Cara Menukar Imej ke Format PNG

Fail PNG adalah kaedah terbaik untuk menyimpan gambar (seperti logo) yang memerlukan ketelusan dan pudar. Mereka melakukan ini sambil mengekalkan penampilan asalnya pada latar belakang warna apa pun. Kami akan membahas beberapa cara untuk menukar gambar anda ke format PNG.

Apakah Fail PNG?

PNG, atau Portable Network Graphics, adalah format gambar popular yang digunakan dalam grafik internet kerana kemampuannya untuk menyokong ketelusan dalam penyemak imbas. Ini pertama kali dikembangkan pada tahun 1990-an sebagai alternatif terbuka untuk GIF, yang menggunakan algoritma pemampatan proprietari. PNG bebas royalti.

PNG menyokong warna 8-bit dan 24-bit, sama seperti GIF dan JPG. Mereka juga dianggap sebagai fail tanpa kerugian, yang bermaksud bahawa mereka tidak akan merosot dari segi kualiti, tidak kira berapa kali anda membuka dan menyimpan fail tersebut.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara JPG, PNG, dan GIF?

Cara Menukar Imej ke PNG

Salah satu kelebihan utama PNG berbanding format seperti JPG atau GIF ialah PNG adalah format tanpa kerugian dengan sokongan warna 24-bit. Sekiranya anda menukar dari JPG, pertimbangkan bahawa JPG adalah fail yang hilang dan mungkin kehilangan kualiti dari mampatan awalnya. Walau bagaimanapun, kerana PNG tanpa kerugian, fail anda tidak akan kehilangan kualiti lebih lanjut setiap kali anda membuka atau menyimpan gambar lagi.

BERKAITAN: Apa Format Fail Tanpa Rugi & Mengapa Anda Tidak Mesti Menukar Lossy ke Lossless

Terdapat dua cara utama untuk menukar imej menjadi format PNG. Anda boleh menggunakan program melihat gambar di komputer anda atau menggunakan salah satu dari banyak laman penukaran fail yang terdapat di web.

Menukar Imej Dengan Windows

Saya tahu kami banyak mengatakannya, dan anda mungkin bosan mendengarnya, tetapi IrfanView adalah salah satu program tontonan gambar percuma terbaik di Windows. Tempoh. Anda boleh melakukan penukaran yang sama seperti yang akan kami tunjukkan di kebanyakan editor (termasuk Paint), tetapi kami akan menggunakan IrfanView untuk contoh kami di sini.

Buka gambar yang ingin anda ubah menjadi PNG dengan mengklik Fail> Buka.

Navigasi ke gambar anda dan kemudian klik "Buka."

Setelah fail dibuka, klik Fail> Simpan Sebagai.

Di tetingkap seterusnya, pastikan anda memilih PNG dari senarai format drop-down, dan kemudian klik "Simpan."

Secara lalai, kadar pemampatan ditetapkan pada "Terbaik", tetapi jika anda menginginkan sedikit lebih banyak kawalan terhadap pemampatan fail anda, maka tetingkap Simpan Pilihan mempunyai beberapa tambahan untuk diperiksa. Mengubah kadar pemampatan akan menentukan ukuran fail, semakin tinggi jumlahnya, semakin sedikit pemampatan yang akan digunakan ketika menyimpan gambar anda.

Menukar Imej Dengan Mac

Mac dilengkapi dengan Pratonton, yang boleh anda gunakan lebih daripada sekadar melihat fail gambar. Ini adalah program penyuntingan gambar yang hebat yang dapat memotong, mengubah ukuran, dan menukar fail.

Buka gambar dalam Pratonton dengan mengklik kanan fail dan kemudian pilih Buka Dengan> Pratonton.

Dalam Pratonton, pergi ke Fail> Eksport.

Di tetingkap yang muncul, pastikan anda memilih PNG sebagai format fail. Ganti nama fail jika anda mahu, dan kemudian klik "Simpan."

Menukar Imej Dalam Talian

Sekiranya anda lebih suka menggunakan laman penukaran fail dalam talian dan bukannya aplikasi desktop, maka jangan cari lebih jauh daripada Convertimage.net. Mereka adalah laman web yang didedikasikan untuk penukaran gambar - bukan hanya PNG - sambil menjaga privasi anda. ConvertImage tidak menerbitkan atau menyimpan fail anda lebih lama daripada 15 minit, menghapusnya dari pelayan mereka setelah diproses.

Pertama, pilih format output yang anda mahu gambar disimpan.

Seterusnya, klik pada "Pilih Gambar Anda."

Navigasi ke gambar yang ingin anda ubah dan kemudian klik "Buka." Perhatikan bahawa gambar mempunyai had ukuran maksimum 24.41 MB.

Sekarang yang harus anda lakukan adalah bersetuju dengan syarat penggunaannya dan kemudian klik "Tukar Imej Ini."

Pada halaman berikutnya, setelah gambar Anda diunggah dan ditukar, klik "Unduh Gambar", dan PNG anda akan disimpan ke folder muat turun penyemak imbas anda.

Itu sahaja! Anda berjaya menukar gambar anda ke format PNG.