Cara Memasang dan Melepaskan Peranti Penyimpanan dari Terminal Linux

Sistem fail di Linux dan sistem operasi seperti Unix seperti macOS dapat dipasang, dilepas, dan dipasang kembali menggunakan terminal. Ini adalah alat yang hebat dan serba boleh — inilah semua yang perlu anda ketahui.

Sistem Fail Linux

Sistem fail di Linux, macOS, dan sistem operasi seperti Unix lain tidak menggunakan pengecam kelantangan yang berasingan untuk peranti penyimpanan dengan cara, seperti yang dilakukan Windows. Windows memberikan setiap jilid huruf pemacu seperti C: atau D: dan sistem fail untuk setiap jilid adalah pohon direktori yang berada di bawah huruf pemacu itu.

Di Linux, sistem fail adalah pohon direktori all-in-one. Peranti penyimpanan terpasang mempunyai sistem failnya yang dicantumkan pada pohon itu sehingga nampaknya merupakan bagian yang tidak terpisahkan dari satu sistem fail yang padu. Sistem fail yang baru dipasang akan dapat diakses melalui direktori yang dipasang. Direktori itu dipanggil titik pemasangan untuk sistem fail itu.

Banyak sistem fail dipasang secara automatik pada waktu boot atau dalam perjalanan sebagai jumlah simpanan yang disambungkan ke komputer semasa waktu berjalan. Pentadbir sistem yang berhati-hati dapat mematikan ciri pemasangan automatik semasa berjalan sehingga mereka dapat mengawal sambungan ke sistem.

Ini bermaksud peranti storan yang disambungkan semasa menjalankan mungkin tidak dipasang secara automatik dan memerlukan pemasangan secara manual. Memasang sistem fail secara manual memungkinkan anda membuat keputusan mengenai sistem fail tersebut, seperti di mana titik pemasangan akan berada dan apakah sistem fail hanya akan dibaca atau ditulis-baca.

Sama ada kerana keperluan atau pilihan, perintah mount, umountdan remountperintah memberi anda kemampuan untuk mengawal aspek penting dalam sistem Linux anda.

Siasat Sistem Fail Anda Dengan mount

Mount mempunyai banyak pilihan, tetapi untuk menyenaraikan semua sistem fail yang terpasang di komputer anda tidak memerlukan pilihan sama sekali. Cukup ketik mountdan tekan Enter:

mount akan menyenaraikan semua sistem fail yang disambungkan di tetingkap terminal.

Adalah sukar untuk memilih pembuangan data untuk mencari apa yang anda cari.

Anda boleh menyempurnakan output dengan meminta mountuntuk menyenaraikan hanya sistem fail yang menarik bagi anda. Pilihan -t(jenis) memberitahu  mountjenis sistem fail yang hendak dilaporkan.

pasang -t tmpfs
pasang -t ext4

Sebagai contoh, kami meminta mountuntuk menyenaraikan tmpfssistem fail sahaja  . Kami mendapat output yang jauh lebih terkawal.

Sistem  tmpfsfail muncul seolah-olah itu adalah sistem file biasa yang dipasang tetapi sebenarnya disimpan dalam memori yang mudah berubah - tmp singkatan sementara - bukan pada perangkat penyimpanan berterusan.

Anda mahu mengganti tmpfsparameter untuk jenis fail yang anda minati.

Kami juga telah mengeluarkan arahan untuk menyenaraikan ext4sistem fail. Pada komputer uji ini, ada satu ext4sistem fail, yang ada di perangkat sda— peranti penyimpanan pertama yang dipasang, biasanya cakera keras utama — dan terpasang di atas /, yang merupakan akar pohon sistem fail.

Petunjuk lain bermaksud:

  • rw : Sistem fail boleh dibaca dan ditulis.
  • relatime : Kernel menggunakan skema yang dioptimumkan untuk merakam akses fail dan meta-data pengubahsuaian.
  • error = remount -o : Jika ralat yang cukup serius dikesan, sistem fail akan dikembalikan dalam mod read-only untuk membolehkan diagnosis.

