Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 April 2018, Kini Terdapat

Microsoft bersedia untuk melepaskan "Kemas kini April 2018" Windows 10. Pada mulanya disebut "Spring Creators Update" dan diberi nama "Redstone 4." Ini adalah versi Windows 10 "1803", dan dilancarkan hari ini, 30 April 2018.

Anda boleh memuat turun Kemas kini April 2018 hari ini, walaupun Microsoft belum memberikannya melalui Kemas Kini Windows.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Kemas kini Windows 10 April 2018 Sekarang

Garis Masa Menunjukkan Senarai Aktiviti Dari Semua Peranti Anda

Ciri Garis Masa, yang pada mulanya sepatutnya diperkenalkan dalam Kemas kini Kejatuhan Pencipta Windows 10, terdapat di Kemas Kini April 2018.

Garis masa meningkatkan "Tampilan Tugas" dengan sejarah aktiviti yang pernah anda lakukan di komputer anda. Apabila anda mengklik butang "Tampilan Tugas" pada bar tugas atau menekan Tab Windows +, anda akan melihat aktiviti dari "Awal Hari Ini" serta hari-hari sebelumnya di bawah aplikasi yang sedang dibuka. Ini mungkin termasuk halaman web yang telah Anda buka di Microsoft Edge, artikel yang Anda baca di aplikasi Berita, dokumen yang Anda kerjakan di Microsoft Word, dan tempat yang Anda lihat di aplikasi Maps.

Inti dari ciri ini adalah untuk menjadikannya lebih mudah untuk meneruskan "aktiviti" yang sebelumnya anda laksanakan. Ini juga akan disegerakkan di seluruh peranti anda, jadi anda boleh menyambung semula aktiviti pada PC yang lain. Cortana juga akan muncul dan memberi anda senarai aktiviti untuk "Sambung semula dari peranti anda yang lain" apabila anda bergerak di antara dua peranti dengan aktiviti diaktifkan.

BERKAITAN: Apakah Garis Masa Windows 10, dan Bagaimana Saya Menggunakannya?

Anda boleh menggunakan bar tatal atau kotak carian untuk menatal kembali aktiviti. Mereka dikategorikan mengikut hari, dan jika anda melihat semua aktiviti dari hari tertentu mereka akan dikategorikan mengikut jam. Anda boleh mengklik kanan aktiviti dan mencari pilihan untuk membersihkan semua aktiviti dari hari atau jam tersebut. Terdapat pilihan baru untuk mengawal bagaimana fungsi ini berfungsi di bawah Tetapan> Privasi> Sejarah Aktiviti.

Microsoft juga merancang untuk menggabungkannya dengan aplikasi mudah alih, jadi aktiviti dapat merangkumi PC dan telefon anda. Walau bagaimanapun, pembangun aplikasi perlu mengaktifkan sokongan untuk ciri ini sebelum berfungsi dengan aplikasi PC atau mudah alih mereka.

"Perkongsian Berdekatan" Membawa Perkongsian Fail Tanpa Wayar Mudah

BERKAITAN: Cara Menggunakan Perkongsian Berdekatan di Windows 10

Windows 10 kini mempunyai ciri perkongsian fail "Perkongsian Berdekatan" yang berfungsi seperti AirDrop Apple. Fitur ini juga disebut "Near Share."

Dengan mengandaikan bahawa PC anda telah mengaktifkan Bluetooth, anda dapat mengklik butang "Bagikan" di mana-mana aplikasi dan peranti berdekatan dengan Perkongsian Berdekatan diaktifkan akan muncul dalam senarai. Klik salah satu peranti, dan anda akan berkongsi kandungannya secara wayarles.

Ini berfungsi di mana-mana aplikasi dengan fungsi Kongsi. Anda dapat menggunakannya untuk berkongsi foto di aplikasi Foto, berkongsi pautan halaman web di Microsoft Edge, atau bahkan berkongsi fail secara wayarles di File Explorer.

Pemapar Data Diagnostik Menunjukkan Apa yang Hantar Windows kepada Microsoft

BERKAITAN: Apa Yang Sebenarnya Dilakukan oleh Tetapan Telemetri Asas dan Penuh Windows 10?

Microsoft masih berusaha mengurangkan masalah privasi di sekitar Windows 10 dengan lebih telus. Untuk itu, ada aplikasi "Diagnostic Data Viewer" baru. Ini akan menunjukkan kepada anda, dalam teks biasa, maklumat diagnostik tepat yang dihantar oleh PC Windows 10 anda kepada Microsoft. Malah menunjukkan semua maklumat yang tersimpan di awan Microsoft mengenai peranti perkakasan khusus anda.

Untuk mengaktifkan fitur ini, harus Tetapan> Privasi> Diagnostik & maklum balas. Togol pilihan "Diagnostic data viewer" pilihan "Hidup". Skrin ini menyatakan bahawa ciri ini memerlukan ruang cakera sehingga 1GB untuk menyimpan data ini di PC anda. Setelah anda mengaktifkannya, anda boleh mengklik butang "Diagnostic Data Viewer" untuk pergi ke Microsoft Store dan memuat turun aplikasi Diagnostic Data Viewer percuma untuk PC anda, yang akan membolehkan anda melihat maklumat tersebut. Anda boleh menggunakan kotak carian untuk mencari data tertentu atau menapis mengikut pelbagai jenis peristiwa.

Microsoft kini membenarkan anda untuk menghapus data diagnostik yang dikumpulkan dari peranti anda juga. Cukup klik butang "Padam" di bawah Hapus data diagnostik pada skrin Tetapan> Privasi> Diagnostik & maklum balas.

Pengguna bukan Pentadbir kini mempunyai lebih banyak kawalan terhadap data diagnostik yang mereka kirimkan ke Microsoft juga. Semua pengguna Windows kini boleh menuju ke Tetapan> Privasi> Diagnostik & maklum balas dan memilih data diagnostik Asas atau Penuh. Sebelumnya, hanya pentadbir sistem yang dapat mengubah tetapan ini.

