Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Meningkatkan PC Windows Vista ke Windows 10

Microsoft tidak akan menawarkan peningkatan Windows 10 percuma ke PC Windows Vista lama yang mungkin anda miliki. Hanya Windows 7 dan 8.1 PC yang dapat menyertai era Windows 10 baru secara percuma.

Tetapi Windows 10 pasti akan berjalan pada PC Windows Vista tersebut. Bagaimanapun, Windows 7, 8.1, dan sekarang 10 adalah sistem operasi yang lebih ringan dan pantas daripada Vista.

Kos

BERKAITAN: Windows 10 Hampir Di Sini: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Menaik taraf PC Windows Vista ke Windows 10 akan dikenakan biaya. Microsoft mengenakan $ 119 untuk salinan kotak Windows 10 yang boleh anda pasang di mana-mana PC.

Masih mempertimbangkan untuk menaik taraf? Anda mungkin telah menggunakan - atau masih menggunakan - pratonton Windows 10 sebagai "Windows Insider." Microsoft telah membuat beberapa pernyataan yang mengelirukan, tetapi kenyataannya adalah bahawa anda tidak akan dapat meningkatkan ke pelepasan akhir Windows 10 kecuali anda mempunyai lesen Windows 7 atau 8.1. Lesen Windows Vista tidak dibenarkan menaik taraf.

Namun, nampaknya anda boleh terus menggunakan pratonton pelepasan Windows sebagai Windows Insider. Sekiranya anda menaik taraf mesin Windows Vista ke pratonton Windows 10, ia akan tetap berada di jalan pelepasan pratonton yang tidak stabil kecuali anda membayar lesen Windows 10. Ingin menggunakan Windows 10 secara percuma pada PC era Windows Vista? Ikuti perkembangan ujian Windows Insider yang tidak stabil! Anda akan terus mendapat ciri baru sebelum orang lain - tetapi tidak akan sentiasa stabil.

Sudah tiba masanya untuk Peningkatan Perkakasan, Bukan Peningkatan Perisian

Sekiranya Windows 10 percuma, ini adalah peningkatan yang baik untuk PC Windows Vista lama anda. Tetapi tidak. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan sama ada $ 119 untuk lesen Windows 10 benar-benar berbaloi.

Windows 7 dilancarkan pada bulan Julai 2009, yang bermaksud semua PC Windows Vista di luar sana akan berusia enam hingga lapan tahun ketika Windows 10 dilancarkan.

PC Windows Vista ini sudah cukup lama dan kekurangan pemproses moden, perkakasan grafik, dan - yang paling penting - storan keadaan pepejal. Komputer moden menjadi semakin murah. Ada peluang yang baik untuk mendapatkan komputer riba atau PC desktop yang disertakan dengan Windows 10 dengan harga hanya beberapa ratus dolar. Dengan harga $ 119 hanya untuk lesen Windows 10, ia tidak semestinya dinaik taraf melainkan jika anda mempunyai PC besar, kuat dan kuat yang kerana beberapa sebab masih menjalankan Windows Vista. Tetapi, walaupun ia kuat pada masa itu, PC lama telah jauh melebihi perkakasan moden.

$ 119 yang anda akan buat untuk peningkatan perisian tidak berbaloi - anda akan mendapat lebih banyak peningkatan daripada peningkatan perkakasan. Ya, harganya lebih dari $ 119, tetapi anda lebih baik meletakkan $ 119 itu untuk beberapa perkakasan baru yang akan disertakan dengan Windows 10 dan menjimatkan untuk sementara waktu.

Sekiranya anda memutuskan untuk mendapatkan lesen Windows 10, anda harus melakukan pemasangan bersih dan bukannya pemasangan peningkatan. Anda harus membuat sandaran fail anda lebih awal. Windows tidak akan berupaya memigrasikan tetapan dan fail anda secara automatik.

Apabila Peningkatan Mungkin Bernilai

Sekiranya anda merancang untuk membina komputer anda sendiri dan bukannya membeli komputer yang disertakan dengan Windows 10, anda tetap perlu membeli lesen Windows 10. Oleh itu, jika anda pasti membina komputer anda sendiri, anda boleh membeli lesen Windows 10 sekarang, pasang Windows 10 pada komputer Vista anda, dan kemudian keluarkan Windows 10 dari komputer lama anda apabila anda mendapat PC baru dan menggunakan Windows 10 lesen pada komputer baru. Itulah satu-satunya keadaan di mana masuk akal untuk menaik taraf komputer Windows Vista ke Windows 10 - dan kebanyakan orang bahkan tidak mahu membina PC mereka sendiri.

Syarikat dengan perjanjian pelesenan volume Windows juga akan mendapat akses ke Windows 10, dan mereka dapat meningkatkan PC Windows Vista mereka ke Windows 10 dengan harga yang mungkin tanpa kos pelesenan tambahan. Ini mungkin berbaloi.

Sekiranya, entah bagaimana, anda dapat menggunakan lesen runcit Windows 10 yang murah, anda boleh menggunakannya untuk menaik taraf PC Windows Vista yang ada. Selagi anda mengeluarkannya dari PC lama pada masa akan datang, anda kemudian boleh menggunakan lesen tersebut untuk memasang Windows 10 pada PC baru.

PC Vista Dapatkan Kemas Kini Keselamatan Sehingga 2017

Windows Vista masih di bawah "sokongan lanjutan" hingga 11 April 2017. Ini bermakna PC Windows Vista lama anda masih mendapat kemas kini keselamatan selama beberapa tahun lagi. Mereka tidak sepenuhnya disokong, seperti PC Windows XP.

Sekiranya anda menggunakan Vista, anda mempunyai sedikit masa sebelum PC anda tidak disokong sepenuhnya. Perisian moden masih menyokong Windows Vista. Vista tidak akan mendapat penyemak imbas Microsoft Edge, tetapi boleh menggunakan versi terbaru Google Chrome dan Mozilla Firefox dengan baik.

PC Windows Vista lama juga boleh menghasilkan PC Linux yang bagus.

Ya, jika Microsoft menawarkan Windows 10 secara percuma - atau bahkan dengan sedikit bayaran - ke komputer Windows Vista, ia akan bernilai peningkatan. Tetapi, walaupun begitu, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengganti perkakasan penuaan itu. Sekiranya anda masih menggunakan PC era Windows Vista, Microsoft ingin mendorong anda untuk menaik taraf perkakasan anda agar mempunyai pengalaman yang lebih baik dengan Windows 10.

Dalam beberapa kes, perkakasan mungkin tidak berfungsi dengan baik jika pengeluar gagal menyediakan pemacu Windows 10 tetapi menyediakan pemacu Windows Vista. Tetapi Windows Vista dan 10 mempunyai arsitektur pemacu yang serupa - perubahan besar adalah dari Windows XP ke Vista - jadi masalah ini tidak semestinya sama seperti peralihan dari Windows XP ke Windows 7.

Kredit Gambar: Stephan Edgar di Flickr