BERKAITAN: Sistem Fail Linux Mana Yang Harus Anda Gunakan?

Siasat Sistem Fail Anda Dengan df

The dfperintah juga boleh digunakan untuk memaparkan yang sistem fail telah dipasang dan di mana gunung mata mereka.

df digunakan tanpa parameter memberi anda masalah kelebihan beban maklumat yang sama seperti mount. Sebagai contoh, di Ubuntu Linux, ada sistem squashfspseudo-file yang dibuat untuk setiap aplikasi yang telah dipasang menggunakan snapperintah. Siapa yang mahu melihat semua itu?

Untuk memaksa dfuntuk mengabaikannya - atau jenis sistem fail lain - gunakan pilihan -x(kecualikan):

df -x skuasy

Anda dapat dengan mudah melihat nama sistem fail, kapasitinya, ruang terpakai dan bebas, dan titik pemasangannya.

BERKAITAN: Cara Melihat Ruang Disk Percuma dan Penggunaan Disk Dari Terminal Linux

Menghitung Semula Semua Sistem Fail di fstab

Semua sistem fail yang dipasang pada waktu boot mempunyai entri dalam fail yang disebut fstab, yang merupakan tabel sistem fail yang terletak di dalamnya /etc.

Anda dapat menggunakan mountuntuk memaksa "refresh" dan memasang kembali semua sistem fail yang tercantum di fstab. Dalam keadaan operasi biasa ini tidak diperlukan. Ini benar-benar tersendiri jika anda mempunyai masalah dengan banyak sistem fail.

Anda perlu menggunakan sudo, jadi anda akan diminta memasukkan kata laluan anda.

sudo mount -a

Diakui, pada komputer yang beroperasi dengan betul, komputer ini agak kurang memuaskan.

Namun, pada komputer yang mempunyai masalah sistem fail, remount mungkin dapat menyelesaikan masalahnya. Sekiranya itu tidak berlaku, sekurang-kurangnya anda akan mendapat mesej diagnostik di skrin dan di log sistem yang akan membimbing anda untuk mencari punca masalah.

BERKAITAN: Apakah Fail fstab Linux, dan Bagaimana Cara Kerja?

Memasang Imej ISO

Memasang gambar ISO dengan mudah sehingga anda dapat mengakses isinya sebagai sebahagian daripada sistem fail.

Ini akan berfungsi dengan sebarang imej ISO. Dalam contoh ini, kebetulan kami menggunakan Tiny Core Linux ISO kerana mudah untuk memuat turun dan cepat. (Sebaran Linux kecil dengan GUI, dalam 18 MB! Anda mungkin mempunyai fail .mp3 lebih besar daripada itu.)

Dalam direktori yang sama dengan gambar ISO, keluarkan arahan ini. Ganti nama fail ISO yang anda pasang.

sudo mount -t iso9660 -o loop TinyCore-current.iso / mnt

Kerana kami perlu menggunakan sudoanda perlu memasukkan kata laluan anda.

Pilihan -t(type) memberitahu mountjenis sistem fail yang sedang kita pasangkan. Ini adalah fail ISO, jadi kami menyediakan iso9660penentu jenis.

The -o(pilihan) bendera digunakan untuk menghantar parameter tambahan untuk mount. Parameter kami ialah loop.

Kami menggunakan  loopuntuk memaksa mountmenggunakan fail peranti gelung untuk menyambung ke imej ISO kami. Fail peranti gelung membolehkan fail (seperti gambar ISO) dipasang dan diperlakukan seolah-olah ia adalah peranti simpanan.

Fail peranti adalah fail khas yang digunakan sebagai antara muka sehingga peranti yang disambungkan muncul seolah-olah itu adalah fail sistem fail biasa. Ini adalah sebahagian daripada semua perkara di Linux adalah falsafah reka bentuk fail.

Terdapat banyak jenis fail peranti. Kami melihatnya lebih awal ketika kami mengetahui bahawa satu-satunya ext4sistem fail pada mesin ujian ini dipasang /dan dipanggil sda.

