Cara Mencabut Telefon Android Anda

Oleh itu, anda telah membuka pintu fungsi canggih pada telefon Android anda dengan membanterasnya. Hebat! Anda boleh melakukan perkara dengan telefon yang tidak dapat dilakukan oleh orang lain dengan telefon bimbit mereka. Tetapi apa yang berlaku apabila keadaan berubah dan anda mahu mencabutnya? Jangan takut, kami membuat anda dilindungi.

Mungkin anda mahu mencabut untuk keselamatan, atau mungkin anda tidak memerlukan root untuk tweak kegemaran anda lagi. Atau, mungkin anda cuba menjual peranti anda, atau mendapatkan perkhidmatan jaminan. Atau mungkin anda hanya mahu memuat turun kemas kini melalui udara. Walau apa pun alasan anda, menyahsekat tidak begitu sukar - selagi anda tahu apa yang anda lakukan.

BERKAITAN: Tujuh Perkara yang Anda Tidak Perlu Root Android untuk Dilakukan Lagi

Banyak Kaedah Mencabut Telefon Android

Seperti rooting, terdapat beberapa kaedah yang berbeza untuk membongkar telefon anda, dan kaedah mana yang akan anda gunakan bergantung pada peranti anda, versi Android yang anda jalankan, dan apa yang anda ingin capai. Secara amnya, penyahpasangan akan melibatkan salah satu proses ini.

  • Apa-apa Telefon yang baru sahaja di-root : Jika semua yang anda lakukan adalah membasmi telefon anda, dan terjebak dengan versi lalai Android telefon anda, unroooting semestinya (semoga) mudah. Anda boleh mencabut telefon anda menggunakan pilihan dalam aplikasi SuperSU, yang akan menghilangkan root dan menggantikan pemulihan stok Android. Ini diperincikan di bahagian pertama panduan ini.
  • Mana-mana telefon yang menjalankan ROM tersuai atau menggunakan Kerangka Xposed : Sekiranya anda melakukan lebih daripada root, kemungkinan anda telah mengubah bahagian tertentu sistem anda dengan cukup sehingga mereka hanya dapat melepaskannya adalah kembali ke stok sepenuhnya, di luar -keadaan kilang. Ini berbeza untuk setiap telefon, dan kami tidak dapat memberikan arahan untuk setiap telefon, tetapi kami membincangkannya di bahagian akhir panduan ini.

Nampaknya sederhana, bukan? Malangnya, kaedah SuperSU tidak selalu berfungsi dengan sempurna. Mungkin gagal, atau mungkin ia tidak dapat menggantikan pemulihan stok anda untuk beberapa sebab. Sekiranya demikian, anda boleh mencabut telefon secara manual menggunakan salah satu kaedah berikut:

  • Nexus dan Telefon Edisi Pembangun lain yang menjalankan Marshmallow : Sekiranya kaedah SuperSU tidak berfungsi, anda boleh mencabut peranti anda secara manual dengan mengaktifkan semula boot.imgnya. Ini adalah fail utama yang akan diedit ketika anda melakukan root pada telefon dengan Marshmallow, jadi menggantinya dan kemudian mengembalikan semula stok Android akan melakukan silap mata. Ini dibincangkan dalam bahagian kedua panduan ini.
  • Nexus dan Telefon Edisi Pembangun lain yang menjalankan Lollipop dan Sebelum : Sekiranya kaedah SuperSU tidak berfungsi, anda boleh mencabut peranti anda secara manual dengan menghapus perduaan su. Ini adalah fail yang memberi anda akses root pada telefon pra-Marshmallow, jadi menghapusnya dan kemudian mengembalikan semula stok Android akan melakukan silap mata. Ini dibincangkan dalam bahagian ketiga panduan ini.
  • Telefon Edisi Bukan Pembangun : Sekiranya kaedah SuperSU tidak berfungsi dan anda mempunyai telefon bukan pemaju, kemungkinan anda akan menggunakan tenaga nuklear. Ini bermaksud mengelap telefon anda dan mengembalikannya ke keadaan stok yang benar-benar di luar kilang untuk dicabut. Ini berbeza untuk setiap telefon, dan kami tidak dapat memberikan arahan untuk setiap telefon, tetapi kami membincangkannya di bahagian akhir panduan ini.

Kami akan merangkumi setiap kaedah ini (dalam pelbagai tahap perincian) dalam empat bahagian di bawah ini. Oleh itu, turun ke bahagian yang sesuai dengan peranti anda, versi Android, dan situasi anda.