Microsoft juga meningkatkan Papan Pemuka Privasi dalam talian dengan halaman "riwayat aktiviti" baru, sehingga lebih mudah bagi orang untuk melihat maklumat yang disimpan oleh Microsoft pada mereka. Dan, semasa anda menyiapkan PC baru, ada proses penyediaan pertama kali baru yang menawarkan skrin individu untuk pelbagai tetapan privasi, menjadikannya lebih mudah untuk dikonfigurasi.

Berpasangan Pantas untuk Peranti Bluetooth

BERKAITAN: Pasangan Bluetooth Lebih Mudah Akhirnya Datang ke Android dan Windows

Ciri "pasangan cepat" yang akan mempermudah memasangkan peranti Bluetooth dengan PC anda tiba dalam kemas kini ini. Cukup letakkan peranti Bluetooth dalam mod berpasangan di dekat PC anda dan anda akan melihat pemberitahuan yang meminta anda memasangkannya, jadi anda tidak perlu membuka aplikasi Tetapan dan menavigasi ke tetapan Bluetooth.

Pada mulanya, ciri ini hanya berfungsi dengan Surface Precision Mouse, dan pengeluar peranti perlu menambahkan sokongan untuknya. Tetapi ia adalah versi versi Windows yang terdapat di setiap platform moden, termasuk Fast Pair pada Android dan proses pasangan mudah AirPods Apple atau sekumpulan fon kepala Beats yang disokong W1 pada iPhone. Bersama dengan Bluetooth 5.0, ini menjadikan penggunaan peranti Bluetooth lebih mudah digunakan dan lebih berkuasa di setiap platform.

Aplikasi Web Progresif di Windows Store

BERKAITAN: Apakah Aplikasi Web Progresif?

Penyemak imbas Microsoft Edge memperoleh sejumlah ciri baru yang membolehkan menjalankan Aplikasi Progresif Web (PWA) pada Windows 10. Ini pada dasarnya merupakan standard baru untuk aplikasi web yang berperilaku seperti aplikasi desktop. Setiap aplikasi mendapat jalan pintas tetingkap dan bar tugasnya sendiri, dapat berjalan di luar talian, dan dapat mengirim pemberitahuan. Google, Mozilla, dan Microsoft semuanya menyokong PWA, dan bahkan Apple menambahkan beberapa sokongan untuk teknologi ini.

Microsoft akan mengindeks PWA dan menawarkannya melalui aplikasi Microsoft Store, yang membolehkan anda memasangnya seperti aplikasi Windows 10 yang lain. Pada masa akan datang, anda juga dapat memasangnya secara langsung dari Microsoft Edge, menurut pekerja Microsoft di rangkaian Twitter ini.

Di masa depan, ini bermaksud bahawa Windows 10 mungkin mendapat versi aplikasi Google yang mantap seperti Gmail dan Kalendar Google sebagai Aplikasi Web Progresif yang tersedia di Kedai Microsoft. Ini juga bermaksud bahawa pembangun dapat merancang satu aplikasi yang berfungsi secara praktikal di mana sahaja daripada harus membuat aplikasi yang berasingan untuk platform yang berbeza. Oleh kerana platform UWP Microsoft tidak menarik minat pembangun seperti Android dan iOS, ini adalah cara Windows 10 dapat memperoleh lebih banyak aplikasi berkualiti tinggi di masa depan.

Pemasangan Kemas Kini Lebih Cepat

Walaupun anda tidak peduli dengan kemas kini Windows 10 — atau terutamanya jika anda tidak peduli dengan kemas kini Windows 10 — anda akan menyukai ini. Kemas kini ini akan mempercepat pemasangan kemas kini dua kali setahun ini pada masa akan datang. Lebih banyak proses kemas kini dilakukan di latar belakang semasa anda menggunakan PC, yang bermaksud masa anda harus duduk dan menunggu kemas kini dikurangkan. Proses kemas kini dalam talian ini dijalankan dengan keutamaan rendah, jadi seharusnya tidak melambatkan PC anda semasa menggunakannya.

Menurut pengujian Microsoft, waktu kemas kini "offline" - iaitu waktu yang harus Anda tunggu sambil menatap layar "Mengemas kini" setelah menghidupkan semula komputer anda - telah berubah dari rata-rata 82 menit menjadi 30 minit.

Anda Kini Boleh Menguruskan Font dalam Tetapan dan Memasangnya Dari Kedai

Sebagai sebahagian daripada proses menghentikan Panel Kawalan lama dan memindahkan semuanya ke aplikasi Tetapan baru, kini terdapat skrin Font di Tetapan> Pemperibadian> Font yang membolehkan anda melihat, memasang, dan menyahpasang fon.

Fon juga terdapat di Microsoft Store untuk pemasangan yang lebih mudah. Klik pautan "Dapatkan lebih banyak fon di Kedai" di layar ini dan anda akan membuka koleksi Font di Kedai Microsoft, yang membolehkan anda memuat turun dan memasang fon dengan cara yang lebih mudah dan senang.

Penambahbaikan Microsoft Edge

Edge kini mempunyai "hub" yang direka bentuk semula - pop timbul yang menunjukkan penanda buku, sejarah, muat turun, dan juga eBook dari Kedai Microsoft. Apabila mengklik kanan buku dalam paparan perpustakaan, kini anda dapat memilih untuk menyematkannya ke skrin permulaan anda. Bar kegemaran Edge kini secara automatik muncul di skrin tab baru dengan anggapan anda mempunyai sekurang-kurangnya satu kegemaran. Terdapat juga tema gelap yang direka semula dengan warna hitam yang lebih gelap dan lebih banyak kontras, serta reka bentuk yang lebih lancar dengan gaya akrilik di antara muka Edge.