Agar lebih tepat, ext4sistem fail tersebut ada pada perangkat penyimpanan yang terhubung ke sistem file melalui  /dev/sda file perangkat dan sistem file pada perangkat penyimpanan yang dipasang di /.

Kita mesti memberikan nama gambar ISO, dan kita perlu memberitahu mountdi mana kita mahu sistem fail dipasang. Kami telah memilih /mnt.

Imej ISO dipasang. Peringatan bahawa gambar ISO selalu dipasang dalam mod baca sahaja muncul di tetingkap terminal.

Meneroka Imej ISO

Setelah dipasang, kita dapat menavigasi direktori dalam gambar ISO dengan cara yang sama seperti bahagian lain dari sistem fail. Mari senaraikan fail dalam gambar ISO. Ia dipasang di /mnt ingat.

ls / mnt
ls / mnt / cde /

Menurunkan Imej ISO

Untuk melepaskan sistem fail yang dipasang, gunakan umountperintah. Perhatikan bahwa tidak ada "n" antara "u" dan "m" - perintahnya umount dan bukan "unmount."

Anda mesti memberitahu umountsistem fail mana yang anda pasangkan. Lakukan dengan memberikan titik pemasangan sistem fail.

sudo umount / mnt

Tiada berita adalah berita baik. Sekiranya tidak ada laporan, semuanya berjalan lancar.

Membuat Titik Gunung

Anda boleh membuat dan menggunakan titik pemasangan anda sendiri. Kami akan membuat satu yang dipanggil isomntdan memasang imej ISO kami. Titik pemasangan hanyalah sebuah direktori. Jadi kita boleh gunakan mkdiruntuk membuat titik pemasangan baru kita.

sudo mkdir / media / dave / isomnt

Sekarang kita dapat menggunakan format perintah yang sama seperti sebelumnya untuk memasang gambar ISO kita. Kali ini kita tidak akan memasangnya /mnt, kita akan memasangnya /media/dave/isomnt/:

sudo mount -r -t iso9660 -o loop TinyCore-current.iso / media / dave / isomnt /

Kami kini dapat mengakses sistem fail yang dipasang dari titik pemasangan baru kami.

ls / media / dave / isomnt / cde / pilihan

Tetapi jalan itu semakin lama. Itu akan cepat meletihkan. Mari buat sesuatu mengenai perkara itu.

Mengikat Titik Gunung

Anda boleh mengikat titik pemasangan ke direktori lain. Sistem fail yang dipasang kemudian dapat diakses baik melalui titik pemasangan yang asli atau melalui direktori yang terikat dengannya.

Inilah contoh yang berjaya. Kami akan membuat direktori di direktori rumah kami yang dipanggil iso. Kemudian kami akan mengikat titik pemasangan gambar ISO /media/dave/isomntke isodirektori baru di direktori utama kami.

Kami akan dapat mengakses gambar ISO melalui titik pemasangan asal /media/dave/isomntdan melalui isodirektori baru . Pilihan -B(bind) memerlukan nama titik mount dan nama direktori untuk mengikatnya.

mkdir iso
sudo mount -B / media / dave / isomnt / iso
ls iso
ls / media / dave / isomnt
cd iso
ls
cd cde

Menggunakan umount With Binds

Sistem fail yang mempunyai titik pemasangannya terikat ke direktori lain memerlukan penghapusan dari titik pemasangan dan titik pengikat.

Walaupun kami melepaskan sistem fail dari titik pemasangan asalnya, anda masih dapat mengakses sistem fail dari direktori terikatnya. Sistem fail mesti dilepaskan dari direktori itu juga.

sudo umount / media / dave / isomnt
ls iso 
sudo umount iso
ls iso

Memasang Floppy Disk

Pemacu liut (dengan cakera liut di dalamnya) adalah peranti simpanan. Ini bermaksud fail peranti sd (untuk peranti simpanan) akan digunakan untuk menyambung ke peranti fizikal. Kita mesti menentukan mana yang merupakan fail peranti sd percuma seterusnya. Kita dapat melakukan ini dengan memasukkan output dfmelalui grepdan mencari entri dengan "sd" di dalamnya.

df | grep / dev / sd

Di komputer ini, terdapat satu fail peranti sd yang digunakan. Ini adalah /dev/sda. Fail peranti sd seterusnya yang dikeluarkan adalah /dev/sdb. Ini bermaksud apabila kita menyambungkan pemacu liut ke komputer, Linux akan digunakan /dev/sdbuntuk menyambung ke pemacu liut.