Cara Mencabut Asas Peranti Android dengan SuperSU

SuperSU adalah aplikasi pengurusan root yang paling popular dan kuat yang terdapat di Android. Sekiranya anda menjalankan peranti yang di-rooting, kemungkinan besar anda menggunakan SuperSU untuk mengurus aplikasi mana yang mendapat akses superuser. Ini juga merupakan kaedah paling pintar dan termudah untuk mencabut cepat peranti Android anda, kerana keseluruhan proses dilakukan dalam aplikasi secara langsung di telefon.

Untuk membongkar sepenuhnya peranti, perkara pertama yang anda ingin lakukan ialah melompat ke aplikasi SuperSU, yang terdapat di laci aplikasi.

Setelah dibuka, sapu ke atas atau ketuk tab Tetapan dan tatal ke bawah sehingga anda melihat bahagian "Pembersihan". Ketik pilihan "Unroot penuh".

Ini akan memaparkan kotak dialog dengan apa yang diharapkan dari proses unroot dan bertanya sama ada anda mahu meneruskan. Sekiranya anda menggunakan peranti dengan kaedah rooting tradisional - umumnya Lollipop atau lebih lama - maka ini adalah langkah pertama dan satu-satunya untuk anda. Memukul terus akan mencabut peranti, dan anda perlu reboot untuk menyelesaikan prosesnya.

Sekiranya anda menggunakan peranti yang di-root dengan kaedah root tanpa sistem di Marshmallow, mengetuk pilihan "Teruskan" akan membuka dialog lain yang bertanya sama ada anda ingin memulihkan imej but stok, dengan memperhatikan bahawa ini diperlukan untuk OTA ( kemas kini melalui udara). Sekiranya anda ingin memuat turun kemas kini Android terkini ketika turun, atau jika anda menyingkirkan peranti, maka saya cadangkan mengetuk "Ya" di sini. Sekiranya pilihan tersebut tidak berlaku untuk situasi anda, mungkin baiklah meninggalkan gambar but yang diubah dengan menekan "Tidak."

Skrin berikut mungkin bertanya sama ada anda ingin mengembalikan gambar pemulihan stok. Sekiranya anda menjalankan pemulihan tersuai (yang mungkin) dan anda ingin menarik kemas kini OTA, pilihan ini diperlukan — ketuk "Ya" untuk meneruskan. Sekiranya anda merancang untuk melakukan rooting pada masa akan datang atau ingin terus menggunakan pemulihan tersuai anda (katakanlah, untuk sandaran nandroid), tekan "Tidak" di sini. Ada kemungkinan pilihan ini tidak muncul, sekiranya anda perlu melakukan pemulihan stok secara manual. Terdapat arahan mengenai cara melakukannya di bahagian manual di bawah.

Selepas itu, SuperSU akan mengeluarkannya sendiri dan membersihkan pemasangannya. Seluruh proses hanya akan memakan masa beberapa saat, dan kemudian peranti akan dihidupkan semula. Setelah selesai, ia harus dibatalkan sepenuhnya dan, bergantung pada pilihan mana yang dipilih semasa proses unroot, kembali dalam bentuk stok sepenuhnya.

Cara Mencabut Secara manual Nexus atau Peranti Pembangun Lain di Marshmallow

Walaupun kaedah di atas unrooting dengan SuperSU perlu secara teori bekerja dengan baik pada peranti yang telah berakar umbi menggunakan kaedah systemless, ia masih baik untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan dalam keadaan di mana SuperSU mungkin tidak dapat sepenuhnya Nyahpahatkan peranti.

BERKAITAN: Apa itu "Root Tanpa Sistem" pada Android, dan Mengapa Lebih Baik?

Berita baiknya adalah bahawa ia adalah kilat sederhana - menggantikan boot.img yang diubah suai dengan stok yang ada - harus melakukan silap mata.

Saya menggunakan Nexus 5 untuk contoh ini, tetapi prosesnya akan sama untuk semua peranti Nexus yang lain. Sekiranya anda menggunakan telefon edisi pembangun dari pengeluar lain, prosesnya mungkin sedikit berbeza.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun imej kilang untuk peranti anda. Untuk Nexusus, ini disediakan oleh Google. Gambar peranti lain harus disediakan oleh pengeluarnya.

Setelah memuat turun gambar kilang untuk peranti anda, pertama sekali anda perlu membuka zip pakejnya.

Di dalam pakej itu, ada pakej lain. Buka zip juga.

Pakej ini akan memuatkan gambar pemuat but, radio (jika ada), dan pelbagai skrip untuk memuatkan versi Android sepenuhnya. Fail yang kita perlukan — boot.img — terdapat dalam file .zip akhir, yang harus diberi nama “image--.zip”. Buka zip pakej ini.