Penyemak imbas web Microsoft kini dapat mengingat maklumat seperti nama dan alamat anda dan secara automatik mengisi borang di laman web, sesuatu yang dilakukan pelayar pesaing selama bertahun-tahun. Ia dapat menyegerakkan maklumat ini di seluruh peranti anda dan secara automatik mengisi maklumat kad kredit anda di laman web, jika anda mahu. Tidak ingat kod CVV, jadi anda masih perlu memasukkannya semasa checkout.

Anda sekarang boleh mengklik kanan tab dan memilih "Bisukan Tab" untuk membungkamnya. Semasa menyemak imbas dalam mod InPrivate, anda boleh memilih untuk membiarkan sambungan tertentu dijalankan dan secara pilihan mengisi kata laluan, jika anda mahu. Anda boleh memilih untuk tidak pernah menyimpan kata laluan untuk laman web tertentu dan Edge tidak akan pernah meminta anda menyimpan kata laluan anda di laman web itu lagi.

Mod skrin penuh yang dapat anda akses dengan menekan F11 telah diperbaiki. Anda kini boleh mengarahkan kursor tetikus anda ke bahagian atas skrin atau meleret ke bawah dari bahagian atas skrin dengan jari untuk mengakses bar navigasi tanpa terlebih dahulu meninggalkan mod skrin penuh.

Terdapat juga pilihan "Percetakan bebas kekacauan" baru. Semasa mencetak di Edge, tetapkan pilihan percetakan bebas kekacauan ke "Hidup" dan Edge akan mencetak halaman web tanpa iklan dan kekacauan lain yang tidak perlu. Walau bagaimanapun, ini tidak akan berfungsi di setiap laman web.

Pengalaman membaca telah direka semula, jadi ada pengalaman yang lebih konsisten sama ada anda membaca dokumen PDF, halaman web di Reading View, atau buku EPUB dari Windows Store. Terdapat juga ciri pengurusan penanda buku yang lebih baik untuk membuat dan bekerja dengan penanda halaman di dalam dokumen. Terdapat pengalaman membaca skrin penuh baru juga, dan nota dan penanda halaman yang anda buat akan diselaraskan di semua peranti anda. Microsoft membuat pelbagai penambahbaikan pada susun atur EPUB dan kini menyokong EPUB Media Overlay untuk buku yang diceritakan audio.

Di bawah tudung, Edge kini menyokong Service Workers dan Push and Cache API. Ini bermaksud bahawa laman web dapat mengirim pemberitahuan yang muncul di pusat tindakan Anda, walaupun tidak dibuka di penyemak imbas web anda. Dan laman web tertentu boleh menggunakan cache tempatan untuk berfungsi di luar talian atau meningkatkan prestasi. Pakej Sambungan Media Web kini juga dipasang secara lalai, jadi Edge kini menyokong format audio OGG Vorbis dan video Theora yang terbuka. Contohnya, format ini digunakan di Wikipedia. Edge juga menyokong peluasan CSS untuk OpenType Font Variations, yang membolehkan fail fon tunggal seperti beberapa fon dengan atribut yang berbeza. Pembangun kini boleh memasang DevTools secara menegak untuk lebih banyak ruang skrin.

Gerakan pad sentuh juga tersedia — dengan mengandaikan komputer riba anda mempunyai Pad sentuh Precision. Gerakan seperti mencubit-untuk-zum dan menggerakkan dua jari pada pad sentuh komputer riba anda sama seperti ia berfungsi pada skrin sentuh.

Ciri Cortana Baru

Cortana mempunyai antara muka "Organizer" baru di bawah Notebook, menjadikannya mudah untuk melihat senarai dan peringatan anda. Kemahiran seperti kawalan smarthome dipisahkan ke tab Manage Skills yang terpisah, menyediakan satu tempat untuk mengkonfigurasi Cortana dan menemui kemahiran baru.

Ciri Koleksi Cortana baru telah digabungkan dengan ciri Daftar Cortana, jadi anda akan mendapat antara muka yang kaya untuk mengkonfigurasi jenis senarai apa pun yang anda buat. Klik pilihan "Daftar" di bawah Notebook untuk menyusun senarai.

Setelah anda memasang aplikasi Spotify terkini dan log masuk ke Spotify di bawah Notebook> Urus Kemahiran, anda boleh menggunakan Cortana untuk mengawal Spotify dengan bahasa semula jadi. Contohnya, perintah seperti "Mainkan muzik Krismas di Spotify", "Mainkan [artis]", dan "Mainkan muzik rock" semuanya berfungsi.

Ciri carian web Cortana tidak lagi dapat dilumpuhkan melalui Dasar Polisi pada Windows 10 Professional. Hanya pengguna Windows 10 Enterprise dan Education yang dapat mematikan carian web di Cortana menggunakan dasar seperti "Lumpuhkan carian web."

Tetapan Orang Saya

BERKAITAN: Cara Menggunakan "Orang Saya" pada Bar Tugas Windows 10

Ciri My People yang memulakan dalam Kemas kini Pencipta Kejatuhan Windows 10 juga mempunyai beberapa peningkatan. My People kini menyokong seret dan lepas, jadi anda boleh menyeret dan melepaskan kenalan di pop timbul Orang Saya untuk memprioritaskannya atau menyeret dan melepaskan ikon orang di bar tugas anda.

Dalam Kemas kini Pencipta Kejatuhan, Orang Saya hanya membenarkan anda menyematkan tiga orang ke bar tugas anda, tetapi anda kini boleh memilih berapa banyak yang anda mahu pin — dari satu hingga sepuluh. Pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Bar tugas untuk mencari pilihan ini. Orang yang disematkan ke pop timbul My People kini juga boleh menghantar pemberitahuan emoji animasi kepada anda.

Windows kini akan mencadangkan aplikasi yang mungkin anda minati yang disatukan dengan Orang Saya. Anda boleh mematikannya dari Tetapan> Pemperibadian> Bar tugas, jika anda mahu.