Kami akan memberitahu mountuntuk melancarkan sistem fail pada cakera liut di pemacu cakera liut yang disambungkan kepada /dev/sdbkepada /mnttitik gunung.

Masukkan cakera liut ke dalam pemacu liut dan sambungkan pemacu liut ke port USB di komputer. Keluarkan arahan berikut:

sudo mount / dev / sdb / mnt

Label Sistem Fail

Kita dapat menggunakan pilihan -l(label) dengan mountuntuk mengetahui apa, jika ada, label yang dilampirkan pada sistem fail. Label tidak lebih daripada nama sewenang-wenangnya. Mereka tidak mempunyai tujuan berfungsi.

Kami menggunakan pilihan -t(jenis) untuk meminta  mountlaporan vfatsistem fail sahaja.

pasang -l -t vfat

Anda akan menemui label dalam tanda kurung di hujung senarai. Label untuk cakera liut ini ialah NORTUN.

Kita boleh mengakses pemacu liut melalui /mnttitik pemasangan.

cd / mnt
ls
ls-l AMATCH.C

Floppy mengandungi fail kod sumber bahasa C. Cap tarikh satu fail menunjukkan ia terakhir diubah pada Oktober 1992. Mungkin lebih tua daripada sebilangan besar pembaca kami. (Tidak perlu dikatakan makna NORTUN sebagai label hilang dalam kabut masa.)

Sekiranya kita mengulangi arahan df melalui paip grepuntuk menyenaraikan fail peranti sd, kita akan melihat bahawa sekarang ada dua daripadanya.

df | grep / dev / sd

Drive floppy kami dipamerkan seperti terpasang /dev/sdbseperti yang kami harapkan. Sistem fail pada disket pada pemacu dipasang di /mnt.

Untuk umountmelepaskan pemutus, kami menggunakan dan menyebarkan fail peranti sebagai parameter.

sudo umount / dev / sdb

Opsyen Malas Umount

Apa yang berlaku jika anda (atau pengguna lain) menggunakan sistem fail semasa anda mencuba melepaskannya? Penghantaran akan gagal.

sudo umount / dev / sdb

Gagal kerana direktori pengguna yang ada sekarang ada di dalam sistem fail yang cuba dicabutnya. Linux cukup pintar untuk tidak membiarkan anda melihat cawangan yang anda duduki.

Untuk mengatasi ini gunakan pilihan -l(malas). Ini menyebabkan umountmenunggu sehingga sistem fail dapat dilepaskan dengan selamat.

sudo umount -l / dev / sdb
ls
cd ~
ls / mnt

Walaupun umountperintah dikeluarkan, sistem file masih terpasang, dan pengguna dapat menyenaraikan file seperti biasa.

Sebaik sahaja pengguna menukar direktori ke direktori beranda mereka, sistem fail disket dilepaskan dan dilepaskan. Mencuba menyenaraikan fail /mnttidak menghasilkan hasil.

Memasang Saham Samba

Samba adalah sekumpulan perkhidmatan perisian yang membolehkan bahagian rangkaian diakses secara bergantian antara sistem operasi seperti Linux dan Unix, dan sistem operasi Windows.

Menyiapkan Samba berada di luar ruang lingkup artikel ini. Tetapi, jika anda telah mengizinkan akses ke bahagian Samba yang telah disediakan untuk anda, ini adalah bagaimana anda dapat memasangnya di Linux.

Raspberry Pi yang disambungkan ke rangkaian yang sama dengan mesin ujian mempunyai bahagian Samba di atasnya. Ini adalah direktori yang disebut Backup yang memberi nama Samba "share." Mari buat sambungan SSH ke sana dan perhatikan isi direktori yang dikongsi. Direktori bersama terdapat pada tongkat USB yang dipasang pada Pi.