Kembali ke telefon, pastikan Pilihan Pembangun diaktifkan dengan menuju ke Tetapan> Mengenai telefon dan mengetuk Bilangan Bilangan tujuh kali. Pemberitahuan roti bakar akan menunjukkan berapa banyak ketukan yang tersisa sebelum "menjadi pembangun."

Setelah menu pilihan pembangun diaktifkan, tekan kembali untuk pergi ke menu tetapan induk. Menu "Pilihan pemaju" akan menjadi entri baru tepat di atas "Tentang telefon." Ketik "Pilihan pembangun."

Tatal ke bawah sehingga anda melihat "USB Debugging" dan aktifkan dengan slider.

Amaran akan muncul dengan penerangan tentang apa yang dilakukan penyahpepijatan USB - tekan "OK" untuk mengaktifkan pilihan ini.

Sambungkan peranti anda ke komputer dengan kabel USB. Selagi anda memasang pemacu yang betul, pop timbul akan dipaparkan pada peranti dengan pilihan untuk membenarkan penyahpepijatan USB pada komputer yang terpasang. Sekiranya anda menggunakan komputer peribadi anda, anda boleh menandakan pilihan "Selalu izinkan dari komputer ini" sehingga secara automatik akan membenarkan penyahpepijatan pada masa akan datang. Tekan "OK."

Kembali ke PC anda. Sekiranya telah mengatur adb di sistem Anda PATH, Shift + Klik Kanan di folder di mana anda membuka zip semua fail gambar kilang dan pilih "Buka tetingkap perintah di sini."

Sekiranya anda tidak menyiapkan adb di PATH sistem anda, salin fail boot.img dan letakkan di folder adb anda - C:\Android\platform-toolsdalam kes ini. Shift + Klik Kanan di mana sahaja dalam folder ini dan pilih "Buka tetingkap perintah di sini" setelah fail boot.img selesai disalin.

Kemudian, masukkan arahan berikut untuk reboot peranti ke bootloader:

adb reboot bootloader

Setelah telefon anda reboot ke bootloader, jalankan perintah berikut, yang hanya memerlukan beberapa saat untuk menyelesaikannya:

fastboot flash boot boot.img

Sekiranya anda tidak melakukan unrooting untuk menarik kemas kini OTA atau hanya mahu telefon kembali dalam keadaan stok sepenuhnya, anda juga perlu melakukan pemulihan stok. Anda boleh melakukannya dengan arahan ini:

pemulihan pemulihan kilat fastboot.img

Selepas itu, reboot ke Android dengan yang berikut:

but semula fastboot

Telefon akan dimulakan semula dengan serta-merta dan anda boleh pergi — akses root akan hilang, dan Android akan memulihkan stoknya semula, tetapi sistem anda yang lain masih akan kekal sepenuhnya. Sekiranya anda merancang untuk menjual atau menyingkirkan peranti, anda boleh melakukan tetapan semula kilang sekarang.

Cara Mencabut secara manual Nexus atau Peranti Pembangun Lain di Lollipop (atau Lebih Lama)

Secara amnya, menyahpasang dengan SuperSU adalah pilihan terbaik pada peranti dengan partisi yang diubah / sistem, kerana semua perubahan yang dilakukan semasa proses rooting dibersihkan. Sekiranya anda lebih suka menguruskan proses secara manual, bagaimanapun, ini sedikit lebih susah payah daripada sekadar mem-boot boot.img seperti dengan kaedah tanpa sistem. Berita baiknya adalah bahawa keseluruhan proses dapat dilakukan secara langsung pada peranti, tanpa perlu menggunakan komputer.

Perkara pertama yang anda perlukan adalah pengurus fail dengan keupayaan root — ES File Explorer nampaknya yang paling popular di luar sana hari ini, tetapi hampir semua penjelajah root akan berfungsi.

Di ES, anda perlu membuka menu sampingan dengan meluncur masuk dari tepi luar kiri, kemudian tatal ke bawah ke pilihan "Root Explorer" dan luncurkan togol untuk mengaktifkannya. Aplikasi SuperUser yang dipasang pada peranti anda akan meminta anda memberi akses kepada pengurus fail pada ketika itu.

Setelah akses root diberikan, arahkan ke folder / sistem. Dengan menggunakan ES, ketik menu dropdown yang bertuliskan "Homepage" (dengan andaian anda masih berada di halaman awal, tentu saja) Pilih pilihan "/ Peranti".

Di partisi peranti utama, tatal ke bawah ke folder "/ sistem" dan buka.