Video HDR pada Lebih Banyak PC

Microsoft memperluas sokongan video HDR ke lebih banyak peranti. Banyak peranti baru yang mampu memainkan video HDR, tetapi tidak dikalibrasi untuknya di kilang. Untuk memeriksa sama ada peranti anda dapat memainkan video HDR, pergi ke Tetapan> Aplikasi> Main balik video. Sekiranya anda dapat mengatur pilihan "Streaming video HDR" ke Hidup, peranti anda dapat memainkan video HDR, jika dikalibrasi dengan betul terlebih dahulu.

Untuk menggunakan alat penentukuran eksperimental baru Microsoft, klik pilihan "Ubah tetapan penentukuran untuk video HDR pada paparan terbina dalam saya" di sini.

Tetapan Grafik untuk Sistem Berbilang GPU

Kini terdapat halaman tetapan Grafik baru yang membolehkan anda memilih GPU mana yang ingin digunakan oleh aplikasi jika anda mempunyai sistem multi-GPU. NVIDIA dan AMD mempunyai panel kawalan mereka sendiri untuk ini, tetapi ini adalah kaedah standard baru untuk melakukannya di Windows, tidak kira apa perkakasan grafik yang anda gunakan. Pilihan yang anda tetapkan pada skrin ini akan mengatasi sebarang tetapan di panel kawalan NVIDIA atau AMD.

Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Tetapan> Sistem> Paparan> Tetapan grafik. Anda boleh mencari fail .exe di sistem anda dan memilih Windows GPU mana yang harus digunakan untuknya dari sini. Pilihan "Penjimatan kuasa" akan menjadi grafik bersepadu anda, sementara "Prestasi tinggi" akan menjadi GPU diskrit atau luaran yang menggunakan lebih banyak tenaga. Sekiranya PC anda mempunyai GPU diskrit dalaman dan GPU luaran yang disambungkan, Windows akan menggunakan GPU luaran apabila anda memilih Prestasi tinggi.

Pilihan Kebenaran Aplikasi

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Kamera Web Anda (dan Mengapa Anda Perlu)

Apabila anda beralih "Biarkan aplikasi menggunakan perkakasan kamera saya" di bawah Tetapan> Privasi> Kamera ke "Mati", aplikasi desktop lama tidak akan dapat menggunakan kamera web anda. Sebelum ini, ini hanya berlaku untuk aplikasi Windows Store baru. Ini bermaksud Windows kini mempunyai pilihan perisian yang mudah yang akan melumpuhkan akses ke kamera web anda untuk semua aplikasi. Walau bagaimanapun, kerana apa yang dilakukan dalam perisian boleh diganti oleh perisian, anda mungkin masih mahu menutupi kamera web anda atau mencabutnya apabila anda tidak menggunakannya.

Tidak ada cara untuk mengawal aplikasi desktop lama yang dapat mengakses kamera web anda. Sekiranya akses dihidupkan, semua aplikasi desktop dapat melihatnya. Sekiranya akses dimatikan, tidak ada aplikasi desktop yang dapat melihatnya.

Windows sekarang membolehkan anda mengawal aplikasi UWP (Kedai) mana yang dapat mengakses sistem fail penuh anda, atau folder Gambar, Video, dan Dokumen anda. Apabila aplikasi menginginkan akses, ia harus meminta izin kepada anda. Di bawah Tetapan> Privasi, anda akan menemui empat tab baru untuk mengawal akses ke Sistem Fail, Gambar, Video, dan Dokumen anda.

Focus Assist Menggantikan Waktu Tenang

Ciri "Waktu Tenang" yang memungkinkan anda membisukan pemberitahuan dalam jangka waktu tertentu telah diubah namanya menjadi "Fokus Bantuan".

Focus Assist akan dihidupkan secara automatik dalam situasi tertentu, seperti ketika anda menggandakan paparan anda atau bermain permainan DirectX dalam mod eksklusif skrin penuh. Ini juga menyokong keutamaan pemberitahuan yang berbeza, jadi anda boleh membiarkan pemberitahuan keutamaan tinggi melalui dan menyekat pemberitahuan keutamaan rendah untuk sementara waktu Anda akan melihat ringkasan sebarang pemberitahuan yang anda terlepas semasa anda mematikan Focus Assist.

Untuk menyesuaikan cara kerjanya dengan tepat, pergi ke Tetapan> Sistem> Fokus Bantuan. Pilihan di sini membolehkan anda menetapkan keutamaan pemberitahuan anda sendiri dan waktu di mana Focus Assist harus mengaktifkannya sendiri secara automatik. Anda juga dapat menghidupkan atau mematikan Focus Assist dengan mengklik kanan ikon pemberitahuan di sudut kanan bar tugas anda dan menggunakan salah satu pilihan "Tetapkan bantuan fokus".

Pek Bahasa di Kedai Windows

Paket bahasa kini dihantar melalui Windows Store, dan anda boleh memasangnya dengan menuju ke Windows Store atau menggunakan tetapan> Waktu & Bahasa> Rantau dan layar bahasa, yang telah dirancang semula.

Microsoft mengatakan bahawa mereka telah mula menggunakan kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin untuk terjemahannya, dan bahawa mempunyai pek bahasa di Kedai bermaksud mereka dapat diperbaharui dengan peningkatan lebih kerap.

Pilihan Paparan dan Penimbangan DPI

BERKAITAN: Cara Membuat Windows Lebih Baik pada Paparan DPI Tinggi dan Memperbaiki Font Buram

Maklumat mengenai perkakasan paparan anda kini tersedia di bawah Tetapan> Sistem> Paparan> Tetapan paparan lanjutan.