Nama pengguna pidan nama rangkaian Raspberry Pi adalah marineville.local.

ssh [email protected]
ls / media / pi / USB64 / Sandaran
jalan keluar

Pengguna mengeluarkan SSHarahan dan diminta untuk memasukkan kata laluan Raspberry Pi mereka.

Mereka memberikan kata laluan mereka dan disahkan. Permintaan tetingkap terminal berubah menjadi [email protected]kerana disambungkan ke Raspberry Pi.

Mereka menyenaraikan kandungan direktori bersama di /media/pi/USB64/Backup. Kandungannya adalah dua direktori, satu dipanggil davedan satu dipanggil pat. Jadi sekarang kita tahu apa yang diharapkan ketika kita memasang bahagian Samba.

Mereka menaip exituntuk memutuskan sambungan dari Raspberry Pi dan perubahan segera berubah menjadi [email protected].

Untuk menggunakan Samba, anda mesti memasang cifs-utilspakej.

Gunakan apt-getuntuk memasang pakej ini ke sistem anda jika anda menggunakan Ubuntu atau sebaran berasaskan Debian yang lain. Pada pengedaran Linux yang lain, gunakan alat pengurusan pakej pengedaran Linux anda.

sudo apt-get install cifs-utils

Apabila pemasangan selesai, pasang kongsi dengan arahan seperti berikut, ubah alamat IP, bagikan nama dan pasang (yang mesti ada) sesuai dengan keadaan anda.

sudo mount -t cifs -o credentials = / etc / samba / creds, uid = 1000, gid = 1000 //192.168.4.13/share / media / dave / NAS

Mari pecahkan bahagian perintah itu.

  • -t cifs : Jenis sistem fail adalah cif.
  • -o kelayakan = / etc / samba / creds, uid = 1000, gid = 1000 : Parameter pilihan adalah jalan ke fail yang dipanggil credsyang diamankan dan mengandungi nama pengguna dan kata laluan untuk pengguna Raspberry Pi; User ID (UID) dan Group ID (GID) yang digunakan untuk menetapkan pemilik dan kumpulan root sistem fail.
  • //192.168.4.13/share : Lokasi rangkaian peranti dengan perkongsian Samba padanya, dan nama Samba dari direktori bersama. Akar perkongsian adalah direktori yang disebut Backup, tetapi nama saham Samba ditetapkan ke share.
  • / media / dave / NAS : Nama titik lekapan. Anda mesti membuat titik pemasangan anda terlebih dahulu.

Dengan mengakses titik pemasangan /media/dave/NASkami, kami mengakses direktori bersama di Raspberry Pi di seluruh rangkaian. Kita dapat melihat dua folder di Raspberry Pi dipanggil davedan pat.

cd / media / dave / NAS

Membuat dan Memasang Sistem Fail

Anda dapat menggunakan ddperintah untuk membuat file gambar, kemudian gunakan mkfsuntuk membuat sistem file di dalamnya. Sistem fail itu kemudian boleh dipasang. Ini adalah kaedah yang baik untuk berlatih dan bereksperimen dengan mount.

Kami menggunakan pilihan if(input file) untuk memberitahu dduntuk menggunakan aliran nilai sifar dari /dev/zerosebagai file input.

The of(fail output) adalah fail baru yang dipanggil geek_fs.

Kami menggunakan pilihan  bs(ukuran blok) untuk meminta ukuran blok 1 MB.

Kami menggunakan countpilihan untuk memberitahu dduntuk memasukkan 20 blok dalam fail output.

dd if = / dev / zero of./geek_fs bs = Hitungan 1M = 20

Itu membuat fail gambar kami untuk kami. Ia tidak mengandungi apa-apa kecuali nilai sifar.

Kita dapat membuat sistem fail yang berfungsi di dalam geek_fsfail menggunakan mkfsperintah. Pilihan -t(type) membolehkan kita memilih jenis sistem fail . Kami mencipta ext4sistem.

mkfs -t ext4 ./geek_fs

Itu sahaja yang diperlukan untuk mempunyai sistem fail yang berfungsi.

