Cara Membuat Peta Khusus di Peta Google

Anda tidak memerlukan perisian khas untuk membuat peta khusus untuk diri sendiri atau orang lain. Peta Google adalah semua yang anda perlukan, yang membolehkan anda menambahkan titik, bentuk, dan arah anda sendiri ke peta khusus. Ini caranya.

Anda perlu menggunakan Peta Google di desktop untuk melakukan ini. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan skrin Peta Google kosong, anda juga perlu membersihkan data laman web anda.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Peta Google Kosong Di Chrome

Membuat Peta Khusus di Peta Google

Peta tersuai di Peta Google tidak membenarkan anda membuat landskap baru — anda terjebak dengan planet Bumi. Namun, apa yang memungkinkan anda lakukan ialah menambahkan mercu tanda, laluan, dan lokasi anda sendiri.

Anda juga dapat melukis bentuk anda sendiri ke peta yang ada untuk menambahkan perincian pada peta yang ada. Walaupun anda dapat melihat peta khusus di aplikasi Peta Google untuk Android dan iOS, Anda hanya dapat membuatnya menggunakan versi web Peta Google di desktop Anda.

Untuk memulakan, pergi ke laman web Peta Google, dan log masuk menggunakan akaun Google anda. Setelah anda log masuk, tekan ikon menu hamburger di kiri atas.

Di menu pilihan, klik pilihan "Tempat Anda".

Di menu "Tempat Anda" yang muncul di sebelah kiri, klik tab "Peta". Di bahagian bawah menu, pilih butang "Buat Peta".

Tetingkap pembuatan peta akan muncul di tab baru. Untuk menamakannya, pilih teks "Peta tanpa judul" di bahagian atas menu di sebelah kiri.

Di menu "Edit judul dan keterangan peta", tambahkan nama dan keterangan untuk peta anda dan kemudian klik "Simpan" untuk menyimpannya.

Lapisan Peta Tersuai

Peta khusus Anda terdiri dari lapisan, dengan lapisan "Peta Dasar" (tampilan Peta Google utama) di bahagian bawah.

Anda dapat menyesuaikan penampilan lapisan "Peta Dasar" dengan memilih anak panah pilihan di sebelah "Peta Dasar" dan memilih tema peta yang berbeda.

Apabila anda membuat peta khusus baru di Peta Google, "Untitled Layer" baru akan ditambahkan secara lalai.

Anda dapat menambahkan seberapa banyak lapisan yang anda inginkan pada peta khusus anda, yang memungkinkan anda untuk memisahkan berbagai komponen peta baru antara satu sama lain, dengan mengklik butang "Tambahkan lapisan".

Sekiranya anda ingin menamakan semula lapisan ini, pilih ikon menu tiga titik di sebelah lapisan dan kemudian klik "Namakan semula Lapisan" di menu lungsur.

Untuk menghapusnya, pilih "Delete Layer" sebagai gantinya.

Menambah Komponen ke Peta Khusus di Peta Google

Peta tersuai di Peta Google dapat disesuaikan dengan pelbagai komponen. Anda boleh menambah titik penanda, bentuk atau garis, serta arah terus ke peta.

Untuk memulakan, pastikan anda berada di editor peta khusus dengan menuju ke laman web Peta Google dan memilih menu hamburger> Tempat Anda> Peta> Buat Peta.

Menambah Titik Penanda

Titik penanda tersuai adalah titik penunjuk yang muncul di peta. Anda dapat menggunakan ini untuk menambahkan keterangan tambahan ke suatu daerah, dan juga untuk mengarahkan pengguna peta ke lokasi atau area yang tidak ditentukan pada lapisan "Peta Dasar".

Untuk menambahkan titik penanda baru ke peta anda, pastikan anda telah menemukan kawasan yang sesuai pada lapisan "Peta Dasar". Apabila anda sudah siap, pilih butang "Tambah Penanda" di menu di bawah bar carian di editor peta khusus.

Dengan menggunakan tetikus atau pad jejak anda, klik pada kawasan peta. Ini akan memunculkan editor penanda — tambahkan nama dan keterangan yang sesuai dan kemudian pilih "Simpan" untuk menambahkannya ke peta anda.

Menambah Garisan atau Bentuk

Anda boleh menambahkan garis dan bentuk khusus ke peta tersuai anda untuk menekankan kawasan tertentu.

Untuk melakukan ini, klik pilihan "Lukis Garis" di menu di bawah bar carian dan kemudian pilih pilihan "Tambah garis atau bentuk".

Di kawasan yang sesuai di peta, lukis garis menggunakan tetikus atau pad jejak anda — gunakan beberapa garis untuk membuat bentuk gabungan.

Tambahkan nama dan keterangan khusus ke objek Anda di menu pop-up sebelum memilih "Simpan" untuk mengesahkan.

Membuat Arahan Tersuai

Peta khusus juga dapat digunakan untuk berkongsi arah dari A ke B dengan membuat lapisan arah.

Untuk melakukan ini, klik pada pilihan "Tambah Arah" di menu di bawah bar carian untuk membuat lapisan ini.

Lapisan arah akan muncul di menu di sebelah kiri. Tambahkan titik keberangkatan anda ke kotak teks "A" dan titik kedatangan ke kotak teks "B".

Setelah kedua-dua kotak "A" dan "B" diisi, peta akan diperbaharui menunjukkan laluan antara lokasi yang anda tentukan.

Berkongsi Peta Tersuai di Peta Google

Setelah membuat peta, anda bebas mengaksesnya dari dalam Peta Google (menu hamburger> Tempat Anda> Peta) atau dari laman web Peta Google Saya.

Hanya anda yang dapat melihat peta tersuai anda secara lalai, tetapi anda boleh membagikannya dengan orang lain. Untuk melakukan ini, pergi ke laman web Google My Maps, masuk, dan kemudian pilih tab "Dimiliki" di mana peta tersuai anda harus disenaraikan.

Untuk membaginya dengan orang lain, klik butang "Kongsi Peta". Ini akan memberi anda pilihan untuk berkongsi peta tersuai anda di pelbagai platform media sosial, melalui e-mel, atau dengan memasukkannya di laman web anda.

Pilih salah satu daripada pilihan ini untuk meneruskan.

Anda juga boleh mendapatkan pautan khusus ke peta anda yang membolehkan anda membagikannya kepada orang lain secara langsung.

Di tab "Dimiliki" di laman web Google My Maps, pilih peta Anda untuk kembali ke editor peta dan kemudian klik butang "Bagikan" di menu sebelah kiri.

Ini akan memunculkan menu pilihan "Sharing Link". Di bawah bahagian "Siapa yang Memiliki Akses", pilih butang "Ubah".

Di menu pilihan "Pautan Berkongsi", pilih tingkat akses untuk peta anda. Anda boleh menyekat akses kepada pengguna akaun Google tertentu, membenarkan akses kepada sesiapa sahaja yang mempunyai pautan yang dikongsi atau menjadikan peta anda umum.

Setelah memilih tahap perkongsian yang anda pilih, klik "Simpan" untuk menyimpan pilihan.

Tetapan bersama anda akan disimpan pada saat ini, yang membolehkan anda mengundang pengguna tertentu untuk melihatnya melalui jemputan e-mel atau dengan berkongsi pautan ke peta khusus anda ke sekumpulan pengguna yang lebih luas secara langsung.