Windows 10 masih berusaha untuk menjadikan aplikasi yang lebih tua kelihatan baik pada paparan DPI yang tinggi, tetapi ada pilihan "Perbaiki penskalaan untuk aplikasi" baru di bawah Tetapan> Sistem> Paparan> Penskalaan lanjutan. Apabila anda mengaktifkannya, Windows akan cuba menyesuaikan aplikasi secara automatik agar tidak kelihatan kabur. Walaupun anda tidak mengaktifkan pengaturan ini, Windows akan menampilkan "Perbaiki aplikasi yang kabur?" muncul jika ia mengesan mungkin terdapat aplikasi kabur di skrin anda.

Lebih banyak tetapan per-aplikasi untuk mengatasi tingkah laku penskalaan DPI sistem untuk program individu juga tersedia dengan mengklik kanan file .exe atau pintasan desktop, memilih "Properties", memilih "Compatibility", dan kemudian mengklik "Ubah pengaturan DPI tinggi" butang.

HomeGroup Kini Tidak Ditamatkan

Kami harap anda tidak lagi menggunakan ciri HomeGroup di rangkaian rumah anda, kerana kini telah dilumpuhkan. Microsoft mendorong anda untuk menggunakan penyelesaian moden seperti perkongsian fail OneDrive, atau fungsi Windows 10 Share untuk folder dan pencetak.

Sokongan Imej HEIF

BERKAITAN: Apakah Format HEIF (atau HEIC)?

Windows 10 kini menyokong melihat gambar dalam Format Imej Efisiensi Tinggi tanpa perisian pihak ketiga. Format gambar ini digunakan oleh aplikasi Kamera ketika mengambil foto di iPhone moden, dan Google juga menambahkan dukungan untuknya ke Android.

Kali pertama anda cuba membuka fail HEIF atau HEIC, fail tersebut akan dibuka di aplikasi Foto dan aplikasi akan membimbing anda untuk memasang codec yang diperlukan dari Kedai Microsoft. Setelah anda memasangnya, gambar ini akan dipaparkan secara normal di aplikasi Foto, dan gambar kecil dan metadata juga akan muncul di File Explorer.

Log Masuk Tanpa Kata Laluan pada Windows 10 dalam Mod S

BERKAITAN: Apakah Windows 10 S, dan Bagaimana Ia Berbeza?

Microsoft sekarang membolehkan anda masuk ke PC anda tanpa memasukkan kata sandi sama sekali — tetapi hanya jika anda menggunakan Windows 10 dalam Mod S, atas sebab tertentu. Sekiranya anda melakukannya, anda boleh memuat turun aplikasi Microsoft Authenticator untuk telefon atau iPhone Android anda dan menyediakan Windows Hello untuk menggunakannya sebagai kaedah log masuk.

Anda tidak akan melihat kata laluan di mana sahaja di skrin tetapan Windows atau pilihan masuk jika anda menyiapkannya. Anda masih akan mempunyai PIN yang boleh anda gunakan untuk log masuk jika anda tidak mempunyai telefon.

Tetapan Baru dan Perubahan Lain

Microsoft selalu membuat sejumlah perubahan kecil, menambah sedikit ciri di seluruh Windows 10 dan merancang semula bit antara muka. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Status OneDrive di Panel Navigasi : Maklumat mengenai status penyegerakan folder yang disimpan di OneDrive kini muncul di panel navigasi kiri Penjelajah Fail. Untuk menghidupkan atau mematikan fitur ini, klik butang "Lihat" pada pita dan klik "Pilihan". Klik tab "Lihat", tatal ke bawah, dan alihkan pilihan "Selalu tunjukkan status ketersediaan" di bawah Panel navigasi aktif atau mati.
 • Ikon Baki Sistem Kemas kini Windows : Ikon dulang sistem kini muncul apabila ada peringatan atau mesej amaran yang akan anda lihat di bawah Tetapan> Kemas kini & keselamatan> Kemas kini Windows
 • Kemas kini Windows Sekarang Akan Menyekat Tidur : Jika komputer anda disambungkan ke kuasa AC, Kemas kini Windows sekarang akan menghalang PC dari tidur hingga dua jam untuk memperbaruinya, jika diperlukan pembaruan. Ini meningkatkan kemungkinan kemas kini selesai semasa anda tidak menggunakan PC dan bukan semasa anda berada.
 • Pemulihan Kata Laluan untuk Akaun Tempatan : Anda boleh menetapkan soalan keselamatan untuk akaun pengguna tempatan, dan anda dapat menjawab soalan-soalan ini dari skrin log masuk untuk mendapatkan kembali akses ke komputer anda sekiranya anda terlupa kata laluan akaun tempatan anda. Untuk menetapkan soalan keselamatan, pergi ke Tetapan> Akaun> Pilihan Masuk> Kemas kini soalan keselamatan anda.
 • Reka Bentuk Lebih Lancar : Antara muka Windows 10 menggunakan reka bentuk fasih gaya akrilik baru di lebih banyak tempat, dari aplikasi Tetapan dan papan kekunci sentuh ke bar tugas, antara muka kongsi, dan pop timbul jam.
 • Bar Permainan yang Dirancang Semula: Bar Permainan yang muncul ketika Anda menekan Windows + G juga telah didesain ulang untuk akses yang mudah ke berbagai pilihannya. Anda kini boleh memilih tema Bar Permainan: Gelap, Cahaya, atau tema Windows semasa anda.
 • Peningkatan Jenis Emoji : Papan kekunci emoji, boleh diakses dengan menekan Windows +. atau Windows +; , tidak akan ditutup secara automatik setelah anda memilih emoji, jadi anda boleh menaip berbilang emoji dengan lebih mudah sekaligus. Tekan kekunci Esc atau klik "x" untuk menutupnya. Papan kekunci sentuh juga akan mencadangkan emoji ketika anda menaip perkataan seperti "unicorn".

