Cara Membaiki GRUB2 Apabila Ubuntu Tidak Booting

Ubuntu dan banyak pengedaran Linux lain menggunakan boot loader GRUB2. Sekiranya GRUB2 pecah — contohnya, jika anda memasang Windows setelah memasang Ubuntu, atau menimpa MBR anda — anda tidak akan dapat boot ke Ubuntu.

Anda boleh memulihkan GRUB2 dengan mudah dari pemacu CD atau USB langsung Ubuntu. Proses ini berbeza dengan memulihkan pemuat boot GRUB lama pada pengedaran Linux yang lebih lama.

Proses ini harus dijalankan pada semua versi Ubuntu. Ia telah diuji pada Ubuntu 16.04 dan Ubuntu 14.04.

Kaedah Grafik: Pembaikan Boot

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Boot Repair adalah alat grafik yang dapat memperbaiki GRUB2 dengan satu klik. Ini adalah penyelesaian yang sesuai untuk masalah boot bagi kebanyakan pengguna.

Sekiranya anda mempunyai media dari mana anda memasang Ubuntu, masukkan ke komputer anda, mulakan semula, dan boot dari pemacu yang boleh ditanggalkan. Sekiranya tidak, muat turun CD live Ubuntu dan bakar ke cakera atau buat pemacu denyar USB yang boleh di-boot.

Semasa Ubuntu boot, klik "Cuba Ubuntu" untuk mendapatkan persekitaran desktop yang boleh digunakan.

Pastikan anda mempunyai sambungan Internet sebelum meneruskan. Anda mungkin perlu memilih rangkaian Wi-Fi dan memasukkan frasa laluannya.

Buka tetingkap Terminal dari Dash dan jalankan perintah berikut untuk memasang dan melancarkan Boot Repair:

sudo apt-add-repository ppa: yannubuntu / boot-repair sudo apt-get update sudo apt-get install -y boot-repair boot-repair

Tetingkap Boot Repair akan mengimbas sistem anda secara automatik setelah anda menjalankan boot-repairperintah. Setelah mengimbas sistem anda, klik butang "Pembaikan yang disyorkan" untuk memperbaiki GRUB2 dengan satu klik.

Anda boleh memilih untuk menggunakan pilihan lanjutan di sini, tetapi wiki Ubuntu mengesyorkan anda tidak menggunakan pilihan lanjutan kecuali anda tahu apa yang anda lakukan. Pilihan pembaikan yang disyorkan dapat menyelesaikan kebanyakan masalah secara automatik, dan anda boleh merosakkan sistem anda lebih banyak lagi dengan memilih pilihan lanjutan yang salah.

Pembaikan Boot akan mula berfungsi. Mungkin meminta anda membuka Terminal dan menyalin / menempelkan beberapa perintah ke dalamnya.

Cukup ikuti arahan yang muncul di skrin anda. Lakukan arahan Boot Repair yang anda mahukan dan klik "Teruskan" untuk meneruskan wizard. Alat ini akan memandu anda melalui semua perkara yang perlu anda lakukan.

Mulakan semula komputer anda setelah alat Boot Repair selesai menerapkan perubahannya. Ubuntu harus boot secara normal.

Kaedah Terminal

Sekiranya lebih baik tangan anda kotor, anda boleh melakukannya sendiri dari terminal. Anda perlu melakukan boot dari pemacu CD atau USB langsung, seperti dalam kaedah grafik di atas. Pastikan versi Ubuntu pada CD sama dengan versi Ubuntu yang dipasang di komputer anda. Sebagai contoh, jika anda memasang Ubuntu 14.04, pastikan anda menggunakan CD langsung Ubuntu 14.04.

Buka terminal setelah melakukan boot ke persekitaran langsung. Kenali partition yang dipasang Ubuntu menggunakan salah satu arahan berikut:

sudo fdisk -l sudo blkid

Inilah output kedua-dua arahan. Dalam fdisk -l arahan, partisi Ubuntu dikenal pasti oleh perkataan Linux di lajur Sistem. Dalam blkid perintah itu, partition dikenal pasti oleh ext4 sistem failnya.

Sekiranya anda mempunyai banyak partisi ext4 Linux, anda boleh mendapatkan idea yang mana dengan melihat ukuran partisi dan susunannya pada cakera di sini.

Jalankan arahan berikut untuk memasang partisi Ubuntu di / mnt / ubuntu, menggantikan /dev/sdX#dengan nama peranti partisi Ubuntu anda dari arahan di atas:

sudo mkdir / mnt / ubuntu sudo mount / dev / sdX # / mnt / ubuntu

Dalam tangkapan skrin di atas, partisi Ubuntu kami adalah / dev / sda1. Ini bermaksud partisi pertama pada peranti cakera keras pertama.

Penting : Sekiranya anda mempunyai partition boot yang terpisah, langkau perintah di atas dan pasangkan partition boot di / mnt / ubuntu / boot sebagai gantinya. Sekiranya anda tidak tahu sama ada anda mempunyai partition boot yang berasingan, anda mungkin tidak.

Jalankan arahan berikut untuk memasang semula grub dari CD langsung, menggantikan / dev / sdX dengan nama peranti cakera keras di atas. Tinggalkan nombor. Contohnya, jika anda menggunakan di /dev/sda1atas, gunakan /dev/sdadi sini.

sudo grub-install --boot-directory = / mnt / ubuntu / boot / dev / sdX

Mulakan semula komputer anda dan Ubuntu harus boot dengan betul.

Untuk maklumat teknikal yang lebih terperinci, termasuk cara menggunakan perintah chroot untuk mendapatkan akses ke fail sistem Ubuntu yang rosak dan memulihkan GRUB2, rujuk wiki Ubuntu.