Di sinilah keadaan menjadi agak rumit — bergantung pada bagaimana peranti anda di-root, fail "su" (yang akan kita hapus dalam proses ini) akan berada di salah satu dari dua tempat: /system/binatau /system/xbin. Mulakan dengan memeriksa bekas.

Fail di sini disusun mengikut abjad, jadi jika anda tidak melihat fail "su" (seperti pada alat uji saya), maka fail tersebut ada di dalam /system/xbinfolder. Kembali dengan menekan anak panah belakang, kemudian buka folder "xbin".

Tidak semestinya ada banyak fail di sini, jadi "su" cukup mudah dicari.

Tidak kira di mana letaknya fail pada peranti tertentu anda, kami akan melakukan tindakan yang sama. Sekiranya anda ingin membongkar sepenuhnya, hapus fail ini tetapi tekan lama dan pilih ikon tong sampah.

Sekiranya anda hanya ingin membongkar sementara untuk menarik kemas kini OTA, kemudian potong fail dari lokasi ini dengan menekan lama dan memilih gunting. Anda kemudian boleh menavigasi ke / sdcard / folder dengan kembali ke partisi "/ Peranti" utama dan membuka folder "sdcard". Tampal di sini dengan memilih ikon tampal.

Dengan fail "su" dari tindakan, ada satu lagi fail yang perlu dipindahkan atau dihapus. Kembali ke / sistem dan buka folder "aplikasi".

Anda akan mencari aplikasi SuperUser yang dipasang di telefon anda di sini — jika anda menjalankan SuperSU, aplikasi tersebut terdapat dalam folder dengan nama yang sama. Anda mungkin perlu melihat-lihat sedikit jika anda menjalankan aplikasi SuperUser yang lain. Setelah anda mencari folder, buka. Perlu juga diperhatikan bahawa mungkin tidak ada dalam folder sama sekali - hanya boleh menjadi "superuser.apk" di akar folder.

Setelah anda menjumpai fail yang betul, tekan lama di dalamnya dan hapus atau potong seperti yang anda lakukan dengan fail "su".

Sekiranya anda memotongnya, teruskan dan tampalkan semula ke dalam / sdcard untuk disimpan dengan selamat.

Pada ketika ini, anda boleh memeriksa semula status root peranti dengan menggunakan aplikasi seperti Root Checker. Sekiranya ia kembali seperti tidak dicabut, maka anda sudah selesai.

Seterusnya, anda perlu mengganti pemulihan stok Android di telefon anda. Untuk melakukan ini, anda perlu memuat turun gambar kilang untuk peranti anda. Untuk Nexusus, ini disediakan oleh Google. Gambar peranti lain harus disediakan oleh pengeluarnya.

Setelah memuat turun gambar kilang untuk peranti anda, pertama sekali anda perlu membuka zip pakejnya.

Di dalam pakej itu, ada pakej lain. Ini akan memuatkan gambar pemuat but, radio (jika ada), dan pelbagai skrip untuk memuatkan versi Android sepenuhnya. Yang kita perlukan hanyalah fail recovery.img yang tersimpan di dalamnya. Buka zip pakej itu.

Kembali ke telefon, pastikan Pilihan Pembangun diaktifkan dengan menuju ke Tetapan> Mengenai telefon dan mengetuk Bilangan Bilangan tujuh kali. Pemberitahuan roti bakar akan menunjukkan berapa banyak ketukan yang tersisa sebelum "menjadi pembangun."

Setelah menu pilihan pembangun diaktifkan, tekan kembali untuk pergi ke menu tetapan induk. Menu "Pilihan pemaju" akan menjadi entri baru tepat di atas "Tentang telefon." Ketik "Pilihan pembangun."

Tatal ke bawah sehingga anda melihat "USB Debugging" dan aktifkan dengan slider.

Amaran akan muncul dengan penerangan tentang apa yang dilakukan penyahpepijatan USB - tekan "OK" untuk mengaktifkan pilihan ini.

Sambungkan peranti anda ke komputer dengan kabel USB. Selagi anda memasang pemacu yang betul, pop timbul akan dipaparkan pada peranti dengan pilihan untuk membenarkan penyahpepijatan USB pada komputer yang terpasang. Sekiranya anda menggunakan komputer peribadi anda, anda boleh menandakan pilihan "Selalu izinkan dari komputer ini" sehingga secara automatik akan membenarkan penyahpepijatan pada masa akan datang. Tekan "OK."

Kembali ke PC anda. Sekiranya telah mengatur adb di sistem Anda PATH, Shift + Klik Kanan di folder di mana anda membuka zip semua fail gambar kilang dan pilih "Buka tetingkap perintah di sini."