 • Pengurusan Aplikasi Permulaan : Aplikasi permulaan kini dapat dikendalikan dari Tetapan> Aplikasi> Permulaan. Sebelum ini, pilihan ini tersembunyi di Task Manager.
 • Tetapan Windows Defender yang dirancang semula: Tetapan> Kemas kini & keselamatan> Layar Windows Defender kini dinamakan "Windows Security" sebagai gantinya, dan telah dirancang semula untuk memberikan akses cepat ke pelbagai pilihan keselamatan, termasuk keamanan akaun dan peranti.
 • Kategori dalam Tetapan Privasi : Tetapan> Layar privasi kini mempunyai kategori di panel navigasi, membelah tetapan privasi Windows dari halaman pengurusan izin aplikasi.
 • Akses Pantas ke Tetapan Aplikasi : Anda sekarang dapat mengklik kanan ubin aplikasi atau jalan pintas di menu Mula dan memilih Lainnya> Tetapan Aplikasi untuk membuka halaman pengaturannya dengan cepat, di mana Anda dapat menyesuaikan izin aplikasi, mengatur ulang, mencopot pemasangannya, atau menghapus datanya. Layar ini juga dapat diakses dengan menuju ke Pengaturan> Aplikasi & fitur, mengklik nama aplikasi, dan mengklik "Pilihan lanjutan". Skrin ini sekarang juga menunjukkan nombor versi aplikasi, tugas permulaan, dan alias baris perintah.
 • Snipping Tool dan Paint 3D : The Snipping Tool untuk menangkap tangkapan layar kini mempunyai butang "Edit dalam Paint 3D".
 • Tetapan Papan Kekunci Moden : Halaman tetapan papan kekunci baru tersedia di Tetapan> Masa & bahasa> Papan Kekunci. Ini membolehkan anda beralih antara susun atur, menukar tetapan seperti bunyi utama dan pembetulan automatik, dan mengubah tetapan papan kekunci lanjutan. Beberapa tetapan telah dikeluarkan dari Panel Kawalan sekarang kerana pilihan ini tersedia di sini.
 • Lebih suka Data Selular : Anda kini dapat memberitahu Windows agar lebih suka data selular daripada Wi-Fi — baik sepanjang masa, atau hanya ketika sambungan Wi-Fi lemah. Pilihan ini tersedia di bawah Tetapan> Rangkaian & Internet> Selular, jika anda mempunyai perkakasan selular di komputer anda.
 • Narator dalam Safe Mode : Windows sekarang membolehkan anda menggunakan ciri Narrator teks-ke-ucapan walaupun sedang boot ke Safe Mode.

 • Penggunaan Data untuk Wi-Fi dan Ethernet : Tetapan> Rangkaian & Internet> Layar Penggunaan Data kini memungkinkan Anda untuk menetapkan had data, menerapkan batasan data latar belakang, dan melihat penggunaan data pada sambungan Wi-Fi dan Ethernet berwayar selain sambungan data selular . Anda dapat mengklik kanan tab "Penggunaan data" pada layar Pengaturan dan memilih "Pin ke Start" untuk melihat penggunaan data Anda sebagai live tile pada menu Start anda.
 • Pilih Fon Tulisan Tangan Anda: Anda boleh memilih fon yang ditukar oleh tulisan tangan anda dari Tetapan> Peranti> Pena & Tinta Windows> Tukar fon pengalaman tulisan tangan.
 • Panel Tulisan Tangan Terbenam : Kini anda dapat mengetuk medan teks moden — seperti yang ada di aplikasi Tetapan — dengan pena dan tulisan tangan langsung ke medan teks dari panel tulisan tangan diperluas yang muncul.
 • Penambahbaikan Panel Tulisan Tangan: Panel tulisan tangan lebih baik mengenali semula perkataan jika dikenali dengan tidak betul semasa anda menarik tulisan tangan yang ada untuk membetulkannya. Butang pada panel input tulisan tangan juga telah disusun semula.
 • Atur semula Tetapan Mode Permainan : Anda dapat mengatur ulang semua pengaturan Mode Permainan Anda ke nilai default mereka dengan menuju ke Pengaturan> Permainan> Mode Permainan> Atur Ulang Tetapan Mode Permainan.
 • Persediaan Hello Windows yang Lebih Mudah : Anda boleh mengatur masuk Windows Hello Face, Fingerprint, atau PIN terus dari skrin log masuk dengan mengklik butang "Windows Hello" di bawah Pilihan log masuk.
 • Kawal Menyembunyikan bar tatal secara automatik: Windows menyembunyikan bar tatal secara automatik dalam aplikasi UWP baru, tetapi anda kini dapat menonaktifkannya dari Tetapan> Kemudahan Akses> Paparan> Sembunyikan bar tatal secara automatik di Windows.
 • Lumpuhkan atau Aktifkan Hotkey Penapis Warna : Kekunci panas Penapis Warna kini dilumpuhkan secara lalai, tetapi anda boleh menghidupkan atau mematikannya dari Tetapan> Kemudahan Akses> Penapis warna.
 • Lihat dan Kosongkan Kamus Anda: Anda boleh menuju ke Tetapan> Privasi> Ucapan, Tinta, & Menaip untuk melihat kata-kata yang telah anda tambahkan ke kamus pengguna anda dan hapus, jika anda mahu.

