Anda Mempunyai Windows 7 atau 8: Gunakan Bantuan Jauh Windows

Sekiranya salah seorang daripada anda belum mengemas kini Windows 10, anda tidak dapat menggunakan Quick Assist. Syukurlah, anda boleh menggunakan alat Bantuan Jauh Windows yang lebih tua tetapi masih berguna Microsoft, yang disertakan pada Windows 7, 8, dan 10.

Cara Mengajak Seseorang Membantu

Sekiranya anda menginginkan orang lain menjemput anda untuk mengakses PC mereka, anda perlu memandu mereka melalui langkah-langkah berikut. Sekiranya anda cuba memberi orang lain akses ke PC anda, ikuti langkah berikut.

Pertama, buka aplikasi Windows Remote Assistance. Anda akan menemuinya dengan membuka menu Start dan mencari "Remote Assistance", dan melancarkan aplikasi "Windows Remote Assistance".

Pada Windows 10, alat Bantuan Jauh Windows sedikit tersembunyi. Anda masih dapat mencarinya dengan membuka menu Mula, mencari "Bantuan Jauh", dan mengklik pilihan "Undang seseorang untuk menyambung ke PC anda dan bantu anda, atau tawarkan untuk menolong seseorang".

Dengan andaian anda ingin mendapatkan bantuan dengan PC anda, klik "Undang orang yang anda percayai untuk membantu anda".

Sekiranya undangan Bantuan Jauh telah dilumpuhkan pada PC anda, anda akan melihat mesej ralat. Cukup klik "Pembaikan" dan alat penyelesaian masalah akan ditawarkan untuk membolehkan Bantuan Jauh untuk anda.

Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk menjemput seseorang. Anda selalu dapat membuat file undangan dengan mengklik “Simpan jemputan ini sebagai file” dan kirimkan — misalnya, dengan alat email berbasis web seperti Gmail atau Outlook.com. Sekiranya anda memasang program e-mel, anda dapat mengklik "Gunakan e-mel untuk mengirim jemputan".

Anda juga mungkin dapat menggunakan Easy Connect. Untuk menggunakan ciri ini, anda dan pembantu anda perlu menyediakan Easy Connect. Ini memerlukan ciri rangkaian peer-to-peer dan mungkin tidak tersedia di rangkaian tertentu.

"Use Easy Connect" adalah pilihan termudah, jika tersedia.

Sekiranya anda memilih Easy Connect, anda akan diberi kata laluan. Anda perlu memberikan kata laluan ini kepada orang lain dan mereka boleh menggunakannya untuk menyambung ke PC anda. (Kata laluan ini hanya sah untuk menyambung ke PC anda semasa tetingkap ini terbuka, dan ia berubah setiap kali anda memulakan semula Windows Remote Assistance.)

Sekiranya orang lain tidak dapat menggunakan Easy Connect untuk beberapa sebab, anda boleh mengklik "simpan jemputan ini sebagai fail".

Anda akan diminta untuk menyimpan fail jemputan dan diberi kata laluan. Hantarkan fail jemputan kepada orang lain sesuka anda — misalnya, dengan menggunakan Gmail, Outlook.com, Yahoo! Mel, atau apa sahaja program lain yang anda gunakan.

Berikan kata laluan kepada orang itu juga. Ini terpisah kerana satu sebab. Contohnya, jika anda bercakap dengan seseorang di telefon, anda mungkin mahu menghantar e-mel kepada mereka fail jemputan dan kemudian memberitahu mereka kata laluan di telefon, memastikan tidak ada orang yang memintas e-mel yang dapat menyambung ke PC anda.

Bagaimana Orang Lain Boleh Berhubungan

Orang yang menyambung ke PC anda perlu membuka aplikasi Windows Remote Assistance di PC mereka dan klik pilihan "Bantu Seseorang Yang Mengundang Anda".

Orang yang menyambung perlu mengklik "Gunakan Easy Connect" atau "Gunakan fail undangan", bergantung pada sama ada mereka mempunyai fail jemputan atau hanya kata laluan Easy Connect. Sekiranya ada, Easy Connect adalah pilihan paling mudah.

Sekiranya orang yang menghubungkan telah menerima fail jemputan, mereka juga boleh mengklik dua kali dan memasukkan kata laluan untuk menyambung.

Bergantung pada sama ada anda menggunakan Easy Connect atau tidak, orang yang menyambung perlu menyediakan fail jemputan dan kemudian kata laluan yang dipaparkan di PC lain, atau hanya kata laluan.

Anda Kini Bersambung

Orang yang duduk di hadapan komputer akan menerima satu permintaan terakhir yang bertanya sama ada mereka mahu membenarkan sambungan tersebut. Selepas mereka melakukannya, orang yang menyambung akan dapat melihat skrin mereka. Orang itu boleh menonton dan memberikan arahan, atau mengklik butang "Minta kawalan" untuk meminta kemampuan untuk mengendalikan PC jarak jauh.

Orang yang duduk di depan PC masih boleh menonton dan melihat semua yang berlaku. Pada bila-bila masa, mereka dapat menutup tetingkap Bantuan Jauh untuk menamatkan sambungan.

Terdapat juga butang "Sembang" yang boleh anda klik pada bar alat, yang akan membolehkan kedua-dua orang berbual teks antara satu sama lain semasa sambungan Bantuan Jauh dilakukan.

Berhati-hatilah ketika mengubah beberapa tetapan rangkaian, kerana ini boleh menyebabkan alat Bantuan Jauh terputus dan anda mungkin perlu membuat sambungan sekali lagi.