Sekiranya anda tidak menyiapkan adb di PATH sistem anda, salin fail boot.img dan letakkan di folder adb anda - C:\Android\platform-toolsdalam kes ini. Shift + Klik Kanan di mana sahaja dalam folder ini dan pilih "Buka tetingkap perintah di sini" setelah fail boot.img selesai disalin.

Kemudian, masukkan arahan berikut untuk reboot peranti ke bootloader:

adb reboot bootloader

Setelah telefon anda reboot ke bootloader, jalankan perintah berikut, yang hanya memerlukan beberapa saat untuk menyelesaikannya:

pemulihan pemulihan kilat fastboot.img

Ini akan mengembalikan pemulihan stok. Setelah selesai, reboot ke Android dengan yang berikut:

but semula fastboot

Telefon akan dimulakan semula dengan serta-merta dan anda boleh pergi — akses root akan hilang, dan Android akan memulihkan stoknya semula, tetapi sistem anda yang lain masih akan kekal sepenuhnya. Sekiranya anda merancang untuk menjual atau menyingkirkan peranti, anda boleh melakukan tetapan semula kilang sekarang.

Sekiranya anda merancang untuk menyingkirkan peranti, ada baiknya anda teruskan dan tetapkan semula kilang pada ketika ini.

Flash semula Peranti Anda untuk Pembuatan Stok Sepenuhnya

Sekiranya anda menjalankan ROM tersuai atau kerangka Xposed, anda perlu mengelap sepenuhnya peranti anda dan menyalakannya ke keadaan luar kilang yang belum dicabut. Ini juga satu-satunya cara untuk mencabut telefon bukan Nexus atau Edisi Pembangun sekiranya kaedah SuperSU tidak berfungsi untuk anda.

Malangnya, prosesnya sangat berbeza untuk setiap pengeluar, dan bahkan boleh berbeza-beza dari peranti ke peranti. Oleh itu, kecuali peranti Nexus (yang kami ada panduannya), kami tidak dapat memperincikan semua arahan di sini. Sebagai gantinya, anda perlu mencari-cari laman seperti forum XDA Developers untuk mendapatkan arahan penuh untuk telefon anda. Inilah gambaran cepat dan kotor mengenai proses yang diperlukan oleh setiap pengeluar, walaupun:

  • Nexus dan peranti Edisi Pembangun lain : Peranti Nexus cukup mudah. Anda hanya perlu memuat turun gambar kilang dari Google atau pengeluar anda (seperti yang kami lakukan dalam manual unrooting manual untuk Marshmallow di atas), kemudian flash semua fail yang terdapat di dalam telefon anda. Lihat panduan kami untuk memancarkan Nexus anda secara manual untuk mendapatkan arahan lengkap.
  • Peranti Samsung:  Anda memerlukan fail firmware penuh, yang semestinya tersedia untuk setiap peranti di Sammobile.com. Anda akan berurusan dengan program yang disebut "Odin" di PC, yang cukup mudah. Hanya pastikan mencari panduan yang boleh dipercayai untuk peranti tepat anda.
  • Peranti Motorola:  Motorola menggunakan program yang disebut "RSD Lite" untuk mendorong fail gambar ke peranti, walaupun perusahaan tidak menyediakan gambarnya untuk perangkat bukan pemaju. Terdapat salinan yang terdapat di luar sana, tetapi pastikan anda memuat turun dari sumber yang dipercayai sebelum mengambil risiko.
  • Peranti LG: LG menggunakan "Alat Flash" yang dibuat khas untuk mendorong fail KDZ khusus peranti ke telefonnya. Sekali lagi, ini boleh menjadi sukar, jadi pastikan anda menggunakan sumber dan panduan yang dipercayai.
  • Peranti HTC:  HTC mungkin menjadi yang paling mesra flash dari semua peranti pengguna, kerana ia hanya menggunakan apa yang disebut sebagai fail "RUU" (ROM Update Utility) yang dapat didorong dengan perintah adb dan fastboot yang mudah. Sebagai alternatif, anda boleh meletakkan RUU pada partition / sdcard pada kebanyakan peranti HTC dan ia akan dikesan secara automatik sebaik sahaja anda memasuki bootloader. Anda hanya perlu mencari RUU untuk telefon khusus anda.

Kami berharap kami dapat memberikan perincian untuk setiap telefon di luar sana, tetapi tidak mungkin - ini adalah satu lagi sebab mengapa kami menyukai Nexus dan peranti Edisi Pembangun yang lain. Tetapi dengan sedikit penggalian, anda seharusnya dapat mencabut hampir semua telefon di luar sana, dan mengembalikannya ke keadaan yang baik.