 • Pembersihan Cakera dalam Tetapan Penyimpanan : Fungsi Pembersihan Cakera Windows telah ditambahkan ke aplikasi Tetapan baru di bawah Tetapan> Sistem> Penyimpanan> Kosongkan ruang sekarang.
 • Pilihan Suara Lebih Moden: Banyak pilihan suara, seperti menukar peranti dan menyelesaikan masalah audio anda, telah beralih ke Tetapan> Sistem> Bunyi. Terdapat juga halaman baru di Tetapan> Sistem> Suara> Kelantangan aplikasi dan pilihan peranti di mana anda boleh memilih output suara dan peranti input pilihan anda di seluruh sistem dan untuk setiap aplikasi.
 • Cadangan Kata Dengan Papan Kekunci Perkakasan : Semasa menaip dengan papan kekunci perkakasan, kini anda dapat mengaktifkan cadangan kata dan menggunakan kekunci anak panah dan kekunci Enter atau Space untuk memilihnya. Ciri ini dilumpuhkan secara lalai, hanya tersedia untuk Bahasa Inggeris (Amerika Syarikat), dan menyasarkan pelajar, pendidikan, dan aksesibilitas bahasa Inggeris, menurut Microsoft. Pilihan ini tersedia di bawah Tetapan> Peranti> Menaip> Tunjukkan cadangan teks semasa saya menaip pada papan kekunci perkakasan.
 • Work Folder On-Demand : Fungsi "Work Folders" yang membolehkan syarikat menyediakan fail pada PC pekerja mereka kini mempunyai pilihan "Akses fail atas permintaan" baru. Apabila ini diaktifkan, Folder Kerja akan berfungsi seperti OneDrive di File Explorer, menjadikan semua fail dapat dilihat tetapi hanya memuat turunnya ketika anda membukanya.
 • Peningkatan Kawalan Mata : Microsoft menambahkan ciri kawalan mata bersepadu ke Kemas kini Fall Creators. Dengan memperbaikinya, mereka kini telah menambah pilihan tatal dan mengklik yang lebih mudah, serta pautan ke tugas biasa dan butang jeda pada peluncur kawalan mata. Ini masih dianggap sebagai ciri "pratonton", dan hanya berfungsi jika anda mempunyai periferal pengesanan mata khusus.
 • Ramalan Teks Berbilang Bahasa : Semasa menaip pelbagai bahasa dengan papan kekunci sentuh, anda tidak perlu menukar bahasa secara manual. Windows secara automatik akan menunjukkan ramalan kata dari tiga bahasa yang paling kerap anda gunakan. Anda boleh mematikan ciri ini dari Tetapan> Peranti> menaip> Ramalan Teks Berbilang Bahasa, jika anda mahu.

Ciri untuk Pembangun dan Pentadbir Sistem

Kemas kini Windows 10 April 2018 mempunyai beberapa ciri yang juga akan dihargai oleh para geeks:

 • Perintah Curl dan Tar : Utiliti curl dan tar untuk memuat turun fail dan mengekstrak arkib .tar, yang biasa digunakan di Linux, kini dibina ke dalam Windows. Anda akan menjumpainya di C: \ Windows \ System32 \ curl.exe dan C: \ Windows \ System32 \ tar.exe. Windows 10 juga mempunyai pelanggan SSH terbina dalam.
 • Soket UNIX Asli : Windows 10 kini menyokong soket UNIX (AF_UNIX) secara asli terima kasih kepada pemacu kernel afunix.sys yang baru. Ini akan menjadikan port perisian lebih mudah ke Windows dari Linux dan sistem seperti UNIX yang lain, dan pembangun yang biasa menggunakan soket UNIX hanya dapat menggunakannya ketika membuat perisian Windows.
 • Pengawal Aplikasi Windows Defender : Fitur Pengawal Aplikasi Windows Defender untuk mengamankan Microsoft Edge, yang diperkenalkan dalam Kemas kini Fall Creators, pada asalnya hanya untuk pengguna Windows 10 Enterprise. Ciri ini kini tersedia untuk pengguna Windows 10 Pro, tetapi masih dilumpuhkan secara lalai. Kini ia mempunyai fitur pilihan baru yang membolehkan pengguna memuat turun fail dari dalam pelayar Edge yang dilindungi ke sistem operasi host juga.

 • Proses Pendaftaran : Jika anda melihat Pengurus Tugas, kini anda akan melihat proses baru bernama "Registry". Ini adalah proses minimum yang dirancang untuk menyimpan data sarang pendaftaran untuk kernel Windows. Oleh kerana data sebelumnya disimpan di kernel, jumlah penggunaan memori sistem tetap sama. Microsoft mengatakan ini akan membolehkan mereka mengoptimumkan jumlah memori yang digunakan oleh pendaftaran pada masa akan datang.
 • Dasar Pengoptimuman Penghantaran Baru : Dasar baru (baik untuk Dasar Kumpulan dan Pengurusan Peranti Mudah Alih) tersedia untuk mengawal fitur Pengoptimuman Pengiriman yang digunakan untuk kemas kini aplikasi Windows Update dan Store. Pentadbir boleh meningkatkan lebar jalur berdasarkan waktu, misalnya. Dasar-dasar ini terdapat di bawah Templat Pentadbiran> Komponen Windows> Pengoptimuman Penghantaran dalam Penyusun Dasar Kumpulan.
 • Windows Hypervisor Platform API : Terdapat API mod pengguna baru yang diperluaskan yang membolehkan aplikasi pihak ketiga membuat dan menguruskan partisi, mengkonfigurasi pemetaan memori, dan mengawal pelaksanaan pemproses maya.
 • Skrip Khusus Semasa Pembaruan Ciri : Perusahaan kini dapat mengkonfigurasi PC mereka untuk menjalankan skrip khusus semasa kemas kini fitur Windows.

 • Mod Prestasi Ultimate untuk Workstation : PC yang menjalankan Windows 10 Pro untuk Workstation kini boleh memilih pelan kuasa "Ultimate Performance". Ini berfungsi seperti rancangan kuasa Prestasi Tinggi semasa, tetapi "melangkah lebih jauh untuk menghilangkan latensi mikro yang berkaitan dengan teknik pengurusan kuasa halus". Ini hanya tersedia di PC desktop, dan boleh meningkatkan penggunaan tenaga.
 • Aplikasi Berfokus Produktiviti untuk Workstation : PC yang menjalankan Windows 10 Pro untuk Workstation juga akan melihat aplikasi yang berfokus pada produktiviti dan bukannya aplikasi dan permainan pengguna seperti Candy Crush. Kami berharap Microsoft akan membuat perubahan yang sama untuk PC Windows 10 Pro standard!
 • Platform AI Windows dan API Baru Lain : Microsoft mengumumkan sejumlah API baru untuk pembangun pada Windows Developer Day, termasuk Windows AI Platform. Pembangun boleh mengimport model pembelajaran mesin yang telah dilatih sebelumnya dari platform AI yang berlainan dan menjalankannya secara tempatan pada PC Windows 10.