Mari pasang /media/dave/geek dan kemudian gunakan chown untuk menetapkan pemilik dan kumpulan pemilik untuk membenarkan akses ke dalamnya.

sudo mount ./geek_fs / media / dave / geek
sudo chown dave: pengguna / media / dave / geek

Adakah ia berfungsi? Mari ubah ke sistem fail baru dan salin dalam fail untuk dilihat.

cd / media / dave / geek
cp / etc / fstab. 
ls -l

Kami dapat mengubah direktori ke sistem fail baru, dan kami berjaya membuat salinan /etc/fstabfail. Ianya berkesan!

Sekiranya kita menggunakan mountuntuk menyenaraikan sistem fail yang dipasang tetapi membatasi keluarannya ke ext4 sistem fail menggunakan pilihan -t(jenis), kita akan melihat bahawa sekarang ada dua ext4sistem fail yang dipasang .

pasang -t ext4

Memasang semula Sistem Fail

Menghitung semula sistem fail menggunakan -o remountpilihan. Ia biasanya dilakukan untuk mengubah sistem fail dari keadaan baca sahaja (pengujian) ke keadaan baca-tulis (produksi).

Mari pasangkan pemacu liut kami lagi. Kali ini kita akan menggunakan -rbendera (baca sahaja). Kemudian kami akan paip mountmelalui grepdan lihat butiran sistem fail liut.

sudo mount -r / dev / sdb / mnt
pelekap | grep / mnt

Seperti yang anda lihat yang disorot romenunjukkan sistem fail dipasang hanya baca.

Dengan menggunakan  -o remountpilihan dengan rwbendera (baca-tulis) kita dapat melepaskan dan memasang kembali sistem file dengan tetapan baru, semuanya dalam satu perintah.

sudo mount -o remount, rw / mnt

Mengulangi penyambungan mountmelalui grepmenunjukkan kita rotelah digantikan dengan  rw (disorot). Sistem fail kini dalam mod baca-tulis.

pelekap | grep / mnt

(Tidak) Memindahkan Sistem Fail

Anda biasanya dapat melepaskan sistem fail dan memasangnya kembali pada titik pemasangan lain dengan satu perintah.

Pilihan -M(bergerak)  mountada khusus untuk membolehkan anda melakukannya. Tetapi ia tidak lagi berfungsi dalam distribusi Linux yang berpindah ke systemd. Dan itulah sebilangan besar nama besar.

Sekiranya kita cuba memindahkan sistem fail dari /mntke ./geek, ia gagal dan memberikan mesej ralat seperti di bawah. Mencuba untuk menyenaraikan fail dalam sistem fail melalui ./geekhasil yang tidak ada.

sudo mount -M / mnt ./geek
ls ./geek

Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan pilihan -B (bind) yang kita gunakan sebelumnya untuk mengikat titik pelekap asal ke titik pelekap baru.

sudo mount -B / mnt ./geek
ls ./geek

Selain tidak membebaskan titik pemasangan yang asal, ini akan membawa hasil praktikal yang sama.

Pemerhatian Akhir

Dengan menggunakan --make-privatepilihan itu mungkin untuk memaksa langkah itu dilakukan pada systemdversi Linux. Teknik itu tidak dikemukakan di sini kerana dua sebab.

  1. Ia mungkin mempunyai tingkah laku yang tidak dapat diramalkan.
  2. Itu tidak berterusan dan perlu diulang pada setiap but semula.

Devuan Linux menggunakan  SysVinit not systemd. Komputer dimuat dengan versi terbaru Devuan dan diuji. Pilihan -M(bergerak) berfungsi seperti yang diharapkan pada sistem itu.

Terlepas dari systemdmasalah dengan pilihan -M (bergerak), anda harus mencari penggunaan mountdan umount langsung. Ini adalah perintah yang bagus untuk mengangkat lengan baju ketika menghadapi sistem yang rosak, dan anda harus mulai menyambungkan sistem fail bersama-sama dengan tangan.