Cara Membuat Fail Teks dengan Cepat Menggunakan Baris Perintah di Linux

Sekiranya anda orang keyboard, anda boleh menyelesaikan banyak perkara hanya dengan menggunakan baris arahan Linux. Sebagai contoh, terdapat beberapa kaedah yang mudah digunakan untuk membuat fail teks, sekiranya anda perlu melakukannya.

Buat Fail Teks Menggunakan Perintah Cat

Kaedah pertama kami untuk membuat fail teks menggunakan catarahan. Ia berguna jika anda ingin segera menambahkan beberapa teks ke fail baru anda.

Cukup ketik perintah berikut pada prompt terminal (menggantikan "sample.txt" dengan apa sahaja yang anda mahu namakan fail anda), dan kemudian tekan Enter:

kucing> sample.txt

Setelah menekan Enter, anda tidak akan kembali ke permintaan terminal. Sebaliknya, kursor diletakkan di baris seterusnya, dan anda boleh mula memasukkan teks terus ke dalam fail anda. Ketik baris teks anda, tekan Enter selepas setiap baris. Setelah selesai, tekan Ctrl + D untuk keluar dari fail dan kembali ke arahan.

Untuk mengesahkan fail anda dibuat, anda dapat menggunakan lsperintah untuk menunjukkan senarai direktori untuk fail tersebut:

ls -l sample.txt

Anda juga boleh menggunakan perintah kucing untuk melihat kandungan fail anda. Cukup ketik perintah berikut pada prompt, dan kemudian tekan Enter:

sampel kucing.txt

Buat Fail Teks Menggunakan Perintah Sentuh

Anda juga boleh membuat fail teks menggunakan touchperintah. Satu perbezaan antara menggunakan perintah ini dan catperintah yang kami bahas di bagian terakhir adalah bahwa, sementara catperintah memungkinkan Anda memasukkan teks ke dalam file Anda dengan segera, menggunakan touchperintah tersebut tidak. Perbezaan besar lain ialah touchperintah itu membolehkan anda membuat banyak fail baru dengan satu perintah.

The toucharahan adalah berguna untuk cepat mewujudkan fail yang anda berniat untuk menggunakannya kemudian.

Untuk membuat fail baru, ketik perintah berikut pada prompt terminal (menggantikan "sample.txt" dengan nama fail apa pun yang ingin anda gunakan), dan kemudian tekan Enter:

sentuh sampel.txt

Perhatikan bahawa anda tidak diberi petunjuk bahawa fail telah dibuat; anda baru sahaja kembali ke arahan. Anda boleh menggunakan lsperintah untuk mengesahkan keberadaan fail baru anda:

ls -l sample.txt

Anda juga boleh membuat banyak fail baru sekaligus dengan toucharahan. Cukup tambahkan seberapa banyak nama fail tambahan (dipisahkan dengan spasi) yang anda mahu hingga akhir arahan:

sentuh sample1.txt sample2.txt sample3.txt

Sekali lagi, anda tidak menunjukkan petunjuk bahawa fail itu dibuat, tetapi mengeluarkan lsarahan mudah menunjukkan bahawa fail tersebut memang ada:

Dan apabila anda sudah bersedia menambahkan teks ke fail baru anda, anda hanya boleh menggunakan penyunting teks seperti Vi.

Buat Fail Teks Menggunakan Simbol Pengalihan Piawai (>)

Anda juga dapat membuat file teks menggunakan simbol pengalihan standard, yang biasanya digunakan untuk mengalihkan output perintah ke file baru. Sekiranya anda menggunakannya tanpa arahan sebelumnya, simbol pengalihan hanya membuat fail baru. Seperti touchperintah, membuat fail dengan cara ini tidak membiarkan anda memasukkan teks ke dalam fail dengan segera. touchNamun, tidak seperti perintah, membuat fail menggunakan simbol pengalihan hanya membolehkan anda membuat satu fail pada satu masa. Kami menyertakannya untuk kelengkapan, dan juga kerana jika anda hanya membuat satu fail, fail ini paling sedikit menawarkan ketikan.

Untuk membuat fail baru, ketik perintah berikut pada prompt terminal (menggantikan "sample.txt" dengan nama fail apa pun yang ingin anda gunakan), dan kemudian tekan Enter:

> sample.txt

Anda tidak diberi petunjuk bahawa fail tersebut dibuat, tetapi anda dapat menggunakan lsperintah untuk mengesahkan keberadaan fail baru anda:

ls -l sample.txt

Ketiga kaedah ini membolehkan anda membuat fail teks dengan cepat di terminal Linux, sama ada anda perlu memasukkan teks ke dalamnya dengan segera atau tidak.