Apa itu Troll Internet? (dan Cara Mengendalikan Troll)

Troll internet adalah orang yang ingin memprovokasi dan mengganggu orang lain dalam talian kerana hiburan mereka sendiri. Inilah cara untuk melihat tanda-tanda bahawa seseorang adalah troll, dan cara mengatasinya.

Apa itu Troll Internet?

Sekiranya anda berada di internet untuk jangka masa tertentu, anda mungkin akan mengalami troll pada suatu ketika. Troll internet adalah seseorang yang membuat pernyataan secara sengaja menjengkelkan, kasar, atau menjengkelkan dalam talian untuk menimbulkan tindak balas emosi yang kuat pada orang atau untuk mengarahkan perbualan di luar topik. Mereka boleh datang dalam pelbagai bentuk. Sebilangan besar troll melakukan ini untuk hiburan mereka sendiri, tetapi bentuk troll lain dilakukan untuk mendorong agenda tertentu.

Troll telah wujud dalam sastera cerita rakyat dan fantasi selama berabad-abad, tetapi troll dalam talian telah wujud selama internet wujud. Penggunaan istilah yang paling awal diketahui dapat ditelusuri sejak tahun 1990-an di papan pesanan dalam talian awal. Pada masa itu, ini adalah cara bagi pengguna untuk mengelirukan ahli baru dengan berulang kali menyiarkan jenaka di dalam. Sejak itu ia menjadi aktiviti yang lebih berbahaya.

Trolling berbeza dengan bentuk buli siber atau gangguan lain. Biasanya tidak disasarkan kepada satu orang dan bergantung pada orang lain yang memperhatikan dan menjadi provokasi. Trolling terdapat di banyak platform dalam talian, dari sembang kumpulan peribadi kecil hingga laman web media sosial terbesar. Berikut adalah senarai tempat dalam talian di mana anda mungkin akan melihat troll dalam talian:

  • Forum dalam talian tanpa nama:  Tempat seperti Reddit, 4chan, dan papan mesej tanpa nama lain adalah harta tanah utama untuk troll dalam talian. Oleh kerana tidak ada cara untuk mengesan siapa seseorang, troll dapat menyiarkan kandungan yang sangat meradang tanpa kesan. Perkara ini berlaku terutamanya jika forum mempunyai tahap sederhana atau tidak aktif.
  • Twitter:  Twitter juga mempunyai pilihan untuk tidak dikenali, dan telah menjadi pusat untuk troll internet. Kaedah trolling Twitter yang kerap melibatkan rampasan hashtag popular dan menyebut personaliti Twitter yang popular untuk mendapat perhatian pengikut mereka.
  • Bahagian komen:  Bahagian komen tempat seperti YouTube dan laman web berita juga merupakan kawasan popular untuk troll memberi makan. Anda akan mendapat banyak trolling yang jelas di sini, dan mereka sering menghasilkan banyak respons daripada pembaca atau penonton yang marah.

Anda akan menemui troll di mana sahaja dalam talian, termasuk di Facebook dan di laman web temu janji dalam talian. Sayangnya mereka biasa.

Tanda Seseorang Trolling

Kadang-kadang menjadi sukar untuk membezakan antara troll dan seseorang yang benar-benar ingin berdebat mengenai sesuatu topik. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan bahawa seseorang sedang melakukan trolling secara aktif.

  • Ucapan di luar topik:  Benar-benar keluar dari topik yang sedang dibincangkan. Ini dilakukan untuk mengganggu dan mengganggu poster lain.
  • Keengganan untuk mengakui bukti:  Walaupun ketika disajikan dengan fakta-fakta yang keras dan dingin, mereka mengabaikan ini dan berpura-pura tidak pernah melihatnya.
  • Nada yang mengecewakan, merendahkan:  Petunjuk awal troll adalah mereka akan bertanya kepada responden yang marah, "Mengapa kamu marah, bro?" Ini adalah kaedah yang dilakukan untuk memprovokasi seseorang lebih-lebih lagi, sebagai cara untuk menolak hujah mereka sama sekali.
  • Penggunaan gambar atau meme yang tidak berkaitan:  Mereka membalas orang lain dengan meme, gambar, dan gif. Ini benar terutamanya jika dilakukan sebagai tindak balas kepada catatan teks yang sangat panjang.
  • Tampaknya tidak sedar: Mereka nampaknya tidak menyedari bahawa kebanyakan orang tidak bersetuju dengan mereka. Juga, troll jarang marah atau diprovokasi.

Senarai di atas sama sekali tidak pasti. Ada banyak cara lain untuk mengenal pasti bahawa seseorang sedang melakukan trolling. Secara umum, jika seseorang kelihatan tidak jujur, tidak berminat dalam perbincangan yang sebenarnya, dan memprovokasi dengan sengaja, mereka mungkin akan menjadi troll internet.

Bagaimana Saya Perlu Mengatasinya?

Pepatah yang paling klasik mengenai trolling adalah, "Jangan beri makan troll." Troll mencari tindak balas emosi dan mendapati provokasi menggembirakan, jadi membalasnya atau cuba membahaskannya hanya akan menjadikan mereka lebih banyak troll. Dengan mengabaikan troll sepenuhnya, mereka mungkin akan kecewa dan pergi ke tempat lain di internet.

Anda harus berusaha sedaya upaya untuk tidak memandang serius apa pun yang dikatakan troll Tidak kira betapa buruknya tingkah lakunya, ingatlah bahawa orang-orang ini menghabiskan berjam-jam tidak produktif untuk membuat orang marah. Mereka tidak sesuai dengan masa anda.

Sekiranya troll menjadi spam atau mula menyumbat utas, anda juga boleh memilih untuk melaporkannya kepada pasukan penyederhanaan laman web ini. Bergantung pada laman web, ada kemungkinan tidak ada yang berlaku, tetapi anda harus melakukan peranan anda untuk secara aktif menghalangnya daripada melakukan trolling di platform tersebut. Sekiranya laporan anda berjaya, troll mungkin ditangguhkan buat sementara waktu atau akaun mereka mungkin dilarang sepenuhnya.