Penambahbaikan Aplikasi Linux

BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan Linux Bash Shell pada Windows 10

Microsoft terus meningkatkan Subsistem Windows untuk Linux, yang membolehkan anda menjalankan pengedaran Linux seperti Ubuntu dan openSUSE secara langsung pada Windows 10.

 • Soket UNIX Asli : Soket soket UNIX baru bukan hanya untuk aplikasi Windows. Aplikasi Linux yang berjalan di bawah Subsistem Windows untuk Linux dapat berkomunikasi dengan soket Windows UNIX asli juga.
 • Sokongan Peranti Bersiri : Aplikasi Linux kini mempunyai akses ke peranti bersiri (port COM).
 • Tugas Latar Belakang : Aplikasi Linux kini dapat dijalankan di latar belakang. Ini bermaksud aplikasi seperti sshd, tmux, dan screen kini akan berfungsi dengan baik.
 • Peningkatan Ketinggian : Anda kini boleh menjalankan Subsystem Windows yang bertingkat (sebagai pentadbir) dan yang tidak ditinggikan (sebagai pengguna standard) untuk sesi Linux pada masa yang sama.
 • Sokongan Tugas Berjadual : Anda boleh melancarkan aplikasi Linux dari tugas yang dijadualkan.
 • Sokongan Sambungan Jauh : Anda kini boleh melancarkan Subsistem Windows untuk Linux semasa disambungkan melalui OpenSSH, VPN, PowerShell Remoting, atau alat sambungan jauh lain.
 • Tukar Linux dengan pantas ke Laluan Windows : WslpathPerintah ini membolehkan anda menukar jalan Linux ke setara Windows.
 • Sesuaikan Tetapan Pelancaran : Anda kini dapat mengubah beberapa tetapan pelancaran untuk distribusi Linux yang berjalan di bawah Subsistem Windows untuk Linux. Setiap pengedaran Linux mempunyai fail konfigurasi di /etc/wsl.conf. Anda boleh mengedit fail ini untuk mengubah beberapa tetapan automatik dan rangkaian, dan lebih banyak tetapan kemungkinan akan didedahkan di sini di masa depan.
 • Kongsi Pemboleh ubah Persekitaran : Pemboleh ubah persekitaran WSLENV baru dikongsi antara pengedaran Windows dan Linux yang berjalan di bawah WSL. Anda boleh memformat pemboleh ubah supaya ia berfungsi dengan betul di Windows dan Linux.
 • Sensitiviti Kes untuk Windows : Kini ada pilihan NTFS yang boleh anda tetapkan untuk mengaktifkan kepekaan huruf untuk direktori. Sekiranya anda mengaktifkannya, malah aplikasi Windows akan memperlakukan fail dalam folder itu dengan kepekaan kes. Ini akan membolehkan anda mempunyai fail yang bernama dua file yang berbeda bernama "contoh" dan "Contoh", dan bahkan aplikasi Windows akan melihatnya sebagai fail yang berbeza.

Set Sudah Tidak Ada, Tetapi Harus Muncul di Redstone 5

Microsoft juga sedang mengusahakan fitur "Set" yang menarik. Ia telah dikeluarkan dari pratonton Kemas kini April 2018, tetapi kini kembali dalam pratonton Redstone 5.

Fungsi ini akan menyediakan tab di setiap tetingkap Windows 10. Anda boleh mengklik butang "+" di bar tajuk tetingkap untuk membuka tab baru. Tab ini boleh berupa "tab aplikasi" yang berisi aplikasi Windows 10 universal, atau "tab web" yang menyematkan halaman web Microsoft Edge.

Sebagai contoh, anda boleh mengerjakan dokumen di Microsoft Word, dan membuka dua tab baru, satu untuk buku nota OneNote dan satu untuk laman web di Microsoft Edge. Tetingkap ini kemudian akan menjadi "set" dari tiga aktiviti yang berbeza dalam tiga aplikasi yang berbeza, tetapi semuanya berada di tetingkap yang sama. Anda boleh menukar tab dengan cepat dan mendekati bahan rujukan anda semasa mengerjakan dokumen.

Set akan kembali ke susunan Pratinjau Insider setelah Pembaruan April 2018 dilancarkan sebagai produk yang stabil, jadi kemungkinan akan menjadi sebahagian daripada rilis Redstone 5 seterusnya. Microsoft masih bereksperimen dengan ciri ini dan mengetahui dengan tepat bagaimana ia akan berfungsi.

Papan Klip Awan Sudah Tidak Ada, Tetapi Harus Muncul di Redstone 5

Microsoft pada awalnya mengumumkan fitur "Papan Klip Awan" sebagai sebahagian daripada Garis Masa, dan pada asalnya seharusnya tiba di Kemas kini Pencipta Kejatuhan sebelumnya. Fungsi ini akan menyegerakkan teks dan data lain yang anda salin-tempel antara PC dan peranti anda, memberi anda salinan dan tampal yang lancar di mana sahaja. Anda dapat menyalin sesuatu dari PC anda dan menampalnya di iPhone anda, dengan Windows + V membuka tetingkap papan klip awan pada PC.

Ciri ini memang muncul dalam beberapa versi awal binaan pratonton Redstone 4, tetapi ia telah dikeluarkan. Microsoft jelas mahu mengambil lebih banyak masa dengannya, tetapi kami menjangkakan untuk melihat ciri papan klip awan muncul dalam kemas kini seterusnya.