Cara Membuka Fail Gambar RAW pada Windows 10

Windows 10 akhirnya mempunyai sokongan terbina dalam untuk gambar RAW, berkat Kemas kini Mei 2019. Anda hanya perlu memasang pelanjutan dari Kedai. Terdapat penyelesaian lain untuk membuka fail RAW pada versi Windows yang lama juga.

BERKAITAN: Apakah Kamera Mentah, dan Mengapa Seorang Profesional Lebih Menyukai JPG?

Windows 10: Muat turun Sambungan Imej RAW

Untuk memasang dan menggunakan RAW Image Extension, anda mesti menggunakan Kemas kini Windows 10 Mei 2019 (versi 1903 atau lebih baru). Sekiranya anda tidak dapat memasang pelanjutan, anda perlu memasang kemas kini dari aplikasi Tetapan atau memuat turunnya secara manual dari laman web Microsoft.

BERKAITAN: Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Mei 2019, Kini Tersedia

Codec untuk peluasan percuma ini diberikan kepada anda oleh orang-orang di libraw.org dan belum menyokong setiap format gambar RAW. Untuk mengetahui apakah milik anda sesuai dengan pelanjutan ini, lihat laman web projek untuk mendapatkan senarai kamera yang disokong terkini. Sambungan Gambar RAW membolehkan melihat gambar dalam aplikasi Foto serta gambar kecil, pratonton, metadata gambar RAW di File Explorer. Anda boleh membuka tetingkap sifat fail RAW untuk melihat metadata.

Pergi ke Kedai Microsoft dan cari "Sambungan Imej Mentah", atau terus ke halaman Sambungan Imej Mentah. Klik "Dapatkan" untuk memasangnya.

Sekarang klik "Pasang" untuk memasang pelanjutan.

Selepas pelanjutan memuat turun dan memasang, tutup Kedai dan arahkan ke folder dengan gambar RAW anda. Thumbnail segera dihasilkan di dalam File Explorer tanpa menggunakan penampil luaran.

Klik dua kali pada gambar, klik "Foto", kemudian klik "OK."

Imej RAW anda sekarang akan terbuka terus di aplikasi Foto tanpa perlu memuat turun dan memasang aplikasi pihak ketiga seperti Photoshop.

Untuk selalu menggunakan aplikasi Foto dengan fail RAW yang anda gunakan, anda boleh mengubah program lalai jenis fail tertentu dengan panduan kami.

Program Pihak Ketiga

Sekiranya anda belum mengemas kini versi Windows terbaru, anda masih dapat melihat dan mengedit gambar RAW dengan penggunaan perisian pihak ketiga. Salah satu program terbesar dan paling kaya dengan ciri-ciri di luar sana adalah Adobe Photoshop tetapi jika anda bukan jurugambar profesional dan tidak mahu mengeluarkan ratusan dolar untuknya, berikut adalah beberapa program yang boleh anda gunakan.

FastRawViewer

FastRawViewer adalah perisian tontonan yang dibuat oleh pembangun codec LibRaw dan menyokong format yang sama dengan pelanjutan Windows. FastRawViewer, seperti namanya, membuka fail RAW dengan sangat pantas dan cepat, daripada memaparkan pratonton JPEG tertanam, seperti yang dilakukan kebanyakan penonton RAW. Sebagai gantinya, ia membuat gambar secara langsung dari fail RAW yang membolehkan anda melihat gambar yang tidak terpengaruh sebenarnya - dengan histogram RAW - menjadikan FastRawViewer sebagai alat penghapusan foto utama.

FastRawViewer hanya untuk melihat gambar dan sama sekali tidak mengubahnya. Ia tersedia sebagai percubaan 30 hari percuma; maka ia adalah pembayaran sekali $ 25 jika anda memilih untuk terus menggunakannya.

RawTherapee

RawTherapee adalah program pemprosesan imej RAW sumber terbuka lintas platform. Ia mempunyai pengendalian warna yang lebih maju (keseimbangan putih, keluk nilai tepu-warna, toning warna, dan lain-lain), kompensasi pendedahan, pemprosesan penukaran kumpulan, sokongan untuk kebanyakan kamera, parameter penyuntingan salin / tampal pada gambar, penyemak imbas fail, dan banyak lagi .

Walaupun bukan cara cepat untuk melihat gambar RAW, anda dapat menggunakannya sebagai alternatif untuk Photoshop untuk melihat, mengedit, dan mengubah batch semua foto anda menjadi format yang lebih banyak digunakan. Anda bahkan boleh memasangnya sebagai pemalam untuk GIMP jika anda sudah menggunakannya sebagai pemproses gambar.

RawTherapee dikemas kini dengan ciri-ciri baru secara berkala dan 100% percuma untuk digunakan di bawah GNU General Public License Versi 3.

PhotoPea dalam Penyemak Imbas Web Anda

PhotoPea adalah aplikasi pemprosesan foto berasaskan penyemak imbas ringan, yang siap dan berjalan secepat yang diperlukan untuk memuatkan laman web. PhotoPea berjalan sepenuhnya di pelayan, yang bermaksud komputer anda tidak memerlukan program sumber tambahan yang diperlukan oleh Photoshop atau Lightroom. Ia menyokong beratus-ratus format fail, termasuk kebanyakan gambar RAW.

PhotoPea mempunyai kawalan pendedahan, penyesuaian lengkung, tahap, kecerahan, penapis, dan banyak berus, lapisan, tongkat, alat penyembuhan untuk dipilih. Anda bahkan boleh menukar gambar RAW anda menjadi format yang lebih biasa digunakan untuk dimuat turun ke komputer anda.

PhotoPea bebas digunakan, yang anda perlukan hanyalah sambungan internet dan penyemak imbas web untuk mengakses pemproses gambar yang hebat ini.